in

15 serier och filmer som skjuts upp till följd av strejken i Hollywood

emily in paris säson 4
Bildkälla: Emily in Paris / Netflix

Just nu pågår en strejk bland Hollywoods skådespelare och manusförfattare – därmed kan vi räkna med att en rad filmers och seriers premiärer kommer skjutas upp. Här är allt vi vet! Mer

Det var i början av maj 2023 som Hollywoods manusförfattare, medlemmar i fackförbundet WGA, gick ut i strejk. Detta efter att stora film- och tv-bolag, så som Netflix och Disney, inte mött deras krav på bättre arbetsvillkor, högre löner och starkare skydd mot AI-genererat material i produktioner. Sedan dröjde det bara några veckor innan amerikanska skådespelarfacket SAG-AFTRA hakade på, och i mitten av juli röstade 160 000 skådisar i Hollywood om att utlysa strejk mot dåliga arbetsvillkor.

– Detta är en hemsk sak att göra och våra hjärtan blöder för att vi behövde fatta det här beslutet. Men vår situation kommer bara att bli värre, sa fackets ordförande Fran Drescher under en presskonferens i samband med att strejken utlystes, rapporterar SVT.

Det här är första gången sedan 1960-talet som både manusförfattare och skådespelare i Hollywood strejkar samtidigt, och även om det främst är de mindre etablerade namnen som kräver bättre arbetsvillkor och högre löner, strejkar många stora namn i solidaritet med dem.

Dubbelstrejken har lett till att flera produktioner stannat av – här är några serier och filmer som förväntas bli försenade (exakt när de kommer ha premiär återstår att se!).

Serier:

Filmer:

Avatar 3
Bildkälla: Avatar: The Way of Water