in

10 favoritserier som är baserade på böcker

Bridgerton bok
Bildkälla: Netflix

Letar du efter en ny bok? Här tipsar vi om böcker som dina favoritserier är baserade på! Mer

koplankar

Är du en av de som för debatten om att boken är bättre än filmatiseringen? Då kanske vi kan hjälpa dig att hitta några nya favoritböcker. Här är 10 serier som är baserade på böcker.

The Handmaid’s Tale

The Handmaid’s Tale bok

Den fyra säsonger långa serien The Handmaid’s Tales första säsong är baserad på boken med samma namn. På svenska heter den Tjänarinnans berättelse. Boken kom ut redan 1985 och är skriven av Margaret Atwood. I serien och boken får du följa June, som är en av få fertila kvinnor kvar, och som i en dystopisk framtid lever som tjänarinnan hos familjer i landet Gilead. Där våldtas hon och hennes enda syfte är att föda barn. Du kan se alla fyra säsonger på HBO Max.

Tjänarinnans berättelse finns att köpa på Adlibris. Läs mer och köp här.

Familjen Bridgerton

Serien Familjen Bridgerton är en bokserie i grunden

Ingen har missat Netflix-succén Familjen Bridgerton. Men visste du att säsongerna bygger på var sin bok i bokserien med samma namn? Första boken heter En annorlunda allians och handlar likt första säsongen om Daphne Bridgerton. Första två säsongerna av serien hittar du på Netflix.

Följ Daphne och Simons annorlunda kärlekshistoria i boken skriven av Julia Quinn. Den finns hos Adlibris. Läs mer och köp här.

Orange is the new black

Orange is the new black är baserad på en självbiografi

Kanske vår allas favoritfängelseserie Orange is the new black bygger faktiskt på en självbiografi skriven av Piper Kerman. Seriens första säsonger är baserade på boken och Pipers erfarenheter och lärdomar av att ha suttit inne på ett av USA:s hårdaste kvinnofängelsen. Vill du veta mer om karaktärer som Crazy Eyes och Alex Vause? Då kan du läsa självbiografin. Seriens sju säsonger finns att se på Netflix.

Följ Piper, hennes ungdomskärlek Alex och de andra kvinnorna på fängelset i självbiografin, både bok och e-bok finns på Adlibris. Läs mer och köp här.

Pretty little liars

Den nervkittlande serien Pretty little liars är baserad på en bokserie, som totalt består av fyra böcker, skriven av Sarah Shepard.

Följ vännerna Spencer, Hanna, Aria och Emily i bokformat, de fyra böckerna finns på Adlibris. Läs mer och köp här.

Normal people

bok5

Normal people handlar om Connell och Marianne som växter upp i samma lilla stad i Irland. De tillhör olika gäng, Connell är en fotbollskille och Marianne är en ensam tjej från en av ortens rikaste familjer. Deras vägar korsas när Connells mamma börjar städa för Mariannes familj och en mjuk och snäll kärlekshistoria startar. Serien är baserad på boken med samma namn skriven av Sally Rooney. Den är en av hennes tre släppta böcker och har sålts över hela världen. Serien finns på HBO Max.

Oavsett om du är en bokälskare eller inte kommer du förtrollas av kärleken mellan Connell och Marianne. Boken finns både på engelska och på svenska hos Adlibris. Läs mer och köp här.

Samtal med vänner

bok6

En annan av Sally Rooneys älskade romaner ska snart filmatiseras – Conversation with friends, eller Samtal med vänner som den heter på svenska. Boken handlar om Frances och Bobbi. De brukade dejta men är nu bara vänner. De stöter på det gifta konstparet Melissa och Nick under en poesikväll. En affär startas, känslor blir svåra att tyda och vänskapen sätts på spel. Serien förväntas komma ut under 2022 men till dess kan du läsa boken.

Följ Frances och Bobbis vänskapsrelation i boken Samtal med vänner. Boken finns på Adlibris. Läs mer och köp här.

Gossip Girl-böckerna

Japp, det stämmer. Det går faktiskt att läsa om vad som händer på Upper East Side någon annanstans än på Gossip girl-bloggen. Det finns totalt tretton böcker som tv-serien är baserad på och alla är skrivna av Cecily von Ziegesar.

Åk ner i nostalgihålet och läs allt om Serena, Blair, Dan, Nate och Chuck. Hela bokserien finns på Adlibris och de sex säsongerna av serien finns på HOB Max. Läs mer och köp här.

Big little lies

bok8

I Big little lies har vi hittills fått följa Madeline, Celeste och Jane i två säsonger. Första säsongen är baserad på boken skriven av Liane Moriarty. I boken får vi läsa om den trygga staden Pirriwee som på ytan ser fridfull och välkomnande ut, men som gömmer flera stora hemligheter. Låter det som en feelgood bok? Helt rätt, men inte bara!

Läs om lögnerna, sveken och vänskapen mellan mammorna Madeline, Celeste och Jane i boken Stora små lögner. Den finns hos Adlibris. Läs mer och köp här.

Björnstads-trilogin

bok9

I Björnstad får vi följa stadens lovande hockeylag. En av lagets största satsningar är den nya tränaren Peter, NHL-legenden och före detta Björnstadsbon. När ett brott sker i byn sätts värderingar, maskuliniteten och tilltron på prov. Hur långt går man för att skydda sin familj och vems röst är det som ekar längst? HBO Max släppte 2020 en filmatisering av första boken Björnstad. Sista boken i trilogi om Björnstad kom ut 2021.

En fristående fortsättningen heter Vi mot er och den tredje boken heter Vinnarna. Alla tre böcker är skrivna av Fredrik Backman och finns på Adlibris. Läs mer och köp här.

Störst av allt

På Djursholms gymnasium blandas ungdomar från alla samhällsskikt. När hela skolan vänds upp och ner efter ett beväpnat överfall ifrågasätts allas relationer och vad som egentligen hände mellan Sebastian och Maja den sommaren. Hanna Ardéhn spelar Maja och Felix Sandman spelar Sebastian. Följ med i kriminaldramat, antingen i bokform eller serieformat där frågor som skuld och försoning väcks.

Malin Persson Giolitos roman Störst av allt blev Netflix första svenskproducerade originalserie. I boken får du följa vad som händer i Majas tankar när det är dags för rättegång. Boken finns på Adlibris. Läs mer och köp här.