in

Miriam Ingrid om Björnstad: ”Vill visa hur tystnadskulturen påverkar ett samhälle”

miriam ingrid björnstad dragarbild
Miriam Ingrid i rollen som Maya i Björnstad. Bildkälla: Faksimil / HBO Nordic

Den 18 oktober har HBO-serien ”Björnstad” äntligen premiär! Vi har pratat med Miriam Ingrid, som samtidigt gör sin debutroll i en tv-serie. Mer

De har faktiskt några saker gemensamt, Miriam Ingrid och Maya Andersson. Den ena är kanske lite mer extrovert än den andra, men båda uttrycker sig genom musik och har flyttat runt en hel del under uppväxten. Som 12-åring flyttade Miriam från Polen till Sverige, och i början av tv-serien Björnstad har Maya precis lämnat Kanada för en liten fiktiv stad i norra Sverige.

– Jag tror att det är en stor anledning till att jag fick rollen. Att jag delar mycket med Maya, säger Miriam.

Den 18 oktober ser vi Miriam i rollen som Maya i HBO Nordics svenska originalserie Björnstad, baserad på Fredrik Backmans bok med samma namn. I den får vi följa Maya när hon tillsammans med sin familj flyttar hem till Sverige, till en liten stad som heter Björnstad. Mayas pappa Peter, som spelas av Ulf Stenberg, är hockeyproffs och stadens stolthet. I Björnstad börjar han engagera sig i stadens juniorlag. Men när lagets stjärna utsätter Maya för ett övergrepp utvecklas en berättelse som kommer att handla om tystnads- och machokultur, om hur långt man är beredd att gå för att skydda en gärningsman, och om vad som krävs för att gå emot en hel grupp.

björnstad budskap miriam mira
Miriam Ingrid och Aliette Opheim i Björnstad. Bildkälla: Faksimil / HBO Nordic

– Jag tror att serien kommer få publiken att reflektera kring sina egna liv. Vi försöker visa hur tystnadskulturen påverkar invånarna i bygden, och hur alla går med på samma lögn. Det är nog viktigt för en publik att se det, för det blir så realistiskt när man får se vad som händer när historien ebbar ut, säger Miriam. 

Miriam berättar att hon inför rollen gjorde mycket research kring hur personer tagit sig igenom liknande situationer som den Maya är med om i tv-serien, för att på så sätt försöka sätta sig in i hennes känslor och tankar. 

Miriam Ingrid: ”Jag använder mig av minnen och delar ur mitt eget liv”

Att Miriam flyttat runt mycket under sin uppväxt beror, precis som för Maya, på hennes pappas jobb. Det var först när Miriam kom till Sverige som 12-åring som skådespelardrömmarna väcktes till liv. 

– När jag flyttade hit försökte jag hitta min plats i den svenska skolan. Till slut kom jag in på en musikskola, och på den var det ganska vanligt att eleverna gick på auditions till olika grejer. Någonstans där väcktes en tanke om att det kanske var något för mig. Sen fick jag min första roll i en musikal, Kristina från Duvemåla, och efter det blev jag helt säker på att det är det här jag vill ägna mitt liv åt. 

Musiken är också något som följt med Miriam sedan dess. Hon drömmer om att få skådespela i fler musikaler, och dessutom har hon skrivit en låt till ett avsnitt i Björnstad. 

Precis som för Maya är musiken ett sätt för mig att uttrycka mig. Den är ett sätt för mig att lära känna mig själv bättre, säger hon. 

miriam ingrid björnstad
Miriam Ingrid. Bildkälla: Faksimil / HBO Nordic

Att hon delar mycket med Maya tror Miriam är en bra grej. 

– Jag tror det är så Peter Grönlund (som regisserat Björnstad red.anm.) arbetar. Att han försöker rollsätta människor som kanske delar någon liten aspekt av sin verklighet med rollkaraktären, så att man kan använda sig av minnen och delar ur sitt eget liv. 

Och på många sätt var faktiskt rollen som Maya som klippt och skuren för Miriam. 

Maggie Widstrand, som jobbade med rollsättning inför den här serien, träffade jag redan tre år innan jag fick rollen som Maya, sen råkade hon tänka på mig tre år senare när den här rollen dök upp, berättar hon.

Miriam, som tidigare medverkat i kortfilmsthrillern Get Ready With Me, berättar att vägen fram till en debutroll i en tv-serie varit lång. Innan hon fick rollen som Maya möttes hon av många nej från rollsättare. Men enligt henne är det en process som också är viktig.

– För då kan drömmen bli ännu starkare och viktigare. Man får så himla många nej, och det gäller att ha styrkan att fortsätta och ha ett självförtroende i det man gör. Även om man inte har det som person så kan man ha det i det kreativa. Jag har det för att det här är något jag verkligen älskar. 

Se trailern till Björnstad här

Vad handlar Björnstad om?

Björnstad är en dramaserie i fem delar, baserad på Fredrik Backmans bok med samma namn. Serien utspelar sig i en liten stad dit hockeystjärnan Peter återvänder med sin familj för att träna upp stadens juniorlag. Hela stadens drömmar om en ljusare framtid vilar på killarna i hockeylagets axlar. När lagets stjärna anklagas för ett övergrepp utvecklas en historia om tystnads- och machokultur, om vad som krävs för att gå emot en hel grupp och om konsekvenserna av att göra det.

Förutom Miriam Ingrid ser vi skådespelare som Aliette Opheim, Oliver Dufåker, Tobias Zilliacus och Ulf Stenberg för att nämna några. Björnstad har premiär på HBO Nordic den 18 oktober då de två första avsnitten blir tillgängliga. Efter det visas ett nytt avsnitt varje söndag.

Om Miriam Ingrid:

  • Namn: Miriam Ingrid
  • Ålder: 18 år
  • Gör: Skådespelar och skriver musik.
  • Har precis: Tagit studenten från IB-linjen på en skola i Belgien. 
  • Aktuell med: Rollen som Maya i tv-serien Björnstad.
  • På gång: Har skrivit och regisserat kortfilmen När det regnar som har premiär nästa år.
  • Framtidsplaner: Drömmer om att få filma mer och att regissera en långfilm. Vill gärna jobba mer internationellt och skådespela i musikaler.