in

Felix Sandman: ”Sverige är inte ett jämställt land”

Felix Sandman aktuell i ny serie efter Störst av allt
Källa: Home for Christmas

Efter succén ”Störst av allt” ser vi nu Felix Sandman i rollen som Jonas i serien ”Home for Christmas”. Vi har pratat med en av Sveriges just nu hetaste killar! Mer

Norges bidrag till årets julkänsla heter ”Home for Christmas”. I den nya Netflix-serien, som har premiär den 5 december, får vi följa 30-åriga Johanne, som spelas av Ida Elise Broch, och hennes jakt på en ny pojkvän. Efter att ha tröttnat på familjens tjat om varför hon fortfarande är singel hittar på att hon har träffat någon. Problemet är bara att familjen nu vill träffa hennes (icke-existerande) pojkvän redan på julafton. Hon har alltså 24 dagar på sig att hitta en pojkvän. Men nu till den viktiga frågan som alla som har sett trailern nedan ställer sig. Och svaret är ja, det är Felix Sandman som syns i minut 0.25!

Felix Sandman om serien ”Home for Christmas” / ”Hjem til jul”

Det finns väl ingen nu levande människa som kan ha missat när Felix debuterade på som skådespelare kriminaldramat ”Störst av allt”? Bakom både ”Störst av allt” och ”Home for Christmas” hittar vi regissören Per-Olav Sørensen. Men det är också den enda likheten som finns mellan tv-serierna. Om Felix rollkaraktär Sebastian i ”Störst av allt” är en komplex person, är karaktären Jonas i ”Home for Christmas” lite mer som en helt vanlig 19-åring. Han är en av killarna som Johanne dejtar under sina intensiva 24 dagar, och det går faktiskt ganska bra för paret – men ålderskillnaden är stor.

– Jonas är en fuckboy, men ändå en vanlig, skön och mjuk kille som vill göra ett gott intryck på Johanne, säger Felix.

Finns det något med Jonas eller med deras relation som du kan känna igen från ditt eget liv?

– Just ålderskillnaden har jag inte så stor koll på, eftersom jag aldrig har dejtat någon äldre. Men det finns saker med Jonas som jag kan känna igen hos mig själv, som när han vill göra romantiska saker och överraska Johanne med frukost.

Scenen Felix pratar om utspelar sig en morgon hemma hos Jonas. Han har bakat bröd och gjort smoothie – allt för att uppvakta och överraska Johanne. Jag vet, vi alla tänker samma sak – finns det sådana personer på riktigt? Tydligen.

Felix Sandman om nya serien "Home for Christmas" efter succén "Störst av allt"
Felix Sandman och Ida Elise Broch i ”Home for Christmas”.

”Home for Christmas” blir Felix andra tv-serie och han har tidigare berättat att han kände sig nervös under inspelningen av ”Störst av allt”. Men förutsättningarna den här gången gjorde att han kände sig säkrare. Det var nämligen regissören Per-Olav själv som frågade Felix om han ville spela en roll i den norska julserien.

– Men sen är jag ju fortfarande ny i hela skådis-svängen så jag upptäcker nya utmaningar hela tiden. Att spela Sebastian var en utmaning eftersom att han är en så svår person. Jonas är mer enkel vilket också blir en utmaning. När det inte finns så mycket saker runtomkring som kan berätta något om personen, som familj eller barndom, får man tänka till lite extra och fråga sig ”Vem är den här personen?” Att inte ha så mycket back story kan också vara en utmaning!

Hur gick det med norskan? Var den svår att förstå?

– Alltså vissa grejer i manus förstod jag inte alls. Rart tror man ju ska vara som rart på svenska? Men nej, det betyder konstigt! Men annars gick det bra. Jag har alltid älskat norska och brukar skämta om att jag kan prata norska.

Men man TROR ju typ att man kan det efter hela SKAM-perioden?

– Haha ja exakt, men jag var faktiskt intresserad av norska innan dess! Jag har alltid tyckt att det är fint. Eller nä förresten, nu kommer jag på var det kommer från! När jag, min mamma, min kompis och hans mamma var på Kreta så träffade jag två norska tjejer som jag blev väldigt bra polare med, okej den ena blev jag lite förtjust i också, och då blev jag verkligen kär i språket.

Felix Sandman om Melodifestivalen och "Boys with emotions".
Felix Sandman och Ida Elise Broch i ”Home for Christmas”.

Felix Sandman om Melodifestivalen och ”Boys with emotions”

Om det känns som att Felix Sandman är överallt just nu så är det antagligen… för att han är det. Skådespelarkarriären var från början mest ett sidospår vid sidan av musiken, men nu berättar Felix att båda karriärerna är nummer 1.

– Jag hade gärna tagit mig till Hollywood. Både med min musik och som skådespelare. Och jag tror faktiskt att jag kommer kunna kombinera båda karriärerna hela vägen.

Hittills har det gått bra – ungefär samtidigt som Felix syns i ”Home for Christmas” kommer han tävla i Melodifestivalen för andra gången som solo-artist. Första gången Felix tävlade var det med bidraget ”Every Single Day” som kom tvåa. Vann gjorde Benjamin Ingrosso, som Felix gjort låtarna ”Tror du verkligen han bryr sig?” och ”Happy Thoughts” tillsammans med. Och även om Felix bidrag inte vann Melodifestivalen 2018 låg den på första plats på singellistan i fyra veckor. 2020-års bidrag heter ”Boys with emotions” och låten har ett viktigt budskap för Felix. Idén och titeln hade han haft på hjärnan länge innan han fick ner den i låtform.

– Den är inspirerad av konversationer som jag och mina killkompisar har haft, där vi har pratat om hur fint och bra killgäng vi är. Att det är unikt att vi pratar om känslor. Om någon mår dåligt så pratar vi om det, och om någon är glad så uttrycker vi det. Vi säger att vi älskar varandra och kramar om varandra, och det är tyvärr väldigt sällsynt.

Han vill med låten uppmana killar och män att visa känslor, och att försöka bekämpa samhällets destruktiva strukturer och stereotyper.

– Att det är kvinnliga egenskaper att gråta och uttrycka känslor, och att det är manliga egenskaper att vara hård och stabil – allt det där är ju bara bullshit!

Om Felix Sandman, längd, ålder och flickvännen Andrea Kallström.
Felix Sandman och Ida Elise Broch i ”Home for Christmas”.

Felix har funderat mycket på vad han som feminist kan göra för att världen ska bli mer jämställd, och han har landat i att framför allt fokusera på att försöka inspirera andra killar och män.

– Varför är det ”A mans world”? För att det är fel på männen såklart! Vi uppfostrar våra söner fel. Sen är det viktigt att om en låt ska ha ett stort budskap så måste den vara bra också! Boys with emotions är catchy, man kan dansa till den och sjunga med i refrängen.

Felix Sandman: ”Sverige är inte ett jämställt land”

Felix upplever att Sverige ligger i framkant när det kommer till jämställdhetsfrågor, men att man inte kan kalla Sverige för ett jämställt land.

– Det handlar inte bara om att alla ska ha lika löner, utan också om hur vi pratar med tjejer och killar. Man måste se sig omkring i vardagen och ha lite civilkurage om någon drar ett sexistiskt skämt i kompisgänget eller på arbetsplatsen. Visst, jag som har många följare kan skriva en lång bibel om feminism på Instagram, men det viktiga är att put it to work i vardagen också.

Om Felix Sandman: ålder, längd och flickvännen Andrea Kallström

  • Ålder: Fyllde 21 år den 25 oktober
  • Flickvän: artisten och dansaren Andrea Kallström, som tillsammans med Zara Larssons lillasyster Hannah utgör hon popduon Lennixx.
  • Stjärntecken: Skorpion
  • Längd: 180 centimeter
  • Kommer från: Värmdö, Stockholm
  • Aktuell med: Som Jonas i nya Netflix-serien ”Home for Christmas” och med Melodifestivalen 2020 där han ska uppträda med låten ”Boys with emotions”.
  • Tidig karriär: Felix var med i popgruppen FO&O mellan år 2013-2017. Efter det har Felix varit aktuell som soloartist och även spelat rollen som Sebastian i Netflix-serien ”Störst av allt”.