in

Kadiatou inleder Melodifestivalen 2021 – så ser alla deltävlingar ut

kadiatou melodifestivalen artister 2021 deltävling
Kadiatou Holm Keita. Bildkälla: Paulina Torbjörnsen / Universal

Snart börjar Mello! Här är den enda guiden en riktig schlagernörd behöver. Mer

När klockan slår åtta på lördagskvällen sitter vi bänkade framför TV:n med en stor skål popcorn i knät. Den bekanta Melodifestivalen-loggan dyker upp på teven och välkomnar oss till ännu en Mellosäsong! Inför starten listar vi allt du behöver veta om deltävlingarna och självklart vilka artister och låtar som tävlar nästa år. Nu laddar vi upp inför Sveriges största musikfest!

När börjar och när sänds Melodifestivalen 2021?

Melodifestivalen har premiär lördagen den 6 februari 2021 och du kan se programmet på SVT och SVT play. Därefter sänds det varje lördag fram till den stora finalen lördagen den 13 mars.

Vilka är programledare för Melodifestivalen 2021?

Årets Melodifestival blir det sista för schlagergeneralen Christer Björkman – och i år kommer han leda alla sex programmen. Men inte helt själv, till sin hjälp får han ett helt gäng med kända ansiktet. Här är samtliga personer som kommer leda programmen tillsammans med Christer Björkman.

 • Deltävling 1: Lena Philipsson
 • Deltävling 2: Oscar Zia och Anis Don Demina
 • Deltävling 3: Jason ”TimbuktuDiakité
 • Deltävling 4: Per Andersson och Pernilla Wahlgren
 • Andra chansen: Shirley Clamp
 • Finalen: Shima Niavarani och Måns Zelmerlöw

Melodifestivalen 2021: artister, låtar, datum och städer

På grund av rådande pandemi kommer Melodifestivalen att se lite annorlunda ut i år jämfört med tidigare år. Det kommer till exempel inte att bli någon turné till Linköping, Göteborg, Luleå och Malmö för de olika deltävlingarna. Istället kommer alla deltävlingar att hållas på Annexet i Stockholm. All information om Andra chansen och den stora finalen hittar du längre ner i artikeln.

Deltävling 1 – här är artisterna som tävlar mot varandra

Datum: 6 februari
Plats: Annexet i Stockholm

Alla artister i deltävling 1:

 • Kadiatou
 • Lillasyster 
 • Jessica Andersson
 • Paul Rey
 • Arvingarna
 • Nathalie  Brydolf
 • Danny Saucedo

Kadiatou – ”One Touch”

Kadiatou Holm Keita känner vi igen från Idol 2018 där hon slutade som tvåa. Nu ska hon framträda framför svenska folket igen med sitt bidrag ”One Touch”.

Lillasyster  – ”Pretender”

Lillasyster är hårdrocksbandet från Göteborg som i år debuterar i tävlingen med låten ”Pretender”.

Jessica Andersson – ”Horizon”

Här har vi en riktig mello-veteran! Jessica Andersson slog igenom i Fame Factory och har varit med i Melodifestivalen flera gånger tidigare. Den här gången tävlar hon med låten ”Horizon”.

Paul Rey – ”The Missing Piece

Det är andra gången Paul Rey står på Melloscenen. Förra året debuterade den skånska artisten, både som artist och låtskrivare, med låten “Talking in my sleep”. Då tog han sig ända till final och landade till slut på sjätte plats. I år ställer han upp med låten ”The Missing Piece”.

Arvingarna – ”Tänker inte alls gå hem”

Arvingarna är vana vid att tävla i Melodifestivalen och har varit med hela fem gånger tidigare. Första gången de var med var 1993 och då vann de hela tävligen med hiten ”Eloise”. Nu ställer de upp en sjätte gång med låten ”Tänker inte alls gå hem”.

Nathalie  Brydolf  – ”Fingerprints”

Vi känner igen Nathalie Brydolf från Idol 2018 och nu är det dags för henne att ställa upp i Melodifestivalen med låten ”Fingerprints”.

Danny Saucedo – ”Dandi Dansa”

Danny Saucedo Melodifestivalen
Danny Saucedo. Bildkälla: Sebastian Sandblad / Chiliboyproductions

Trots att Danny Saucedo först blev erbjuden programledarrollen för Melodifestivalen 2021 valde han istället att ställa upp i tävlingen. Han tävlar med en låt på svenska som heter ”Dandi Dansa”. Danny har varit med i Melodifestivalen som soloartist två gånger tidigare och båda gångerna kom han tvåa i finalen. Är detta året han tar förstaplatsen?

Deltävling 2 – här är artisterna som tävlar mot varandra

Datum: 13 februari
Plats: Annexet i Stockholm

Alla artister i deltävling 2:

 • Anton Ewald
 • Julia Alfrida
 • WAHL feat. SAMI
 • Frida Green 
 • Eva Rydberg & Ewa Roos
 • Patrik Jean
 • Dotter

Anton Ewald – ”New religion”

Anton Ewald har tidigare varit med i Melodifestivalen, bland annat med låten ”Begging”. Nu ställer han upp igen med låten ”New religion” som han varit med och skrivit.

Julia Alfrida – ”Rich”

Julia Alfrida artist Melodifestivalen 2021
Bild: Mikael Fogelberg /Julia Alfrid

Julia Alfrida fick sin plats i Melodifestivalen 2021 via talangprogrammet ”P4 Nästa” där hon tog sig till final. Därifrån handplockades hon av Melodifestivalens tävlingsproducent Karin Gunnarsson och vi får se henne göra sin debut på Melloscenen 2021 med låten ”Rich”.

WAHL feat. SAMI – ”90-talet”

Sami ”SAMI” Rekik känner vi igen från gruppen Medina och nu har han teamat upp med Christopher ”WAHL” Vahlberg från gruppen SödraSidan. De tävlar med låten ”90-talet” som Sami Rekik själv har varit med och skrivit.

Frida Green  – ”The silence”

Frida Green har tidigare deltagit i Talang på TV4 där hon tog sig hela vägen till final. Nu har det blivit dags för henne att ställa upp i Melodifestivalen med låten ”The silence”.

Eva Rydberg & Ewa Roos – ”Rena rama ding dong”

Eva Rydberg och Ewa Roos har varit med i branschen länge och är båda vana att stå på scen. Nästa sommar kan vi se de båda vännerna i scenversionen av ”Pang i bygget”, men först får vi se dem på Melloscenen med bidraget ”Rena rama ding dong” som handlar om influencers, Tiktok och Youtubers. Spännande!

Patrik Jean – ”Tears run dry”

Patrik Jean skrev förra årets vinnarlåt – ”Move” som framfördes av The Mamas. Han är både artist, låtskrivare och musikproducent och nu ställer han själv upp i Melodifestivalen med låten ”Tears run dry”.

Dotter – ”Little tot”

Dotter artist Melodifestivalen 2021
Bild: KristofferJansson_ /Warner Music Sweden AB

Det är Johanna “Dotter” Janssons tredje gång på Melloscenen. Först var hon med 2018 och 2020 såg vi henne tävla med låten ”Bulletproof” som var favorittippad väldigt länge men som till sist placerades sig på en andraplats, med bara EN poäng efter The Mamas. Vem vet, det kanske blir tredje gången gillt för Dotter med låten ”Little tot”.

Deltävling 3 – här är artisterna som tävlar mot varandra

Datum: 20 februari
Plats: Annexet i Stockholm

Alla artister i deltävling 3:

 • Charlotte Perrelli
 • Emil Assergård
 • Klara Hammarström
 • Mustasch 
 • Elisa Lindström
 • Alvaro Estrella
 • Tusse

Charlotte Perrelli – ”Still young”

Charlotte Perrelli artist Melodifestivalen 2021
Bild: Mikael Kenta /Stockhouse

Det är Charlotte Perrellis femte medverkan i Melodifestivalen och av de har hon vunnit tävlingen två gånger och fått representera Sverige i Eurovision Song Contest. En av gångerna med låten ”Take me to your heaven” som vann hela Eurovision 1999. Denna gången tävlar hon med poplåten ”Still young”.

Emil Assergård – ”Om allting skiter sig”

Emil Assergård är musiker och låtskrivare, och sjunger ofta på svenska. Redan 2013 kom hans debutalbum ”Rakt från hjärtat” och nu är han klar för Melodifestivalen 2021.

Klara Hammarström – ”Beat of broken hearts”

Du kanske känner igen Klara Hammarström från realityserien Familjen Hammarström? Artisten, tv-profilen och tävlingsryttaren ställde upp i Mello 2020 och nu återvänder hon med låten ”Beat of broken hearts”.

Mustasch – ”Contagious”

Hårdrocksbandet Mustasch ställer upp i Melodifestivalen 2021 med låten ”Contagious”.

Elisa Lindström  – ”Den du är”

Du kanske känner igen Elisa Lindström från Melodifestivalen 2014? Då tävlade hon med låten ”Casanova”. Nu är hon tillbaka för att ta revansch med låten ”Den du är”.

Alvaro Estrella – ”Baila baila”

Alvaro Estrella har dansat i flera mellobidrag tidigare, exempelvis bakom Danny Saucedo i låten ”Amazing” 2012. 2014 ställde han själv upp med låten ”Bedroom” och vi ser honom igen i Mello 2021.

Tusse – ”Voices”

Tusse artist Melodifestivalen 2021
Bild: Victoria Zahmatkesh /Universal

Tusse Chiza såg vi senast som vinnare av Idol 2019. I april 2020 släpptes hans efterlängtade debutsingel ”Innan du går”. Nu tar han sig an Melodifestivalen med låten ”Voices”. Om han kommer vinna Sveriges hjärta även på den scenen återstår att se!

Deltävling 4 – här är artisterna som tävlar mot varandra

Datum: 27 februari
Plats: Annexet i Stockholm

Alla artister i deltävling 4:

 • Tess Merkel
 • Lovad
 • Efraim Leo
 • The  Mamas
 • Sannex
 • Clara  Klingenström
 • Eric Saade

Tess Merkel – ”Good Life”

Tess Merkel är en av medlemmarna i Alcazar och har tillsammans med resten av bandet tävlat i Melodifestivalen fem gånger tidigare. Denna gången ställer hon dock upp som soloartist med låten ”Good Life”.

Lovad – ”Allting är precis likadant”

Artisten Lovad heter egentligen Lova Drevstam. Under sensommaren känner du säkert igen henne från låten ”Vi gjorde vårt bästa” som hon sjunger tillsammans med Albin Johnsén.

Efraim Leo – ”Best of me”

Artisten Efraim Leo släppte sin debut-EP 2020 och nu ser vi honom i Melodifestivalen där han uppträder med låten ”Best of me”.

The  Mamas  – ”In the middle”

The Mamas artist Melodifestivalen 2021
Bild: Anna-Lena Ahlström /Universal Music

The Mamas tog hem segern 2020, men fick inte tävla och representera Sverige i Eurovision på grund av coronapandemin. De var först tveksamma till om de skulle ställa upp i Melodifestivalen igen 2021, men nu är det bekräftat att vi kommer få se dem på Melloscenen nästa år igen med låten ”In the middle”.

Sannex  – ”All inclusive”

Dansbandet Sannex gör debut i Melodifestivalen 2021 med låten ”All inclusive”.

Clara  Klingenström – ”Behöver inte dig idag”

Clara Klingenström är låtskrivare och artist. År 2019 släppte hon debutsingel ”Ensam i en stad”, och i Melodifestivalen 2021 ställer hon upp med låten ”Behöver inte dig idag”.

Eric Saade – ”Every minute”

Eric Saade artist Melodifestivalen 2021
Bild: Adrian Pehrson /Eric Saade

Eric Saade har vi sett mycket av i Melodifestivalen de senaste tio åren. Han har tävlat som artist tre gånger och 2011 vann han hela tävlingen med den catchiga låten ”Popular”. Han var dessutom programledare för Mello 2019 tillsammans med Sarah Dawn Finer, Kodjo Akolor och Marika Carlsson. Men 2021 får vi se honom på scen som tävlande igen, denna gången med låten ”Every minute”.

Andra chansen i Melodifestivalen 2021

Datum: 6 mars
Plats: Inte bekräftat ännu

Finalen i Melodifestivalen 2021

Datum: 13 mars
Plats: Inte bekräftat ännu

Följ Melodifestivalen på SVT, SVT play och i appen

Under Melodifestivalen 2020 kunde tittarna följa tävlingen i Mellos officiella app. I appen kunde man bland annat ”hjärtrösta” på sin favorit helt gratis, ställa frågor till artisterna i de exklusiva live-sändningarna och mycket mer. Allt för att inte missa ett ögonblick av årets största musiktävling. Hur det kommer att bli för Melodifestivalen 2021 vet vi inte än, men vi uppdaterar så fort vi vet.

Vem vann Melodifestivalen 2020?

Vinnarna av Melodifestivalen 2020 blev The Mamas med deras extremt dansvänliga låt ”Move”. De var först ut i Linköping i Melodifestivalen 2020 och stod till sist som segrare på Friends Arena i Solna den 7 mars. Året innan var de bakgrundssångare till John Lundvik i låten “Too late for love”.

Vem vann Melodifestivalen 2019?

John Lundvik vann Melodifestivalen 2019 med låten “Too late for love”. Han placerades sig sedan på en femte plats i Eurovision i Israel.

Vem vann Melodifestivalen 2018?

Benjamin Ingrosso vann Melodifestivalen 2018 med låten ”Dance You Off”. I Eurovision i Portugal slutade han sedan på en sjunde plats.

Tidigare vinnare av Melodifestivalen

 • 2017: ”I Can’t Go On” med Robin Bengtsson
 • 2016 ”If I Were Sorry” med Frans
 • 2015 ”Heroes” med Måns Zelmerlöw
 • 2014 ”Undo” med Sanna Nielsen
 • 2013 ”You” med Robin Stjernberg
 • 2012 ”Euphoria” med Loreen
 • 2011 ”Popular” med Eric Saade
 • 2010 ”This Is My Life” med Anna Bergendahl

Eurovision song contest 2021

Datum: 18-22 maj
Stad: Rotterdam, Nederländerna

2020 års Eurovision Song Contest skulle ha varit den 65:e upplagan av tävlingen. Men på grund av covid-19 valde man att ställa in Eurovision. Istället arrangerades ”Eurovision: Europe Shine A Light”, där vi fick se utdrag från alla 41 bidrag som skulle tävlat i Eurovision. Vi fick även se några av tävlingens tidigare vinnare framföra sina låtar igen, bland annat Måns Zelmerlöw sjöng sin vinnarlåt ”Heroes” från 2015.

Eurovision Song Contest 2021 kommer däremot gå av stapeln. Semifinalerna kommer att hållas den 18 och 20 maj inför den stora finalen lördagen den 22 maj 2021. Finalen kommer att ledas av värdnationen Nederländerna då den senaste vinnaren 2019 var Duncan Laurence med låten ”Arcade”. Programledarna för Eurovision 2021 i Rotterdam är Chantal Janzen, Jan Smit, Edsilia Rombley och Nikkie de Jager. Temat för nästa års Eurovision är ”Open up”.

Artikel: Jenny Landström, Frida Olheden och Beatrice LindforsMissa inte Horoskoppodden, där vi berättar för Sveriges härligaste profiler vilka de egentligen är med hjälp av astrologi! Lyssna på fler avsnitt här!