in

Guide: allt om Melodifestivalen 2020

svt mello melodifestivalen programledare
Bild: Janne Danielsson/SVT

Äntligen Mello! Här är den enda guiden en riktig schlagernrörd behöver. MerNyhet! Missa inte Horoskoppodden, där vi berättar för Sveriges härligaste profiler vilka de egentligen är med hjälp av astrologi! Lyssna på senaste avsnittet och prenumerera här: Lyssna på fler avsnitt här!

Klockan åtta lördagkväll sitter vi bänkade framför TV:n med en stor skål popcorn i knät när programledarna David Sundin, Lina Hedlund och Linnea Henriksson välkomnar oss till ännu en mellosäsong! Inför starten listar vi deltävlingarna, datum samt alla artister och låtar .

Alla avsnitt ser du på SVT klockan 20:00 på lördagar.

Artister, låter, datum och städer för Melodifestivalen 2020

Deltävling 1 – Linköping

Datum: 1 februari
Artister och låtar:

The Mamas – “Move”

The mamas melodifestivalen
Bild: Janne Danielsson/SVT

Först ut i årets melodifestival är The Mamas! Så sent som förra året bidrog de till att John Lundvik vann Mello med låten “Too late for love” och kom på femte plats i Eurovision. I år står powerkvinnorna på egna ben och vi är mer än taggade!

Suzi P – “Moves”

Näst på tur står Suzi P som ska uppträda i Melodifestivalen för första gången, bara 17 år gammal!

Robin Bengtsson – “Take a chance”

Robin Bengtsson melodifestivalen
Bild: Janne Danielsson/SVT

Robin Bengtsson gjorde mellodebut 2016 med låten “Constellation Prize” och 2017 vann han hela kalaset och deltog i Eurovision med låten “I can’t go on”. Nu ställer han upp en tredje gång med låten “Take a chance”.

Malou Prydz – “Ballerina”

Malou Prydz kommer vi ihåg från förra årets Mello där vi hörde henne sjunga den catchiga “I do me” i sin gula kjolkostym a la Cher från Clueless. Vi är spända på att se vad hon har att bjuda på den här gången!

OVÖ – “Inga problem”

Ännu en mellodebut blir det när OVÖ, Om Vi Överlever, stiger upp på scenen till helgen. Killarna Ivory och Finess startade rappgruppen med tanken att ta vara på alla dagar som man får eftersom morgondagen aldrig går att ta för givet.

Sonja Aldén – “Sluta aldrig gå”

Sonja Aldén är ett välkänt namn i mellovärlden! Sonja har tre bidrag som hon tidigare deltagit med som artist och ytterligare tre som hon skrivit.

Felix Sandman – “Boys with emotions”

Felix Sandman melodifestivalen
Bild: Janne Danielsson/SVT

Felix Sandman gjorde genombrott med popgruppen FO&O. Efter att gruppen splittras 2017 blev Felix istället solosångare. Han ställde upp i Melodifestivalen 2018 med låten “Every single day” och kom tvåa. Många känner också igen honom i rollen som Sebastian från miniserien “Störst av allt” på Netflix. Nu är han tillbaka i mello med “Boys with emotions”.

Deltävling 2 – Göteborg

Datum: 8 februari
Artister och låtar:

Klara Hammarström – “Nobody”

Ryttaren Klara Hammarström lämnade ridsporten bakom sig för att ge sig in i musikbranschen för omkring två år sedan – och nu är det dags för Mello! Hon startar Melodifestivalens andra deltävling med låten “Nobody”.

Thorsten Flinck – “Miraklernas tid”

Tidigt hamnade skådespelaren Thorsten Flinck i blåsväder när han bröt mot SVT:s regler och själv gick ut med att han skulle delta i Melodifestivalen 2020. Trots regelbrottet kommer han att vara med i programmet, miraklernas tid för Thorsten indeed!

Dotter – “Bulletproof”

Dotter Melodifestivalen
Bild: Janne Danielsson/SVT

Johanna “Dotter” Jansson tävlade i Mello 2018 med låten “Cry”. Nu är hon tillbaka med låten ”Bulletproof”.

Mendez feat. Alvaro Estrella – “Vamos amigos”

Leopoldo Jorge Mendez Alcayaga, AKA Mendez, kommer tillsammans med Alvaro Estrella att tävla med låten “Vamos amigos” som sägs vara en riktig partylåt.

Linda Bengtzing – “Alla mina sorger”

Slagerdrottningen Linda Bengtzing är tillbaka igen! När hon uppträder med låten “Alla mina sorger” gör hon officiellt mellorekord med sina sju framträdanden som soloartist i olika årgångar.

Paul Rey – “Talking in my sleep”

Skånska Paul Rey uppträder för första gången i Mello, både som artist och låtskrivare, med låten “Talking in my sleep”.

Anna Bergendahl – “Kingdom come”

Melodifestivalen Anna Bergendahl
Bild: Janne Danielsson/SVT

Vi såg Anna Bergendahl första gången i Melodifestivalen 2010 när hon vann med låten “This is my life”. 2018 kom hon till final med bidraget “Ashes to ashes” och nu är det dags igen!

Deltävling 3 – Luleå

Datum: 15 februari
Artister och låtar:

Mariette – “Shout it out”

Tre gånger har Mariette deltagit i Mello och nu är det dags igen! Den tredje deltävlingen drar igång med hennes låt “Shout it out”.

Albin Johnsén – “Livet börjar nu”

Albin Johnsén Melodifestivalen
Bild: Janne Danielsson/SVT

År 2014 slog Albin Johnsén igenom med låten “Din soldat”. Två år senare debuterade han i Mello tillsammans med Mattias Andreasson med låten “Rik”. I Melodifestivalen 2020 tävlar han med låten “Livet börjar nu”.

Drängarna – “Piga och dräng”

För 25 år sedan gjorde Drängarna sitt genombrott med den kontroversiella låten “Vill du bli min fru”. Låten satte Drängarna på kartan men blev också anledning till att bandet hamnade i domstol efter att bandet Landslaget stämde dem för plagiat. Gruppen består av originalmedlemmarna Robert Åhlin och Olav Fossheim samt Magnus Olsson och Anders Wigelous som gick med senare.

Amanda Aasa – “Late”

Amanda Aasa vann sin plats i Melodifestivalen via musiktävlingen “P4 Nästa”. Tidigare har Amanda varit förband till bland annat Den svenska Björnstammen och Miss Li. Nu ska hon tävla med låten “Late”. Vi är peppade!

Anis don Demina – “Vem är som oss”

Youtubern och artisten Anis don Demina såg vi första gången i Mello när han spelade saxofon till låten “Shuffla” med Viktor Frisk och Samir Badran 2018. Förra året deltog han igen med tillsammans med Zeana med låten “Mina bränder”. Dessutom gjorde han den svenska rösten till en av hyenorna i Lejonkungen från 2019, det tyckte vi var värt att nämna!

Faith Kakembo – “Crying rivers”

Faith Kakembo melodifestivalen
Bild: Janne Danielsson/SVT

Musikintresset hos Faith Kakembo startade i kyrkan där hon både sjöng och spelade instrument. “Crying rivers” kan tolkas som en låt om att inte vara ledsen över det som tagit slut utan att se det fina i det som man varit med om.

Mohombi – “Winners”

Förra året deltog Mohombi i Mello med låten “Hello” som slutade på en femteplats. Nu är han med igen med låten “Winners”, men kommer han att bli en winner? Den som kollar får se!

Deltävling 4 – Malmö

Datum: 22 februari
Artister och låtar:

Frida Öhrn – “We are one”

2007 slog Frida Öhrn igenom med superhitten “Release me” med gruppen Oh Laura. Nu drar Frida igång den sista deltävlingen med låten “We are one”.

William Strid – “Molnljus”

2018 var William Strid med i Idol där han kom femma. Nu ställer William upp i Mello för första gången med låten “Molnljus”.

Nanne Grönvall – “Carpool karaoke”

Nanne Grönvall melodifestivalen
Bild: Janne Danielsson/SVT

Hela tio gånger har veteranen Nanne Grönvall deltagit i Melodifestivalen, som artist och/eller låtskrivare. Nu ställer hon upp igen med låten “Carpool karaoke”.

Victor Crone – “Troubled waters”

Vi känner igen Victor Crone från när han var med i Mello 2015 med låten “Det rår vi inte för” tillsammans med Behrang Miri. 2019 vann Victor den estniska Eurovisionsuttagningen med låten “Storm” och kom på en 20:e plats. Nu tävlar han med låten “Troubled waters” som sägs vara en riktig arenapoplåt!

Ellen Benediktson och Simon Peyron – “Surface”

Ellen Benediktson slog igenom när hon var med i Mello 2014 med låten “Songbird”, samma år tävlade också Simon Peyron tillsammans med bandet Outtrigger med låten “Echo”. Nu är de tillbaka som en duo och ska sjunga balladen “Surface”.

Jakob Karlberg – “Om du tror att jag saknar dig”

2015 släppte Jakob Karlberg sin debutsingel “Fan vad bra” som blev en av det årets sommarplågor. Nu ställer han upp i Mello med “Om du tror att jag saknar dig”.

Hanna Ferm – “Brave”

Hanna Ferm melodifestivalen
Bild: Janne Danielsson/SVT

Sist ut i årets Mello är 19-åriga Hanna Ferm med låten “Brave”. Hanna känner vi igen från Idol 2017 där hon kammade hem en andraplats. I förra årets Mello kom hon på en tredjeplats med låten  “Hold you” tillsammans med Liamoo.

Andra chansen i Melodifestivalen 2020

Datum: 29 februari
Stad: Eskilstuna

Finalen i Melodifestivalen 2020

Datum: 7 mars
Stad: Solna

Eurovision song contest 2020

Datum: 16 maj
Stad: Rotterdam, Nederländerna

Årets Eurovision Song Contest är det 65e i raden. Förra året vann nederländska Duncan Laurence Eurovision med låten ”Arcade”. Kommer du ihåg den? Färska upp minnet med den här videon!