in

Hanna Ardéhn: ”Jag var egentligen för gammal för att spela Maja i Störst av allt”

Hanna Ardehn ålder, störst av allt,
Johan Paulin / Netflix

Hanna Ardéhn är blott 23 år gammal, men har landat drömrollen som Maja i Störst av allt, Netflix första svenska originalserie. VeckoRevyn träffade henne för att prata om skådespel, att vara en duktig flicka. Mer

23-åriga Hanna Ardéhn fick giget som många skådespelare drömde om: att spela huvudrollen i en dramatisering av en otroligt populär bok, som dessutom ska bli Netflix första svenska originalserie. Störst av allt, baserad på den bästsäljande boken med samma namn av Malin Persson Giloito, har premiär 5 april – och förväntningarna på serien är stora.

Hanna Ardéhn, som bland annat medverkat i 30 grader i februari och Dubbelliv, spelar huvudpersonen Maria Norberg, som kallas Maja, i Netflix-satsningen. Det är den största rollen hon haft, och den absolut mest utmanande, menar Hanna.

– Maja är en komplex person, och som tittare vet man inte riktigt var man har henne. Det var viktigt för mig att det skulle komma fram, och jag och regissören Per-Olav Sørensen pratade mycket om just det, säger hon och fortsätter:

– Det finns också väldigt många känsloladdade scener i serien, och det är otroligt viktigt att de görs på rätt sätt.

Maja Ardéhn: ”Jag var egentligen för gammal för att spela Maja i Störst av allt

Störst av allt handlar om en skolskjutning i Djursholm, ett av Stockholms rikaste områden, och Maja som i samband med den blir anklagad för mord. Det uppdagas snart att hennes förhållande med Sebastian Fagerman (spelad av Felix Sandman) och hans dysfunktionella familj är avgörande.

Hanna hade själv inte läst boken Störst av allt innan hon bestämde sig för att gå på castingen.

– Jag läste den inför min audtition och tänkte ”Gud, den är så spännande, den borde verkligen bli film”, och så kom jag på mig själv med att det ju är därför jag läser den!

Men det var inte självklart att hon skulle få rollen. Egentligen sökte man tjejer mellan 16 – 18 år för att spela Maja, så Hanna trodde att hon som 22-åring var borträknad.

– Jag hade sett att det låg annonser ute för den här rollen, men jag var ju för gammal. En dag ringde en castinganvarig och bad mig föra en audition – och då gjorde jag det.

hanna ardehn felix sandman storst av allt
Nikola Predovic / Netflix

”Jag var nördig och satt hemma och kollade på film när alla gick på fest”

Att göra film och serier av omtyckta böcker är inte lätt. Böckernas fans är ofta skeptiska, och att översätta ett bokmanus till ett serie-manus är inte enkelt. Men Hanna tycker att man i Störst av allt verkligen har lyckats med det, trots att det var en utmaning.

– En stor del av boken utspelar sig i Majas huvud, och jag var väldigt spänd på hur manusförfattaren skulle lösa det utan att göra mycket voiceovers och sådant. De har lyckats jättebra med det, och jag känner mig så trygg i manuset, säger Hanna.

Hanna och seriens Maja har en del gemensamt. Hanna växte exempelvis inte upp långt från det område där Maja bor i Störst av allt, och har likt Maja velat prestera bra i skolan, fallit i duktig flicka-fällan och varit väldigt omhändertagande.

– Men vi är också väldigt olika. Jag växte upp i norrort, vilket är fint, men det är absolut inte den lyx som Maja upplever. Jag var inte heller tjejen som gick på fest, utan var lite med nördig och satt hemma och kollade på film.

På fritiden brukade Hanna också spela teater. Från att hon var sex år gammal har hon gått på teater och älskat att se på film. Just nu pluggar hon också till psykolog, vid sidan av skådespeleriet.

Har du någon drömroll?

– Jag skulle vilja göra något ännu mörkare, vara en riktig förövare. Jag älskar När lammen tystnar, och det skulle vara en dröm att spela någon som Hannibal Lecter.

hanna ardehn storst av allt william spetz
Johan Paulin / Netflix

Hanna Ardéhn om motspelarna: ”Världens finaste”

I Störst av allt ser vi förutom Hanna Ardéhn och Felix Sandman även stjärnor som William Spetz, Helena af Sandberg och  Shanti Roney. 

– Jag har verkligen stormtrivts under inspelningen av serien. Jag har haft världens finaste motspelare, och hela teamet har varit helt underbara. Alla tunga scener kändes alltid trygga.

Hur tror du Störst av allt kommer tas emot av publiken?

– Jag hoppas den kommer tas emot bra. Den tar upp många känsliga ämnen, och det är klart att det alltid finns en oror då. Men jag tror och hoppas att publiken kommer känna att allt porträtteras på ett ärligt och korrekt sätt, och att de kommer bli berörda.

Störst av allt har premiär på Netflix den 5 april.

Om Hanna Ardéhn:

  • Ålder: 23
  • Gör: Skådespelare och psykologistudent
  • Känd från: 30 grader i februari och Dubbelliv
  • Aktuell just nu: spelar Maja i Netflix-serien Störst av allt.
  • Favoritfilm: När lammen tystnar
  • Instagram: @hannaardehn

Allt du behöver veta om Störst av allt:

  • Premiär? 5 april
  • Var kan man se den? På netflix
  • Vilka är med? Hanna Ardéhn, Felix Sandman, William Spetz, David Dencik, Reuben Sallmander, Helena af Sandeberg och Shanti Roney.
  • Baserad på? Boken Störst av allt, av Malin Persson Giolito. Köp den här.