in

Våra favoriter: serier och filmer som är bäst på Netflix just nu

jeffrey epstein netflix 1

Sugen på ett riktigt serie- eller filmmaraton? Vi listar de 25 bästa serierna och filmerna på Netflix just nu – allt från dokuemtären om Jeffrey Epstein till La Casa de Papel. Mer

Är du sugen på att hitta en ny Netflix-serie att sträcktitta på? Eller kanske en dokumentärfilm? Vi har listat de 25 bästa serierna, dokumentärerna och filmerna som finns på Netflix just nu! Här är våra topp fem favoriter:

  • Unsolved Mysteries
  • Selling Sunset
  • Athlete A
  • La Casa de Papel
  • Jeffrey Epstein: Filthy Rich

Vill du veta mer om våra favoriter? Fortsätt läsa nedan!

Unsolved Mysteries (dokumentär)

Nu är Unsolved Mysteries tillbaka på Netflix med tolv nya avsnitt! Precis som titeln avslöjar får vi i den här dokumentärserien följa människor som varit med om allt från familjemedlemmars oförklarliga försvinnanden till övernaturligt möten. I Netflix-serien söker journalister och detektiver efter en förklaring på det oförklarliga.

Selling Sunset (reality)

Det finns just nu två säsonger av Selling Sunset på Netflix. Och vi kan nästan garantera att du kan se alla avsnitt på ett dygn. Den här serien, som handlar om fastighetsmäklare i Los Angeles är beroendeframkallande. Och som upplagd för drama, då relationer betyder allt när det kommer till fastighetsbranschen i LA.

Jeffrey Epstein: Filthy Rich (dokumentär)

Nyligen greps Ghislaine Maxwell av FBI i New Hampshire i USA. Detta efter att ha varit spårlöst försvunnen i ungefär ett år. Men har du missat vad det hela handlar om? I dokumentären om Jeffrey Epstein får vi följa hans uppgång och fall, och människorna runt honom (bland andra Ghislaine). Han var en sexualförbrytare och högt uppsatt finansman i USA. År 2008 dömdes han för köp av sexuella tjänster av en 14-årig flicka. Sommaren 2019 anhölls han igen och åtalades för sexhandel med minderåriga i Florida och New York. Senare på hösten samma år hittades han död i sin cell, men hur dog han? I den här dokumentärserien får vi också höra offrens berättelser.

Michelle Obama: Min historia (dokumentär)

I en närgången dokumentär får vi följa Michelle Obama när hon turnerar runt för att marknadsföra boken Min historia. Vi får lära känna henne bättre och får en inblick i hennes liv, förhoppningar och relationer.

Dömd av media (dokumentär)

För dig som inte kan få nog av true crime-genren har vi goda nyheter. I den här dokumentärserien får vi följa några av de mest uppmärksammade rättegångarna genom tiderna. Dokumentären undersöker på vilka sätt medierna kan ha påverkat utfallen i de olika rättegångarna.

Never Have I Ever (serie)

En splitterny amerikansk dramaserie på tio avsnitt har kommit till Netflix. Där följer vi Devi, som spelas av Maitreyi Ramakrishnan, som är en hindutjej som bor i Kalifornien. Serien handlar om Devi som börjar ett nytt läsår i skolan efter en tragedi inträffat i familjen och nu är hon besluten att ändra sin sociala status och, framför allt, skaffa en pojkvän. Men hennes vänner och familj står i vägen för hennes strävan efter popularitet. Serien baseras på serieskaparen Mindy Kalings egna uppväxt.

Stranger Things (serie)

Har du missat succéserien Stranger Things? Nu är det ett perfekt läge att se ikapp de tidigare säsongerna den fängslande science fiction-serien i väntan på att den fjärde säsongen av ska komma. Handlingen utspelar sig i småstaden Hawkins år 1983. En pojke vid namn Will, som spelas av Noah Schnapp, har försvunnit. Då måste hans mamma, stadens polischef och Wills vänner möta obehagliga varelser för att få tillbaka honom. Wills vänner stöter på en flicka i skogen som heter Eleven, som spelas av Millie Bobby Brown, som har övernaturliga krafter.

Athlete A (dokumentär)

I den här dokumentären får vi höra berättelsen om gymnastikläkaren Larry Nassar som under en lång tid begick sexuella övergrepp på gymnaster. Vi får också följa reportrar som granskat det amerikanska gymnastikförbundet, och höra gymnasten Maggie Nichols egen berättelse. 

La Casa de Papel (serie)

Den spanska thrillerserien La casa de papel, eller Money hiest som den också kallas, har nu fyra säsonger ute på Netflix. Serien handlar om två kupper, mot en bank och ett myntverk i Spanien, som länge planerats av Professorn, som spelas av Álvaro Morte.

La casa de papel money heist - bästa serierna på Netflix
Bild: Netflix

After Life (serie)

En brittisk mörk komedi med två säsonger som handlar om Tony, som spelas av Ricky Gervais som även skapat serien, vars fru gått bort i cancer. Han försöker ta livet av sig men bestämmer sig för att låta bli när han ser sin hund vara hungrig. Så Tony fortsätter sitt liv med sin nyupptäckta superkraft; att han kan göra precis vad han vill och vara hur otrevlig han vill mot vem han vill, för om någonting går snett kan han bara ta livet av sig.

Unorthodox (serie)

En ny miniserie i fyra delar, baserad på Deborah Feldmans självbiografi, tipsar vi starkt om att se. 19-åriga Esty, som spelas av Shira Haas, är en judisk kvinna som flyr till Berlin från ett arrangerat äktenskap. När hennes man får reda på att hon är gravid reser han dit för att hitta henne.

Ragnarök (serie)

Den norska serien Ragnarök utspelar sig i den fiktiva staden Edda, där glaciärer smälter och föroreningar som gjort att vattnet inte går att dricka. När Magne, om spelas av David Stakston, flyttar till staden märker han att allt inte står rätt till och beslutar sig för att ta striden mot den uråldriga ondskan som härjar i Edda.

Locke & Key (serie)

En ny fantasyserie som handlar om de tre Locke-syskonen som, tillsammans med deras mamma, flyttar in på deras bortgångne pappans släktgård. Där upptäcker de att huset är fullt med magiska nycklar som kan vara sammanlänkade till det mystiska mordet på syskonens pappa.

Derry Girls (serie)

I den här Irländska komediserien möter vi fyra lojala tjejkompisar som gör sitt bästa för att navigera de snåriga tonåren och de typiska problemen som kommer på köpet, samtidigt som den stegrande politiska konflikten i Nordirland under 1990-talet pågår.

Bästa serierna på Netflix - Derry Girls
Bild: Netflix

Peep Show (serie)

Oerhört awkward, hopplöst ängsligt och alldeles alldeles underbart. Den här brittiska komediserien kommer att få dig att vilja slå knut på dig själv i ren och skär sekundärångest men du har i alla fall roligt medan du gör det.

The Witcher (serie)

Det faktum att Henry Cavill har ungefär lika mycket karisma som en näve grus har tidigare jobbat lite emot honom, men här har han lyckats landa en roll där det till och med visar sig vara en tillgång. Som den emotionellt hämmade mutanten Geralt låter han gärna svärdet föra hans talan genom en magisk fantasyvärld bebodd av drakar, alver och mardrömslika träskmonster, och ställs det nånsin krav på djupare dialog räcker det oftast med ett sammanbitet ”hmm” på rätt ställe. 

Unbelieveable (serie)

Ett av 2019 års allra starkaste kriminaldraman kretsar kring en ung kvinna som anklagas för att ha ljugit om en våldtäkt. Det är svårt att inte beröras, och uppröras, av seriens viktiga teman, och den mestadels kvinnliga ensemblen med Toni Collette i spetsen bjuder på fenomenala skådisinsatser. 

Brooklyn Nine-Nine (serie)

En amerikansk komediserie som utspelar sig på en polisstation i Brooklyn. Där träffar vi Jake Peralta, som spelas av Andy Samberg, en charmig detektiv som tillsammans med sina färgstarka kollegor löser brott. Serien lyckas vara både smart och medvetet samtidigt som det går att se 112 avsnitt i sträck utan att tröttna.

Black Mirror (serie)

Mörka framtidsdystopier, skenande teknologi och alternativa verkligheter som visar en skrämmande bild av samhällsutvecklingen. Den här stilbildande antologiserien är kanske inte det peppigaste alternativet i lådan, men är man upplagd för en eftermiddag av djup existentiell ångest och stressframkallande ifrågasättande av hela ens tillvaro har man kommit helt rätt.

Living With Yourself (serie)

I den här dramaserien följer vi Miles, som spelas av Paul Rudd, som känner att både hans äktenskap och karriär är påväg utför. Hans kollega berättar om ett spa som gjorde att alla hans problem blivit lösta och Miles bestämmer sig för att ge det ett försök. Men efter spabehandlingen upptäcker Miles att han inte alls blivit helad, han har blivit utbytt mot en klon.

The Good Place (serie)

Precis som huvudrollsinnehavaren Kristen Bell är det här en serie som är quirky, lättsam och lätt att tycka om. Hon spelar Eleanor Shellstrop, en självisk och empatifattig ung kvinna som ändå av misstag skickas till himlen efter att hon blivit påkörd på en parkeringsplats. Väl där uppe bestämmer hon sig för att försöka smälta in så gott det går, men surprise surprise – det blir svårare än hon kunnat ana.

Bästa serierna på Netflix - The Good Place
Bild: Netflix

Sex Education (serie)

Tonåren kan vara komplicerade nog som det är, men att ha en mamma som är sexterapeut gör knappast saken lättare. Detta är premissen för denna udda lilla komediserie som kretsar kring 16-åriga Otis, som spelas av Asa Butterfield, som oväntat följer i sin moders fotspår när han och en kompis startar en hemlig sexterapiklinik. Dessutom dyker Mikael Persbrandt upp på ett hörn. Den brittiska serien har två säsonger.

The Staircase (serie)

Den här fascinerande dokumentärserien är lite av en klassiker och ett absolut måste för alla true crime-fantaster som vill ha ett nytt besynnerligt brottsfall att grotta ner sig i. År 2001 dör Kathleen Peterson i sitt hem i North Carolina och misstankarna riktas snabbt mot hennes make Michael Peterson. Serien följer rättegången från försvarets perspektiv samtidigt som fler och fler märkliga omständigheter kring händelsen och makarna Petersons liv nystas upp. En liten varning dock; så fort du börjat titta kommer du att bli den där störiga personen på festen som bara kan tjata om konspirationsteorier och analysresultat och inkompatibla stänkmönster. Men å andra sidan var du nog det redan.

Crazy Ex-Girlfriend (serie)

Rebecca, som spelas av Rachel Bloom, bor i New York och har en framgångsrik karriär som advokat men hon är inte lycklig. En dag springer hon på sin ex-pojkvän Josh, som spelas av Vincent Rodriguez III, och blir fullständigt besatt av att bli tillsammans med honom igen. En musikalkomedi på fyra säsonger.

Marcella (serie)

Bron-skaparen Hans Rosenfeldts brittiska kriminalserie är en sån oerhörd nagelbitare att det är närmast omöjligt att inte vilja plöja samtliga avsnitt i ett enda svep. Den är välspelad, ruggigt spännande och stundtals obönhörligt mörk.

Av: Adrianna Jalming, Beatrice Lindfors och Frida Olheden