in

Då har säsong två av Ragnarök premiär på Netflix – se trailern här!

9
Foto: Francisco Munoz / Netflix

Från tonårsdrama, slow motion-videos och russebuss med The Penetrators till nordisk mytologi, jordens undergång och klimatfrågor. Varning för avancerad Skam-referens men snart ser vi kattehookern och hans vänner igen när andra säsongen av Ragnarök snart har premiär. Och nu finns en trailer! Mer

När har säsong 2 av Ragnarök premiär på Netflix?

Äntligen! Den 27 maj är det dags för en andra säsong av den norska dramaserien Ragnarök att ha premiär på Netflix, och den kommer ta vid där den första säsongen slutade. Det kommer bli hårdare konflikter och allt mer desperata val. Mitt i detta kommer Magne (David Stakston) behöva svara på en väldigt viktig fråga, nämligen – hur långt är han villig att gå för att rädda sin familj?

Se trailer till säsong 2 här!

Vad handlar Ragnarök om?

Intervju från januari 2020.

I den fiktiva byn Edda i Norge blandas vackra fjäll och djupa sjöar med skorstensrök från familjen Jutuls industrier. Staden drabbas av tunga regn och alldeles för varma vintrar som får bergstopparna att smälta. Samtidigt finns det någonting i sjön som förgiftar fiskarna. Magne, som spelas av David Stakston (a.k.a en riktig Skam-favorit, mer känd som Vildes kille Magnus) återvänder till byn efter att ha flyttat därifrån flera år tidigare.

– Magne har ett starkt drive efter att finna justice. Han skiljer på gott och ont. På ytan kanske han kan verka vara en enkel kille som inte säger så mycket, men samtidigt sker det mycket inom honom. Han är eftertänksam, och när han väl säger något så menar han det, säger David Stakston.

CGK16773 R
David Stakston & Jonas Strand Gravli

I rollerna ser vi även Skam-favoriterna Herman Tømmeraas, widely known as Penetrator-Chris och Theresa Frostad Eggesbø, som spelade Evens flickvän Sonja. David Stakston, som nu går från en liten roll i Skam till huvudrollsinnehavare i nya Ragnarök menar att serien är väldigt aktuell idag, med tanke på klimatfrågan.

– På så sätt kan man säkert känna igen sig i mycket. Men det är också en berättelse om att finna sig själv i allt kaos. Det är en uppväxthistoria om Magne som försöker hitta sin plats. 

I en intervju med TT har du sagt att Greta Thunberg är ”the deal”. På vilket sätt engagerar du dig i klimatfrågor?

– För mig handlar det mycket om att informera mig och hänga med i debatten. Vi behöver ta många små steg och det tar tid. Det är också viktigt att det fortsätter pratas om klimatfrågor, vilket vi bidrar till med den här serien. Även om många såklart gör mer än vad vi gör, säger han.

Theresa menar att serien är väldigt rätt i tiden då engagemanget för klimatet växer. Samtidigt hoppas hon att serien kan bidra till att fler blir upplysta om problemen, även om hon tror att många tittare redan känner till klimatförändringarna.

– Det är inne att vara ”woke” och bry sig om klimatet, säger hon.

Herman håller med om att serien är rätt i tiden även om den hade kunnat komma tidigare.

– Bättre sent än aldrig, I guess. Jag har nog inte tänkt på det så mycket som jag borde ha gjort, kanske på grund av att vi i Skandinavien är lite avstängda. Vi upplever att naturen är fin och frisk och att luften är ren. Det som sker på andra ställen i världen är kanske inget vi upplever personligen. Vi läser om det, men vi upplever det inte, säger han.

CGK18449 R
Herman Tømmeraas

David Stakston drömmer inte om pengar och berömelse

David har alltid velat bli skådespelare, och han berättar att han redan tidigt var sprallig och började med barnteater. Han vill fortsätta utvecklas inom skådespeleriet men har ingen dröm om att bli rik eller känd.

– Jag strävar liksom inte efter att kunna köpa massa skyskrapor.

Har du några förebilder?

Leonardo DiCaprio, Marlon Brando och Meryl Streep. Sedan har jag en väldigt stark fascination för Robert Pattinson, han är helt rå (norska för king red.anm.). Good time är en av mina favoritfilmer. Har du sett Good time? Den må du se.

Men vad gör du när du inte spelar in serier?

– Tänker på att spela in serier.

Herman och Theresa spelar syskonparet Fjor och Saxa Jutul. Syskonen är märkligt nära varandra och deras familj är typ Norges femte rikaste familj. De styr i princip Edda då de exempelvis äger stora områden på fjället och inte minst industrier där många av stadens invånare jobbar. Deras status är hög, och syskonen ger kanske inte alltid ett så sympatiskt intryck.

RAGNAROK Episodic 55
Theresa Frostad Eggesbø och Herman Tømmeraas

– Jag känner inte direkt igen mig i henne, men Saxa är inte konflikträdd och det är inte jag heller. Sedan har hon ett stort behov av att kontrollera sitt eget liv, vilket jag känner igen hos mig själv. Men Saxa kontrollerar också andra och det känner jag inte igen mig i, säger Theresa.

– Jag kan känna igen mig lite i Jutuls familjekonstellation. Verkligen inte på alla sätt, men jag är väldigt nära min familj. Familjen kommer först för mig, säger Herman.

I Ragnarök kommer tittarna få se Theresa sjunga solo och i avsnitt tre har hon dessutom gjort en av låtarna som spelas i bakgrunden. Låten heter God is drunk och den 14 februari släpper hon ny musik under artistnamnet Resa. Även Herman håller på med andra projekt vid sidan av skådespeleriet, men för honom är det framför allt dans som gäller.

Känner ni att ni behöver välja mellan era olika karriärer?

– För mig har det alltid gått hand i hand. Jag känner absolut inte att jag behöver välja. Jag kan inte det, säger Theresa.

– Åh ja, jag kan inte göra allt. Men Neil Patrick Harris, min största man-crush genom tiderna, sa ”Dance more than you think is necessary”. Alltså som skådespelartips. För att dans och skådespeleri hör ihop.

Vad gör ni när ni inte spelar in serier?

– Jag är gamer, en riktig nörd. Jag tycker gaming är svinkul, alltså jag älskar det. Mitt kompisgäng är så utspridda och bor på olika ställen så när vi kommer hem från jobb/skola/inte gjort ett skit/träning spelar vi spel med varandra i tre timmar.

– Det jag gör på fritiden är musik. Skriver, lyssnar eller spelar. Men jag älskar kläder och jag vill lära mig sy. Men jag är dålig på att göra saker bara som en hobby, det utvecklas liksom till att jag sedan vill göra en egen kläd-kollektion. Jag vet inte vad jag gör som hobby? säger Theresa.

– Men du älskar ju att skriva musik, det känns som att det är det du gör. Du gillar ju att göra det även om du inte ska åstadkomma något? säger Herman.

– Eller förresten, jag kollar på ASMR! Det är min hobby. Vet du vad det är?

– Det är när någon säger saker jättenära en mikrofon, förklarar Herman för mig.

– Det har jag verkligen dille på, säger Theresa.

– Vet du vad, det kallas inte hobby. Det kallas guilty pleasure, säger Herman.

RAGNAROK Episodic 38
Theresa Frostad Eggesbø

Skådespelarna om Skam-tiden

Skam var serien på allas läppar mellan 2015 och 2017, och när den verkligen peakade var det nog svårt att missa den även om man försökte. Genom att följa händelseförloppet i realtid på Skam-bloggen – allt från filmklipp till gruppchatt och sms – kändes tv-serien verklig och skådespelarna som riktiga personer. Theresa, som spelade Evens flickvän, berättar om att hon fick mycket hat, eftersom hon blev ett störningsmoment i kärlekshistorien om Isak och Even.

– Jag fick hatmejl till min privata Facebook. Folk skrev att jag var en jävlig person och undrade hur jag kunde göra så som jag gjorde, säger hon.

Hur var det att helt plötsligt bli igenkänd överallt?

– Det kommer jag nog aldrig vänja mig vid. Det är en del av jobbet, men det intresserar inte mig så mycket. Jag tror inte det är så sunt eller bra att vara i rampljuset hela tiden, speciellt inte om man är ung, säger David.

– Jag var i England då, så jag slapp undan. Vilket var skönt, men alltid när jag kom hem till Norge så satt folk på bussen och typ filmade mig eller stirrade. Då fick jag nästan nervöst sammanbrott, säger Theresa.

Herman berättar att uppmärksamheten inte störde honom så mycket, Däremot sa hans föräldrar redan tidigt till honom att de stöttar honom i hans skådespelarkarriär, på villkoret att han inte blir kaxig och ändrar sin personlighet.

– När Skam smällde märkte jag att jag fick massa nya följare, folk stoppade mig på gatan och ville ta bilder. Och då började jag känna mig lite orolig att jag skulle bli för kaxig. Därför gick jag med i militären ett år, samtidigt som Skam var som störst här, för att få distans, säger han.

Trailer: Ragnarök

Ragnarök har premiär på Netflix den 31 januari och är skriven av Adam Price.