in

Evin Ahmad om Snabba cash: ”Drivkraften att vilja hämnas är stark”

Snabba cash
Foto: Netflix

Nu har den nya Snabba cash-serien äntligen haft premiär på Netflix! Vi har träffat Evin Ahmad och Alexander Abdallah för att prata om den kriminella världen, kvinnligt entreprenörskap och jakten på snabba pengar. Mer

“Får inte tappa det här nu. Nu kör vi” säger Leya till sin spegelbild i hissen och spänner käkarna med ett väsande. Sedan smiter hon in på det kontor som hon inte betalat hyra för på flera månader. Säljsnacket går i hamn, hon övertalar en investerare att satsa fem miljoner och hennes bolag är räddat för stunden. Det firas med dunkande musik, drinkar, dans och droger ute på klubben. Efteråt kommer Leya hem och i tystnaden hör man henne sucka medan hon blickar ut över en Stockholmsförort. Sedan hör man tonerna av introlåten “Försent” med 1.Cuz, Greekazo och Yei Gonzales och fotografier rusar förbi i takt till musiken. Det känns rått, mystiskt och äkta.

I den nya Netflix-serien Snabba cash, som skiljer sig en del från tidigare film med samma namn, ser vi den Evin Ahmad i rollen som Leya. Leya är en ensamstående mamma som kämpar för att hennes bolag ska bli framgångsrikt, och Evin berättar att hon vill porträttera en kvinna som är en överlevare. Som kämpar med allt hon har.

– Jag ville gestalta det här kvinnliga självförtroendet som många kvinnor har. Det finns kvinnor med sjukt bra självförtroende, men som också kan vara sårbara och mjuka. Jag ville att man skulle förstå Leyas situation och de val hon gör, men samtidigt inte göra henne till en supergod hjälte utan snarare en anti-hjälte. Då hon, som enda kvinna i historien, inte behöver representera eller stå för all godhet och moderlighet, utan få gestalta en komplex, komplicerad kvinna.

snabbacash 1
Foto: Jonas Alarik / Netflix

Serien skildrar människor från olika samhällsskikt som jagar pengar i dagens Sverige. Vad är framgång år 2021? Vad är rikedom idag? Och vad är egentligen snabba pengar? Det är framför allt det som skiljer de tidigare Snabba cash-filmerna från serien. Där filmerna skildrar överklassen och “old money”, visar serien en helt annan verklighet. En verklighet med gängkriminalitet, skottlossningar och en ständig jakt efter pengar.

Inför sin roll som Leya träffade Evin riskkapitalisten Tatiana Shalalvand som har gett ut boken Förebilderna: Kvinnorna som formar vår framtid. Boken handlar just om kvinnlig entreprenörskap där de bryter ner myter om kvinnor som egenföretagare och uppmuntrar till att bredda bilden av vad det är.

– Det är så viktigt att det finns kvinnligt entreprenörskap just för att entreprenörer är med och bygger vår framtid. Vi använder verkligen de idéerna och företagen aktivt, och därför är det också viktigt att kvinnor är med och formar den bilden, säger hon.

Evin tror att Leyas drivkraft från början kommer från hennes trauma efter att hennes man fallit offer för gatuvåldet, blivit skjuten och dött. Hon tror också att Leya är en person som försöker så gott hon kan. Även om hon är en del av en familj där personer gör kriminella handlingar, så vill hon ut och åstadkomma något större för henne själv och hennes son Sami.

– Den drivkraften att vilja hämnas och vilja bevisa för alla vad du kan tror jag är väldigt stark. jag tror du kan gå otroligt långt med den drivkraften, säger hon och fortsätter sedan:

– Leya är inte heller en kvinna som man kan tygla bara sådär. Det är också därför hon kommer så långt, just för att hon försöker överleva. Sen är det bara frågan om hennes eget driv och hur mycket hon kan tygla sin egen girighet.

Leya

Alexander Abdallah om rollen som Salim: ”Viktigt att porträttera det komplexa i att vara kriminell”

I Snabba cash florerar gängbråk, svordomar och blåljus. Vardagen består av iskalla skottlossningar som leder till ångest och död, men också viktiga business-snack som kan sluta i framgång eller förödelse. Men handlingen väcker också frågor kring hur makt och girighet hör ihop, hur maniskt människor söker sig till pengar och hur viktigt det verkar vara för människan att ha dem. Alexander Abdallah, som spelar gängmedlemmen Salim, menar att just gängkriminaliteten är ett ämne som är viktigt att skildra i populärkulturen. 

– Eftersom det är ett så aktuellt ämne som det debatteras om så är det så jävla viktigt att göra en skildring av detta genom konst och ge en bild av verkligheten, säger Alexander.

Inledningsvis ser vi Salim, med stora vänliga ögon, när han sjunger på ett bröllop. Men efter festligheterna förföljer han två killar som säljer gräs i “fel” område. Blicken har blivit mörk och han nynnar tyst på samma låt som tidigare sjöngs med glädje på bröllopet. Iskallt skjuter han efter killarna, för att sedan vandra vidare som att ingenting har skett.

– För mig var det viktigt att porträttera det komplexa i att vara kriminell. En bekant berättade att han en gång rånat en kille och gick sedan hem och grät i sitt sovrum. Just det var en mening som byggde mycket av min karaktär, säger Alexander och förklarar sedan att han ville ta fram den lilla pojken i Salim och låta honom vara sårbar.

Salim1

Och sårbarheten kommer. Man märker snabbt att Salim är mycket mer än bara ett skal. Han är en människa med känslor, ångest och som visar omtanke för sina nära. Alexander fortsätter förklara om meningen som byggde hans karaktär.

– I samhället är han en slav under normer och strukturer. Man får se bortom att han är arg och springer runt och vill tjäna pengar, det finns en vilsenhet i att han söker sin identitet, säger han.

I serien får man veta relativt lite om Salims bakgrund och vad tröskeln var till den kriminella värld han nu lever i. Alexander berättar att han skapade sin egen backstory till karaktären för att göra honom mer levande.

– Jag byggde det som att han kom hit ensam för massa år sedan och att hela hans familj blev mördad i en bombattack i Syrien. Då behövde han köpa tramadol för att ta bort sina känslor av det som hänt.

Alexander berättar att han sedan föreställt sig att Salim träffade några killar i Sverige som introducerade honom för den kriminella världen, och som började använda honom som torped. Alexander berättar att han ser en likhet med Salim, att han känner igen sig i den ångest som man senare får se Salim uppleva.

– Det här sköra, känslomässiga är väldigt mycket jag och det ville jag ge till Salim. Det är typ där jag ser en likhet, men jag har inte tillgång till den aggressiviteten eller handlingarna som han gör. Där är jag väldigt långt ifrån honom.

Salim

När har Snabba Cash premiär på Netflix och hur många avsnitt finns?

Snabba Cash hade premiär på Netflix den 7 april och serien innehåller sex avsnitt. Varje avsnitt är ungefär en timme långt.

Vad handlar Snabba Cash om?

Snabba Cash utspelar sig tio år efter händelserna i filmerna och handlar om tech-entreprenören Leya, som spelas av Evin Ahmad. Hon startar ett nytt företag med hjälp av svarta pengar, något som snabbt kommer visa sig ha ett högt pris. Tio år efter händelserna i filmerna har nämligen den kriminella världen växt sig allt starkare och jakten på pengar och status är mer aktuell än någonsin.

Se trailern till Snabba Cash här!

Låter det som en serie för dig? Se trailern nedan!

Vilka skådespelare är med i Snabba Cash?

Förutom Evin Ahmad och Alexander Abdallah ser vi Ali Alarik, Olle Sarri, Dada Fungula Bozela, Jozef Wojciechowicz (Z.E), Ayan Ahmed, Khalil Ghazal, Robin Nazari och Felice Jankell i rollerna.

Vilka har gjort musiken till Snabba Cash?

Introlåten är ”Försent” av 1.Cuz, Greekazo och Yei Gonzales. I Snabba Cash hör vi också musik från Mwuana, Silvana Imam, Timbuktu, Lilla Namo, Stor, Erik Lundin och Linda Pira.

Snabba Cash recension: En genialisk skildring av jakten på snabba cash

Utan någon direkt koppling till orginalberättelsen om JW och de snabba cashen för tio år sedan, bygger den nya Snabba Cash-serien vidare på Jens Lapidus kriminella värld. Det handlar om två gäng i strid mot varandra – Ravys gäng och Danis gäng. Och även om de sluter fred i första avsnittet så ser man tydligt i deras blickar att fighten inte är över än. I Ravys gäng hittar vi Salim, killen med det frusna hjärtat, som under tidens gång blir mer och mer mänsklig. 

Så har vi Leya, den målmedvetna entreprenören som försöker släcka bränder med extrajobb och lån av pengar. Här gör Evin Ahman ett extremt bra jobb då tittaren känner hennes stress och osäkerhet när hon hela tiden försöka lösa problem som dyker upp efterhand. Detta mixas med Leyas extrema beslutsamhet och den starka person hon är.

Sedan har vi Tim. Den unga killen som börjar utföra uppdrag för Ravys gäng. Man kan hoppas att Tims öde kan bli avskräckande för dagens ungdomar, då man får se rakt in i hur utnyttjad han blir, på grund av hans unga ålder. Hans respekt för gängvärlden, och hur lätt den respekten skapas, är läskig att bevittna.

Medan Tim är ute på hal is kan vi parallellt få se hjälplösheten som finns hos föräldrarna i detta scenario. Även om Tims pappa inte spelar någon stor roll i historien så är det en viktig insyn i oron hos föräldrar. Även hur godtrogen och blind man kan bli på grund av kärleken till sitt eget barn.

Hur kopplas dessa historier och livsöden samman kan man då fråga sig. Jo, Leya är änka till Ravys bror och Salim tar Tim under sina vingar, men den största sammankopplingen blir dock när Leya och Salim inleder ett hemligt kärleksförhållande. De är fullkomligt ovetandes om att de båda känner Ravy. Allt blir underbart komplicerat och tvisterna dyker upp bakom varje hörn, vilket gör att man utan problem sträckkollar de sex avsnitten.

Serien är rå, ärlig och häpnadsväckande. Den skildrar en verklighet som just nu diskuteras flitigt över hela landet. Man märker att det arbetats mycket med tystnaden. Man hör dörrar öppnas, sirener som tjuter och stressade andetag. Musiken är dock inte saknad, det är nämligen på detta vis serien får sin kalla, mystiska touch. Även kameravinklar och ljussättning lägger pricken över i:et.

Det är helt enkelt en genialisk skildring av jakten på snabba cash, där två världar möts – entreprenörs världen och undervärlden. Där de ibland även vandrar tillsammans, hand i hand, med hopp om att nå framgång.