in

9 serie- och filmpremiärer vi ser fram emot 2023

barracuda queens
Bildkälla: Barracuda Queens / Netflix

”Ondskan”, ”Barracuda Queens” och ”Det är något som inte stämmer” – vi listar några filmer och serier vi ser fram emot att se 2023. Mer

1. Gaslight

I den nya SVT-serien Gaslight får vi följa 22-åriga Nora, som precis inlett en ny kärleksrelation. Den har utvecklats till något mer seriös än vad hon hade tänkt sig, och snart blir saker och ting både farliga och obehagliga. Namnet på serien kommer från begreppet gaslighting som är en form av manipulation, där information förvrängs eller utelämnas för att få ett offer att börja tvivla på sig själv och sina egna minnen. Serien har premiär på SVT någon gång under 2023.

gaslight
Skådespelarna i SVT:s ”Gaslight”. Pressbild. Bild: Oskar Gustafsson/Art & Bob Television

2. Barracuda Queens 

Tv-serien Barracuda Queens utspelar sig på det tidiga 90-talet och handlar om fyra barndomskompisar som, efter att ha gjort av med lite för mycket pengar under en festhelg i Båstad, börjar göra inbrott i fina Djursholmsvillor. Senare rekryterar de en femte tjej till inbrottsligan, och fortsätter bryta sig in i dyra hus mest för spänningens skull. Barracuda Queens är också en berättelse om hur vissa kommer undan med brott och andra inte. Serien kommer till Netflix 2023.

3. Ondskan

Ondskan blir tv-serie – hela tjugo år efter att filmen haft premiär. Filmen, som är baserad på Jan Guillous roman med samma namn, kretsar kring 16-åriga Erik. Han skickas till en exklusiv internatskola eftersom han har ett våldsamt beteende, men på skolan är det kamratuppfostran som gäller och misshandel, våld och trakasserier är en del av elevernas vardag. Nu ska boken filmatiseras igen – och bli en serie i sex delar på C More.

4. Never Have I Ever säsong 4

Netflix-serien Never Have I Ever handlar om tonårstjejen Devi, som spelas av Maitreyi Ramakrishnan, och hennes liv som förstagenerationens indier i USA. Serien är baserad på Mindy Kalings uppväxt och under 2023 kommer den fjärde säsongen (som tyvärr ser ut att bli seriens sista!).

5. Drag Race Sverige

Bättre sen än aldrig får Sverige en alldeles egen version av RuPaul’s Drag Race. I programmet tävlar att gäng dragqueens i en rad tävlingar, och Drag Race Sverige kommer ledas av Robert Fux. Serien kommer ha premiär på SVT under våren 2023.

6. The Handmaid’s Tale säsong 6

Slutet är nära! HBO Max-serien The Handmaid’s Tale får en sjätte säsong – och den ser ut att bli seriens sista. Än så länge har vi inget premiärdatum, men om produktionen ska följa samma mönster som tidigare kan vi räkna med att den kommer visas våren eller hösten 2023. Vi lovar att hålla er uppdaterade!

7. Nya Hunger Games-filmen

Nedräkningen har börjat! I november 2023 har den nya filmen om Hungerspelen premiär. Den är en prequel, och utspelar sig 64 år innan handlingen i de första filmerna. Nya Hunger Games är precis som de andra filmerna baserad på en böcker skrivna av Suzanne Collins. Hunter Schafer, Viola Davis och Peter Dinklage är bara några av namnen som är klara för den nya filmen.

8. Barbie-filmen

Vi har alla sett bilderna på Ryan Gosling och Margot Robbie från inspelningen av den nya Barbie–filmen. Filmen handlar om en docka som tvingas lämna Barbie-världen eftersom hon inte är perfekt. Istället ger hon sig ut i den riktiga världen där hon inser att perfektion inte finns. Filmen har premiär den 21 juli 2023.

9. Det är något som inte stämmer

Martina Haags roman Det är något som inte stämmer blir film! I romanen får huvudpersonen Petra reda på att hennes make haft en hemlig affär i flera år, och i boken varvas berättelsen om sorgen och uppbrottet med när Petra försöker hitta tillbaka till sig själv genom att flytta till fjällen. Men istället för att få följa resan i fjällen, kommer den nya filmen plocka inspiration ur Martina Haags andra roman Livet går så fort. Och så långsamt, där vi får följa Petras liv i högstadiet. I huvudrollen ser vi Alexandra Rapaport och filmen har premiär på Viaplay någon gång under 2023.