in

Här är den verkliga berättelsen bakom tv-serien Ondskan

ondskan
Ondskan. Bildkälla: Audrius Solominas /SF Studios

Ondskan har blivit tv-serie – och den är baserad på verkliga händelser. Här är allt du vill veta om det! Mer

Den senaste tiden har det kryllat av serier som utspelar sig på internatskolor eller exklusiva privatskolor – Young Royals, Zebrarummet och Elitskolan för att bara nämna några. Men låt oss inte glömma where it all began (typ)! I september 2003 hade Ondskan biopremiär. Filmen, som är baserad på Jan Guillous roman med samma namn, kretsar kring 16-åriga Erik (som spelas av Andreas Wilson). Han skickas till en dyr och exklusiv internatskola eftersom han har ett våldsamt beteende, men på skolan är det kamratuppfostran som gäller och misshandel, våld och trakasserier är en del av elevernas vardag. Nu har handlingen filmatiserats igen – och blivit en serie i sex delar på TV4.

– Jan Guillous roman Ondskan är ständigt aktuell och relevant, kanske mer nu än på mycket länge. Att bryta våldsamma beteenden kräver stort individuellt mod. Att undersöka och ifrågasätta maskulinitet är vårt ansvar. Serien Ondskan gör just det, men det är också en vacker kärlekshistoria och i slutändan finns det hopp, säger Piodor Gustafsson, nordisk dramadirektör för TV4 Media och C More.

ondskan säsong 2
Marja och Erik, som spelas av Thea Sofie Loch Naess och Isac Calmroth.
Fotograf: Audrius Solominas/SF Studios

Ondskan är delvis verklighetsbaserad

Författaren Jan Guillou släppte romanen 1981. Berättelsen är delvis självbiografisk och inspirationen kommer från författarens egen skolgång. Jan Guillou växte upp utanför Stockholm och gick bland annat på Vasa Real, men han relegerades på grund av misshandel, stöld och utpressning. Därefter gick han på internatskolan Solbacka i Södermanland och internatskolan Vibbyholmsskolan i Täby. Under uppväxten utsatte hans styvfar honom för systematisk misshandel i hemmet.

Vid författandet av Ondskan har Jan Guillou porträtterat misshandeln, samt upplevelsen av Solbacka. Den nya serien bjuder på mycket nytt och Jan Guillou blev minst sagt rörd när han såg den.

– Han grät. Jag vill inte prata för honom men jag kan tänka mig att det kan ha varit känsligt, berättelsen är ju delvis självbiografisk. Jag var skitnervös eftersom det kändes väldigt viktigt att han skulle gilla serien. Men han var så jäkla fin. Han gillade det och blev rörd, säger huvudrollsinnehavaren Isac Calmroth, till Aftonbladet och fortsätter:

– Det blir mer ångest och mer mörker i våldet som utspelar sig i serien. Så jag tror att det var tufft för honom att titta på.

ondskan serie tv4
Bildkälla: Ondskan TV4/Pressbild

Vad handlar tv-serien handla om?

Precis som i filmen kretsar handlingen kring 16-åriga Erik när han förflyttas till internatskolan Stjernsberg. Men redan på tåget dit möter han Marja och det verkar vara kärlek vid första ögonkastet. Det ska senare visa sig att hon arbetar i köket på skolan, och all kontakt mellan personalen och eleverna är strängt förbjuden. Precis som i filmen är det kamratuppfostran som gäller på internatskolan.

– Den är den klassiska 50-talsberättelsen – samtidigt som serien innehåller saker vi inte sett förut. Det är en ganska episk berättelse. Tittarna kommer att känna igen sig, men storyn tar lite andra vägar än i boken och filmen, säger Isac Calmroth, till Aftonbladet.

ondskan verklighetsbaserad
Bildkälla: Ondskan TV4/Pressbild

När har Ondskan premiär?

Serien har premiär den 2 november på TV4 Play för alla med Plus och premiär den 16 november på TV4-kanalen. Det första avsnittet premiärvisades i somras på Way Out West-festivalen.

Var kan man se Ondskan?

Du kan se seriens sex delar på TV4 Play.

Finns det en trailer?

Ja! Du hittar den nedan.

Rollista: Vilka skådespelare är med i Ondskan?

I den nya versionen av Ondskan ser vi Isac Calmroth i huvudrollen. Thea Sofie Loch Naess spelar Marja och Gustaf Skarsgård (som även var med i filmen Ondskan!) spelar huvudkaraktärens pappa.

Förutom dem ser vi bland andra:

  • Ruth Vega Fernandez
  • Jens Hultén
  • Alexander Gustavsson
  • Christian Fandango
  • Saga Sarkola 
  • Simon Norrthon

När utspelar sig Ondskan?

Filmen utspelar sig år 1958 till 1959, och även serien utspelar sig på 50-talet.

Kommer en säsong 2 av Ondskan?

Ännu har inte TV4 bekräftat om det kommer en andra säsong. Just nu tyder det på att det endast blir en miniserie, men vi lovar att hålla er uppdaterade så fort vi vet mer!

Artikel: Frida Olheden och Sara Åstrand