in

Nu har Zebrarummet premiär på Viaplay – här är allt du vill veta om serien

Zebrarummet premiär
Bildkälla: Zebrarummet / Pressbild

Knappt har vi hunnit smälta Young Royals! Nu kommer en ny serie som utspelar sig på en internatskola. Här är några saker du kanske inte visste om Viaplays nya spänningsdrama Zebrarummet. Mer

När en elev på internatskolan Tuna Kvarn hittas död riktas snart misstankarna mot eleverna på den närliggande kommunala skolan Holmered. Men internatelevernas tystnad är talande, och när en mobilfilm från Tuna Kvarns invigningsritualer börjar spridas på sociala medier får det snart stora konsekvenser.  

Henrik Schyfferts Zebrarummet är ett spänningsdrama som skildrar klasskillnader i Sverige, och i en intervju med TT säger han att idén till serien (som han arbetat fram med regissören Gustaf Skördeman) inspirerats av hans egen skolgång.

– Jag började tänka på det här med klasskillnaderna i Sverige från min tid på kommunala skolan i Märsta, där vi hade gemensamma friluftsdagar och discon med internatskolan Sigtuna Humanistiska. Det slog mig att den där lilla världen hade varit en bra spelplan för att visa upp ett Sverige i miniatyr. För oss från kommunala skolan var det som att kliva in i Olympen när vi åkte till Sigtuna för att gå på disco, säger han.

Zebrarummet cast
Henrik Schyffert i Zebrarummet / Pressbild

När har Zebrarummet premiär?

Från och med den 22 augusti kan du se Zebrarummet på Viaplay. Serien består av åtta avsnitt och sex av dem är skrivna av manusförfattaren Michaela Hamilton (som bland annat ligger bakom SVT-succén Eagles). Två avsnitt är skrivna av Erik Eger, och medförfattare är Gustaf Skördeman, Anna Platt och Fredrik Agetoft. Alla åtta avsnitt finns redan på streamingtjänsten för den som vill sträckkolla!

Rollista: Vilka skådespelare är med i Zebrarummet?

Henrik Schyffert spelar själv en av rollerna i Zebrarummet, nämligen den rika ägaren av och vd:n för internatskolan Tuna Kvarn. Högst upp i hierarkin bland eleverna på skolan hittar vi Philip (som spelas av Edvin Endre), Caroline (som spelas av Alva Bratt) och Hugo (som spelas av Valter Skarsgård).

Zebrarummet wikipedia
Edvin Endre, Alva Bratt och Valter Skarsgård / Pressbild

När vi möter dem är de i fullgång med att värva två nya medlemmar till elevklubben Zebrarummet – nämligen Robin (som spelas av Anton Forsdik) och Nathalie (som spelas av Amanda Lindh). Men nollningen av dessa två elever blir traumatisk, och sluta med både ett övergrepp och ett dödsfall.

På den kommunala skolan en bit bort får vi följa kuratorn Sara, som spelas av Kalifat-skådespelaren Aliette Opheim. Där får vi också följa eleven och langaren Isaac, som spelas av Maxwell Vaz, och som ska komma att få en central roll i händelseutvecklingen. Här nedan hittar du trailern!

Inspelningsplats: Var spelades Zebrarummet in?

De priviligerade eleverna på Tuna Kvarn bor på Strandvägen i Stockholm, i slott och på gods. Men i verkligheten spelades serien in i Göteborg, Lerum och Härryda. Så här såg det ut under inspelningen, visar en bild från Michaela Hamiltons Instagram.