in

Då kommer fjärde och sista säsongen av SVT:s Eagles

eagles säsong 3 trailer
Eagles säsong 3 på Sveriges Television. Bild: Andres Rignell/SVT

Snart har den fjärde säsongen av succéserien Eagles premiär på SVT. Säsongen blir seriens sista. Vi har pratat med skådespelaren Alva Bratt och manusförfattaren Michaela Hamilton. Mer

Intervjun publicerades första gången i mars 2021.

Succéserien ”Eagles” släpper snart sin fjärde säsong på SVT. I serien får vi följa fem ungdomar som bor i hockeystaden Oskarshamn och deras gymnasietid, som kantas av vänskap, kärlek och rivalitet – både på och utanför isen. Den fjärde säsongen blir seriens sista. Så hur kommer det sluta för våra favoritkaraktärer? Vi har pratat med skådespelaren Alva Bratt och manusförfattaren Michaela Hamilton om inspirationen bakom karaktärerna och vad den kommande säsongen har att bjuda på. 

– Man skulle kunna se det som att säsong tre och fyra går in i fas två. När man börjar möta vuxnare problem och vad man gör av det som en icke vuxen människa, säger Michaela Hamilton.

Ungdomsseriens andra säsong snittade över en halv miljon tittare per avsnitt och nominerades till Kristallen 2020 i kategorin årets tv-drama. Trots framgångarna blir säsong fyra alltså den sista säsongen. Hur kommer det sig egentligen?

–  Det är precis det här som är roligt, så som du ställer frågan. Det är precis samma sak man känner när man ska ta studenten: “Varför måste det ta slut? Nu är vi här och vi har ju det så bra”. Men nu måste vi gå vidare i livet och släppa de här människorna och relationerna fria ut i världen. Det är exakt det vi gör med Eagles också, säger Michaela Hamilton. 

–  Det är väl bra att sluta på topp! Det var ju de här åren det skulle handla om. Nu ska de ta studenten och då får vi släppa dem fria, tillägger Alva Bratt.

Vad kommer fjärde säsongen handla om?

Vi har fått följa karaktärerna under deras gymnasietid, och den fjärde säsongen kommer att utspela sig under det sista halvåret innan de tar studenten och går sina egna vägar. Michaela minns att det finns en otrolig smärta i att ta studenten och att man utsätts för världen på ett helt annat sätt.  

– Det är en ganska omtumlande stund i livet när man vet att man ska separeras från människor som man först har tvingats ihop med, men sen lärt sig att bli vän med eller leva med, och vad de avskeden gör med en. Så det är där grundhistorien ligger, säger Michaela Hamilton.

Alva Bratt om Eagles-Felicia: ”Det är som att hennes fasad fallerar ganska rejält”

Sommaren 2021 hade den tredje säsongen premiär, och den handlade till stor del om huvudpersonernas olika vägval. Att behöva göra viktiga val inför framtiden, trots att man kanske inte riktigt vet vem man är, och vad konsekvenserna blir av det. Den tredje säsongen av Eagles var mörkare än de tidigare, vilket vi bland annat såg i Alva Bratts karaktär influencern Felicia Kroon. 

– Jag skulle säga att hon känns mörkare och mer osäker. Det är som att hennes fasad fallerar ganska rejält, säger Alva Bratt.

Den tredje säsongen rörde frågor om hur unga påverkas av framtidsångest, psykisk ohälsa och dysfunktionella familjer. Ämnen som både Michaela och Alva kan känna igen sig i, men på olika sätt. Michaela berättar att hon själv var väldigt identitetssökande och osäker när hon var yngre. När hon blev lite äldre förlorade hon både sin bror och styvpappa och fick därmed även vara med om en otrolig sorg. Det traumat har hon försökt stoppa in i manuset till Eagles. 

–  Sorg är så drabbande och det gör saker med människor, både på positiva och negativa sätt. Så där har jag verkligen lånat ut mycket av mina känslor kring det, och det är ju något som varit personligt för mig, säger Michaela. 

Just identitetssökandet har manusförfattarna tillskrivit Felicias karaktär. Att försöka hitta vem man är genom att testa olika identiteter, och att resan dit kan vara otroligt jobbig. Teman som psykisk ohälsa och framtidsångest är kanske något som de flesta kan känna igen sig i på något plan. 

 –  Jag har mått dåligt när jag var yngre, men också bra. Det är väl det som är ungdomen antar jag, säger Michaela. 

–  Det är väl också det klimatet vi lever i idag, det är väl ingen som mår jättebra. Jag kan känna framtidsångest nu mer än någonsin. Inte minst med pandemin, det har ju varit förjävligt på så många plan. Att man lever med den ständiga framtidsoron. Även om man själv har det ganska bra är det alltid svårt att veta vad man ska göra inför någon slags framtid, säger Alva.

De båda tycker att det är viktiga ämnen att belysa och visa fler sidor av. Michaela säger att Eagles aldrig försökt vara en serie som bara är lättsam, utan att de försöker vara ett bredare spektra än så.  Karaktärerna kommer att stöta på problem som ätstörningar, cancel-kultur, ryktesspridningar och drogproblematik.

–  Jag tycker inte att vi romantiserar något, vilket jag tycker är jätteviktigt. Det går åt helskotta om man pysslar med vissa saker som några av karaktärerna sysslar med, men det finns samtidigt en hoppfullhet i serien som ger balans, säger Alva och fortsätter:

–  Jag tycker att en av killarnas karaktärers problem belyses väldigt bra. Att de här sårbara killarna får den här platsen också, för det tror jag verkligen att det finns för lite av. Den historien visar också att alla människor är lika oavsett vad vi känner för tillhörighet i kön, identitet och klass.

–  Känslor tillhör alla, fyller Michaela i. 

eagles serie säsong 4
Eagles säsong 3 på Sveriges Television. Bild: Andres Rignell/SVT

Inför serien har de gjort ett gediget researcharbete genom att intervjua ungdomar i Oskarshamn, och bland dem kunde de känna igen mycket hos Felicia. Men Alva Bratt som spelar karaktären, hittar inte många likheter mellan henne och Felicia.

– Jag är väldigt olik min karaktär. Jag har sagt det så många gånger, men hon är lite tonåringen jag aldrig var, säger Alva.

Karaktärerna kan till en början verka stereotypa, men med seriens gång får vi se fler sidor av dem. Lite som det är när vi lär känna någon i det verkliga livet. Först kanske vi ser en glad kille, men ju mer vi umgås desto fler sidor till personen får vi se.

–  Precis så tycker jag att det är fint att lägga upp en karaktär, att veckla ut den lite som en blomma. Och det är framförallt viktigt att förstå att när man är ung, så är man inte bara ond eller god eller ledsen eller glad. Det är inte en hel personlighet. Man kan ändra sig. Du kan må skit men samtidigt skratta med din familj eller ha problematik inom familjen men fortfarande vara en bra partner, säger Michaela.

eagles svt
Eagles säsong 3 på Sveriges Television. Bild: Andres Rignell/SVT

Varför har serien blivit så populär då? Alva och Michaela tror att mycket kan handla om att tittarna känner igen sig eller andra i karaktärerna. Att de är lätta att relatera till.

–  Det är det fina med ungdomsserier. Antingen går man igenom det, ska gå igenom det eller har gått igenom det. Att alla kan hitta nånting där i som man kan relatera till, säger Michaela.

Eftersom det varit tydligt att Eagles ska handla om deras tid som gymnasieungdomar innebär det att Eagles tar slut i den här formen. Om det kommer att komma i någon annan form återstår att se. 

– Inga stängda dörrar, så kan jag säga, säger Michaela.

När kommer Eagles säsong 4?

Den fjärde säsongen har premiär på SVT den 28 januari.

Snabb Recap: Det här har hänt i tidigare säsonger av Eagles

Vill du friska upp minnet inför nästa säsong redan nu? Här är en snabb recap av vad som hänt i tidigare säsonger.

Det hände i Eagles säsong 1

I den första säsongen av Eagles fick möta syskonen Kroon, influencern Felicia (Alva Bratt) och hockeyspelaren Elias (Edvard Olsson), som flyttade tillbaka till Sverige efter en tid i USA. Deras pappa var hockeyproffs i NHL men ska nu ta över som tränare för hockeylaget i Oskarshamn. Felicia börjar träffa Ludvig (Adrian Öjvindsson), hockeytalangen som varit bäst i laget – tills Elias flyttade dit. Rivaliteten mellan ungdomarna speglar mycket av säsongen, både i vänskap, kärlek och popularitet. Klara Ceder (Sarah Gustafsson) som är skolans IT-girl känner sig hotad av Felicia som inkräktar på hennes revir, både som skolans populäraste tjej och genom att umgås med Amie (Yandeh Sallah), som var Klaras vän från början. Ludvig har familjeproblem och dränker problemen i alkohol på en fest. På festen träffar han Amie och det händer något mellan dem.

Det hände i Eagles säsong 2

Den andra säsongen av Eagles fortsätter från det dramatiska slutet i säsong 1, men här fick vi se en lite mörkare säsong. Elias börjar dejta Klara, som inte Felicia tycker om. Men i slutet av säsongen ber Klara om ursäkt till Felicia, och vi får se andra sidor av henne. Är det början på en ny vänskap? Felicia dejtar Jack Barrett (Filip Wolfe Sjunnesson), en ny assisterande tränare i laget, tills hon får veta oroande saker om honom. Det är en konstig stämning mellan Ludvig och Amie, men de fortsätter göra musik ihop. När Ludvig han hamnat på sjukhuset efter en tackling kysser Amie honom, men han kysser inte tillbaka. Får man bli kär i sin kompis ex?

Eagles säsong 3: trailer och bloopers

Den tredje säsongen av Eagles hade premiär på SVT sommaren 2021. Trailer hittar du här!

Sugen på ännu mer extramaterial? Här finns en video med bloopers från inspelningen av säsongen.