in

Våld i unga relationer skildras i ny SVT-serie – ”Vill ta bort skulden från den som blir utsatt”

gaslight
Skådespelarna i SVT:s "Gaslight". Pressbild. Bild: Oskar Gustafsson/Art & Bob Television

Förförisk kärlek, våld och manipulation. Så beskriver SVT den nya dramaserien Gaslight som snart har premiär.

​​– Det som är unikt i den här serien är att den skildrar psykologin bakom en sådan här typ av relation, att man slängs mellan det fantastiska och det destruktiva, säger Julia Heveus, som spelar huvudrollen. Mer

Gaslighting är en form av manipulation, där information förvrängs eller utelämnas för att få ett offer att börja tvivla på sig själv och sina egna minnen. Som namnet Gaslight avslöjar kan vi nog räkna med att få se en del av den varan i SVT:s nya dramaserie. Serien kretsar kring 22-åriga Nora som är precis i början av en kärleksrelation. På något sätt har den blivit mer seriös än vad hon hade räknat med, och sakta men säkert blir saker och ting både farliga och obehagliga. 

VeckoRevyn har pratat med seriens regissör och manusförfattare Therese Lundberg och skådespelaren Julia Heveus, som spelar huvudrollen Nora.

– Den här serien betyder så mycket på så många plan – det är inte bara en dramaserie. Vi har tänkt igenom allt för att vi vill nå ut, beröra och få folk att förstå, och lägga bort skulden från den som blir utsatt, säger Therese Lundberg.

”Sluta fråga varför en kvinna inte lämnar en våldsam relation”

I serien skildras Nora och Simons relation väldigt intimt. Under de första avsnitten ser tittarna det vackra, för att sedan dras med ner i förhållandets mörker. För teamet bakom serien har det varit viktigt att porträttera båda sidorna. 

​​– Det som är unikt i den här serien är att den skildrar psykologin bakom en sådan här typ av relation, att man slängs mellan det fantastiska och det destruktiva, säger Julia Heveus. 

– Det är helt omöjligt att veta när du lär känna en sådan här typ av person vad den senare kan komma att utsätta dig för. Oftast är de otroligt charmiga, omtänksamma, kärleksfulla och väldigt svåra att värja sig emot, tillägger Therese Lundberg.

De förklarar att seriens huvudkaraktär är som vilken tjej som helst i början av 20-årsåldern. Som många andra längtar hon efter kärlek och blir jätteförälskad. Det kändes viktigt att gestalta, menar Therese Lundberg.

– Sluta fråga “Varför lämnar hon inte?”. Vem som helst kan hamna i en sådan här relation. Det är ett universellt problem och jag tycker det är så viktigt att förstå att det händer överallt. Men det finns fortfarande en enorm okunskap kring hur sådana här relationer fungerar och hur nedbrytande de är.

gaslight svt trailer
Julia Heveus och Adam Jankovic i ”Gaslight”. Pressbild. Fotograf: Oskar Gustafsson/SVT

Var fjärde ung kvinna har blivit utsatt för våld i nära relation

Det är nästan en fjärdedel (23 procent) av alla unga kvinnor mellan 16 och 24 år som har blivit utsatta för våld av en nuvarande eller före detta partner, något som VeckoRevyn tidigare skrivit om.

Under arbetet med serien har det fokuserats på att handlingen ska kännas realistisk. Gaslight visar exempel på hur en våldsam relation kan se ut, men teamet bakom serien tror att många unga kvinnor kommer att känna igen sig. Therese Lundberg berättar att hon skapade serien för att ge upprättelse till alla kvinnor som har blivit utsatta. 

– Många som lämnar en sån här relation tror på riktigt att det är deras fel, för det är vad de blir intalade. Det är så många som bär på sådana här historier som skuldbelägger sig själva.

I Gaslight skildras sexuellt och psykiskt våld. Men det är inget naket innehåll eller inslag av annat fysiskt våld. Det är närbilder och realistiska tagningar, för att komma så nära verkligheten som möjligt och därmed varnas känsliga tittare. 

– I våldtäktsscenerna har jag försökt beskriva känslan av en våldtäkt, inte att vi ska exponera en kvinnokropp som blir våldtagen. Du ska förstå vad fan du gör mot en människa när du utsätter en person för ett sexuellt övergrepp. Det har varit ett medvetet val att jag inte har skrivit med något klassiskt våld i form av slag. Allt som Nora blir utsatt för är jävligt svårt att anmäla – men det förstör en människas liv, säger Therese Lundberg.

Hur märker man att någon i ens närhet blir utsatt?

Trots att känsliga tittare varnas tycker Therese Lundberg och Julia Heveus att Gaslight bör ses av alla över 15 år.  

– Alla behöver se den. Du behöver se den som vuxen också. Det är jättemånga som har varit i sådana här relationer – som inte ens har förstått det. 

Att skapa en diskussion och kunskap om ämnet är det viktigaste med serien, menar de.

– Man kan ha syskon, familj eller bästa vänner som är utsatta och inte veta om det, för det är svårt att märka. Det är därför det är viktigt med en sån här serie. Att prata om det, för att skapa medvetenhet och förstå manipulationen bakom den och normaliseringsprocessen, säger Julia Heveus.

Så hur vet man om någon i ens närhet är utsatt för våld i nära relation? Det kan vara svårt att se tydliga tecken. Det kan synas genom blåmärken och skador, men även finnas mer diffusa besvär som sömnstörningar, depression, psykosomatiska problem och social frånvaro, skriver stödjouren Somaya på deras hemsida. En annan varningssignal är att partnern är kontrollerande och inte lämnar den utsatta ensam. Om du tror att någon i din närhet är utsatt för våld kan du kontakta Kvinnofridslinjen på 020 50 50 50 och få tips om hur du som närstående kan agera.

Hit kan du vända dig om du har blivit utsatt:

  • Brottsofferjouren: 116 006
  • Kvinnofridslinjen: 020 50 50 50
  • Föreningen Storasyster erbjuder stöd till dig som har blivit utsatt för våldtäkt eller andra sexuella övergrepp. På deras hemsida kan du chatta med volontärer. Det finns även en chatt för anhöriga till offer.
  • Jourhavande medmänniska: 08-702 16 80 (har telefontid på nätterna)
  • Terrafem för samtal på andra språk än svenska: 020 52 10 10
  • Roks.se kan du hitta en kvinnojour eller tjejjour nära dig

När har Gaslight premiär på SVT?

Serien har premiär den 29 september. Gaslight kommer även att sändas i Norge och Finland.

Hur många avsnitt har serien?

Det finns totalt 9 avsnitt i säsong 1.

Finns det en trailer?

Ja, du hittar den här nedan!

Vilka skådespelare är med i serien?

  • Julia Heveus (Tillsammans 99, Vår tid är nu)
  • Adam Jankovic
  • Ivar Forsling (Young Royals)
  • Suheib (Störst av allt)
  • Joakim Olsson/Diana Wolff (nominerad till Dragqueen of the year 2019)
  • Ella Sandberg

Kommer Gaslight säsong 2?

Det återstår att se om det blir en andra säsong, men det är inte omöjligt. 

– Det går att göra mer. Det finns otroligt mycket mer att berätta, för en sådan här relation slutar inte bara. Sju gånger är genomsnittet på hur många försök det tar att lämna en sådan här relation på grund av det traumatiska bandet, säger Therese Lundberg.