in

Var fjärde ung kvinna har blivit utsatt för våld i en nära relation

Illustration: Thomas Arnroth

Nästan en fjärdedel av alla unga kvinnor har blivit utsatta för våld i en nära relation, vilket gör dem till den mest utsatta åldersgruppen. De har blivit psykiskt, fysiskt och sexuellt misshandlade av en nuvarande eller tidigare partner – och det finns en risk att siffran bara är toppen av ett isberg. Mer

– Den vidrigaste händelsen var när han kastade upp mig mot en vägg och hånade mig med ord. Jag började gråta hysteriskt i panik, och han hånade mitt gråt. Han härmade mig och sa att han skulle ringa polisen om jag inte slutade gråta eftersom jag ”störde grannarna”. Jag var så oerhört chockad av härmandet. Det var liksom den ultimata formen av förnedring. Jag reagerade inte så hårt på det fysiska våldet som man kanske skulle kunna tro. Det är sådana där saker som jag minns mest, hånen.

Johanna är en av många som blivit utsatt för både fysisk och psykisk misshandel i en nära relation. Nästan en fjärdedel (23 procent) av alla kvinnor mellan 16 och 24 år har blivit utsatta för våld av en nuvarande eller före detta partner. Johanna träffade en man som till en början visade sin kärlek på dramatiska sätt och var överväldigande passionerad. Hon älskade det, men med tiden skulle relationen förvandlas till en mardröm.

– Ett halvår in i vår relation blev han arg och höll fast mig lite för hårt så att jag blev rädd. Jag blev chockad och tänkte någonstans att ”det där var inte riktigt okej”. Fast han sa aldrig att jag var ful och dum eller något sådant. Tvärtom hyllade han min personlighet till skyarna. Men han fick mig att tvivla på mina egna sanningar. Han var otrolig på att ljuga rakt upp och ner.

Hur påverkade relationen ditt liv i övrigt, exempelvis relationen till vänner och familj?  

– Jag gled längre och längre bort från mina vänner. Mycket på grund av att jag bara ville vara med honom. Jag offrade allt liksom. Sedan blev jag nog mindre trevlig att umgås med eftersom jag mådde så dåligt. Så ja, jag alienerade mig.

Enligt Johanna var det många i hennes närhet som inte visste hur de skulle hantera situationen. Istället valde de att blunda och vända ryggen till.

– Många vet i regel inte hur man ska behandla en som blir utsatt, jag tror att folk blev rädda som fan och inte visste hur de skulle hantera det. Men det värsta är att det är så många som inte har tagit avstånd från honom, som fortfarande är kompis med honom. Det gör så jävla ont, säger hon.

Unga kvinnor överrepresenterade vid våld i nära relationer

Med sina 23 procent är unga kvinnor överepresenterade när det kommer till våld i nära relationer, visar en rapport från Brottsförebyggande rådet, BRÅ, skriven 2018. Men Sofia Axell, utredaren som skrivit rapporten, menar att siffran på grund av mörkertalet kan vara mycket större än så.

– Om något brukar det vara en underrapportering i sådana här undersökningar. Mörkertalet brukar vara mycket större. Jag tror att detta är en stor men obemärkt brottslighet eftersom den sker mellan unga och på ett sådant sätt att vuxenvärlden inte riktig är inblandad. Dessutom sker det i privata sammanhang, säger hon.

kvinnovåld

Varför är unga kvinnor överrepresenterade i statistiken?

– Det kan vara så enkelt som att det faktiskt är mer utsatta. Men de här siffrorna är inte ett faktiskt mått på utsatthet, och det är ofta en minimi-uppskattning. Så är det ofta med självrapporteringsstudier och inom såhär känsliga områden, eftersom det handlar om vilka som vågar berätta att de är utsatta och vilka som förstår att det är ett brott, säger Sofia Axell.

När det gäller våld i nära relationer och unga kvinnor är gärningsmannen oftast i samma ålder och av motsatt kön. I 98 procent av fallen är det en man och vid brott som misshandel, hot och trakasserier är han oftast mellan 20 och 24 år. Men när det kommer till sexualbrott är åldern på gärningsmannen oftast lägre, 16 till 19 år.

Bland de kvinnor vi har pratat med har förövarna varit straffade för liknande brott tidigare. Är det vanligt att gärningsmannen begår samma typ av brott om och om igen, trots att han blir straffad?

– Det är inte helt osannolikt att tänka sig det, säger hon.

För att motverka våld i nära relationer menar Sofia Axell att det bästa är att arbeta förebyggande genom att medvetandegöra att problemet finns.

– Jag tänker personligen att skolorna har en stor roll i det här, att ha kännedom om att det förekommer och att informera om vad som är okej eller inte i relationer. Risken är att det förminskas när man pratar om olika försök till kontroll, att det ses som normalt att ens partner exempelvis har koll på ens mobil, säger hon.

Psykoterapeuten: ”Våldet kan se ut på många olika sätt”

Att ens partner kontrollerar ens mobil, vem man smsar och vilka bilder man gillar på Instagram. Att bli knuffad nedför en stentrappa, bli tvingad till sex och hotad med kniv. Att tvingas låna ut pengar, att ens hund blir sparkad eller att bli strypt tills man svimmar. De är några exempel på hur våld i nära relationer kan se ut. Enligt Josefin Grände, som är legitimerade psykoterapeut, förekommer det som kallas psykisk misshandel nästan alltid i de relationen där det förekommer annat våld. Enligt statistik från BRÅ har 21 procent av alla unga kvinnor blivit utsatta för psykisk misshandel.

– Psykisk misshandel ser olika ut därför att det riktas mot det som redan är sårbart för en. Om hon är en känslomänniska kommer han säga ”du är så hysterisk och känslig, det går inte att prata med dig” och om hon är lite mer tillbakadragen får hon tvärtom höra ”du är en isdrottning, det går inte att nå fram till dig”, säger hon.

Relationen mellan Johanna och hennes förövare slutade i ett bråk där han slog henne, och polis kallades till platsen. Hennes vänner hämtade henne mitt i natten, och efter det att förhållandet var över tvingade Johanna sig själv att berätta för de närmast henne vad som pågått i relationen. Hon menar att det faktum att de visste om hur han behandlade henne gjorde det mycket svårare att gå tillbaka till honom.

Bli vår Patreon!

Hjälp oss göra fler viktiga granskningar för unga kvinnor! Läs mer här.

Nu har de gått ett år sedan relationen tog slut. Hur mår du idag?

– Jag mår väl helt okej, men jag är absolut inte återställd. Jag vet inte om jag någonsin kommer bli det. Jag drömmer mardrömmar och jag märker hur mitt mående går ut över mina relationer. Jag kämpar varje dag och tror på vissa mörka dagar att jag är skadad för livet. Men jag hoppas att det inte är så. Jag har lyckats träffa en ny underbar kille och lever i en sund relation. Det trodde jag aldrig skulle hända, säger hon.

Johanna heter egentligen något annat.

hjälp 5