in

Alice: ”Jag såg ingen annan utväg än att ta mitt liv”

Illustration: Thomas Arnroth

Alice, 20 år, lever idag med skyddad identitet på hemlig ort. Efter att ha blivit fysiskt och psykiskt misshandlad av en tidigare pojkvän är hennes liv fortsatt begränsat. Hennes förövare är fri sedan några månader tillbaka, efter att ha avtjänat ett 9 månader långt fängelsestraff. Mer

Det har pågått i två timmar. I ett sovrum, i en lägenhet, någonstans i Sverige hålls hon instängd. Han säger att han ska döda hennes familj om hon försöker ta sig därifrån. Om hon ens vågar försöka ta sig därifrån. I ren panik och rädsla har hon spytt på vardagsrumsgolvet. Han blir arg och skriker ”vad fan håller du på med?” I ett Snapchat-meddelande till sin vän skriver hon ”han slår mig, jag får inte lämna lägenheten”, och hon är övertygad om att hon räknar de sista minutrarna i livet. Det är januari 2019 och de har blivit ihop en sista gång. 

– Jag vet inte riktigt när det började. Han var en helt annan person när vi träffades 2016, men ett år in i vårt förhållande misshandlade han mig grovt och efter det förändrades allt, berättar Alice

Alice är idag 20 år och lever med skyddad identitet på hemlig ort. I början av deras relation blev hon varnad för honom. Folk berättade att han våldtagit en kvinna och Alice konfronterade honom. Han sa att kvinnan var ”helt sjuk i huvudet” och hade hittat på en massa lögner om honom. Någonstans tänkte hon ”hur kan det vara påhittat?” men eftersom hon redan var förälskad beslutade hon sig istället för att bilda en egen uppfattning. Hon var 16 år när de träffades, han var fem år äldre och hennes första kille.

Det aggressiva och kontrollerande beteendet smög sig på. Han gillade inte hennes vänner, så de tillbringade mer och mer tid med hans. Han kollade rutinmässigt hennes mobiltelefon och snart fick hon inte längre prata med sina killkompisar på sociala medier. Han flyttade närmre henne och till slut bodde Alice, som då hade hunnit bli 18 år, i princip med honom och hans mamma. Skulle hon besöka sin egen familj, som bara bodde några kvarter bort, var hon tvungen att fråga om lov och det kunde gå veckor utan att hon pratade med sina föräldrar. Det var vanligt att han kallade henne hora och slampa när de bråkade, men det var inget hon reagerade särskilt på. Hon började successivt hata sig själv och kände att hon skulle bli ensam om hon lämnade honom. 

Han skrek: ”Skynda dig hem, för jag kommer få tag i dig”

En utekväll vintern 2017 händer något som blir starten på en relation med, inte bara psykiskt, utan även fysisk misshandel. Redan på klubben blir han våldsam och knuffar henne i baren. Hon går för att hämta ut sin jacka i garderoben, fast besluten att åka hem, men han följer efter. Vid busshållplatsen skriker han att han ska döda henne.

– När vi gick på bussen började han slå mig och jag började gråta. Det var flera människor på bussen men ingen sa något, berättar Alice. 

Hans humör skiftar snabbt. Han blir ångerfull, ber om ursäkt och frågar henne om hon kan följa med honom hem för att sova. Vilket hon gör. 

Hon ligger med ryggen mot honom i sängen, håller på med sin mobil och är fortfarande ledsen, men tänker att de kan prata mer om det imorgon. Men något stör honom. Han vill inte att hon ska hålla på med telefonen och greppar efter den. Eftersom hon vid det här laget är van vid att han kollar allt på hennes mobil vill hon inte lämna ifrån sig den. Det är då han börjar bita henne i armarna. Hans mamma rusar in i sovrummet och sliter bort honom.

– När jag kom loss sprang jag ut genom dörren. Jag tog inte ens på mig min jacka eller mina skor. När jag sprungit några meter ut på gatan vände jag mig om vilket jag inte skulle ha gjort.

Alice ser att han springer efter henne. Han kommer ifatt, tar tag i henne och sparkar ner henne så att hon hamnar på marken. 

– Hans mamma kom efter och släpade in honom och jag minns att han skrek ”skynda dig hem, för jag kommer få tag i dig”, berättar hon. 

När Alice kommer hem till sin syster inser hon att han fortfarande har hennes telefon och strax därefter dyker han upp utanför porten.

– ”Vill du ha din telefon?” skrek han innan han kastade den i marken så den gick i tusen bitar. Sedan knuffade han in mig i väggen så jag fick ett sår i pannan.

Polisen griper mannen, men släpper honom dagen därpå. Hon polisanmäler händelsen och de blir ihop igen kort därefter. Under rättegången hävdar mannen att han antagligen blivit drogad i baren den kvällen och att det var anledningen till att han bettet sig som han gjorde. Mannen, som sedan tidigare förekommer flera gånger i belastningsregistret, får nu ett fängelsestraff på sex månader för misshandel och olaga hot. Ett straff som hovrätten sänker till fyra månader, eftersom att de anser att straffvärdet för brottslighet är lägre än tingsrättens bedömning. Redan i ung ålder utreddes mannen då han visade aggressionsproblematik och fick efter det genomgå en särskild behandling för ungdomar med aggressivt beteende.

– Efter rättegången sa min advokat att om något hände igen skulle jag ta bilder. Polisen vill ha datum, plats och bildbevis. Därför fotade jag allt som hände efter den där gången. Någonstans i mitt bakhuvud hade jag en känsla av att jag någon gång skulle behöva det, berättar Alice.

Det går sex månader innan han ska avtjäna sitt straff. Under tiden är han fri och blir mer och mer aggressiv för varje dag som går. 

– Det blev vardag för mig att han slog mig. Det var så kämpigt, för samtidigt var jag så kär i honom. Det var helt sjuk, han hade så mycket kontroll över mig. Han hade kunnat be mig hoppa från en bro och jag hade gjort det.

Alice blev inlåst i två veckor

I väntan på fängelsestraffet har mannen en fest hemma i sin lägenhet. Alice märker att han blir mer och mer våldsam under kvällen. När nästan alla har gått hem sätter han sig gränsle över Alice och börjar slå henne med knytnävslag i ansiktet. Hennes armar ligger längs med kroppen och hon har ingen chans att bryta sig loss. 

– Jag vet inte hur länge det pågick, men det svartnade för mina ögon när han försökte strypa mig med mitt halsband, berättar hon. 

Under tiden befinner sig mannens vän i andra änden av rummet och Alice tror att han hör vad som pågår. Hennes läpp spricker och hennes näsa svullnar upp. Hon får en blåtira runt ena ögat och rivmärken i ansiktet. Helvetet pågår i två veckor. Det är så lång tid han håller henne instängd i lägenheten för att hon inte ska kunna polisanmäla honom.

– Jag fick inte träffa någon, han sa att han skulle döda min familj om jag anmälde honom. 

De tillfällen hon går ut måste hon använda hans keps och sminka sig så att skadorna inte ska synas allt för mycket. Mannens mamma, som också bor i lägenheten, ser skadorna men frågar inte vad som har hänt. Under dessa två veckor är personer i Alice närhet oroliga. Flera av dem kontaktar polisen för att lämna upplysningar om mannen, men ingenting händer.

– Jag antar att de väntade på att jag skulle anmäla, berättar hon. 

Bli vår Patreon!

Hjälp oss göra fler viktiga granskningar för unga kvinnor! Läs mer här.

”Han kommer att döda mig”

Hösten 2018 blir turbulent. De gör slut flera gånger för att sedan bli ihop igen. Han skickar sms där han skriver att han ska slå sönder både henne och hennes lägenhet. Hon anmäler honom för tidigare misshandlar men ingenting händer. Samtidigt försöker hon ta sitt liv flera gånger. 

– Jag ville avsluta relationen, men jag visste inte hur. Jag såg ingen annan utväg. Efter självmordsförsöken sa han bara att jag fick skylla mig själv, han kom inte ens och hälsade på mig på sjukhuset.

I januari 2019 har de blivit ihop igen. En kväll är hon ute med sina vänner och han ringer henne på natten, eftersom han tycker att hon är ute alldeles för sent. På morgonen efter behöver han låna pengar, men hon har inga pengar att låna ut. 

– Det gjorde honom galen. Jag hade aldrig sett honom så tidigare. Han började kasta möbler omkring sig, rev allting. Det var som att en bomb exploderade. Han misshandlade mig till och från i två timmar. Jag ville gå, men han lät mig inte, berättar hon.

De befinner sig i hans sovrum när han börjar slå henne i ansiktet. Han sparkar henne så hon ramlar ner på golvet. Han håller henne inlåst i rummet, slår henne med en stol och släpar henne tillbaka när hon försöker fly. Han sätter sig ovanpå henne och stryper henne tills hon inte kan andas längre. Efter ett tag går han ut i köket och kommer tillbaka med en kniv. Han började hugga mot henne, skrattar åt att hon blir rädd för honom och säger att han ska ta livet av dem båda. 

– Han försökte hugga mig två gånger med kniven. Jag höll mig i dörrkarmarna och han knuffade ner mig i sängen igen. Jag försökte skrika på hjälp men ingen hörde mig, säger hon. 

När han försvinner in i köket igen skriver hon Snapchat-meddelanden till en vän; ”han slår mig, jag får inte lämna lägenheten” och ”han kommer att döda mig”. Snapchat, en livlina hon skapat för sig själv, där inga meddelande sparas om han skulle få för sig att genomsöka hennes mobil. I rädsla och panik spyr hon på vardagsrumsgolvet. Hon är nu helt övertygad om att hon kommer att dö. Men så bankar det på dörren, och hon skriker det högsta hon kan. 

Det är hennes vänner och familj. De ringer snart polisen, men mannen hinner smita från platsen innan polisen kommer dit. Eftersom polisen känner till mannen blir han efterlyst direkt men lyckas hålla sig borta. Det kommer ta en månad innan de får fast honom. Under den tiden får Alice varken gå till jobbet eller vistas utomhus. Hon tvingas hålla sig hemma och hamnar efter i sina studier. 

Eftersom det finns många anmälningar mot mannen pågår rättegångsförhandlingarna i tre dagar. Alice vill att förhandlingarna ska hållas bakom stängda dörrar, men det går rätten inte med på. Mannens mamma och vänner vittnar till hans fördel och menar att Alice varit lika våldsam, något som rätten inte köper. Istället döms han till ett års fängelse för grov kvinnofridskränkning, misshandel och olaga hot. Alice får ett skadestånd på ungefär 40 000 kronor. Mannen kommer ut sex månader efter rättegången, eftersom häktningstiden räknas in i straffet och han blir villkorligt frigiven efter nio månader. Hon bor idag på skyddat boende på hemlig ort och får inte längre besöka sin hemstad. Han är fri sedan tre månader tillbaka. 

– Jag vill berätta min berättelse eftersom jag vill varna andra tjejer. Det är inte lätt men man måste försöka inse att om man blivit slagen en gång så kommer han fortsätta, och om man väljer att lämna så finns det hjälp att få, säger Alice.

Alice heter egentligen något annat.

hjälp 5