in

Unga kvinnor glöms bort i sjukvården – problemet är akut

KRÖNIKA. Ett bristande förtroende för vården ledar till att unga kvinnor söker sig till alternativ medicin. Det är inte värdigt ett land som Sverige. Mer

VRab

Jag har träffat tusen olika läkare men får ingen hjälp. Har någon tips?” “Jag har så ont i livmodern att jag inte fungerar, men läkarna skickar hem mig med ipren. Hur ska jag få hjälp?” och “Jag lider av trauma och ångest, läkarna skickar bara hem mig med fler och fler tabletter men de får mig bara att må sämre. Vad ska jag göra?

Frågorna ställs i stora tjejgrupper på Facebook, där de största samlar över hundra tusen medlemmar. Svaren som ramlar in handlar om igenkänning, ord om att orka fortsätta söka hjälp och inte sällan kommer uppmaningar om att testa alternativ medicin. Det tipsas om kinesologi, homeopati och zonterapi. Många säger att de har fått hjälp och stöd i den alternativa vården. Att problem som eksem, ofrivillig barnlöshet, PMS, urinvägsinfektioner och endometrios lindrades eller försvann. Att det finns hjälp att få utanför den traditionella svenska vården.

Läs också: Unga kvinnor berättar: därför väljer vi alternativ vård

Svensk sjukvård måste bli bättre på att se och höra

Sveriges lagstiftning kring det som kallas KAM, komplementär och alternativ medicin, är idag reglerad på så sätt att det är förbjudet för alla utom hälso- och sjukvårdspersonal att behandla allvarliga kroppsliga och psykiska sjukdomar. Men idag räknas endast cancer, epilepsi och diabetes till dessa. Just nu pågår en utredning för att se över det och skärpa reglerna ytterligare. Diskussionen kring alternativ medicin är levande, hos såväl politikerna som läkarna.

Men en sak som man inte kommer åt med skärpt lagstiftning och diskussionen om evidens och alternativmedicinens rätt att existera inom det vi kallar för vård är varför människor faktiskt väljer den alternativa vägen. En ökande grupp av konsumenter inom den alternativa vården är unga kvinnor. Varför är det så och vilka konsekvenser kan det ge om 10, 20 eller 50 år?

Det är svårt att svara på. Men en sak är säker: svensk sjukvård behöver vi bättre på att se, höra och lyssna på unga kvinnor och att kunna förstå och bota de sjukdomar som drabbar dem. Sjukvårdsfrågan är alltid högt upp på agendan, diskuteras alltid på partiledardebatter och engagerar alltid när man pratar om den över en öl på AWn. Men hur ofta får unga kvinnor stå i fokus när det diskuteras?

De som jobbar med komplementär och alternativ medicin menar att det är just unga kvinnor som ökar bland deras klienter. Det är troligt att en bakomliggande anledning är det faktum att de inte känner sig sedda och hörda i den traditionella sjukvården. Det är ett akut problem som, om vi inte börjar jobba aktivt för att lösa det nu, kan leda till ett avgrundsgap mellan kvinnor och den svenska sjukvården – något som kan vara förenat med livsfara. Det är inte värdigt Sverige – landet för jämlikhet och jämställdhet.


Bli vår Patreon!

Hjälp oss göra fler viktiga granskningar för unga kvinnor! Läs mer här.