in

Så ska kritiserade Mandoklinikerna räddas – vill anmäla forskare och media

mando dragar 2 1
Bild på Mondometerkliniken i Huddinge. Urklipp från SVT:s granskning om kliniken. Irene Svenonius, och Isabella Löwengrip. Bild: Montage/ Mandoklinik: Moa Källström

Mandolean AB, som driver en av Sveriges största privata kedjor för ätstörningsvård, hotas av ett mångmiljonvite och nedläggning i Region Stockholm.

Regionen anser sig ha upptäckt fusk och har juridiska skäl att avsluta samarbetet.

Nu mobiliserar starka lobbyistkrafter för att rädda klinikerna.

Till sin hjälp har de Isabella Löwengrip, en prinsessa och konsultbyrån som kallat sig själva för “djävulens advokater”. Mer

Det här är en sampublicering med Nya Mitten. Artikeln är skriven av Lotta Ilona Häyrynen. Läs första delen av granskningen: ”App istället för vård – så fuskade hyllad ätstörningsklinik till sig skattepengar”.

För Mandolean AB, bolaget som driver Sveriges största privata ätstörningskliniker, handlar kritiken mot verksamheten bara om ideologi.  

För Mandometerklinikerna har beslutet att avsluta avtalet fattats av Region Stockholms nya röd-gröna majoritet. Under tidigare borgerliga styret fick man verka i fred i nästan två decennier. För regionen handlar frågan om ett avtal som enligt lag inte får förnyas. 

Allt som i media kommit fram om klinikerna, utbetalningsfusket och deras behandlingsmetod är enligt VD:n Cecilia Bergh falskt. Alla krafter som kan samlas nu kring Mandolean AB för att rädda verksamheten. 

mandos
Mandometerkliniken i Huddinge Bild: Moa Källström

Dagens ETC har till exempel kunnat avslöja att Mandolean AB anlitat det stora konsultbolaget Kreab som uppvaktat sjukvårdsminister Acko Ankarberg för att föra Mandoklinikernas talan. 

Har anlitat ”djävulens advokater”

Kreab är en känd lobbyistbyrå inom välfärdsföretagandet i Sverige. Deras kunder är i regel hemliga, och för deras räkning driver byrån kriskommunikation, opinionsbildning och påverkansarbete mot beslutsfattare. De har i rekryteringsmaterial kallat sig själva för djävulens advokater, en nyhet som blev känd när Kreab i september började mejla politiker, journalister och andra som bolaget såg som potentiella nya anställda. 

Exakt hur Kreab arbetar för Mandoklinikerna går inte att veta. Klart är att en mejlkampanj från internationella forskare – flera med kopplingar till Mandoklinikerna – organiserats mot regeringen. Räddningsaktionen stöttas också av kändare ansikten. 

Isabella Löwengrip var tidigt ute och kritiserade nedläggningsbeslutet. I somras besökte hon TV4:s Nyhetsmorgon och delade med sig av sina egna erfarenheter av ätstörningar och att få behandling på Mandoklinikerna. 

Ska anmäla SVT

Att Mandoklinikerna hotas av en ideologisk nedläggning är en syn som också delas av oppositionen i Region Stockholm. Efter att fuskanklagelserna och kritiken mot klinikerna blivit kända går en strid ström mejl mellan Mandoklinikernas VD Cecilia Bergh och Irene Svenonius, oppositionsregionråd för Moderaterna. 

Nya Mitten och VeckoRevyn har tagit del av mejlväxlingen. Där frågar Svenonius hur klinikerna planerar att bemöta alla anklagelser. 

Cecilia Bergh sparar inte på krutet. Vi kan avslöja att Mandolean AB planerar att anmäla nära nog alla som riktat offentlig kritik mot verksamheten. 

Mandolean AB undersöker just nu om politiker från majoriteten i regionfullmäktige kan åtalas för grovt förtal. Dagens ETC och SVT Stockholm, som tidigare rapporterat om Mandoklinikerna, ska anmälas till Medieombudsmannen. Professorn i psykologi vid Karolinska Institutet, Ata Ghaderi, som i media avskrivit Mandoklinikernas forskningsresultat, ska om Mandolean AB får som de vill utredas för “oacceptabelt beteende” enligt The European code of conduct for research integrity. 

Cecilia Bergh frågar i samma mejl om Irene Svenonius och Moderaterna har fler förslag. Hon får inget svar, men beröm för ett “gediget arbete”. 

Vill anmäla Region Stockolm

Nya Mitten och VeckoRevyn har också tagit del av mejl mellan Cecilia Bergh och Socialstyrelsen. Här skriver Bergh att Mandolean AB överväger att anmäla Region Stockholm till Förvaltningsrätten. Efter samtal med registrator på Region Stockholm har vi fått veta att det är samma Förvaltningsrätt som just fått en ny moderat nämndeman med ansvar att döma i ärenden. Den nya nämndemannen är till vardags läkare på Mandoklinikerna.  

Vid sidan om Mandolean AB själva, betalda krafter och oppositionen finns naturligtvis också anhöriga och tidigare patienter. 

Tisdagen den 24 oktober arrangeras en demonstration utanför regionhuset i Stockholm. Föreningen mot anorexi och bulimi, en föräldragrupp som startades kring Mandoklinikerna 1995, har startat ett upprop. Under dagen ska tusentals namnunderskrifter lämnas över till regionen. Efter ska demonstrationen uppvakta socialminister Jakob Forssmed

När Mandolean AB går in i vad som kan bli deras sista strid gör de det med uppbackning, skandalerna till trots. 

Nya Mitten och VeckoRevyn har sedan i torsdags upprepade gånger genom olika kanaler sökt Mandolean AB:s VD Cecilia Bergh utan framgång. 

Nya Mitten och VeckoRevyn har också sökt Isabella Löwengrip. Vi har även sökt prinsessan Sofia som genom Kungl. Hovstaternas informationsavdelning avböjer intervju.

Bli vår Patreon!

Hjälp oss göra fler viktiga granskningar för unga kvinnor! Läs mer här.