in

”När ska Sveriges mammor få en ursäkt?”

solen feyissa 4crXipFM1hc unsplash
Solen Feyissa

KRÖNIKA. VeckoRevyns chefredaktör Irena Pozar skriver om granskningen av förlossningsvården – och varför det är hög tid för politiker att be alla drabbade om ursäkt. Mer

I över ett halvår arbetade VeckoRevyns redaktion tillsammans med researcher My Vingren och producent Ellen Hammarskiöld för att hitta vad som faktiskt gömde sig bakom alla larm om en förlossningsvård i kris. När vi hade gått igenom nära 300 IVO-anmälningar från 2018 och fram till hösten 2021 såg vi att över hälften av alla dödsfall och skador på bebisar och mammor hade kunnat undvikas. Det slog IVO, inspektionen för vård och omsorg, eller sjukhusen själva fast.

Det är fasansfulla siffror. Genom fler anställda och ett utökat antal förlossningsplatser, med bättre förutsättningar för att kunna läsa av CTG och med mindre stress hade inte 44 bebisar behövt dö. Det är inte rimligt att det ska se ut så i ett land som Sverige, som har alla förutsättningar för att ha den bästa vården i världen.

När kommer en haverikommision? Alla de kvinnor, bebisar och familjer som farit illa i förlossningsvården till följd av en ohållbar sjukvårdsbelastning behöver få en förklaring och upprättelse.

I samma veva som VeckoRevyn publicerade sin granskningen läste jag en artikel om en grupp sjukhus i Storbritannien där 200 spädbarn dött under 20 års tid, till följd av felaktig vård. Utredningen, som slog fast att sjukhusledningen har ”felat i att utreda, felat i att lära sig och felat i att förbättra”, kommenterades snabbt av landets hälsominister Sajid Javid.

– Till alla dessa familjer som har lidit så stort: jag är ledsen, sa han i det brittiska parlamentet.

Även stiftelsen, som driver de utpekade sjukhusen, kommenterade utredningen och bad ”helhjärtat om förlåtelse”.

I Sverige är de familjer som drabbats av den många år långa förlossningskrisen långt ifrån att få en ursäkt. De ansvariga vill inte ens ställa upp på intervju, och när de väl vill det sker det i mejl-form och utan möjlighet att ställa uppföljningsfrågor.

Jag förstår att det av många, inte minst taktiska, skäl är svårt för politiker och andra i ansvarspositioner att säga ”det blev fel” och ”förlåt”. Men att inte kunna göra det ens när det gäller barn som mist livet till följd av sådant som hade kunnat undvikas är fegt.

När ska de drabbade familjerna få den ursäkt de förtjänar? En ursäkt för att deras barn och partners dog eller skadades i det som ofta beskrivs som världens bästa förlossningsvård.


Lyssna på den granskande podcasten Förlossningskrisen här.

Bli vår Patreon!

Hjälp oss göra fler viktiga granskningar för unga kvinnor! Läs mer här.