in

Reaktioner efter Mando-granskning: ”Fick en utskällning för att jag åt för fort”

veckis
Bild: Moa Källström

I tisdags kunde Nya Mitten och VeckoRevyn publicera en gemensam granskning av Sveriges största privata ätstörningskliniker. Region Stockholm, som granskat verksamheten, har bland annat hittat fusk med utbetalningar och en utbredd brist på legitimerad personal.

Efter granskningen har kommentarer strömmat in på sociala medier. Unga kvinnor har delat med sig av sina erfarenheter. Frågan har lyfts av Aftonbladet och det har till och med rapporterats om en kungaskandal. Mer

Det här är en sampublicering med Nya Mitten. Artikeln är skriven av Lotta Ilona Häyrynen.

Nya Mittens och VeckoRevyns granskning fick snabb spridning på sociala medier. På Instagram har artikelserien delats av influencers som Kajjan Andersson och Hannah Östebo, som själv har erfarenheter av Mandometerklinikerna. 

Unga kvinnor har samlats i kommentarsfält och facebookgrupper och delat egna erfarenheter – både positiva och negativa. Nedan följer bara några exempel.  

“Bra att det granskas! Jag har själv haft barn som varit patient på Mando, helt bortkastad tid för hen som blev mer ätstörd efter avslutad behandling. Kan bara instämma att det som nämns i granskningen tyvärr är korrekt.” 

“Tack för ni granskar. Har själv varit patient där och satan vilket trauma det var (och till viss del fortfarande är).” 

“Dem ‘slängde’ fram vågen och antog att jag sedan var frisk för att jag alltid åt bra. Sen var det totalt fel av en att lägga på en halv procent för mycket eller för lite. Då fick man börja om. Fick också utskällning för att jag åt för fort för att vara anorektiker och tvingades sitta kvar med de andra patienterna gråtandes medan jag såg på när de åt.” 

Men det var mysigt på mando, det kändes fint att bli behandlad som om jag var sjuk ”på riktigt” för en gångs skull, ingen som sa att jag ”bara skulle rycka upp mig”. Jag kände mig omhändertagen och viktig, det var något jag inte hade känt innan.”

“Så tråkigt att läsa att så många är missnöjda med Mando. Jag är en av dom som tvärtom är nöjd, jag vill påstå att Mando och personalen där räddade mitt liv. Jag fick mycket stöd och samtalstid. De hade fokus på här och nu. När jag tillfrisknande från ätstörningen fick jag mer kraft att läka mina gamla sår.”

“Skakar hovet”

Även andra medier har plockat upp Nya Mittens och VeckoRevyns texter. Aftonbladet skrev på ledarplats om Irene Svenonius och Moderaternas stöd för Mandometerklinikerna. 

En annan som stöttat Mandometerklinikerna och varit volontär på kliniken vid Sophiahemmet i Stockholm är Prinsessan Sofia. Efter Nya Mittens och VeckoRevyns granskning skrev Svensk Dam om ”nya uppgifter som skakar hovet”. Prinsessan Sofia har inte uttalat sig, men avböjt intervju genom Kungl. Hovstaternas informationsavdelning. 

Klinikernas svar

Nya Mitten och VeckoRevyn har återkommande sökt Mandometerklinikerna och VD:n Cecilia Bergh för att få svar på frågor och anklagelser som i vår granskning riktas mot verksamheten av Region Stockholm och forskare. 

Vi har ännu inte fått svar, men dagen innan våra artiklar publiceras skriver Mandometerklinikernas grundare, Cecilia Bergh och Per Södersten, tillsammans med Mando Groups ordförande Stefan Stern, ett debattsvar i Aftonbladet om verksamheten. 

Men hur skulle 2 000 patienter bli friska om man inte har kompetent (för övrigt också legitimerad) personal? Och dom psykiatriska problemen, som depression och självskadebeteende, dom är effekter, inte orsaker till ätstörningar.”

“Och psykologerna är välkomna att vara med. Men beteendevetare är bäst, för dom vet hur man ändrar beteende och ätstörningar är beteendeförändringar.

Vi har många gånger föreslagit en jämförelse mellan psykiatrisk behandling och Mandos behandling. Men för döva öron, jämförelsen har hindrats och utvecklingen stått stilla, man vågar inte bli jämförd.”

Svaret är en replik riktad till styret i Region Stockholm

Samma dag som Nya Mitten och VeckoRevyn publicerar granskningen arrangeras en demonstration utanför Region Stockholm. Ett femtiotal personer samlades för att rädda klinikerna i ett upprop av anhörigföreningen kring Mandometerklinikerna och nystartade Ätstörningsupproret, inte att förväxla med Ätstörningsuppropet på Instagram. 

Läs första delen: ”App istället för vård – så fuskade hyllad ätstörningsklinik till sig skattepengar”

Läs andra delen: ”Så ska kritiserade Mandoklinikerna räddas – vill anmäla forskare och media”

Bli vår Patreon!

Hjälp oss göra fler viktiga granskningar för unga kvinnor! Läs mer här.