Malin Blomberg, 35, har livmoderhalscancer. Nu har hon valt att avstå från läkarnas rekommenderade vård – och istället genomgå en alternativ behandling.
– Jag tror på att stärka kroppen så mycket naturligt som det går, säger Malin Blomberg.
Mer
Malin Blomberg, 35, har livmoderhalscancer. Nu har hon valt att avstå från läkarnas rekommenderade vård – och istället genomgå en alternativ behandling.
– Jag tror på att stärka kroppen så mycket naturligt som det går, säger Malin Blomberg.
Mer
Under 2018 födde Malin Blomberg, 35, sitt andra barn. En tid efter graviditeten blödde hon väldigt mycket och bestämde sig därför för att söka upp sin barnmorska för att se om någonting var fel. I samband med det gjordes ett cellprov och det visade sig att Malin Blomberg hade livmoderhalscancer.
– När jag fått beskedet och kommit hem brast jag ut i gråt och kunde inte förstå att det var sant. Både jag och min sambo blev otroligt chockade och fastän det har gått flera månader känns det fortfarande overkligt och som att det inte handlar om mig, säger hon.
Malin Blomberg berättar att man upptäckt att tumören var sex centimeter – och att den därmed skulle vara för stor för att operera bort.
– De gav istället förslaget om att jag skulle starta en behandling på sex veckor med strålning i kombination med cellgifter, säger Malin Blomberg och tillägger:
– Då sa jag att jag ville ha en veckas betänktetid på mig och under den veckan försökte jag sätta mig in i vad det skulle innebära. Jag pratade med olika personer som är duktiga på friskvård och sedan tog jag beslutet att avvakta tills vidare och jag kollade upp vad det fanns för alternativ. Sedan började jag den här resan med allt vad det innebär.
”Unga kvinnor glöms bort i sjukvården – problemet är akut”
Malin Blomberg har nu istället valt att genomföra en alternativ behandling i Tyskland, på en klinik med en holistisk behandlingsmetod. Hon fick kännedom om kliniken genom en kvinna som kontaktade henne på sociala medier, vars man hade behandlats där.
– Läkarna sa att de starkt avrådde från att vänta med cellgifter och strålning för de anser att det är det enda som kommer att kunna hjälpa mig. Men samtidigt måste de ju respektera mitt beslut och jag har en jättebra läkare som jag pratat med flera gånger. Hon känns genuint nyfiken och som att hon vill mig väl. Men det är ju ingenting som de förespråkar eller tror på, säger Malin Blomberg.
Varje år får ungefär 450 kvinnor i Sverige diagnosen livmoderhalscancer. Sju av tio blir friska från sin cancer efter behandlingen, enligt uppgifter från vårdguiden. Hur många som blir friska efter att ha valt en alternativ behandling finns det inga sådana uppgifter om.
Läkare brukar påpeka att det inte finns någon evidens för alternativa behandlingar?
– Ja såklart, det finns för- och nackdelar med allt och det finns inga garantier någonstans. Såklart finns det risker men då får man ställa det mot varandra. Såsom jag ser på det finns det ingen holistisk syn inom sjukvården i Sverige i dag, säger hon.
Malin Blomberg säger att hon helst inte vill behandla sig med cellgifter men säger samtidigt att hon inte stänger dörren för traditionell behandling i framtiden och att hennes beslut om alternativ behandling kan ändras.
– Jag tror på att stärka kroppen så mycket naturligt som det går. Därför har jag valt att tacka nej till det tills vidare, men det kan ju ändra sig.
Malin Blomberg har valt att öppet berätta om sin plan med den alternativa behandlingen på sociala medier. Hon säger att hon fått mycket tips och respons, både positiv och negativ.
– Jag har velat dela med mig av mitt val dels för att jag känner mig stark och att jag orkar men också för att kunna inspirera andra och visa att de inte är ensamma att gå igenom något tufft. Det är såklart många som tycker att jag väljer fel beslut men framförallt har jag fått mycket kärlek och tips.
Läs också:
Läs också: Läkarnas larm om alternativa behandlingar – fler kommer dö
Unga kvinnor berättar: därför väljer vi alternativ vård
Hjälp oss göra fler viktiga granskningar för unga kvinnor! Läs mer här.