in

Emma blev våldtagen av boende på HVB-hemmet – förflyttades för att ha brutit mot umgängesregel

Illustration: iStock / Sky_melody

Som 18-åring flyttade Emma Sahlén in på ett HVB för att bli drogfri. Kort därefter blev hon våldtagen av en medboende. Konsekvensen? Hon fick flytta till ett annat boende. Mer

Uppdaterad onsdag 12.30

Maj, 2016.  Det är början på en torr sommar när Emma Sahlén, då 18 år, ser ut genom bilfönstret när de åker fram över den enda vägen som löper över ön. HVB och behandlingshemmet består av gula villor placerade på rad. Förutom behandlingshemmet som funnits här sedan mitten av 80-talet, består ön av en ensam båthamn, stränder med tät skog och ett slingrande elljusspår. Här behandlar man både vuxna och unga med missbruksproblem genom 12-stegsprogrammet. Med hjälp av gestaltterapi, KBT, mindfullness och något som kallas äventyrspedagogik hoppas Emma att hon, äntligen, ska få hjälp med sitt destruktiva alkohol- och drogmissbruk. Istället blir hon utsatt för en våldtäkt.

– Det tog flera veckor innan jag förstod vad jag varit med om, säger hon idag.

En bit bort från behandlingshemmet står två, stora oljecisterner. De tömdes i mitten av 80-talet och numera används den ena cisternen som konsertlokal och klättervägg. Den andra står tom. På kvällarna samlas personer från behandlingshemmet där för att röka, och umgås. Emma och två andra tjejer brukade smyga ut till cisternen för att träffa några killar från de andra delarna av behandlingshemmet. Det stred mot HVB-hemmets regler att umgås med killarna, men Emma som alltid har haft svårt att hantera sitt bekräftelsebehov hade svårt att fokusera på behandlingen.

emma hvb 2 1
Emma, 18 år gammal.

“Jag försöker komma upp och få luft”

De är några stycken som hänger i cisternen den här fredagskvällen. Emma sitter nära Jonas. Det kittlar i hennes mage av att känna hans andedräkt mot hennes hals. De ligger och myser i ett hörn av cisternen. Det kan bli något bra, tänker Emma. Hon är förälskad och de ligger och pratar. Hon och Jonas har träffats här i skogen, en bit från behandlingshemmet, under flera kvällar. Eftersom de egentligen inte får ha kontakt kommunicerade de via hemliga lappar.

En av de andra killarna, Henry, som hörs och syns mycket, kommer fram till dem.  Emma har hört att han är placerad på behandlingshemmet på så kallad kontraktsvård, efter att ha blivit dömd för mordförsök. Han frågar Emma om hon har haft trekant förut. Hon svarar förvirrat nej.

– Sen lägger han sig bakom mig, drar ner mina byxor och kör bara in den, säger Emma.

Hon är i chock. Hon vill inte men hon vågar inte röra sig. Tårarna bränner samtidigt som hon tar tag i Jonas hand.

– Jag låg och höll om Jonas för stöd. Han försöker lugna mig och liksom dra undan mig från Henry.

Emma är rädd att det ska bli en scen, hon vågar inte säga ifrån.

– Jag var liksom inte riktigt där. Jag trodde den här killen, Jonas, förstod att jag blev våldtagen men tydligen så gjorde han inte det. För plötsligt bad han mig att runka av honom och tog tag min hand.

Flera hårtussar lossnade

Det blir en trekant som Emma aldrig sagt ja till. Henry börjar rycka i hennes hår och trycker ner Emmas huvud. Emma känner hur Jonas förändras. Han reser sig upp och börjar ha sex med Emma bakifrån. När Jonas är klar sätter han sig på en bänk i närheten och tänder en cigarett. Han tittar på när Henry fortsatte förgripa sig på Emma.

– Henry tryckte ner mitt huvud, jag försökte komma upp, få luft, ibland lyckades jag. Men varje gång jag tog ett andetag så tryckte han ner mig igen. Jag kom inte loss förrän jag hade slitit mig loss. Flera hårtussar lossade.

När Henry äntligen är klar lämnar han Emma med byxorna neddragna. Han går bort till de andra som sitter på andra sidan den stora oljetunnan för att visa upp  Emmas blod som han har på händerna.

– Jag spräckte Emma, säger han och skrattar.

Emma flyttas till nytt boende – för att ha brutit mot reglerna

När Emma kommer tillbaka till behandlingshemmet och ska sätta sig ner på en bänk och röka inser hon att det inte går, det gör för ont att sitta. Emma börjar gråta, tyst för sig själv. En vän från HVB-hemmet kommer fram till henne och berättar hur Henry hade visat upp sina blodiga händer som om de vore en pokal.

– Dagen efteråt, när jag såg honom, han var stolt som en tupp, rak i ryggen. Samtidigt började det gå massa rykten om att jag var lätt på foten.

Emma kunde känna Henrys blick bränna i ryggen när hon gick förbi honom. Emma vill åka därifrån, men en kompis övertalar henne att stanna kvar. Två dagar efter övergreppet berättar Emma allt för personalen. Som straff för att Emma brutit mot behandlingshemmets umgängesregler tvingades Emma till ett annat behandlingshem. Tanken är att hon ska vara där i tre veckor och sen återvända till ön.

– Personalen förstod nog inte riktigt vad som hade hänt, de hade tolkat det som att han var våldsam mot mig bara, inte att jag hade blivit våldtagen. Jag hade svårt att erkänna det ens för mig själv, säger Emma.

På det nya behandlingshemmet finns det inga killar, bara tjejer. Där lär hon känna en ny vän, Maria. De kom allt närmare varandra och Maria stöttar henne i kampen att vinna över sina demoner, och Emma börjar långsamt förstå att det som har hänt inte är hennes fel.

– Någon vecka efter att jag kommit dit berättade jag för en i personalen vad som hade hänt. Det var hon som fick mig att förstå att jag blivit utsatt för en våldtäkt.

Återvände aldrig – idag är hon fri

Emma behöver aldrig återvända till behandlingshemmet på ön efter avbrottet, hon bor istället kvar på HVB-hemmet för tjejer. Under sin behandling, på ett AA-möte, berättade Emma öppet om våldtäkten.

– När jag nämnde behandlingshemmets namn och cisternen var det flera från det behandlingshemmet som tittade upp, speciellt när de insåg vad jag pratade om. Snacket gick att jag var lätt på foten och att jag var med på gruppsex. En av killarna börjar gråta när jag berättade vad som hade hänt. Efteråt kom han fram, gav mig en kram och sa att jag var stark.

Emmas tonårstid har varit en kamp mot bristande självförtroende och ett stort bekräftelsebehov, och det tog flera år innan hon slutade missbruka droger och killars bekräftelse. Hon har blivit utsatt för flera våldtäkter och sålt sex för att kunna köpa droger. Men i februari förra året blev Emma placerad på ett SiS-boende som förändrade hennes liv. Där blev hon äntligen drogfri.

emma hvb
Emma idag.

Idag är Emma snart 21. Hon bor på en mindre ort i norra Sverige och väntar hon sitt första barn. Inför 21-årsdagen skriver hon på sin Instagram att hon, efter att ha varit drogfri i nästan ett år, äntligen lärt sig att älska sig själv och att sätta sina egna behov i första hand.

– Man brukar ju säga att det inte finns något ont som inte för med sig något gott. Det är nog väldigt sant. Jag har fått både erfarenheter och en familj på grund av allt jag gått igenom.  

Ansvariga för HVB-hemmet som Emma bodde på säger att de arbetar under sekretesslagstiftning och därför inte kommenterar frågor rörande nuvarande eller tidigare inskrivna klienter. De skriver att de följer de lagar och regler som styr deras verksamhet.

Har du varit utsatt för övergrepp och behöver råd, stöd eller någon att prata med?

Hjälplinjen – tillfälligt psykologiskt stöd 

Öppet kl 13-22 alla dagar
Telefon 0771-22 00 60
www.1177.se/Stockholm/Om-1177/Om-Hjalplinjen

Mind Självmordslinjen

Stödlinje för personer med tankar på självmord eller närstående till personer med tankar på självmord.Öppen kl. 06-24 varje dag.

Telefon: 90101
chat.mind.se

HOPP- Riksorganisationen mot sexuella övergrepp

Telefon: 0761999343
hopp.org

Sveriges Tjejjourer

För alla som definierar sig som tjejer.

Hitta din lokala jour på: https://tjejjouren.se/

Killfrågor

Drivs av Män för Jämställdhet. Chatta med anonymt måndag, tisdag, onsdag, torsdag och söndag mellan klockan 19 och 21. 

Killfrågor.se

Bli vår Patreon!

Hjälp oss göra fler viktiga granskningar för unga kvinnor! Läs mer här.