in

Så gör du läskiga pumpor och annat pyssel till halloween

halloween42
Bildkällla: NeONBRAND / Unsplash

Hösten är här vilket innebär att det snart är dags för årets stora höjdpunkt – halloween! Men vilket datum firar vi och varför? Vilka sminkningar och dekorationer ska du satsa på i år? Här är den enda guiden en halloween-nörd behöver. Mer

koplankar 1024x37

Datum: När är halloween 2022?

Halloween firas alltid den 31 oktober vilket i år är en måndag.

Dekoration: Så gör du läskiga pumpor och annat pyssel till halloween

Vad ska man göra för att få till rätt stämning hemma eller på festen? Vi har samlat våra bästa tips för att lyckas med halloweenpyntet – allt från pumpor som lyser upp höstmörkret till marsmallows-spöken och skelettklubbor. I videon nedan hittar du tretton idéer på pynt, och längre ner får du reda på hur du gör den läskigaste halloweenpumpan.

Så gör du en pumpa till halloween – i 5 steg

Du kanske är van vid att den klassiska pumpan med triangelögon och vassa tänder, men det går att experimentera med både olika former och pumpasorter. Här är det bara fantasin som sätter gränser, men vi hjälper dig på vägen. Så här gör du steg för steg.

1. Skär bort locket

Börja med att skära bort locket! Innan du börjar skära är det bra att tänka på att locket behöver vara tillräckligt stort för att det ska gå smidigt att tömma pumpan på innehåll. Du kan spara innehållet i pumpan och exempelvis rosta kärnorna och äta upp!

halloween kläder
Bildkälla: Daniel Lincoln / Unsplash

2. Rita ett mönster

Det enklaste är att först rita upp ett mönster direkt på pumpan. Här gäller det att vara lite kreativ men i videon nedan hittar du några idéer som hjälper fantasin på traven!

3. Skär ut mönstret

När du ritat mönstret är det bäst att använda en vass och liten kniv för att skära ut hålen. I några av mönsterna i videon ska pumpan inte skäras igenom, utan det är bara det yttersta skalet som ska tas bort. Om du vill göra på samma sätt med din halloweenpumpa är det därför bra om kniven är smidig att använda.

4. Ljussätt pumpan

Använd ett värmeljus eller ledbelysning för att ljussätta din pumpa. För de som verkligen vill satsa på halloweenpynt i år är en idé att investera i en liten rökmaskin! Det låter kanske krångligt men det är lätt att få tag på små rökmaskiner som, i kontakt med vatten, utvecklar en läskig (men helt ofarlig) rök. Läs mer och köp här.

5. Måla pumpan

Om du vill vara riktigt ambitiös kan du måla eller spreja din pumpa. Här är några idéer!

Vill du klä ut dig på halloween? Här är rätt kläder, dräkter och smink

Halloween är högtiden för alla som älskar att klä ut sig! Om du inte vill investera i en avancerad halloweenkostym kan det räcka med lite läskigt smink för att komma i stämning. Här är 10 idéer som inte är allt för avancerade.

En Halloween-frisyr är också ett tips! Om du istället vill gå all in på utklädnad och dräkter finns det en hel del att välja på i butikerna just nu. Vad sägs om att klä ut sig till en läskig clown, skelett eller häxa?

Här är allt du behöver för att klä ut dig till en läskig clown

clown

En läskig maskeraddräkt som inkluderar tröja, byxor, midjeskärp, huvudstycke och mask, från Partykungen. Läs mer och köp här.

Fakta: varför firas halloween i Sverige och USA?

Halloweenfester, kostymer och pynt – de senaste åren har vi i Sverige firat högtiden mer än någonsin. Men redan i början av 1990-talet började halloween uppmärksammas här. Vi blev då inspirerade av USA, dit halloween kom med irländska invandrare på 1800-talet. Så vad handlar traditionen om egentligen? Från början var halloween en keltiska högtid som handlade om att de dödas själar skulle återvända till jorden.

När är det Allhelgonadagen och Alla helgons dag?

Men halloween ska inte blandas ihop med de kristna högtiderna Allhelgonadagen och Alla helgons dag. Allhelgonadagen är alltid den 1 november, men datumet har avskaffats som helgdag i Sverige och istället har vi infört Alla helgons dag som är den första lördagen mellan den 31 oktober och 6 november. Allhelgonadagen och Alla helgons dag är alltså inte samma dag, även om de ibland råkar sammanfalla.

Prenumerera på MysMejlet – Sveriges mysigaste månadsmejl

* Obligatoriska fält
Genom att välja ”ja” godkänner du att vi hanterar dina uppgifter enligt VeckoRevyns personuppgiftspolicy.
Genom att godkänna accepterar du att vår plattform Mailchimp behandlar din data.Du hittar mer information om Mailchimp här.