in

Så gör du läskiga pumpor och annat pyssel till halloween

halloween42
Bildkällla: NeONBRAND / Unsplash

Hösten är här vilket innebär att det snart är dags för årets stora höjdpunkt – halloween! Men vilket datum firar vi och varför? Vilka dekorationer och pyssel ska du satsa på i år? Här är den enda guiden en halloween-nörd behöver. Mer

Snart är det dags för årets halloweenfirande! Vi har redan laddat upp med utklädnader, frisyrer och smink till halloweenfesten. Men varför firar man egentligen halloween? Och vilket datum är det dags för bus eller godis? Här är allt du vill veta om halloween och massvis med roliga pyssel och inspiration!

Datum: När är halloween 2023?

Halloween firas alltid den 31 oktober vilket i år är en tisdag.

Dekoration: Så gör du läskiga pumpor och annat pyssel till halloween

Vad ska man göra för att få till rätt stämning hemma eller på festen? Vi har samlat våra bästa tips för att lyckas med halloweenpyntet – allt från pumpor som lyser upp höstmörkret till marsmallows-spöken och skelettklubbor. I videon nedan hittar du tretton idéer på pynt, och längre ner får du reda på hur du gör den läskigaste halloweenpumpan.

Så gör du en pumpa till halloween – i 5 steg

Du kanske är van vid att den klassiska pumpan med triangelögon och vassa tänder, men det går att experimentera med både olika former och pumpasorter. Här är det bara fantasin som sätter gränser, men vi hjälper dig på vägen. Så här gör du steg för steg.

1. Skär bort locket

Börja med att skära bort locket! Innan du börjar skära är det bra att tänka på att locket behöver vara tillräckligt stort för att det ska gå smidigt att tömma pumpan på innehåll. Du kan spara innehållet i pumpan och exempelvis rosta kärnorna och äta upp!

halloween utkladnader pyssel och smink
Bildkälla: Daniel Lincoln / Unsplash

2. Rita ett mönster

Det enklaste är att först rita upp ett mönster direkt på pumpan. Här gäller det att vara lite kreativ men i videon nedan hittar du några idéer som hjälper fantasin på traven!

3. Skär ut mönstret

När du ritat mönstret är det bäst att använda en vass och liten kniv för att skära ut hålen. I några av mönsterna i videon ska pumpan inte skäras igenom, utan det är bara det yttersta skalet som ska tas bort. Om du vill göra på samma sätt med din halloweenpumpa är det därför bra om kniven är smidig att använda.

4. Ljussätt pumpan

Använd ett värmeljus eller ledbelysning för att ljussätta din pumpa. För de som verkligen vill satsa på halloweenpynt i år är en idé att investera i en liten rökmaskin! Det låter kanske krångligt men det är lätt att få tag på små rökmaskiner som, i kontakt med vatten, utvecklar en läskig (men helt ofarlig) rök.

5. Måla pumpan

Om du vill vara riktigt ambitiös kan du måla eller spreja din pumpa. Här är några idéer!

Vill du klä ut dig på halloween? Här är rätt kläder, dräkter och smink 2023

Halloween är högtiden för alla som älskar att klä ut sig! Om du inte vill investera i en avancerad halloweenkostym kan det räcka med lite läskigt smink för att komma i stämning. Här är 10 idéer som inte är allt för avancerade.

En Halloween-frisyr är också ett tips! Om du istället vill gå all in på utklädnad och dräkter finns det en hel del att välja på i butikerna just nu. Vad sägs om att klä ut sig till en läskig clown, skelett eller häxa?

Utklädnader för dig, din bästis eller hela kompisgänget

Vet du inte vad du ska ha på dig till halloween? Här kommer inspiration för soloutklädnader, utklädnader för par, för dig och din bästa vän och för hela kompisgänget:

Fakta: varför firas halloween i Sverige och USA?

Halloweenfester, kostymer och pynt – de senaste åren har vi i Sverige firat högtiden mer än någonsin. Men redan i början av 1990-talet började halloween uppmärksammas här. Vi blev då inspirerade av USA, dit halloween kom med irländska invandrare på 1800-talet. Så vad handlar traditionen om egentligen? Från början var halloween en keltiska högtid som handlade om att de dödas själar skulle återvända till jorden.

Vad kan man göra på halloween?

Om det inte lockar dig att gå på en halloweenfest finns det många andra roliga aktiviteter att göra på halloween. Du kan dra ihop ett kompisgäng och gå till Liseberg eller göra halloween-snacks och ha skräckfilmsmaraton hela natten.

Aktiviteter för Halloween 2023

  • Se skräckfilmer tillsammans med vänner eller din parter.
  • Bjud in till en trerättersmiddag där förrätt, huvudrätt och efterrätt är i halloween-tema.
  • Gå på halloween på Liseberg eller Gröna Lund, eller se vilka event som finns i din hemstad.
  • Gå på en spökvandring.
  • Styr upp en drinkkväll med kompisgänget där ni alla gör en egen läskig drink. Tänk zombie, vampyr eller pumpa som tema!
  • Baka egna halloweenaktiga snacks, inspiration finns i videon nedanför!

När är det Allhelgonadagen och Alla helgons dag 2023?

Men halloween ska inte blandas ihop med de kristna högtiderna Allhelgonadagen och Alla helgons dag. Allhelgonadagen är alltid den 1 november, men datumet har avskaffats som helgdag i Sverige och istället har vi infört Alla helgons dag som är den första lördagen mellan den 31 oktober och 6 november. I år är Alla helgons den 4 november. Allhelgonadagen och Alla helgons dag är alltså inte samma dag, även om de ibland råkar sammanfalla.

Vilket datum är bus eller godis?

En kär tradition för många barn är att knacka på hos grannarna i sina läskigaste dräkter och fråga om bus eller godis. Enligt traditionen knackar man dörr i jakt på godis på självaste halloween den 31 oktober, vilket är en tisdag i år. Det är inte ovanligt att barnen går någon dag före eller efter men gärna inte under Alla helgons, då det är en dag man hedrar minnet av de döda.