in

Redo för Halloween 2020? Här är de bästa sminkningarna och dekorationerna

allt om halloween, från datum till kläder och pumpor
Bildkälla: Unsplash

Det är oktober vilket innebär att det snart är dags för årets stora höjdpunkt – Halloween! Mer

koplankar 1024x37

Datum: När är Halloween 2020 i Sverige?

Halloween infaller den 31 oktober, vilket i år är en lördag. I Sverige är det Allhelgonadagen den 1 november, och vi firar Alla helgons dag den första lördagen mellan 31 oktober och 6 november. Allhelgonadagen och Alla helgons dag är alltså inte samma dag, även om de ibland råkar sammanfalla. Krångligt eller hur? Men se det från det ljusa sidan – vi får fler Halloweendagar!

Historia och fakta – varför firar man Halloween?

Halloween och Allahelgonadagen är alltså inte samma. Halloween ska ha uppstått när vikingarna kom till Storbritannien och Irland där de introducerade sina traditioner, som exempelvis höstblot – där man enligt tradition tar för väl av det ljusa halvåret och firar mörkret ankomst.

Så gör du bäst Halloweenpyssel hemma

Tänk utanför boxen när det kommer till Halloween-pyssel. Marshmallows kan bli spöken och klubbor kan bli skelett. Kolla bara i videon här nedan!

Pumpor – så lyckas du

När det kommer till pumpor är det verkligen ett kapitel för sig. Du kanske är van vid att den klassiska pumpan med triangelögon, men även här går det att experimentera med olika former och pumpasorter. Om du kan ska pumpan helst stå utomhus – då håller den längre. Tänk på att inte slänga pumpaköttet! Fröna är goda att rosta och ha på det mesta, och av pumpaköttet kan du göra en ansiktsmask som är perfekt om hyn känns torr.

halloweenpumpa
Källa: Unsplash

Börja med att skära ut locket på din pumpa och töm den på allt innehåll. Det kan vara en bra idé att rita upp ditt mönster direkt på pumpan, så blir det lättare att skära rätt. Sätt i ett ljus – klart!

klassisk halloweenpumpa med rökmaskin
Källa: Unsplash

Om du vill avancera kan du sätta en liten rökmaskin inuti din pumpa. Det låter kanske krångligt men det är lätt att få tag på små rökmaskiner som, i kontakt med vatten, utvecklar en läskig (men helt ofarlig) rök. Läs mer och köp här.

Du kan också välja att måla eller spreja dina Halloweenpumpor. Här är några idéer på vad du kan göra, låt endast fantasin sätta gränser!

Välj rätt kläder, dräkter och smink till Halloween

Även om det kanske blir svårt att gå på en Halloweenfest i år kan det vara kul att göra något lite extra som förhöjer Halloween-känslan. Om du inte tidigare har lagt speciellt mycket energi på sminket är det dags att börja med det nu! Halloween är ett perfekt tillfälle för att experimentera för att skapa olika läskiga effekter. Här är några sminkidéer som verkligen… sätter ribban.

Här är några läskiga Halloween-dräkter i butik just nu.

halloween 2020

Mask från Partykungen. Läs mer och köp här.

halloween fakta i sverige

Zombiemun från Partykungen. Läs mer och köp här.

halloween 2020 fakta

Ansiktspärlor från Partykungen. Läs mer och köp här.

varför firar vi halloween

Grön peruk från Partykungen. Läs mer och köp här.