in

Snart halloween 2021 – här är allt du vill veta om högtiden

Bildkällla: NeONBRAND / Unsplash

Hösten är här vilket innebär att det snart är dags för årets stora höjdpunkt – halloween! Men vilket datum firar vi och varför? Vilka sminkningar och dekorationer ska du satsa på i år? Här är den enda guiden en halloween-nörd behöver. Mer

koplankar 1024x37

Datum: När är halloween 2021?

Halloween firas alltid den 31 oktober vilket i år är en söndag. Natten till den söndagen vrider vi också tillbaka klockan en timme och ställer om till vintertid.

Fakta: varför firas halloween i Sverige och USA?

Halloweenfester, kostymer och pynt – de senaste åren har vi i Sverige firat högtiden mer än någonsin. Men redan i början av 1990-talet började halloween uppmärksammas här. Vi blev då inspirerade av USA, dit halloween kom med irländska invandrare på 1800-talet. Så vad handlar traditionen om egentligen? Från början var halloween en keltiska högtid som handlade om att de dödas själar skulle återvända till jorden.

Men halloween ska inte blandas ihop med de kristna högtiderna Allhelgonadagen och Alla helgons dag. Allhelgonadagen är alltid den 1 november, men datumet har avskaffats som helgdag i Sverige och istället har vi infört Alla helgons dag som är den första lördagen mellan den 31 oktober och 6 november. Allhelgonadagen och Alla helgons dag är alltså inte samma dag, även om de ibland råkar sammanfalla.

Dekoration: Så gör du läskiga pumpor och annat pyssel till halloween

Och nu till det viktigaste! Vad ska man göra för att få till rätt stämning hemma eller på festen (om restriktionerna tillåter)? Vi har samlat våra bästa tips för att lyckas med halloweenpyntet – allt från pumpor som lyser upp höstmörkret till marsmallows-spöken och skelettklubbor. I videon nedan hittar du 13 idéer på pynt, och längre ner får du reda på hur du gör den läskigaste halloweenpumpan.

Så gör du en pumpa till halloween – i 5 steg

Du kanske är van vid att den klassiska pumpan med triangelögon och vassa tänder, men glöm inte att det går att experimentera med både former och pumpasorter. Här är det bara fantasin som sätter gränser, men vi hjälper dig på vägen. Så här gör du steg för steg.

halloween kläder
Bildkälla: Daniel Lincoln / Unsplash

1. Skär bort locket

Börja med att skära bort locket! Innan du börjar skära är det bra att tänka på att locket behöver vara tillräckligt stort för att det ska gå smidigt att tömma pumpan på innehåll. Du kan spara innehållet i pumpan och exempelvis rosta kärnorna och äta upp!

2. Rita ett mönster

Det enklaste är att först rita upp ett mönster direkt på pumpan. Här gäller det att vara lite kreativ men i videon nedan hittar du några idéer som hjälper fantasin på traven!

3. Skär ut mönstret

När du ritat mönstret är det bäst att använda en vass och liten kniv för att skära ut hålen. I några av mönsterna i videon ska pumpan inte skäras igenom, utan det är bara det yttersta skalet som ska tas bort. Om du vill göra på samma sätt med din halloweenpumpa är det därför bra om kniven är smidig att använda.

4. Ljussätt pumpan

Använd ett värmeljus eller ledbelysning för att ljussätta din pumpa. För de som verkligen vill satsa på halloweenpynt i år är en idé att investera i en liten rökmaskin! Det låter kanske krångligt men det är lätt att få tag på små rökmaskiner som, i kontakt med vatten, utvecklar en läskig (men helt ofarlig) rök. Läs mer och köp här.

5. Måla pumpan

Om du vill vara riktigt ambitiös kan du måla eller spreja din pumpa. Här är några idéer!

Vill du klä ut dig på halloween? Här är rätt kläder, dräkter och smink

Halloween är högtiden för alla som älskar att klä ut sig! Om du inte vill investera i en avancerad halloweenkostym kan det räcka med lite läskigt smink för att komma i stämning. Här är 10 idéer som inte är allt för avancerade.

Om du istället vill gå all in på utklädnad och dräkter finns det en hel del att välja på i butikerna just nu. Vad sägs om att klä ut sig till en läskig clown, skelett eller häxa?

1. Skelett

varför firas halloween

Komplettera skelettdräkten med svart och vitt smink och du är redo för halloween. Du hittar den hos Partykungen. Läs mer och köp här.

2. Spöknunna

halloween usa

Eller vad sägs om att klä ut sig till spöknunna från topp till tå? Du hittar dräkten hos Partykungen. Läs mer och köp här.

3. Maskeraddräkt

halloween tema

Mortisia maskeraddräkt från Partykungen. Läs mer och köp här.