in

12 concealers som är bäst i test – och tips på hur du använder dem

conceal
Bildkälla: Jazmin Quaynor / Unsplash

Är du på jakt efter en ny concealer? Eller vill ha tips på hur du på bästa sätt använder en? Eller behöver du hjälp med att välja rätt färg för att täcka mörka ringar? Här är allt du behöver veta! Mer

Vad är en concealer?

En concealer kan användas för att ljusa upp vissa utvalda partier i ansiktet. Den kan också användas för att dölja ringar under ögonen eller för att täcka finnar och röda områden. Det finns olika typer av concealers. Dels den vanliga som ofta matchar din hudfärg, och dels korrigerande concealers i färger som grön och lila. Längre ner i artikeln hittar du vilka concealers som är bäst i test, både bland vanliga och korrigerande!

Concealer – vilken färg täcker vad?

Det första du behöver göra är att fundera ut vilken funktion din concealer ska fylla. Vill du ljusa upp vissa partier i ansiktet? Välj en concealer som är en nyans ljusare än din hudfärg eller din foundation! Vill du istället ha en concealer som fungerar extra täckande ska du välja en nyans som matchar din hudfärg eller din foundation. Concealers för mörk hy riskerar att vara gråaktiga på huden, så ett tips är att be om ett prov innan du köper.

När det kommer till korrigerande concealers gäller det ofta att se till motsatsfärger. Vill du till exempel dölja röda partiet? Då kan en concealer med en grön underton (eller helt grön!) var rätt för dig. Är du på jakt efter en concealer som döljer ringar under ögonen ska du leta efter färger som aprikos, orange eller rosa. En lila concealer kan fungera som en highlighter på väl utvalda partier i ansiktet, samtidigt som den kan dölja pigmentfläckar.

Förutom att se till din hudfärg, spelar det roll vilken hudton du har när det kommer till att välja färg på concealer. Här kan du enkelt kolla upp om din hudton är varm eller kall.

Hur använder man concealer?

Känner du dig osäker på hur en concealer ska användas? Här kommer lite tips!

  1. Dutta! Smeta aldrig ut concealern i ansiktet, utan dutta på den. Antingen med en pensel, en sminksvamp eller med fingrarna. Smetar du ut den kommer inte produkten vara så täckande och effektiv som du vill att den ska vara. Detta gäller både om du vill dölja ringar under ögonen, eller om du vill täcka en finne.
  2. Många applicerar concealern längs med ringarna under ögonen – detta är fel! Om du gör det kommer du snarare förstärka linjerna under ögonen. Ett tips är att måla ett V (som i videon nedan), och därmed måla över linjerna under ögonen snarare än längs med.
  3. Fixera concealern i efterhand! Oavsett om du applicerar den innan foundation eller efter är ett tips att fixera sminket med ett puder efteråt så att den inte smetar ut sig.

Hur använder man concealer för color correcting?

Är du nyfiken på hur man använder concealers i grön, lila och röd färg? Här är några tips!

Bäst i test: Här är våra bästa concealers

Att hitta rätt i concealer-djungeln är inte lätt, risken finns att du råkar köpa en som är för torr, för oljig, för ljus eller för mörk. Vilken concealer som är rätt för dig är såklart väldigt individuellt och beror bland annat på vilken hudton du har, men också vilken hudtyp. Om du har en kombinerad eller fetare hud är ett tips att använda primer under ögonen innan du sminkar dig, för att concealern inte ska smeta ut sig under ögonen.

Concealer från Tarte för jämnare och fastare hud

concealer tips

Shape tape från Tarte är heltäckande och ger en matt finish. Den här concealern får huden att se jämnare och fastare ut. Läs mer och köp här.

Concealer från Mac som döljer ringar under ögonen

bästa concealer

Studio finish concealer från Mac är krämig, vattenfast och doftfri. Den känns väldigt dryg och döljer ringar under ögonen på ett effektivt sätt, men vi skulle gärna se att den fanns i fler nyanser. Läs mer och köp här.

Prisvärd concealer från Maybelline

concealer maybelline

Fit me från Maybelline är en prisvärd concealer som är lätt att applicera. Den känns både täckande och lätt på samma gång. Läs mer och köp här.

Krämig concealer från NYX

concealer nyx

Den här concealern från NYX känns krämig och tjock i konsistensen, så tänk på att inte använda för mycket åt gången – utan börja med lite och arbeta in den ordentligt. Läs mer och köp här.

Concealer mot ringar under ögonen från Maybelline

concealer stick

Vi förstår varför Maybellines Instant eraser concealer är så omskriven och hyllad. Den speciella skumapplikatorn gör den lättanvänd och appliceringen går snabbt. Tyvärr är den inte speciellt dryg och kan glida runt en aning om man inte fixerar den eller har en lite fetare hudtyp. Läs mer och köp här.

Grön concealer från NYX som dämpar röda partier

concealer billig

En grön concealer från NYX som dämpar röda partier. Tänk på att arbeta in den här concealern ordentligt för bäst resultat. Läs mer och köp här.

Concealer från Tarte

concealer lyko

En heltäckande concealer för alla tillfällen från Tarte. Läs mer och köp här.

Lätt concealer från NARS

concealer apoteket

Denna nyhet från NARS täcker bra och ger ett mjukt och matt resultat. Läs mer och köp här.

Bäst i test: Ekologisk concealer från Lumene

concealer billig

Denna concealer från Lumene täcker extra bra på blåa partier, som exempelvis mörka ringar under ögonen, och innehåller ekologiska ingredienser. Läs mer och köp här.

Concealer från Yves Saint Laurent

concealer tips

Ljusreflekterande concealer från Yves Saint Laurent. Läs mer och köp här.

Tips! Likt Clarins instant concealer

concealer stick

Clarins everlasting concealer hittar du på Skincity. Den påminner om Clarins instant concealer och är både fulltäckande och mjukgörande. Läs mer och köp här.

Concealer som täcker mörka ringar med färg

concealer nyx

En 2-i-1 concealer från Laura Mercier som både suddar ut ojämnheter och är täckande. Läs mer och köp här.

Så får du din concealer att sitta hela dagen

Att få concealern att hålla hela dagen kan vara en utmaning, speciellt för dig med kombinerad eller fet hy då concealern ofta har en tendens att glida runt. Här kan framförallt en primer under ögonen hjälpa. Oavsett hudtyp rekommenderas att använda ett puder som avslutning för fixera din concealer och foundation ordentligt, och en primer som första steg i sminkrutinen för att sminket ska sitta längre.

Puder som ljusar upp från Laura Mercier

concealer billig

Ett fixeringspuder från Laura Mercier som ljusar upp utvalda områden. Används alltså inte för att fixera ditt smink i hela ansiktet, utan passar perfekt just för att få concealern att stanna på plats. Läs mer och köp här.

Transparent puder från Sensai

bästa concealer

Ett lyxigt och transparent puder från Sensai som fixerar sminket bra. Passar alla hudtyper. Läs mer och köp här.

Puder som fixerar concealer från Idun minerals

concealer lyko

Ett löst fixeringspuder från Idun minerals som består av högrenade mineraler. Läs mer och köp här.

En skyddande primer från Paula’s Choice

concealer apoteket

En primer för hela ansiktet med SPF från Paula’s Choice. Primern innehåller antioxidanter från grönt te, kaffeböna och kamomill och får sminket att stanna kvar längre. Passar alla hudtyper. Läs mer och köp här.

Artikel av: Fridah Johansson och Frida Olheden