in

Har du varm eller kall hudton? Hitta dina rätta färger med den här grymma guiden!


Det kan vara svårt att hitta rätt nyans i sminkdjungeln. Därför har Veckorevyns Helen Torsgården gjort den perfekta guiden för att förstå vilken hudton just du har. Mer


Gulaktig, varm, kall, rosa eller grön – hudtoner skiftar! För att det ska bli lättare för dig att hitta just din hudton har Helen Torsgården sammanställt den här guiden.

Har jag kall eller varm hudton?

Alla har vi olika typer av hudtoner. Antingen har man en kall, en varm eller en neutral hudton. En varm hudton betyder inte att man är brunare. En varm hudton kan vara lika ljus/mörk som en kall.

Hur vet man vilken hudton man har?

En varm hudton har en gul underton, en kall har en blå underton och en neutral hudton drar mot grönt.

Testa din hudton själv – gör så här:
Ställ dig framför en spegel med bra ljus (se till så att ljuset inte är för varmt, vilket är vanligt). Ha på dig vita kläder och dölj gärna håret i en vit handduk. Se dig själv i spegeln och försök se åt vilket håll din hudton drar åt. Det kan vara svårt att se men tänk på att röda kinder inte betyder att du har en röd hudton. Titta på partier där du inte har rodnader som till exempel pannan och käken.

Du kan även testa dig fram med hjälp av smycken. Ta på dig ett silver- och sedan ett guldsmycke och se vilket som passar dig bäst. Silver betyder kall. Guld betyder varm.

Det kan även gå att se din hudton på dina vener. Kolla om de är gröna eller blåa. Är de gröna har du en varm hudton. Är de blålila har du en kall hudton.

Vilken foundation passar min hudton?

En varm hudton bör ha en gulaktig foundation.
En kall hudton bör ha en rosa foundation.
En neutral hudton bör ha en beige foundation.

[adSpace placement=”manual”]

Vilka smink- och klädfärger passar min hudton?

Du bör använda kalla färger till en kall hudton och varma färger till en varm hudton – annars kan det krocka. Ofta känns det rätt eller fel när man sminkar sig eller tar på sig ett plagg i en viss färg. Om du tycker om att klä dig i en speciell färg kan detta bero på att du undermedvetet matchar din hudton.
Tänk på att färgen lila (som man tar för givet att den ska vara kall) kan vara varm. Och det gäller för många färger.

Kalla och varma hudtoner Färger med blå underton är kalla:
Kalla färger som matchar en kall hudton
Färger med gul underton är varma:

Varma färger som matchar en varm hudton

Det finns alltså olika typer av till exempel grönt. Både varma OCH kalla.

Hur gör man om kroppens hudton är varm men ansiktets hudton är kall?

Det bästa är att försöka få en jämn ton över hela kroppen, annars kommer du få en kant av sminket på halsen. Har du en varm hudton kan du ta en foundation med svag varm färg eller en som är neutral med lite gult i.

CourteneyCoxFeb09            Kate_Hudson_2006_cropped

 

För fler sminktips och råd, ta en titt på Helens blogg.