in

Enkla testet: så tar du reda på vilken hudtyp du har

Testa din hudtyp
Bild: Senivpetro / Freepik

Ska du investera i nya hudvårdsprodukter? Då är det viktigt att du vet vilken hudtyp du har. Fel produkter kan göra huden torrare, fetare eller finnig. Vi guidar dig rätt! Mer

koplankar 1024x37 1

Hur kan jag ta reda på vilken hudtyp jag har?

Torr hy? Fet hy? Eller kanske blandhy? Med det här enkla testet kan du ta reda på vilken hudtyp du har och vilka produkter du ska använda. Börja med att tvätta huden med rengöring två gånger och låt huden torka. Använd inga produkter efter det! Känn efter hur huden känns. Stramar den eller känns det bara rent och skönt? Vänta några timmar, gärna tre till fyra och känn efter under tiden. Känns den annorlunda nu? Ser huden glansig ut? Ta en bit papper och tryck mot huden, blir pappret fläckigt så har du fet hy. Det kan också vara så att du har en blandhy med feta partier, tryck därför pappret mot olika delar av ansiktet och kolla samma sak (som kinder, haka och panna).

Om huden ser glansig ut men pappret förblir rent har du torr hud. Torr hud kan uppfattas som glansig just för att huden stramar och spänns ut. Huden känns lite stel och stramar när huden torkar efter rengöring. Om pappret blir lite, men knappt synbart, fläckigt har du istället normal hud.

Den vanligaste hudtypen är blandhy. Det innebär att hyn ofta är fetare i t-zonen (panna, näsa och haka), men varken torr eller fet i resten av ansiktet (som exempelvis kinderna). Alla hudtyper kan bli glansiga och feta efter en stressig dag på jobbet eller i skolan, men det är bara när den är helt rengjord som vi kan veta vilken hudtyp vi har.

Fet hy

En fet hy kan lätt få finnar, har stora porer och pormaskar. Fet hud åldras inte lika fort som torr eller normal hud. Den blir lätt fet och glansig, och det är när huden överproducerar fett i talgkörtlarna som huden blir fet. Behandla de feta partierna med produkter anpassade för fet hud. Tänk på att bara för att huden är fet så betyder det inte att den är återfuktad, även fet hud behöver återfuktas med en ansiktskräm efter rengöring för att fettproduktionen ska balanseras. Använd rengöring anpassad för fet hy, och därefter ett ansiktsvatten. Ett ansiktsvatten förbereder huden på fukt, återställer pH-balansen och drar ihop porerna. Använd oljefria fuktkrämer, gärna i gelform. Du kan även använda anti-shine produkter för att dämpa det feta. Tänk på att inte använda oljebaserad foundation – vattenbaserad är den ultimata för dig med den här hudtypen!

Ansiktsrengöring för fet hy från Aco

En djuprengörande ansiktstvätt som avlägsnar döda hudceller och gör huden fräsch från ACO. Läs mer och köp här.

Ansiktsvatten för fet hy från Aco

Ett djupt rengörande ansiktsvatten som minskar uppkomsten av finnar och öppnar porerna, passar fet och oren hy från ACO. Läs mer och köp här.

Ansiktskräm för torr hud från Clarins

En ansiktskräm för fet hy som mattar ner och återfuktar huden från Clarins. Läs mer och köp här.

Blandhy

Blandhy, eller kombinerad hy, är en blandning mellan torr, fet och normal hy. Oftast är man torr om kinderna och fet i t-zonen. Som sagt är detta den vanligaste hudtypen. Den absolut bästa lösningen är att punktbehandla områden som är feta med anpassade produkter, och anpassa de andra delarna med produkter som passar för dem. De finns produkter som är anpassade för blandhy som man kan använda i hela ansiktet, då de behandlar feta partier utan att torka ut de övriga.

Ansiktsrengöring för blandhy från Mizon

En löddrande ansiktsrengöring som avlägsnar orenheter och återfuktar huden från Mizon. Läs mer och köp här.

Ansiktvatten for blandhy fran Lumene

Ett återfuktande ansiktsvatten som ger lyster för normal och blandhy från Lumene. Läs mer och köp här.

Ansiktskram for blandhy fran Vichy

En återfuktande dagkräm som gör huden mjuk, passar för blandhy och normal hy från Vichy. Läs mer och köp här.

Torr hy

En torr hy har oftast små fina porer, stramar och känns matt. Utan kräm kan den lätt flagna. Personer med torr hud får ofta rynkor runt mun och ögon. En torr hy behöver en bra ansiktskräm, eftersom hyn ofta har brist på fukt. I många fall är torr hud i själva verket normal hud som felbehandlats så att den torkat ut. Använd anpassad rengöring för torr hy både morgon och kväll. Om du har väldigt torr hy kan det räcka med att bara tvätta ansiktet med vatten på morgonen. En gång i veckan kan du byta ut rengöringen mot en skrubb för att avlägsna döda hudceller. Tänk på att undvika produkter med alkohol eftersom de torkar ut huden.

Ansiktsrengöring för torr hud från Clarins

En löddrande ansiktstvätt som effektivt rengör huden från Clarins. Passar torr och känslig hy. Läs mer och köp här.

Ansiktsvatten för torr hud från Clarins

Ett ansiktsvatten fritt från alkohol som balanserar hudens pH-värde och passar torr hy från Clarins. Läs mer och köp här.

Ansiktskräm för torr hud från Clinique

En dagkräm som återfuktar huden från Clinique. Läs mer och köp här.

Normal hy

En normal hy har oftast inte finnar och pormaskar. Den stramar inte efter tvätt, och blir heller inte oljig. Man brukar säga att huden är i balans. En normal hy blir ofta torr med åren då den egna produktionen av naturliga fetter och oljor minskar. Rätt ansiktsvård kan förhindra att huden känns trött och sliten och med rätt vård fördröjs hudens åldrande. En normal hy klarar de mesta, men använd inte produkter som torkar ut eller gör den fet.

Ansiktsrengöring för normal hy från Dermalogica

En löddrande ansiktsrengöring som avlägsnar smuts utan att torka ut huden från Dermalogica. Läs mer och köp här.

Ansiktsvatten för normal hy från Sensai

Ett återfuktande ansiktsvatten som gör huden fast och len från Sensai. Läs mer och köp här.

Ansiktskräm för normal hy från Biotherm

En intensiv dagkräm som ger huden fukt från Biotherm. Läs mer och köp här.

Känslig hy

En känslig hy ser ofta lite genomskinlig ut och har ytliga blodkärl. Personer med känslig hud upplever ofta reaktioner på kryddstark mat, parfymerade produkter, kyla och sol. Undvik produkter med starka kemikalier och parfym. Använd hellre parfymfritt och allergitestade produkter. Ofta upplever personer med känslig hud att helt naturliga produkter är det som fungerar bäst för dem. Men var uppmärksam då även naturliga produkter kan innehålla starka ämnen, exempelvis eteriska oljor som citron och eukalyptus.

Ansiktsrengöring för känslig hud från ACO

En parfymfri och mild ansiktsrengöring från ACO. Läs mer och köp här.

Ansiktsvatten för känslig hy från Avène

Ett alkoholfritt ansiktsvatten som mjukgör, skyddar och återfuktar känslig hy från Avène. Läs mer och köp här.

Ansiktskram for känslig hud fran Eucerin

En återfuktande ansiktskräm för väldigt känslig hy från Eucerin. Läs mer och köp här.

Letar du efter en nattkräm som passar just din hudtyp? Läs här!

Vill du lära dig ännu mer? Se hit!

Om du vill veta ännu mer, spana in den här videon från Helen Torsgården.

Text: Linnea Isaksson och Beatrice Lindfors