in

Så räddar du slitet hår (knepen att ta till innan du går till frisören)

Slitet har reparera

Känns håret trist, livlöst och slitet under vintern? Lugn, såhär kan du rädda hårstråna hemma i badrummet – från rot till topp! Mer

koplankar 1024x37 1

Börja i duschen

Ditt slitna burr behöver fukt, massor av fukt. Därför är det en god idé att börja återfukta redan i duschen med hjälp av fuktgivande och vårdande schampo och balsam. Passa på att ge hårbottnen en välförtjänt massage när du masserar in schampot, så kickar du i gång blodcirkulationen – vilket boostar blodflödet i hårbottnen och stimulerar hårsäckarna. Sänk temperaturen på vattnet innan du sköljer det och orkar du – vrid om till kallt innan sista sköljningen. Håret blir glansigare och lenare direkt. Att duscha i skållhett vatten verkar uttorkande på både din hud och ditt hår så försök skippa det hur skönt det än kan vara.

Återfukta med balsam

När du schamponerar håret öppnar sig hårstråna för att släppa ut smuts och fettavlagringar. Därför är det jätteviktigt att du efter schamponeringen stänger dem igen med ett balsam som verkar återfuktande. Handdukstorka håret ordentligt. Massera in ditt balsam över hela håret, men var lätt på handen vid hårbottnen och slösa desto mer på längderna och hårtopparna. Kamma gärna igenom håret med en glestandad kam, så att balsamet fördelar sig jämnt. Låt verka i ett par minuter och skölj sedan igenom håret med ljummet vatten (eller ännu hellre kallt!). Har du väldigt torrt, tjockt eller lockigt hår kan du även testa balsammetoden, som innebär att utesluta schampo helt.

Balsam för slitet hår: budget

Schampo och balsam för slitet hår från Tigi

Schampo och balsam som passar perfekt för skadat och torrt hår som behöver återfuktning från Tigi. Läs mer och köp här.

Balsam för slitet hår: Lyx

Schampo och balsam från Kevin Murphy

Schampo och balsam som återfuktar håret utan att tynga ner från Kevin Murphy. Läs mer och köp här.

Veganskt balsam för slitet hår

Schampo och balsam från Maria Nila

Ett schampo som förebygger mjäll och stimulerar hårsäckarna och ett balsam som är stimulerande för hårväxten och antiinflammatoriskt från Maria Nila. Läs mer och köp här.

Stärkande hårmask

Precis som din hud mår bra av återfuktande ansiktscremer och bodylotions får ditt hår en extra kick av en stärkande och återfuktande hårinpackning. Frisörer brukar rekommendera en behandling i veckan, har du riktigt slitet och torrt hår kan du till och med behöva två. Inpackningen ger inte bara ditt hår en välbehövlig fuktboost, den stärker också dina hårstrån och gör dem bättre rustade mot slitage i framtiden. Handdukstorka håret genom att krama ur vattnet och låt det gärna lufttorka en stund. Inpackningar fungerar nämligen bättre i hår som inte är plaskvåta.

Maximera din inpackning

Inpackningar fungerar ännu bättre om de får verka tillsammans med värme. Samla upp allt hår i en torr och varm frottéhandduk och låt inpackningen verka så länge som förpackningen anger. Att låta en tio-minuters-inpackning sitta i dubbelt så länge ger, tvärtom vad du kanske tror, inte dubbel effekt. Står det tio minuter på förpackningen är det den tid som inpackningen behöver för att göra nytta. Frottéhandduken ger dock din inpackning maximal effekt, eftersom dess värme gör att de vårdande ämnena kickar igång. Skölj sedan ur inpackningen med ljummet vatten.

Hårmask: budget

Hårinpackning från Idun

Reparerande och återfuktande inpackning från Idun. Läs mer och köp här.

Hårmask: lyx

Lyxig hårinpackning från Living proof

En djupgående hårinpackning för skadat och torrt hår som gör det starkare och friskare från Living proof. Läs mer och köp här.

Vegansk hårmask:

Hårinpackning från Maria Nila

En skonsam hårinpackning som ger näring och återfuktar håret och ger mjukhet och glans från Maria Nila. Läs mer och köp här.

Proteinboosta

Torrt och slitet hår behöver ofta en extra dos protein för att hålla sig i topptrim, speciellt om du är ett troget fan av värmeverktyg. Gör en ordentlig inpackning med proteinspray en gång i veckan. Till och med svintohår blir som nytt!

Proteinspray från Redken

En klassiker är Extreme Cat från Redken. Läs mer och köp här.

Värmeskyddande stylingprodukter

Att låta håret självtorka är rena semestern för ditt hår. För det sista som ditt stressade hår behöver är, faktiskt, varma och slitsamma stylingverktyg. Kan du ändå inte låta bli fönen, plattången eller locktången, se till att du först applicerar en värmeskyddande produkt över hela håret. På så sätt tar dina hårstrån mindre stryk.

Värmeskydd: budget

Värmeskydd från Tresemmé

Ett värmeskydd som förebygger att håret blir skört och matt från TRESemmé. Läs mer och köp här.

Värmeskydd: Lyx

Värmeskydd från ghd

Ett värmeskydd som skyddar håret och är perfekt för daglig användning från ghd. Läs mer och köp här.

Veganskt värmeskydd

Värmeskydd från REF

Ett värmeskydd som vårdar håret och ger fin glans från Ref. Läs mer och köp här.

Styling för glans

För tillfällena då locktången och hårfönen får ligga kvar på hyllan kan ett stylingspray med lägre skydd passa bra.

Styling: Budget

Styling spray från Maria Nila

Ett lätt och mjukt spray med UV-skydd som reducerar friss och ger glans från Maria Nila. Läs mer och köp här.

Styling: Lyx

Styling spray från Bumble and bumble

Ett spray med UV-skydd som bekämpar friss och gör håret glansigt och mjukt från Bumble and bumble. Läs mer och köp här.

Vegansk styling

Styling spray från Livin proof

Ett lätt leave-in-spray med UV-skydd som återfuktar håret och ger en naturlig glans från Living proof. Läs mer och köp här.

Snabba gamechangers:

Är du som jag en person gärna vrider på sig och ändrar ställning många gånger under natten? Skrota bomullsörngott i sängen och sikta på siden. Sidenörngott minskar slitaget på håret när du sover.

Släng ut alla hårsnoddar som har någon form av metallfäste då det sliter rejält på dina strån – och köp släta hårband utan spännen istället. Sov med en scrunchie i mjukt tyg.

hårsnodd, borste, örngott
  1. Örngott i satin från Jotex, kommer i 2-pack. Läs mer och köp här.
  2. Hårsnoddar som är skonsamma för håret från Invisibobble. Läs mer och köp här.
  3. Härborste som är skonsam mot håret från Lernberger Stafsing. Läs mer och köp här.

Multivitamin håller uppe en bra balans av nödvändiga vitaminer i kroppen och ditt hår får den näring det behöver för att växa. Även protein (som ju hår består av) rekommenderas av många hårexperter och då gärna sojaprotein-kapslar som hjälper till att bygga upp keratinet.

Skona ditt hår. Alltså, minimera antalet färgningar, blekningar och slingningar ett tag. Känns fönen som ett måste? Kanske du kan dra ner på antalet tvättar och använda torrschampo?

Torrschampo: Budget

Torrschampo från Batiste

Det klassiska torrschampot som fräschar upp håret mellan tvättarna från Batiste. Läs mer och köp här.

Torrschampo: Lyx

Styling spray från Living proof

Ett torrschampo som gör att håret doftar, ser och känns rent som fungerar till alla hårfärger från Living proof. Läs mer och köp här.

Veganskt torrschampo

Torrschampo från Maria Nila

Ett torrschampo som snabbt tar bort den feta känslan i håret och fräschar upp från Maria Nila. Läs mer och köp här.

Och sist men absolut inte minst, ta hand om din hälsa och försök lokalisera stressområden, gör förändringar om det behövs och varva ner regelbundet. Ditt hår mår bra när du mår bra. Spana in det här klippet, där Youtubern Holistichabits ger sina bästa tips:

Läs också:

Trött på torrt hår? Här är frisörens bästa tips och produkter

Så ska du tvätta ditt hår för bästa resultat

Så får du håret att växa fortare