in

Så får du håret att växa fortare – jo, det går faktiskt!

Har vaxa fort

Hur fort växer håret varje månaden? Ovh vill du få ditt hår att växa som ogräs? Följ hårexperten Elizabeth Cunnane Phillips råd! Mer

koplankar 1024x37

Hur snabbt växer håret?

Ditt hår går igenom tre faser. Tiden när det faktiskt växer, vilofasen (vanligtvis tre till fyra månader) och den sista fasen när det släpper från hårsäcken och faller av naturligt. Självklart befinner sig inte alla hårstrån i samma fas samtidigt (vi har ju hår på huvudet hela tiden). Själva växandet tar olika lång tid för alla och beror på hur många strån som är i de olika faserna.

Hur mycket växer håret på en månad?

I genomsnitt växer håret 1,2 cm i månaden, men hur snabbt ditt hår växer beror mycket på dina gener.

Vad hindrar mitt hår från att växa snabbt?

Dina gener avgör ju såklart till viss del hur snabbt ditt hår växer, men du kan förbättra din livsstil och val som du gör gällande ditt hår. Några av de mest kända faktorerna som hindrar hår från att växa är problem med sköldkörteln, hormoniell obalans, undernäring (till följd av snabba dieter, hård träning, brist på protein och järn) och stress.

Yttre påverkan bidrar såklart också. Vi utsätter dagligen våra hår för strama uppsättningar, varma verktyg och hårdhänta tag med borsten, vilket gör att det slits fortare än det växer.

Så får du ditt hår att växa som ogräs

Här är några saker du kan se över om du vill få ditt hår att växa snabbare.

Steg 1. Inre balans

Ta dig en funderare över din inre hälsa. Hur är din form och energinivå? Hur mycket rör du på dig och hur ser dina måltider ut? För vissa kan det vara en idé att göra en hälosundersökning för att utesluta medicinska hinder och försäkra sig om att kroppen är i balans innan man börjar förändra eventuella dåliga vanor.

Steg 2.  Bra kost = längre hår

Kosten är viktig för att ditt hår ska må bra. Se till att äta lite från varje del i kostcirkeln, och kom ihåg att få i dig protein både på morgonen och kvällen. Försök också äta ofta. Om du ger din kropp näring tidigt på dagen och därefter ofta visar du att det finns så att det räcker till hela kroppen, till skillnad från att hoppa över måltider och äta en stor middag på kvällen. Vad som händer då är nämligen att kroppen lagrar och prioriterar all näring för de vitala mer viktiga organen, som hjärta, hjärna, lungor och lever, istället för att tillgodose de ”mindre viktiga delarna” som till exempel hår, hud och naglar.

Steg 3. Hantera din stressnivå

Genom att träna, promenera eller meditera (vad som får dig att slappna av helt enkelt) håller du nivån av kortisol i kroppen på en jämn nivå. Kortisol är ett livsviktigt hormon, men för höga halter kan leda till hårförtunning och i synnerhet hos kvinnor då det blockerar östrogen.

Så, se över din inre hälsa, ät bra, balanserat och varierat och lär dig att stressa ner så kommer du att se en förändring i din hårväxt och frisyr inom tre till sex månader, menar hårexperten Elizabeth Cunnane Phillips.

Steg 4. Minska värme, styling och kemiska behandlingar

Skona ditt hår. Alltså, minimera antalet färgningar, blekningar och slingningar på ett år, vrid ner värmen på dina stylingverktyg. Känns fönen som ett måste, kanske du kan ge ditt hår en ledig dag i veckan från stylingen? Och se till att röra på din hårtork när du fönar dig (håller du den still på samma ställe kan det bränna ditt hår). Använd ALLTID värmeskydd innan styling för att undvika att håret går av. Ett annat tips som sägs motverka att håret bryts av är att sova med håret uppsamlat i en hög, lös tofs.

Värmeskydd från Löwengrip

håret växa snabbare

Prisvärt värmeskydd från Löwengrip som även skyddar mot UV-strålning. Läs mer och köp här.

Värmespray från Matrix

matrix värmeskydd

Värmespray från Matrix som skyddar håret upp till 232 grader. Läs mer och köp här.

Värmeskyddande lotion från Kérastase

värme lotion kerastase

Värmeskyddande lotion från Kérastase som skyddar håret vid fön och plattång. Ger både fukt och vård. Läs mer och köp här.

Hårlotion från Bumble and bumble

bb värmelotion

Hårlotion från Bumble and bumble som bekämpar frizz och skyddar mot värme. Läs mer och köp här.

Vegansk värmespray från Maria Nila

värmespray maria

En vegansk värmespray från Maria Nila som vårdar och återuppbygger skadat hår. Läs mer och köp här.

Steg 5. Få håret att växa snabbare med vitaminer

Multivitamin håller uppe en bra balans av nödvändiga vitaminer i kroppen och ditt hår får den näring det behöver för att växa. Även protein (som ju hår består av) är något Elizabeth rekommenderar och då gärna sojaprotein-kapslar som hjälper till att bygga upp keratinet.

Steg 6. Glöm inte bort din hårbotten

Hårsäckarna i din hårbotten sitter lite mer än en millimeter under skalpen och är grunden för hälsosamt hår. Så precis som med hyn i ditt ansikte behöver din hårbotten omvårdnad. Elizabeth rekommenderar en hårmask en gång i veckan.

Borste från Tangle Teezer

tangle teezer

Liten utredningsborste från Tangle Teezer som är perfekt att ha med sig i handväskan eller på resan. Läs mer och köp här.

Reparerande hårmask från Wella

hårmask wella

Intensiv och reparerande hårmask från Wella för skadat hår. Skyddar håret mot framtida skada och slitage som kan uppstå under kamning. Läs mer och köp här.

Hårmask från Maria Nila

hårmask maria nila

En hårmask från Maria Nila som skyddar och ger fukt och näring till hår som behöver extra omvårdnad. Läs mer och köp här.

Steg 7. Få håret att växa snabbare med schampo

Med torrschampo är det lätt att vänta ännu en dag med att tvätta håret. Detta är dock något som Elizabeth är emot. ”Att tvätta håret regelbundet håller håret rent, men ännu mer viktigt, det håller hårbottnen ren. Och i ju bättre skick din hårbotten är desto bättre blir kvalitén på ditt hår.” Inget hår mår bra av tilltäppta hårssäckar. Elisabeth rekommenderar tvätt varannan eller var tredje dag.

Schampo från Redken

schampo hår

Schampo från Redken som rensar och hjälper till att återuppbygga håret samt ger styrka till sprött och skadat hår. Läs mer och köp här.

Milt schampo från Sacha Juan

schampo växa hår

Ett milt och rengörande schampo från Sacha Juan som hjälper till att bibehålla hårbottens och hårets hälsa. Läs mer och köp här.

Schampo från Davines

davines schampo

Ett milt schampo från Davines som är perfekt för dig som tvättar håret ofta. Läs mer och köp här.

Skonsamt schampo från Living proof

living proof schampo

Skonsamt shampo från Living proof för skadade, torra och kemiskt behandlade hår som återfuktar, bygger upp och stärker hårets struktur. Läs mer och köp här.

Steg 8. Få håret att växa snabbare med mirakelkur – fuktbomba

Precis som att hyn i ditt ansikte behöver återfuktas efter att du tvättat det behöver din hårbotten samma behandling. Leave in-balsam är ett enkelt och perfekt sätt att upprätthålla en sund och återfuktad hårbotten. Använd efter varje hårtvätt!

Leave in-balsam från Davines

dede davines

Milt leave in-balsam i sprayform från Davines. Läs mer och köp här.

Spraybalsam från Sacha Juan

sacha juan spray

Ett oljefritt spraybalsam från Sacha Juan som reder ut håret och underlättar styling. Ger fyllighet och glans samtidigt som det vårdar håret och hårbotten. Läs mer och köp här.

Leave in-spray från Living proof

spray hår

Ett leave in-spray från Living proof som återfuktar håret och gör att det känns friskare. Läs mer och köp här.

Balsamspray från Kevin Murphy

kevin murphy

Ett leave in-balsam från Kevin Murphy som hjälper att återställa och stärka håret och innehåller värmeskydd. Reder även ut håret och ger det fukt. Läs mer och köp här.

Leave in-lotion från Davines

balsam leave in

Leave-in lotion med fuktgivande hyaluronsyra som stärker hårets struktur och gör det fylligt från DavinesLäs mer och köp här.

Är du också nyfiken på varför håret växer som det gör? Den här videon tar dig igenom det!

Prenumerera på MysMejlet – Sveriges mysigaste månadsmejl

* Obligatoriska fält
Genom att välja ”ja” godkänner du att vi hanterar dina uppgifter enligt VeckoRevyns personuppgiftspolicy.
Genom att godkänna accepterar du att vår plattform Mailchimp behandlar din data.Du hittar mer information om Mailchimp här.