in

De 5 bästa SPF-produkterna (och ALLT du behöver veta om solskydd!)

sun
Bildkälla: Freepik

Varför är det så viktigt med SPF, egentligen? Vi svarar på alla era solskyddsfrågor! Mer

koplankar

Solskydd är din bästa vän under årets varmare månader och kan hjälpa dig att hålla dig säker medan du njuter av solens varma strålar. Men hur mycket solkräm ska man egentligen använda? Och vad står SPF, UVA och UVB för? Här kommer svaren på de vanligaste frågorna när det kommer till solskydd.

Varför måste jag ha solskydd?

Helt enkelt för att skydda huden mot den strålning som kommer ifrån solen. Solskydd är inte bara den mest effektiva krämen för att hålla huden ung länge (läs: mindre rynkor), utan skyddar också mot allvarliga sjukdomar som hudcancer. På sommaren är solens strålar starkare och det är alltså ännu viktigare att skydda sig.

Så skyddar du dig mot solen

Helst ska man undvika solen helt mitt på dagen, mellan 11.00 och 15.00. Dessutom ska solkräm endast användas som komplement, där kläder inte skyddar. Här är några saker att tänka på!

  • Undvik solen helt mellan 11.00 och 15.00.
  • Använd i första hand kläder, hatt och solglasögon för att skydda dig mot solen.
  • Använd solkräm med medelhög eller högre solskyddsfaktor (SPF 15 och högre) där kläder inte skyddar. 
  • Du ska inte använda solkräm som enda solskydd. Du ska alltså inte smörja in hela kroppen och sedan ligga och sola på stranden en hel dag!
  • Om du bränner dig ska du låta huden vila helt från solen så att huden kan läka.
  • Glöm inte att skydda håret.

Vad betyder SPF, UVA och UVB?

SPF står för Sun Protection Factor och betyder solskyddsfaktor på svenska. SPF är måttet för hur mycket UVB-strålning som solkrämen skyddar mot. I solens strålar finns UV-ljus (ultraviolett ljus) som består av tre olika typer av strålning; UVA, UVB och UVC. Det är bara UVA och UVB som når jorden, där UVA-strålarna kan gå djupt in i huden och kan ge dig rynkor medan UVB når det yttre hudlagren och gör att huden får en bränna (men kan också ge dig brännskador och orsaka sjukdomar som cancer).

Hur ofta och hur mycket SPF ska jag använda?

Först och främst ska du tänka på att smörja in dig 20 minuter innan du går ut i solen. Smörj alltså in dig hemma innan du kommer till stranden. More is more när det kommer till SPF! Tänk att du ska använda ungefär en halv deciliter kräm för hela kroppen. Du ska dessutom upprepa det varannan timme för att skyddet ska hålla.

Hur ska jag veta vilken SPF jag ska välja?

Först måste vi reda ut vad siffrorna på SPF-flaskorna egentligen betyder. Det siffrorna står för är hur länge du kan vistas i solen utan att bränna dig. SPF 30 betyder alltså att du kan vara i solen 30 gånger längre utan att bränna dig jämfört med vad du hade kunnat om du inte hade haft SPF.

Viktigt att tänka på är också att välja en solskyddsfaktor som skyddar både mot UVA och UVB-strålar. Som vi lärt oss kan UVA-strålarna gå ner djupare i huden och påskynda åldrandet medan UVB-strålarna påverkar hudens yta. Välj ett solskydd som skyddar dig emot båda!

Vilka ämnen ska jag undvika i mitt solskydd?

Det finns ämnen i vissa solskydd som kan vara skadliga för miljön och haven. Ämnen som man ska passa sig för när man köper solskydd är bland annat:

  • Oxybenzone (Benzophenone-3)
  • Benzophenone-4 (sulisobenzone)
  • Ethylhexyl methoxycinnamate (octinoxate)  

Vilket solskydd ska man då välja?

Det finns många bra solskyddskrämer att välja på i hudvårdshyllorna, men vi har valt ut några vi gillar lite extra. Här är våra 5 favoriter!

Solkräm för ansiktet från La Roche-Posay

La Roche-Posays SPF-produkter är storfavoriter hos oss. Just den här är anpassad för ansiktet och för det känsliga området runt ögonen. Formulan är ultralätt och smälter bra in i huden. Ett plus för att den dessutom fungerar väldigt bra under smink!

Här kan du läsa mer om produkten (länk till Lyko).

Hur fungerar solkräm?

Klicka på bilden för att komma direkt till produkten (länk till Lyko).

Solspray från Biotherm

Den här fuktgivande och genomskinliga solsprayen från Biotherm skyddar huden mot både UVA- och UVB-strålar. Produkten absorberas snabbt på huden och ger en svalkande känsla när du sprayar den på kroppen!

Här kan du läsa mer om produkten (länk till Lyko).

Hur länge håller solkräm på huden?

Klicka på bilden för att komma direkt till produkten (länk till Lyko).

SPF för kroppen från La Roche-Posay

Den här solkrämen är både fuktgivande och mjukgörande. Den absorberas snabbt, har en krämig konsistens och klibbar inte. Produkten är helt parfymfri.

Här kan du läsa mer om produkten (länk till Lyko).

Solkräm La Roche-Posay

Klicka på bilden för att komma direkt till produkten (länk till Lyko).

En solkräm för ansikte från Evy

Den här solkrämsmoussen är berikad med både C- och E-vitamin, hyaluronsyra och kollagen. Den ger dig ett dagligt skydd mot solskador och yttre föroreningar, samtidigt som produkten förstärker hudens skyddsbarriär.

Här kan du läsa mer om produkten (länk till Lyko).

Solkräm ansiktet

Klicka på bilden för att komma direkt till produkten (länk till Evy).

Solkräm med risextrakt från Beauty of Joseon

Ett lätt och krämigt solskydd som ger en fuktig finish. Dessutom innehåller den risextrakt som ger huden fukt och näring.

Här kan du läsa mer om produkten (länk till Lyko).

Spf

Klicka på bilden för att komma direkt till produkten (länk till Lyko).

10 vanliga solskydds-misstag att undvika i sommar