in

Så använder du solkräm på rätt sätt (du har garanterat gjort fel hittills!)

Solkräm ansikte
Bildkälla: Freepik

Hur mycket solkräm ska man använda och hur ofta ska man smörja in sig? Här är den enda solskyddsguiden du behöver! Mer

koplankar

Är du en av dem som tänker att så länge man smörjer in sig så kan man vistas i solen hur mycket som helst? Det stämmer inte riktigt! Att använda solkräm är superviktigt, då medlet kan skydda mot allvarliga sjukdomar och hindra huden från att åldras i förtid. Men för bäst effekt behöver du använda solkräm på rätt sätt.

6 tips! Så använder du solkräm för maximal effekt

Visste du till exempel att solkräm endast ska användas som ett komplement, där kläder, hatt och solglasögon inte skyddar dig? Eller att du ska undvika att vistas i sommarsolen mitt på dagen? Här är 6 enkla knep att följa i värmen!

  1. Använd i första hand kläder, hatt och solglasögon för att skydda dig mot solen. Använd solkräm på de ställen där kläder inte skyddar.
  2. Smörj in dig 20 minuter innan du går ut i solen.
  3. Använd ungefär en halv deciliter solkräm till hela kroppen.
  4. Smörj in dig varannan timme för att skyddet ska hålla.
  5. Använd solkräm med medelhög eller högre solskyddsfaktor (SPF 15 och uppåt).
  6. Undvik att vistas direkt i solen mellan klockan 11 och 15 på dagen.
Hur fungerar solkräm?

Hur fungerar solkräm?

Det finns tre olika typer av solkrämer. Ett med fysiskt solfilter, ett med kemiskt solfilter och ett som är en kombination av båda. Det fysiska solfiltret lägger sig som en tunn hinna på huden och skyddar genom att reflektera solens strålar. Ofta syns dessa solkrämer, i form av ett vitaktigt lager. Det kemiska solfiltret innehåller ämnen som tränger in i de övre hudlagren, och syns därför inte på huden. När UV-strålningen träffar huden omvandlar filtret strålningen, så att det inte orsakar skada.

Hur länge håller solkräm?

Även solskyddskrämer har bäst före-datum. De allra flesta håller i 12 månader efter det att du öppnat förpackningen, men läs noga vad som står på flaskan så att du inte använder gamla produkter.

Hur ofta ska man smörja in sig och hur länge håller solkräm på kroppen?

Ungefär varannan eller var tredje timme behöver du smörja in dig för att skyddet ska hålla. Som sagt ska solkrämen användas där kläder inte skyddar huden, och du bör undvika att vistas direkt i solen mitt på dagen.

Vilken SPF/solskyddsfaktor ska jag välja?

Siffrorna på SPF-produkterna står för är hur länge du kan vistas i solen utan att bränna dig. SPF 15 betyder alltså att du kan vara i solen 15 gånger längre utan att bränna dig jämfört med vad du hade kunnat om du inte hade haft SPF. Kom även ihåg att använd en kräm som skyddar mot både UVA- och UVB-strålar.

Vilken solkräm är bäst?

Det finns många bra solskyddskrämer att välja på i hudvårdshyllorna, men vi har valt ut några vi gillar lite extra. Här är våra 5 favoriter!

Solkräm för ansiktet från La Roche-Posay

La Roche-Posays SPF-produkter är storfavoriter hos oss. Just den här är anpassad för ansiktet och för det känsliga området runt ögonen. Formulan är ultralätt och smälter bra in i huden. Ett plus för att den dessutom fungerar väldigt bra under smink!

Här kan du läsa mer om produkten (länk till Lyko).

Hur fungerar solkräm?

Klicka på bilden för att komma direkt till produkten (länk till Lyko).

Solspray från Biotherm

Den här fuktgivande och genomskinliga solsprayen från Biotherm skyddar huden mot både UVA- och UVB-strålar. Produkten absorberas snabbt på huden och ger en svalkande känsla när du sprayar den på kroppen!

Här kan du läsa mer om produkten (länk till Lyko).

Hur länge håller solkräm på huden?

Klicka på bilden för att komma direkt till produkten (länk till Lyko).

SPF för kroppen från La Roche-Posay

Den här solkrämen är både fuktgivande och mjukgörande. Den absorberas snabbt, har en krämig konsistens och klibbar inte. Produkten är helt parfymfri.

Här kan du läsa mer om produkten (länk till Lyko).

Solkräm La Roche-Posay

Klicka på bilden för att komma direkt till produkten (länk till Lyko).

En solkräm för ansikte från Evy

Den här solkrämsmoussen är berikad med både C- och E-vitamin, hyaluronsyra och kollagen. Den ger dig ett dagligt skydd mot solskador och yttre föroreningar, samtidigt som produkten förstärker hudens skyddsbarriär.

Här kan du läsa mer om produkten (länk till Lyko).

Solkräm ansiktet

Klicka på bilden för att komma direkt till produkten (länk till Evy).

Solkräm med risextrakt från Beauty of Joseon

Ett lätt och krämigt solskydd som ger en fuktig finish. Dessutom innehåller den risextrakt som ger huden fukt och näring.

Här kan du läsa mer om produkten (länk till Lyko).

Spf

Klicka på bilden för att komma direkt till produkten (länk till Lyko).

Tips på hur du applicerar solkräm i ansiktet hittar du i videon nedan