in

4 solskydd som inte förstör haven och korallreven

Havs-och miljovanliga solkramer och solskydd
Bild: yang wewe/Unsplash & Jakob Owens/Unsplash

Visste du att solskydd kan vara extremt farliga för djuren och organismerna i havet? Här listar vi några solskydd som du kan bära utan att känna skuld! Mer

koplankar 1024x37

Att solskydd ska vara snälla mot vår hud och vårt hår är självklart sedan länge, men visst borde detsamma gälla för havet? Vissa solskydd innehåller ingredienser som är skadliga för både djur och organismer i vatten. Här listar vi några ingredienser som man bör undvika och guidar dig till solskydd som inte är skadliga för havet eller varelserna som bor där!

Se upp för skadliga ämnen i ditt solskydd

I en studie från 2015 visades att den kemiska ingrediensen oxybenzone (Benzophenone-3), som används i bland annat solskydd, är skadlig för korallreven och de havsdjur som lever i utsatta områden. Önationen Palau, som ligger i Stilla havet, blev det första landet att förbjuda användningen av solskydd med skadliga ämnen från och med 1 januari 2020. Oxybenzone är ett av de tio ämnena som förbjudits i landet.

Ingredienser som kan skada korallreven:

 • 4-methylbenzylidene camphor (enzacamene)
 • Ethylhexyl methoxycinnamate (octinoxate)  
 • Oxybenzone (benzophenone-3)
 • 3-benzylidene camphor
 • Butyl Methoxydibenzoylmethane (avobenzone)
 • Homosalate (Eusolex / HMS)
 • Octocrylene*

*Produkter får max innehålla 10 procent av octocrylene.

UV-filter som är farliga för liv i vattnet:

 • Ethylhexyl Triazone*
 • Diethylamino Hydroxybenzoyl Hexyl Benzoate*
 • Benzo-phenone-3 Isoamyl P-Methoxy­cinnamate
 • Methylene Bis-Benzotriazolyl Tetramethylbutylphenol

*I Svanenmärkta produkter tillåts dessa i låga halter

Ämnen som är bra i solkräm

Vilka ämnen vill man då ha i sin solkräm? Bra ämnen som man kan kolla efter på solkrämsförpackningen är non-nano zinc oxide och non-nano titanium dioxide.

Vilket solskydd ska man då köpa?

Känns det krångligt med alla ämnen som man ska undvika? Det kan vara svårt att hitta solskydd som uppfyller kraven för att vara miljövänliga, men låt inte det bli en anledning till att inte använda solkräm! Solkräm är viktigt för att skydda dig själv mot solens starka strålar – och det finns faktiskt bra produkter som uppfyller kraven!

Här nedan listar vi havsvänliga solskydd!

Mineralsolskydd från Hawaiian Tropic

Skydda kroppen från solens skadliga strålar och korallreven från skadliga ämnen med solskydd från Hawaiian Tropic. Det här mineralsolskyddet är snabbabsorberande och lätt på huden. Både vegansk och Reef Friendly.

Läs mer om produkten här (länk till Lyko).

solkram fran hawaiian tropic reef friendly

Mineral Sun Milk Lotion SPF30 100 ml från Hawaiian Tropic. Klicka på bilden för att komma direkt till produkten (länk till Lyko).

Solskydd med hög SPF från VICHY

En solkräm för ansikte och kropp med SPF 50+. Solskyddet är utvecklat med den marina miljön i åtanke och verkar både mjukgörande och återfuktande.

Läs mer om produkten här (länk till Lyko).

vilken solkram ar bra for korallreven?

Capital Soleil Eco-Designed Milk SPF50+ 200 ml från VICHY. Klicka på bilden för att komma direkt till produkten (länk till Lyko).

Solkräm med doft av banan och vanilj från Sun Bum

En populär favorit från Sun Bum med härlig doft och SPF 30.

Läs mer om produkten här (länk till Lyko).

sun bum solskydd korallrev saker

Original SPF 30 Sunscreen Lotion 237 ml från Sun Bum. Klicka på bilden för att komma direkt till produkten (länk till Lyko).

Högt solskydd för ansiktet från La Roche-Posay

Ett solskydd med väldigt högt skydd mot UVB och UVA. Solkrämen är anpassad för ansiktet och den känsliga hunden runt ögonen. Solkrämen är svettresistent.

Läs mer om produkten här (länk till Lyko).

hogt spf solskydd skonsamt mot naturen

Anthelios Uvmune Ultra Light Cream SPF50+ 50 ml från La Roche-Posay. Klicka på bilden för att komma direkt till produkten (länk till Lyko).

Vill du veta mer om solkräm och dess påverkan på korallreven? Se här!

Källa: Sveriges Natur och ICRI.