in

VeckoRevyn kan vinna pris för Årets granskning

vveckis
Bildkälla: Robin Edqvist / Unsplash

Genom en unik kartläggning kunde VeckoRevyn visa hur omfattande problemet i den svenska förlossningsvården är. Granskningen kan nu vinna Tidskriftspriset i två kategorier. Mer

”Genom en unik kartläggning kan de avslöja vad som döljer sig bakom den nattsvarta statistiken inom förlossningsvården. Det som vårdpersonalen så länge varnat om får genom granskningen en ny skärpa.” Så lyder VeckoRevyns nominering till Tidskriftspriset 2022 i kategorin Årets granskning. Dokumentären, som går att lyssna på i tre delar hos Podme, kan också vinna pris för Årets ljud och rörligt.

VeckoRevyn har undersökt hur omfattande problemet inom den svenska förlossningsvården är genom att bygga en databas av alla förlossningsrelaterade anmälningar som inkommit till IVO mellan 2018 och 2021. Kartläggningen visar att nära 300 mammor och bebisar skadats eller dött i förlossningsvården de senaste åren. I många fall beror skadorna på personal- och/eller platsbrist. I en del fall har barn dött till följd av felaktig CTG-avläsning. I andra fall har mammor drabbats av omfattande förlossningsskador på grund av stressad vårdpersonal.

Granskningen är gjord av researcher My Vingren, programledare Irena Pozar, reporter Frida Olheden och producent Ellen Hammarskiöld. Det är ett samarbete med Podme. Exekutiv producent för dokumentären är Emilia Melgar Arnheim och ljudläggning och mix står Timmie Strandberg och Erik Magnusson för.

Läs mer om Förlossningskrisen här:

Avsnitt 1 om bebisar som far illa: ”Skadade och döda barn”

Avsnitt 2 om förlossningsskador: ”Som en urvriden trasa”

Avsnitt 3 om övergrepp inom förlossningsvården: ”Sviken, övergiven och utelämnad”

VeckoRevyn är även nominerade i kategorin Årets grepp för en granskning som gjorts tillsammans med tidningen Handelsnytt, om Miriam som fick skyddad identitet efter att ha blivit misshandlad av sitt ex. Fast att han kunde hitta henne på butikskedjan där hon jobbade, fick hon inte byta arbetsplats. Läs granskningen här.

Nominerade till Tidskriftspriset för Årets granskning:

Rika villaägare ockuperar allmän mark – med svartbyggd helikopterplatta

Av: Eigil Söderin och Emanuel Hendal, Dagens ETC

”Genom påhittiga metoder och journalistiskt fotarbete skapar de ett engagemang hos läsaren som ledde till folkligt uppror. När de avslöjade hur rika villaägare tar sig friheter och bryter lagen när de ockuperar det som är allas mark.”

Flickorna som tvingas tigga

Av: Johan Frisk och Anna Wallenlind Nuvunga, Faktum

”Genom en djupdykning i ett tabubelagt ämne ger reportrarna de osynliga barnen en röst. Och avslöjar ett systemfel där barn far illa medan samhällets skyddsnät brister.”

Den stora köpfesten

Av: Ida Karlsson och Linda Dahlin, Hem & Hyra

”I en omfattande granskning med kreativa metoder avslöjar de hur de mest utsatta blir brickor i ett fult spel när bostäder omvandlas till pengamaskiner. De stora vinnarna på ombildningsbluffen är   konsulterna som styr köpfesten medan hyresgästerna i utsatta områden mjölkas på pengar.”

Förlossningskrisen

Av: Irena Pozar, My Vingren, Frida Olheden och Ellen Hammarskiöld, VeckoRevyn

”Genom en unik kartläggning kan de avslöja vad som döljer sig bakom den nattsvarta statistiken inom förlossningsvården. Det som vårdpersonalen så länge varnat om får genom granskningen en ny skärpa.”

Nominerade till Tidskriftspriset för Årets ljud och rörligt:

Förlossningskrisen (podcast)

VeckoRevyn i samarbete med PodMe

”Genom starkt ljudberättande om en av de vassaste skärvorna ur en vårdkris som engagerat hela samhället visar VeckoRevyn att man på mer än ett sätt fortsätter vara en tungviktare i den agendasättande journalistiken.”

Hungrig på kärlek! (tv-format)

Hänt.se, Aller media
”Med frisk aptit tar formatet sig an ett evigt tema – jakten på kärlek. Idén kombinerar affär, personligheter och underhållning på ett nytt sätt. Produktionen är proffsig och castingen som gjord för att skapa egna berättelser som tar formatet vidare.”

Mordet på facktopparna (podcast)

Dagens Arbete

”Med stor professionalitet, medvetenhet om ljudmediets möjligheter och personligt driv lyfter podden fram en glömd händelse och ger upprättelse åt mordoffren och deras minne genom att ge en förut enkel historia nya nyanser.”

Vad är grejen med? (korta videoklipp) 

Femina, Aller media

”Grejen med detta är kulturjournalistik när den är som tillgängligast och delningsbarast. Det är rappt, effektivt och kunskapsrikt berättande i snygg kostym som får dig att känna dig smart.”

Läs mer om nominerade i övriga kategorier hos Sveriges Tidskrifter.

Åominerade till Tidskriftspriset för Årets grepp

Cards of Qatar

Blankspot
”Gömt i ett klassiskt format finns en obehaglig sanning. Blankspot samlar människoliven som sporten krävt i världens viktigaste fotbollskort.”

Fallet Miriam

Handelsnytt + Veckorevyn
”När goda idéer är dyra kan två vara starkare än en, hur oväntat deras samarbete än kan verka. Med ett uppmärksammat fall flyttade Handelsnytt och VeckoRevyn frågan om relationsvåld från hemmet till arbetsplatsen.”

KA-kollen

Kommunalarbetaren
”Vem tjänar på myriader med siffror och komplexa samband? Kommunalarbetaren brottade ner datan med statistikjournalistik och tack vare deras grepp har nu kommunalarbetarna bästa kollen.”

TR Hub

Travronden
”Genom att ta koden i egna händer och utveckla ett nytt prenumerationssystem fick redaktionen direktkontakt med kunderna. Deras grepp ger både nya affärer och gladare prenumeranter.”