in

7 realitymän dömda för våldsbrott de senaste åren

ph
Bildkälla: Paradise hotel / Viaplay

Misshandel, oaktsam våldtäkt och flera våldtäkter mot barn. Det är några av brotten som manliga realitystjärnor gjort sig skyldiga till. VeckoRevyn har kartlagt hur många som blivit dömda för vålds- och sexualbrott de senaste åren. Mer

Tittare har länge engagerat sig i olika realityprogram. När formatet lanserades på 90-talet fick genren en del kritik – men nu kan vi inte låta bli att följa människors tankar, handlingar och relationer. En del reality kan ses som oskyldigt, såsom Bonde söker fru, Ullared eller tävlingsprogram som Sveriges Mästerkock och Idol

Men det finns även hårdare reality. Till exempel Paradise Hotel som går ut på att manipulera sina medmänniskors tillit för att själv få gå hem med en halv miljon kronor, och Ex on the Beach där människor kastas in i ett lyxigt hus med huvudsyftet att festa, ligga, dricka och skapa drama. I den här typen av program är det vanligare att deltagarna dömts för vålds- och sexualbrott, antingen innan eller efter medverkan.

Här är männen som är dömda för brott

Realityprofil åtalades för 20 våldtäkter

Hösten 2023 åtalades tre män för en våldtäktshärva som pågått under flera år i Västerviks kommun. En av dem är en man i 30-årsåldern som tidigare medverkat i en av Sveriges största dokusåpor. Han stod åtalad för 20 våldtäkter mot 7 olika kvinnor. Han dömdes för två av dem, och straffet blev 4 år och 6 månaders fängelse. Han dömdes också att betala skadestånd på drygt 300 000 kronor.

Realitydeltagare dömd för oaktsam våldtäkt

En man som varit med i ett välkänt realityprogram förgrep sig på en kvinna två år efter sin medverkan. 2021 dömde tingsrätten honom till en månads fängelse och skyddstillsyn för oaktsam våldtäkt. Domen överklagades av båda parter och under 2023 höjde hovrätten straffet till 6 månaders fängelse.

Dokusåpadeltagare dömd för våldtäkt

En realityprofil från ett välkänt program dömdes för oaktsam våldtäkt några år efter hans medverkan i programmet. Mannen träffade en kvinna utanför en toalett på en krog och därefter följde han med henne in på toaletten och våldtog henne. Mannen dömdes 2022 mot sitt nekande till 8 månaders fängelse. Sedan tidigare var han dömd för bland annat narkotikabrott. 

Dokusåpadeltagare dömd för flera våldtäkter mot barn

En svensk dokusåpadeltagare är dömd för flera våldtäkter mot två pojkar, som vid det första tillfället var 7–8 år gamla. Våldtäkterna ägde rum i början av 00-talet, men han dömdes inte förrän 2021. I förhör sa den ena pojken att han uppskattade att antalet övergrepp var över 100. Mannen dömdes till två och ett halvt års fängelse och till att betala över en halv miljon i skadestånd. 11 år innan domen föll hade han varit med i ett realityprogram, där han lyckades fånga hela Sveriges hjärtan med sin charm.

Realitydeltagare dömd för gruppvåldtäkt

Hösten 2019 dömdes en svensk realityprofil till 8 års fängelse i Grekland. Detta efter att ha deltagit i och utsatt två unga svenska kvinnor för gruppvåldtäkter på Rhodos. Mannen, som var i 20-årsåldern när domen föll, hade medverkat i en välkänd realityserie två år tidigare.

Robinson-profil dömd för medhjälp till mord

En man som medverkade i Robinson under 00-talet blev under 2018 dömd för medhjälp till mord. Han tros ha varit hjärnan bakom mordplanen som slutade med att en person sköts till döds. Tingsrätten dömde honom till 14 års fängelse.

Realityprofil är dömd för misshandel

En man som medverkat i ett realityprogram flera gånger dömdes redan som tonåring för ringa misshandel. Under 2018, i samma veva som programmet sändes, spreds ett klipp på internet där mannen syns slå en annan man blodig. Året efter dömdes realitystjärnan för en rad brott – bland annat för tre fall av misshandel, vapenbrott och bedrägeri. Påföljden blev fängelse i 10 månader.

Gränsöverskridande beteenden är vardagsmat i programmen

Nicole Josephson har arbetat med olika tv-program under 12 års tid, till exempel castade hon deltagare till Paradise Hotel fram till 2017. Hon berättar att castingen ser olika ut beroende på vilket program det är, men i Paradise Hotel är det viktigaste att personerna går genom rutan och visar sina känslor utåt. 

– Alla kan berätta en bra historia, men få kan berätta den bra. De ska kunna sitta i tv-rutan och ha ett känsloregister och vara filterlösa. Det intressanta är inte vad de säger, utan hur de säger det, menar hon. 

Men att stänga in främlingar i ett hus under flera månader och förse dem med otaliga mängder alkohol är långt ifrån oproblematiskt. Under 2021 stoppades den pågående Paradise Hotel-säsongen efter att det skett ett misstänkt sexuellt övergrepp i huset. I samma veva vittnade tidigare anställda på produktionen om att i gränsöverskridande beteenden och tjat om sexuella handlingar är vardagsmat i programmen.

Det här var inte första gången det larmades om brott i reality-tv. 2014 blev två manliga deltagare diskvalificerade från Big Brother, efter att det skett ett misstänkt övergrepp i huset.

Tidigare castingansvarig om deltagarnas belastningsregister: “De flesta har något på sig”

Nicole Josephson har gjort 8 säsonger av Paradise Hotel och under arbetet kollade hon alltid de sökandes belastningsregister innan de fick komma på en intervju, men de kan vara dömda och ändå få en plats i programmet. 

– Jag tycker inte att folk ska få vara med i tv om man har ett belastningsregister, men det är skillnad på om det är en engångsföreteelse. 

Man vill inte ha med någon som är beroende av substanser och innan inspelningen drar igång får personerna träffa en erfaren psykolog, men att ingen ska ha tagit droger är svårt att uppnå.

– Om man skulle ta bort någon som har blivit dömd för ringa narkotikabrott så skulle typ ingen få medverka – de flesta har någon dom på sig, säger Nicole Josephson.

nicole
Nicole Josephson. Bildkälla: Privat

“Man vill bara ha värre och värre”

Om en person är dömd för misshandel brukar personen inte komma med, men om det handlar om en örfil efter ett krogbesök kan den ändå få medverka. Generellt ryker de personerna, för produktionen vill inte ha problem på plats av någon som inte kan hantera alkohol. Men gränsen har blivit mindre tydlig på senare år.

– De sista åren jag arbetade med det här märkte jag att volymen skruvades upp och acceptansen för vad som var okej. Gränserna suddades ut lite där, för alla producenter och redaktörer vill få igenom sina idéer och man vill komma igenom bruset och få mycket press. Då väljer man mer extrema personer och det blir mindre fokus på att ha en grupp där dynamiken funkar. Man vill bara ha värre och värre hela tiden, och då blir det så här till slut, säger hon och fortsätter:

– Min dröm är att det ska gå tillbaka till de “vanliga” människorna som man faktiskt tycker om och kan relatera till. När man gör tv idag behöver man inte överdriva, för man har internet och man kan hitta vad man vill där. Jag hoppas att man slutar sätta ihop alla de här knasbollarna och att man går tillbaka till det snälla tv-formatet. Det känns också som att publiken är rätt mättad på dessa karaktärerna och det blir inte äkta.