in

Idol 2020! Här är artisterna och låtarna som tävlar i finalen

idol
Idol-juryn ihop med Pär Lernström. Bildkälla: Pär Bäckstrand / Pressbild TV4

Vem blir Sveriges nästa idol? Det har blivit dags för final i Idol 2020, och finalisterna heter Paulina Pancenkov och Nadja Holm. Mer

På fredag smäller det – det är äntligen dags för final i Idol 2020! I förra veckans semifinal såg vi både Nova Luther och Caspar Camitz snubbla på finalsnöret och lämna programmet, och nu är det alltså bara två deltagare kvar som tävlar om att bli Sveriges nästa idol.

Det här kan du vänta dig av finalen på fredag

Den stora finalen på fredag kommer att bli historisk då det är första gången på sex år som två tjejer står mot varandra och gör upp om att blir Sveriges idol 2020! Årets finalister heter Nadja Holm och Paulina Pancenkov. Senaste gången en tjej tog hem segern var 2014 då Lisa Ajax stod som vinnare. Årets vinnarlåt är skriven av jurymedlemmen Alexander Kronlund och heter ”Used to me” och båda finalisterna kommer att framföra den på fredag. Dessutom kommer superstjärnan Zara Larsson att gästa Idolfinalen med sin nya låt ”One bullet”. Vi får även ett exklusivt framträdande från Shawn Mendes från Los Angeles. Nedan kan du läsa mer om idolerna som tävlar i fredagens final, och vilka låtar de kommer att framföra.

zara idol deltagare artist 2020
Zara Larsson. Bildkälla: Justin Higuchi / Wikimedia commons

Här är alla deltagare och låtarna som tävlar i fredagsfinalen

I finalen på fredag kommer finalisterna är sjunga tre låtar var. En låt som de har valt själva, en låt från ett tidigare framträdande i säsongen. Dessutom kommer båda idolerna framföra vinnarlåten.

  • Nadja Holm: ”Freedom” av Beyoncé och Kendrick Lamar, samt ”Never enough” av Loren Allred (The Greatest Showman).
  • Paulina Pancenkov: ”Side to side” av Ariana Grande, samt ”Hurt” av Christina Aguilera.

I år blir det den sextonde finalen av Idol och några av programmets tidigare vinnare är Daniel Lindström, Agnes Carlsson, Jay Smith, Liam ”Liamoo” Cacatian Thomassen och Chris Kläfford. Sedan 2006 har Idol-finalisterna gjort upp om segern inför ett fullsatt Globen i Stockholm. Men på grund av coronapandemin kommer årets final istället att sändas från studion i Spånga helt utan publik.

Paulina Pancenkov

Paulina Pancenkov är 20 år och kommer från Bjuv. Hon har vuxit upp i en musikalisk familj med bland annat två systrar som båda är sångerskor. Vi såg henne första gången i Helsingborg där hon berättade att ända sedan hon var liten så har musiken varit hennes grej. Att utmana sig själv, speciellt genom att uppträda live framför en massa människor är något hon älskar. Det märktes tydligt i hennes första audition när hon bjöd på en show av både rap och skönsång i ”Bang bang” med Ariana Grande, Jessie J och Nicki Minaj. Hennes Idolresa har sedan dess bestått av tolkningar av den ena stora kvinnliga artisten efter den andra, som Leona Lewis, Carola, Céline Dion, Demi Lovato och hennes personliga favorit och inspirationskälla Jessie J. På fredag har hon valt att sjunga ”Hurt” av Christina Aguilera.

Nadja Holm

Det blev ett äkta ”Hallelujah moment” när Nadja Holm, 22 år från Piteå, sökte till Idol med låten ”Something’s got a hold of me” av Christina Aguilera. Innan hennes Idolresa började jobbade Nadja på bank, men hon sa upp sig för att satsa på musiken. Det är säkerligen inte ett beslut hon ångrar med tanke på att hon nu står som en av finalisterna i Idol 2020. Hon har beskrivits som en ”liten tjej med stor röst” och som klassens clown som aldrig var tyst. I Idol 2020 har vi sett henne ta sig an en rad olika låtar av stora kvinnliga röster som Christina Aguilera, Zara Larsson, Ariana Grande och Molly Sandén. Men hon verkar ha en förkärlek till Beyoncé för hon har tolkat hennes låtar inte bara en eller två, utan tre gånger under säsongen. På finalen på fredag får vi se henne sjunga ”Freedom” av Beyoncé och Kendrick Lamar en sista gång på Idolscenen.

När börjar och när sänds Idol 2020?

Höstens första fredagsfinal sändes fredagen den 25 september kl 20.00 i TV4 och på TV4 Play, och finalen sänds på fredag den 4 december kl 20.00.

Vilka är med i juryn i år?

Årets idoljury består av Anders BaggeNikki AminiAlexander Kronlund och Kishti Tomita.

Vem är programledare för Idol 2020?

Programledare för Idol 2020 är Pär Lernström.

Följ Idol på Tv4, Tv4 play och i appen

En nyhet för i år är att Idol lanserar en ny interaktiv värld inuti Tv4 play- och C more-appen. I den kommer tittarna kunna följa sina idoler på ett nytt sätt, till exempel genom att rösta på vad deltagarna ska sjunga och vad de ska ha på sig. I apparna kommer tittarna också kunna se alla avsnitt och ta del av exklusivt material.

Audition till Idol hölls digitalt – då sökte rekordmånga till programmet

Första halvan av Idols auditionturné kunde genomföras som vanligt, men fick sedan avbrytas till följd av coronavirusets spridning. Istället genomfördes auditions digitalt i mars och april – något som ledde till att fler än någonsin sökte till programmet.

Vilken artist blev vinnare av Idol 2019?

Idols tidigare sexton säsonger har gett oss många stjärnor – bland andra Tove Styrke, Agnes Carlsson, Darin Zanyar, Amanda Fondell och Hanna Ferm. Förra årets vinnare blev Tusse Chiza. Se hans tolkning av Rise like a phoenix av Conchita Wurst här!

Artikel av: Jenny Landström och Frida Olheden