in

Anställda larmar: Paradise Hotel-produktionen har mörkat övergrepp i flera år

ph
Bildkälla: Paradise hotel / Viaplay

Övergrepp, gränsöverskridande beteenden och tjat om sexuella handlingar är vardagsmat i Paradise Hotel. Det menar två tidigare anställda som arbetat med programmet.

Sandra såg sexuella övergrepp begås inne på hotellet vid minst sju tillfällen under sin tid på produktionsbolaget Mastiff.

– Det har handlat om tjejer som har sovit eller varit medvetslösa när manliga deltagare haft sex med dem, säger hon.
Mer

Text: Frida Olheden och Irena Pozar

Efter misstänkta övergrepp i årets säsong av Paradise Hotel har sändningarna stoppats och tidigare avsnitt av säsongen plockats bort. I avsnittet, som först uppmärksammades av Expressen, ser man hur en manlig deltagare drar ner Jennifer Paateres behå. Samtidigt har deltagaren Annie Dahlberg berättat om hur samma manliga deltagare mot hennes vilja fört sina fingrar mot hennes underliv. 

VeckoRevyn kan nu avslöja att det som kommit upp till ytan den senaste tiden bara är toppen av ett isberg.

– Jag såg killar som gick över tjejers gränser minst var tredje dag under de säsonger jag jobbade med programmet, säger Sandra, som under flera år var anställd av Mastiff och jobbade med Paradise Hotel på plats i Mexiko.

Hon syftar på situationer där kvinnliga deltagare varit för fulla för att kunna säga ja eller nej, manliga deltagare som tafsat på kvinnor som sover och män som har försökt tjata sig till sexuella handlingar.

– Hade man sett samma sak på en hemmafest hade man avbrutit direkt, men i den här miljön gör man inte det så länge det inte sker vilda protester. Snarare firar man att kvällens första ligg snart ska hända, säger Sandra.

Sandra berättar också att hon själv vid minst sju tillfällen har sett sexualbrott begås inne i huset.

– Det har handlat om tjejer som har sovit eller varit medvetslösa när manliga deltagare haft sex med dem, säger hon.

Ebba, som också jobbat för produktionen bekräftar Sandras bild. Hon berättar om en särskild händelse i en säsong som sändes för några år sedan, och som fick henne att reagera. Som anställd på Zodiak Media, företaget som äger produktionsbolaget Mastiff, var en av hennes uppgifter att sortera bland det inspelade materialet för att underlätta arbetet för klipparna. Det var när hon gick igenom synkarna, alltså intervjuer som produktionen gör med deltagarna där dessa får prata om det som sker inne på hotellet, som hon reagerade på två intervjuer.

I klippen såg hon hur produktionen intervjuade två deltagare om en händelse som ska ha skett mellan dem. Enligt den manliga deltagaren ska han och den kvinnliga deltagaren ha haft sex kvällen innan, något han berättar om i synken. Men när det blir kvinnans tur att intervjuas låter det annorlunda.

– Produktionen sa ”ja, vi vet ju vad som hände mellan er igår”. Men den kvinnliga deltagaren är oförstående och svarar: “Nej, jag gick och la mig och somnade”, berättar Ebba och fortsätter:

– Deltagarna brukar ju vara väldigt ärliga i synkarna, jag uppfattade inte det som att hon försökte ljuga, utan som att hon verkligen inte fattade vad de i produktionen menade. Min kollega såg också klippen och vi pratade med varandra om det, att det var något som kändes konstigt.

”Produktionen bad oss släppa det – vi blev tystade”

Exakt vad som hände på hotellet vet vi inte. Ebba har bara haft tillgång till synkarna.

– Men sen när säsongen visades var allt kring dessa två deltagares relation helt bortklippt, vilket jag tycker indikerar att något faktiskt har hänt. Och att produktionen tystat ner det hela, säger hon.

Produktionen blev nämligen informerade om vad Ebba och hennes kollega fruktade hade hänt. När Ebba berättade för sin chef fick hon höra att hon skulle släppa det, att hon inte ville höra mer om det och att Ebba skulle sluta ifrågasätta.

– Hon stängde verkligen dörren. Sen vet inte jag vad som hände, de kan ju ha tagit upp det internt men jag fick i alla fall inget gehör, säger hon och fortsätter:

– Det sopades under mattan. Vi upplevde det verkligen som att vi blev tystade. Jag har tänkt på det i efterhand, att jag borde ha letat upp materialet eller kontaktat någon annan. Men då tänkte jag att det jag kunde göra var att kontakta de som var ansvariga, säger Ebba.

Även Sandra kan i efterhand känna att hon borde ha gjort mer. Hon känner skam och skuld över det hon bevittnade under sina år på Mastiff i samband med inspelningarna av Paradise Hotel, och för att hon inte sa ifrån eller larmade.

– I viss utsträckning pratar man om det som händer, alla går inte runt och låtsas som ingenting. Man har en dialog med andra som jobbar och bor där, man pratar om saker man sett och så, eller säger “så sjukt att de inte plockar ut honom”, säger Sandra, men menar att det sällan hände mer än så.

– Ofta lägger man sig inte i om det är utanför ens arbetsområde. Det är de som jobbar med innehåll som har ansvaret, och då lägger man det ansvaret på dem – eftersom de har mandat att agera. Och om de inte agerar så går man vidare.

Matilda Snöwall, vd på Mastiff, menar att hon inte alls känner igen sig i det VeckoRevyns källor uppger, varken de övergrepp som sägs ha skett eller att ansvariga på plats ska ha känt till dessa. 

– Självklart skulle vi aldrig tillåta övergrepp! Ännu mindre känt till dessa. Om någon av deltagarna känt att så varit fallet ber vi dem genast göra en polisanmälan så att rättsmyndigheterna får utreda detta, då det är väldigt allvarliga anklagelser som vi absolut måste gå till botten med, skriver Matilda Snöwall i ett mejl till VeckoRevyn. 

Trots Matilda Snöwalls uppmaningar om att övergrepp ska polisanmälas, så skedde alltså inte detta i årets säsong efter att misstänka övergrepp begåtts och ansvariga haft kännedom om detta. I en intervju med Expressen säger Susanne Nylén, presschef på Nent, att en polisanmälning aldrig ens kom på tal när det gällde de misstänkta övergrepp som Jennifer Paatere blev utsatt för. Nent hävdar fortsatt att de inte haft kännedom om det som ska ha hänt Annie Dahlberg. Händelserna anmäldes först när avsnittet klippts, sänts och blivit uppmärksammat i media.

“Det andra ser som övergrepp är vardagsmat i Paradise Hotel”

Anledningen till att det ser ut som det gör menar Sandra beror på den lojalitet och familjära känsla alla som jobbar på plats med produktionen har. Man backar varandra, och innehållet är viktigast.

– Det handlar inte om att produktionen inte vill att man ska ha högt i tak eller kunna prata, det är absolut intentionen. Men det blir inte så i praktiken, eftersom alla håller ihop som en familj, och får en skev men samstämmig bild av vad som är normalt och inte. 

Sandra beskriver sin tid på Paradise Hotel-produktionen som svår. Den arbetsplats som till en början verkade som en dröm. Men idag beskriver hon det snarare som en mardröm. Samma typ av sexism och gränsöverskridande beteende som finns bland deltagarna, även finns bland de anställda i produktionen, menar hon och säger att hon själv sett kvinnliga medarbetare utsättas för tafs och tjat.

– Om någon sa till mig att de funderade på att börja jobba med Paradise Hotel hade jag betalat dem för att tacka nej. Ingen borde jobba där, och programmet borde inte ens finnas.

Det som andra skulle se som övergrepp, eller åtminstone som att gå över gränsen, är vardagsmat bland de som jobbar med Paradise Hotel, menar Sandra. 

– Det leder till att jag och andra som tittar på skärmarna och vad som sker inne på hotellet inte kan bedöma vad som är övergrepp. Gränserna förflyttas och plötsligt så bryter vi inte ett pågående övergrepp eftersom vi inte inser att det är just det som pågår. 

I de fall där produktionen har uppmärksammat ett misstänkt övergrepp, eller en annan händelse som innebär ett regelbrott, och ingripit så har rutinerna varit otydliga, menar både Ebba och Sandra. Efter att anklagelserna om övergrepp i årets säsong uppmärksammats av media har produktionsbolaget Mastiff sagt till Expressen att de kan ha gjort en felbedömning när de inte skrev en incidentrapport efter händelsen, något som indikerar att det annars finns rutiner för den här typen av händelser.

– Jag har aldrig hört talas om en incidentrapport, om en sådan hade funnits kanske vi hade kunnat fylla i en? säger Ebba.

Sandra har heller aldrig hört talas om att det funnits en rutin kring incidentrapporter.

– Nej, jag har aldrig hört talas om det. Och det borde jag ha gjort, eftersom jag i mitt jobb såg allt som hände. Det här handlar om dåliga ursäkter.

Även en tredje källa, som arbetar med Paradise Hotel, uppger för VeckoRevyn att hen aldrig hört talas om några incidentrapporter, hen påpekar dock att det finns andra rutiner på plats som fungerar bra.

Men Matilda Snöwall står fast vid att systemet med incidentrapporter används. 

– Incidentrapporter skrivs när någon händelse går emot våra policys, till exempel dåligt beteende. Vid detta tillfälle skickades vederbörande hem då han inte levde upp till hur man beter sig mot sina medspelare, säger Matilda Snöwall och syftar på de nu polisanmälda händelserna i årets säsong.

Har Nent och Mastiff känt till övergreppen?

Efter sina år på Paradise Hotel har Sandra bra insyn i hur rutinerna på plats ser ut, samt hur man hanterar allt inspelat material och vilka som har tillgång till det.

– Ingen kan ha missat det. Jag kan med självförtroende säga att minst sex personer har sett det som hände Jennifer och Annie i årets säsong live. 

Därefter har annan personal sorterat klippen och en klippare har gått igenom allt, enligt Sandra. 

– Mastiff måste ha haft full koll. När det gäller Nent så tittar de igenom och godkänner alla avsnitt, och har koll på mycket av det som klipps bort också. Speciellt när det gäller de avsnitt och tillfällen där deltagare behövt lämna program efter regelbrott. Jag tycker det låter helt orimligt att de inte skulle ha vetat vad som hände den kvällen. 

Susanne Nylén, presschef på Nent, sa i samband med att avsnittet sändes att de inte haft tillgång till materialet som visar de misstänkta övergreppen. “Det är ny information för oss”, skriver hon i ett sms. 

Samtidigt bekräftar Matilda Snöwall för VeckoRevyn att både Mastiff och Nent group, som sänder Paradise Hotel, har haft tillgång till materialet.

– Det är ett mycket omfattande bakgrundsmaterial som både vi och Nent har tillgång till, precis som incidentrapporter och färdigklippt material. Det har nu lämnats över till åklagarens förundersökning. 

Har du som vd på Mastiff haft den insyn du behöver ha kring vad som händer under inspelningarna av Paradise Hotel?

– Absolut.

Sandra och Ebba heter egentligen något annat.