in

Här är ALLT du vill veta om Edvin Ryding – från uppväxten till Young Royals-succén

edvin ryding längd flickvän mamma
Bildkälla: Instagram @edvinrydings och Robert Eldrim / Netflix

Edvin Ryding har hunnit axla stora roller i filmer och serier, trots sin unga ålder. Vi reder ut alla frågetecken du kan tänkas ha om det svenska stjärnskottet! Mer

Edvin Ryding har varit skådespelare sedan barnsben och tagit sig an flera roller under åren. De flesta känner nog igen honom från Netflix-succén Young Royals, som blev en internationell raket. Nu är Edvin Ryding aktuell med flera nya projekt. Nedan har vi samlat allt du vill veta om skådespelaren!

Vad är hans ålder och längd?

Edvin Ryding är 20 år och är född den 4 februari 2003. Han är 180 centimeter lång.

Allt om edvin Rydings familj, föräldrar och syskon

Edvin Rydings föräldrar är Lisa Ryding och Jonas Ryding. Han har tre syskon.

Var bor han?

Skådespelaren är uppvuxen i en villa i Saltsö-Boo tillsammans med sina föräldrar och syskon, men han har nyligen flyttat hemifrån.

– Jag hyr en lägenhet av en släkting till mig sedan i april. Det kändes väldigt naturligt. Jag kände att det var dags, sedan har det varit att jag har fått anpassa mig allt eftersom. Men jag trivs väldigt bra. Nu har jag jobbat så mycket så jag har inte hunnit vara där så mycket, säger Edvin Ryding till Aftonbladet.

Är Edvin Ryding släkt med Yvonne Ryding?

Det finns spekulationer kring huruvida Edvin Ryding är släkt med Yvonne Ryding, som är en svensk modell och vinnare av Miss Universum 1984. Vissa tror att Yvonne är mormor eller farmor till Edvin, eftersom de delar efternamn och modellen har ett barnbarn som heter Edwin. Han föddes däremot 2018 och Edvin Ryding är alltså inte Yvonne Rydings barnbarn, men det ska inte uteslutas att de kan vara släkt på något annat sätt!

Är Edvin Ryding släkt med Lars Ryding?

Den svenska journalisten Lars Ryding, som framför allt är känd för flera år på Svenska Dagbladet, är morfar till Edvin Ryding. Lars Ryding gick på internatskolan Lundsberg och kunde därmed hjälpa sitt barnbarn med inspiration till karaktären prins Wilhelm i Young Royals.

Har Edvin Ryding en partner?

I en intervju med Aftonbladet avslöjar Edvin att han är i ett förhållande. Han sätter högsta betyg på kärlekslivet just nu.

– Det känns bra med kärlekslivet, säger han.

Han vill däremot inte avslöja vem personen är.

Rollen som Linus Ek i Gåsmamman

Den unga skådespelaren startade karriären tidigt. Han var med i thriller-serien Mannen under trappan (2009), och då endast 6 år gammal. Vi har även sett honom i bland annat Älska mig, Fröken Frimans krig, SVT:s julkalender 2018 Storm på Lugna gatan – och såklart Gåsmamman. Den svenska dramaserien Gåsmamman började sändas 2015 och det sista avsnittet kom ut i oktober 2022. Edvin Ryding spelade rollen som Linus Ek i serien.

Edvin Ryding om Young Royals: ”Det var som att någon tryckte på en knapp och så förändrades allt”

Edvin Ryding slog igenom stort i succén Young Royals, där han spelar huvudrollen prins Wilhelm. Serien slog igenom internationellt och efter premiären ökade hans följarskara på Instagram från 20 000 till nuvarande 2,4 miljoner!

– Det var som att någon tryckte på en knapp och så förändrades allt. En månad efter premiären passerade jag en miljon följare på Instagram. Det var bisarrt. Att folk känner igen mig utomlands känns fortfarande surrealistiskt, sa han till Svenska Dagbladet i november 2022.

Vi väntar ivrigt på att få se den tredje och sista säsongen av Young Royals, som är färdiginspelad och enligt Edvin ska ha premiär någon gång nästa år. Ännu finns det ingen trailer till den sista säsongen, men du hittar trailern till säsong 2 nedanför!

Relationen till Omar Rudberg

I Young Royals spelar Edvin Ryding mot sångaren och skådespelaren Omar Rudberg, som spelar rollen som Simon i serien. De träffades under arbetet med första säsongen och sedan dess har de blivit goda vänner.

När de gästade Över bordet med Tom Ljungkvist och Petter Engefors i oktober 2022 berättar vännerna hur annorlunda det var att spela in säsong 1 jämfört med säsong 2.

­ – Att jobba med varandra den här säsongen var, det var flabbigare, och lite mer känslostarkt än säsong ett eftersom vi känner varandra bättre, sa Edvin Ryding då.

Omar Rudberg berättar vidare att när säsong 1 var färdiginspelad spenderade de ett helt år med att lära känna varandra och gjorde många roliga saker ihop. Det var därmed lite svårt att gå tillbaka till samma ”vibe” som de hade i första säsongen.

edvin ryding omar rudberg
Bildkälla: Young Royals / Netflix

Aktuell med Avgrunden och En del av dig

Efter att sista säsongen av Young Royals var färdiginspelad fanns det fortfarande ingen semester på schemat. Nu är Edvin Ryding högaktuell med den nya katastroffilmen Avgrunden som hade premiär i september 2023. I filmen ser vi även skådespelare som Tuva Novotny och Felicia Maxime, som även spelar i Young Royals.

Nästa år släpps dramafilmen En del av dig där Edvin spelar mot bland annat Zara Larsson, Felicia Maxime och Alva Bratt.

en del av dig skådespelare
Edvin Ryding, Felicia Maxime, och Zara Larsson. Foto: Rickard Aronsson /Netfix