in

Vad betyder ditt måntecken? Här är allt du vill veta

Måntecken
Bildkälla: Altınay Dinç / Unsplash

Har du hört talas om måntecken? Vet du i så fall vilket som är ditt, och vad det betyder? Och vad är egentligen skillnaden mellan soltecken, måntecken och ascendent? Vi har svaren! Mer

När det kommer till våra stjärntecken finns det tre saker som kan vara bra att hålla koll på – vårt soltecken (aka vårt ”vanliga” stjärntecken), vår ascendent (som du kan läsa mer om här), och vårt måntecken. Enligt astrologin symboliserar vårt måntecken vårt inre känsloliv och vårt undermedvetna. Det är vårt måntecken som avgör hur vi reagerar känslomässigt när saker i vår omgivning händer oss, hur länge dessa känslorna påverkar oss och hur snabbt vi reagerar på det vi är med om. Du kan alltså vara skorpion i ditt ”vanliga” tecken men vädur i månen, vilket kommer göra att du känslomässigt reagerar snabbt och intensivt på händelser istället för att vara långsint (för att ta ett övertydligt exempel).

Är du nyfiken på att lära dig spå i händer? Här kan du läsa mer om det!

Vad är skillnaden mellan måntecken och ascendenten?

Ascendenten symboliserar hur vi uppfattas av omvärlden, och hur vi vill att andra ska se oss. Måntecknet handlar däremot om vårt inre känsloliv, och det är inte alltid det är lika synligt för omvärlden. Om du vill läsa mer om, och räkna ut din ascendent kan du klicka här.

Tabell: så räknar du ut ditt måntecken

Ditt måntecken baseras på vilken tid på dygnet du är född. Om du vet det kan du räkna ut ditt måntecken här.

Vad betyder ditt måntecken?

Är du fisk, kräfta eller jungfru i måntecken? Här hittar du en lista över vad ditt måntecken betyder.

Väduren

väduren stjärntecken

En person med vädur som måntecken reagerar snabbt och intensivt på känslomässiga upplevelser. De har lätt för att brusa upp, men känslorna går oftast över lika snabbt igen. En person med det här måntecknet har antagligen ett känsloliv som kan liknas lite vid en berg- och dalbana.


Oxen

oxen stjärntecken passar ihop med

Har du oxen som måntecken? Då har du antagligen väldigt starka känslor, men det är inte ovanligt att du känner att du inte får uttrycka dem tillräckligt. Det kan ta tid innan oxen börjar känna starkt för något, men när hen väl gör det varar känslorna i all oändlighet. Oxen har också starka känslomässiga band till föremål.


Tvillingarna

tvillingarna stjärntecken passar ihop med

En person med tvillingarna som måntecken har ett väldigt brett känsloregister, men dessa känslor är ofta av det ytliga slaget. Tillskillnad från oxen lägger tvillingarna sällan in någon känslomässig värdering i föremål, och de kan även ha svårt att känna djupare känslor inför det mesta.


Kräftan

stjarntecken kräftan passar ihop

Här har vi en riktig känslomänniska! Kräftans känslor är både varm och starka. En person med kräftan som måntecken gråter garanterat till romantiska filmer, och känslorna för familjen och vännerna är särskilt starka. Om du har kräftan som måntecken får du akta dig så du inte drunknar i dina känslor!


Lejonet

lejonet stjarntecken passar ihop

En person med lejonet som måntecken har väldigt stora, tydliga och starka känslor. Lejonet är en riktig ledare och det speglas i hens känsloliv, här har vi någon som gillar att ta hänsyn till vad andra känner! Däremot älskar lejonet även att visa sina känslor för andra, och ibland kan dessa uppfattas som lite väl självcentrerade.


Jungfrun

junfrun stjarntecken passar ihop

Om du har jungfrun som måntecken önskar vi dig all lycka till med att någonsin visa dina känslor för resten av världen! Skoja bara, men det krävs minst sagt tålamod för en person med det här måntecknet att låta sina känslor komma upp till yta. Oftast stannar dessa på insidan, och om du någonsin visar dina känslor för omvärlden framstår dessa ofta som väldigt kontrollerade.


Vågen

stjarntecken vagen

Vågen kallas just vågen av en anledning, en person med det här måntecknet har nämligen ett väldigt balanserat känsloliv. Du känner dig antagligen väldigt harmonisk och lugn, förutom när du då och då känner att du är på väg att brist och svämma över av känslor – då finns det en risk att du istället blir hysterisk.


Skorpionen

skorpion stjarntecken passar ihop

Känslomässiga utbrott, känslomässiga utbrott och åter känslomässiga utbrott. Skorpionen har en stark energi, med stora och intensiva känslor, och detta speglas i känslolivet. Det är allt eller inget för skorpionen, och antingen känner du med det här måntecknet starka känslor inför något eller också känner du ingenting alls. Och känner du starkt för något, lär det ta lååång tid innan du slutar känna det.


Skytten

stjarntecken skytten

Tillskillnad från lejonet, har en person med skytten som måntecken mer abstrakta, diffusa och svävande känslor. Antagligen har du med det här måntecknet svårt att sätta ord på dina känslor, och ditt inre känsloliv kan kännas väldigt föränderligt och ombytligt. Ena sekunden kan du känna väldigt starkt för något, för att nästa sekund lämna det bakom dig.


Stenbocken

stenbocken stjarntecken passar ihop

Om du har stenbocken som måntecken tror du antagligen att du kan styra över ditt känsloliv. Du har ett praktiskt förhållningssätt till dina känslor, och du undviker till varje pris att ta känslomässiga beslut. Det är däremot inte ovanligt att du kämpar med att försöka göra dig mer sårbar inför din omgivning, och du vill antagligen visa dina känslor mer än vad du gör.


Vattumannen

vattuman stjarntecken passar ihop med

Om du har vattumannen i måntecken kan ditt känsloliv kännas ganska mörkt, allvarsamt och stort. Du har lätt för att känna djupa, intensiva och äkta känslor. Men priset för det är att du också kan ha lätt för att känna ångestkänslor. Det finns även en risk att du kan känna dig lite ensam, då du upplever att ingen förstår sig på dina känslor.


Fiskarna, 19/2-20/3

fiskarna stjarntecken passar ihop

Kaos, kaos, kaos. En person med fiskarna som måntecken har ett virrvarr av känslor. Du med det här måntecknet kanske oftast inte vet exakt vad du egentligen känner, vilket bidrar till en hel del oro. Känslorna går minst sagt upp och ner, och du kan ha svårt att känna att något är konstant. Visst känns det ibland som att du känner saker starkare än alla andra?