in

Då är det fullmåne nästa gång (och vad den betyder för dig!)

fullmåne datum betydelse
Bildkälla: Ahsan Avi / Unsplash

Snart är det fullmåne igen, men hur påverkar den oss egentligen? Vi reder ut! Mer

Den mystiska fullmånen har alltid lyckats fånga intresset hos människor världen över. Den amerikanska ursprungsbefolkningen mätte årstiderna genom månens faser, och bönder på 1700-talet lät månen guida plantering och skörd. Sexistiska läkare har skyllt fullmånen för psykisk ohälsa hos kvinnor och om du frågar någon i Sverige idag om fullmånens påverkan får du sannolikt höra: “Jag får alltid huvudvärk runt fullmånen” eller “jag sover väldigt dåligt av den”.

Det vi vet är att månen påverkar jorden på så sätt att den håller jorden på plats. Den påverkar också årstiderna – utan månen skulle vi bland annat ha mindre skillnader i våra årstider och våra dygn skulle bli kortare. Månen påverkar även tidvattnet, alltså variationer i havsvattnets nivå. Men stämmer det verkligen att månen kan påverka hur vi mår?

En måncykel består av olika faser – nymåne, halvmåne och fullmåne – och den mest mytomspunna är just fullmåne. Det sägs att den för med sig olycka, att man kan ”bli mångalen” eller få huvudvärk av den. Men det finns inga bevis för att fullmånen påverkar hur vi mår, och de flesta myterna har sina naturliga förklaringar. ”Att bli mångalen” skulle till exempel kunna bero på att månljuset gör att vi sover mindre vilket kan påverka oss psykiskt, skriver SVT.

fullmåne 2021 finland
Bildkälla: 邱 严 / Unsplash

Fullmåne symptom: Kan fullmåne påverka vår sömn?

Men hur är det med sömnen då? En del säger sig sova sämre när det är fullmåne. Men hänger fullmånen och sömnens kvalitet verkligen ihop? De flesta studier som gjorts om fullmånens påverkan visar att det inte finns något samband, men det finns också studier som pekar på motsatsen – det vill säga att månens faser visst påverkar sömnen.

En studie i Science Advances visar att deltagarna i studien somnar senare och sover kortare under nätterna innan det är fullmåne. Anledningen tros vara att det är månljuset som påverkar sömnen och att det är något biologiskt som gör att vi påverkas även idag – att månljuset kan ha fått urtidsmänniskor att sova mindre för att ta till vara på ljuset. En kortare nattsömn mättes främst hos den grupp av deltagare som inte hade tillgång till elektriskt ljus. De sov upp emot 58 minuter kortare under nätterna innan fullmånen. Även den grupp med tillgång till elektriskt ljus påverkades, men inte i lika stor utsträckning.

Det kan alltså helt enkelt vara så att det är ljuset från fullmånen som påverkar sömnen, eller så är det våra förväntningar på att sova dåligt som gör att vi gör just det. Eftersom forskare är oeniga är mysteriet ännu inte helt löst!

fullmåne 2023
Bild: Altinay Dinc / Unsplash

När är det fullmåne 2023?

Här är alla datum som gäller för 2023:

 • 7 januari
 • 5 februari
 • 7 mars
 • 6 april
 • 5 maj
 • 4 juni
 • 3 juli
 • 1 augusti
 • 31 augusti
 • 29 september
 • 28 oktober
 • 27 november
 • 27 december
fullmåne idag

Vad betyder det att fullmånen befinner sig i olika stjärntecken?

För alla astrologinördar kan fullmånens placering också ha en viss betydelse. Om du är en av dem ska du tänka att perioden efter fullmånen kan styras lite av det stjärntecknets egenskaper där fullmånen befinner sig. Om den är i kräftans tecken ska tiden handla om hemmet och familjen, och är den i vattumannens tecken ska du satsa på individuella projekt och att utvecklas som person. Jungfrun är metodisk, flitig och arbetsam, vilket skulle kunna innebära att från och med att fullmånen befinner sig i jungfruns tecken ska du fokusera på att starta projekt och slutföra dem.

Så påverkar fullmånen dig – enligt ditt stjärntecken

Inom astrologin tror man att månen styr vårt känsloliv och intuition, och att upplevelsen av dessa förhöjs under en fullmåne. Det kan leda till viktiga insikter eller avslöjanden eftersom månens ljus tenderar att falla på saker som tidigare hamnat i det dunkla. Det farliga är att månens ljus kan blända oss lite, och i många fall leda till laddade situationer och oproportionerligt starka reaktioner. Visste du förresten att ditt måntecken inte behöver vara samma som ditt stjärntecken? Om du inte vet vilket som är ditt måntecken kan du ta reda på det här.

Hur länge är det fullmåne?

Månen rör sig ständigt, därför varar fullmånen bara en kort stund. Vi kan däremot uppleva att fullmånen håller i sig i ungefär tre dagar.

Kan nymåne och halvmåne påverka dig?

Eftersom en del tror att fullmånen påverkar oss människor finns det även de som tror att andra månfaser, som nymåne och halvmåne, har effekter på oss. Det sägs att nymåne är en bra tid att sätta nya mål, eftersom det är starten av månens faser. På samma sätt tror vissa att halvmåne är en bra tid för återhämtning och att gifta sig på.

Text: Molly Lundgren och Cecilia Arvidsson

Prenumerera på MysMejlet – Sveriges mysigaste månadsmejl

* Obligatoriska fält
Genom att välja ”ja” godkänner du att vi hanterar dina uppgifter enligt VeckoRevyns personuppgiftspolicy.
Genom att godkänna accepterar du att vår plattform Mailchimp behandlar din data.Du hittar mer information om Mailchimp här.