in

Då är det fullmåne nästa gång (och så påverkar den dig!)

Datum för fullmåne 2024
Bildkälla: Ahsan Avi / Unsplash

Snart är det fullmåne igen, men hur påverkar den oss egentligen? Vi reder ut! Mer

Den mystiska fullmånen har alltid lyckats fånga intresset hos människor världen över. Den amerikanska ursprungsbefolkningen mätte årstiderna genom månens faser, och bönder på 1700-talet lät månen guida plantering och skörd. Sexistiska läkare har skyllt fullmånen för psykisk ohälsa hos kvinnor och om du frågar någon i Sverige idag om fullmånens påverkan får du sannolikt höra: “Jag får alltid huvudvärk runt fullmånen” eller “jag sover väldigt dåligt av den”.

Det vi vet är att månen påverkar jorden på så sätt att den håller jorden på plats. Den påverkar också årstiderna – utan månen skulle vi bland annat ha mindre skillnader i våra årstider och våra dygn skulle bli kortare. Månen påverkar även tidvattnet, alltså variationer i havsvattnets nivå. Men stämmer det verkligen att månen kan påverka hur vi mår?

En måncykel består av olika faser – nymåne, halvmåne och fullmåne – och den mest mytomspunna är just fullmåne. Det sägs att den för med sig olycka, att man kan ”bli mångalen” eller få huvudvärk av den. Men det finns inga bevis för att fullmånen påverkar hur vi mår, och de flesta myterna har sina naturliga förklaringar. ”Att bli mångalen” skulle till exempel kunna bero på att månljuset gör att vi sover mindre vilket kan påverka oss psykiskt, skriver SVT.

fullmåne 2021 finland
Bildkälla: 邱 严 / Unsplash

Fullmåne symptom: har fullmåne en påverkan på vår sömn?

Men hur är det med sömnen då? En del säger sig sova sämre när det är fullmåne. Men hänger fullmånen och sömnens kvalitet verkligen ihop? De flesta studier som gjorts om fullmånens påverkan visar att det inte finns något samband, men det finns också studier som pekar på motsatsen – det vill säga att månens faser visst påverkar sömnen.

Därför kan vi sova dåligt vid fullmåne

En studie i Science Advances visar att deltagarna i studien somnar senare och sover kortare under nätterna innan det är fullmåne. Anledningen tros vara att det är månljuset som påverkar sömnen och att det är något biologiskt som gör att vi påverkas även idag – att månljuset kan ha fått urtidsmänniskor att sova mindre för att ta till vara på ljuset. En kortare nattsömn mättes främst hos den grupp av deltagare som inte hade tillgång till elektriskt ljus. De sov upp emot 58 minuter kortare under nätterna innan fullmånen. Även den grupp med tillgång till elektriskt ljus påverkades, men inte i lika stor utsträckning.

Det kan alltså helt enkelt vara så att det är ljuset från fullmånen som påverkar sömnen, eller så är det våra förväntningar på att sova dåligt som gör att vi gör just det. Eftersom forskare är oeniga är mysteriet ännu inte helt löst!

fullmåne 2023
Bildkälla: Altinay Dinc / Unsplash

Kalender: När är det fullmåne 2023?

Här är alla datum som gäller för 2023:

 • 25 januari
 • 24 februari
 • 25 mars
 • 24 april
 • 23 maj
 • 22 juni
 • 21 juli
 • 19 augusti
 • 18 september
 • 17 oktober
 • 15 november
 • 15 december
fullmåne idag

Vad ska man göra för ritual när det är fullmåne?

Du har säkert hört talas om fullmåneritualer, så hur går en sådan till? Alla gör på olika sätt, men till stor del handlar ritualerna om manifestera det man vill få ut av de kommande veckorna. Ett sätt kan vara att ta reda på i vilket stjärntecken fullmånen befinner sig, och försöka inspireras av just det tecknets egenskaper. Det finns också de som ”laddar” sina stenar och kristaller, för att förstärka deras egenskaper, genom att gräva ner dem i jorden när det är fullmåne. OBS att det inte finns några som helst vetenskapliga bevis på att detta fungerar!

Vad betyder det att fullmånen befinner sig i olika stjärntecken?

Inom astrologin tror man att månen styr vårt känsloliv och intuition, och att upplevelsen av dessa förhöjs under en fullmåne. Det kan leda till viktiga insikter eller avslöjanden eftersom månens ljus tenderar att falla på saker som tidigare hamnat i det dunkla. Det farliga är att månens ljus kan blända oss lite, och i många fall leda till laddade situationer och oproportionerligt starka reaktioner. Visste du förresten att ditt måntecken inte behöver vara samma som ditt stjärntecken? Om du inte vet vilket som är ditt måntecken kan du ta reda på det här.

Så påverkar fullmånen ditt liv enligt astrologi

För alla astrologinördar kan fullmånens placering också ha en viss betydelse. Här är vad det betyder när fullmånen befinner sig i olika stjärntecken!

Väduren

När fullmånen är i Väduren blir vi påminda om att inte bara tänka på oss själva. Det här är bra för familjer och personer i parförhållanden, men det kan också gynna oss på jobbet med arbetskamrater. Under den här tiden är vi extra noga med att se till så att alla mår bra och att ingen känner sig utanför.

Oxen

När fullmånen står i Oxen går vi igenom en slags utvecklingsprocess. Kanske är det dags för en förändring? Kanske behövs det rensas bland saker eller också är det dags att inse att vissa vänner inte är bra för oss?

Tvillingarna

När månen befinner sig i Tvillingarna står information och kommunikation i centrum. Mycket fokus ligger på att lära sig nya saker. Det här är bra för studenter och forskare, men också för de som behöver lära sig saker i allmänhet.

fullmåne betydelse
Bildkälla: Yash Raut / Unsplash

Kräftan

Här är månen hemma i sitt eget tecken och därför är detta den starkaste fullmånen. Under den här tiden reflekterar vi över plikt, krav och behov. Att hjälpa andra är bäst om det kommer från hjärtat – känner du enbart en plikt eller krav att göra det, kanske det är bäst att inte ta sig an uppgiften?

Lejonet

När fullmånen är i Lejonet fokuserar vi på våra relationer. Du blir medveten om vilka relationer som inte längre fungerar och börjar fundera över om de ska förändras eller avslutas.

Jungfrun

När fullmånen är i Jungfrun skrider vi till verket! Du utvärderar ditt liv och funderar över vad som behöver förändras för att det ska bli mer så som du önskar.

Vågen

När månen befinner sig i Vågen handlar mycket om vår vilja att balansera och kompromissa. Det blir lättare att kommunicera med och möta andra, och du får en klarar bild av hur du vill att dina relationer ska se ut.

Skorpionen

Skorpionens tecken handlar om ägande och kontroll. När fullmånen befinner sig här blir du medveten om saker hos dig själv som du kanske inte gillar. Det här kan bli en bra tillfälle att reflektera över dina ägodelar, dina vänner och framför allt din familj.

fullmåne kalender
Bildkälla: Evan Leith / Unsplash

Skytten

När det är fullmåne i Skytten är erfarenheter och upplevelser i fokus. Skytten är ett föränderligt eldtecken som vill uppleva saker och längtar efter att åka långt, högt, djupt och brett. Förbered dig på nya upplevelser!

Stenbocken

Under den här tiden fokuserar vi på oss själva! Stenbockens tecken handlar till stor del om plikt och ansvar, och när fullmånen är placerad här funderar vi över vilka förväntningar vi har på oss själva (men också på vilka förväntningar andra kan tänkas ha på oss!).

Vattumannen

När det är fullmåne i Vattumannen får vi hjälp att se över hur vi ser på och hanterar relationer. Behöver vi förändra eller förnya något i en relation för att den ska vara så bra som möjligt?

Fiskarna

Fiskarna är det tecken som står för fantasi, drömmar och känslor. När fullmånen är i detta tecken kan vi drömma mer fantasifulla drömmar på nätterna, men också dagdrömma om saker som vi skulle vilja uppnå eller uppleva.

fullmåne symptom
Bildkälla: Jasper Benning / Unsplash

Hur länge är det fullmåne?

Månen rör sig ständigt, därför varar fullmånen bara en kort stund. Vi kan däremot uppleva att fullmånen håller i sig i ungefär tre dagar.

Kan nymåne och halvmåne påverka dig?

Eftersom en del tror att fullmånen påverkar oss människor finns det även de som tror att andra månfaser, som nymåne och halvmåne, har effekter på oss. Det sägs att nymåne är en bra tid att sätta nya mål, eftersom det är starten av månens faser. På samma sätt tror vissa att halvmåne är en bra tid för återhämtning och att gifta sig på.

Vad är en supermåne?

En till tre gånger om året befinner sig fullmånen ovanligt nära jorden. Då kallas det istället för supermåne.