in

Då är det fullmåne nästa gång (och vad den betyder för dig!)

fullmåne datum betydelse
Bildkälla: Ahsan Avi / Unsplash

Snart är det fullmåne igen, men hur påverkar den oss egentligen? Stämmer det verkligen att vår sömn förändras så fort månen är full? Vi reder ut! Mer

Den mystiska fullmånen har alltid lyckats fånga intresset hos människor världen över. Den amerikanska ursprungsbefolkningen mätte årstiderna genom månens faser, och bönder på 1700-talet lät månen guida plantering och skörd. Sexistiska läkare har skyllt fullmånen för psykisk ohälsa hos kvinnor och om du frågar någon i Sverige idag om fullmånens påverkan får du sannolikt höra: “Jag får alltid huvudvärk runt fullmånen” eller “jag sover väldigt dåligt av den”. Det finns dock inga vetenskapliga bevis för att månen påverkar oss på det sättet. Så vad stämmer egentligen? Vi reder ut!

Vad har fullmånen för betydelse?

Månen påverkar jorden på så sätt att den håller jorden på plats, men den påverkar också årstiderna, skriver SVT. Utan månen skulle vi bland annat ha mindre skillnader i våra årstider och våra dygn skulle bli kortare. Månen påverkar också tidvattnet. Men hur påverkas vi människor av månen?

En måncykel består av olika faser, och den mest mytomspunna är just fullmåne. Det finns som sagt inga vetenskapliga bevis på att fullmånen påverkar hur vi mår, och de flesta myterna om fullmånen har sina naturliga förklaringar, skriver SVT. Som till exempel att ”bli mångalen” kan bero på att månljuset gör att vi sover mindre vilket kan påverka oss psykiskt. Däremot vet vi att djur kan påverkas av fullmånen, då maneter exempelvis stiger till ytan när den är framme, berättar en forskare för SVT.

nästa fullmåne betydelse känsloliv
Bildkälla: 邱 严 / Unsplash

Kan fullmånen påverka din sömn?

Det finns många som säger sig sova sämre när det är fullmåne. Men hänger fullmånen och sömnens kvalitet verkligen ihop? De flesta studier som gjorts om fullmånens påverkan visar att det inte finns något samband, men det finns också studier som pekar på motsatsen, det vill säga att månens faser visst påverkar sömnen.

En studie i Science Advances visar att deltagarna i studien somnar senare och sover kortare under nätter innan det är fullmåne. Forskarna bakom studien tror att det är månljuset som påverkar sömnen och att det är något biologiskt som gör att vi påverkas även idag. Att månljuset kan ha fått urtidsmänniskorna att sova mindre för att ta till vara på ljuset. En kortare nattsömn mättes främst hos den grupp av deltagare som inte hade tillgång till elektriskt ljus, där de sov upp emot 58 minuter kortare under nätterna innan fullmånen. Även den grupp med tillgång till elektriskt ljus påverkades, men inte i lika stor utsträckning.

Det kan alltså helt enkelt vara så att det är ljuset från fullmånen som påverkar sömnen, eller att det är våra förväntningar på att sova dåligt som gör att vi gör just det. Eftersom forskare är oeniga är mysteriet ännu inte helt löst!

Fullmånekalender 2021

Kanske du själv vill undersöka om fullmånen påverkar dig? Då är det några dagar du ska ha koll på. Fullmånen inträffar minst en gång varje månad eftersom det ungefär är den tiden det tar för månen att ta sitt varv runt jorden. Men vilka dagar inträffar det i år? Vi har svaret!

Här är hela listan för kommande datum då fullmånen inträffar 2021:

  • Den 24 juli
  • Den 22 augusti
  • Den 21 september
  • Den 20 oktober
  • Den 19 november
  • Den 19 december
fullmåne månkalender
Bild: Altinay Dinc / Unsplash

Kan nymåne och halvmåne påverka dig?

Eftersom en del tror att fullmånen påverkar oss människor, finns det även de som tror att andra månfaser som nymåne och halvmåne har effekter på oss. Det sägs att nymåne är en bra tid att sätta nya mål, eftersom det är starten av månens faser. På samma sätt tror vissa att halvmåne är en bra tid för återhämtning och att gifta sig på.

Så påverkar fullmånen dig – enligt ditt stjärntecken

Frågar du en astrolog ligger det absolut något i att månen påverkar oss. Inom astrologi tror man exempelvis att fullmånen är en tid för reflektion och avslut, att knyta ihop säcken och bli färdig med projekt. Men det är också en tid för reflektion kring relationer och beteendemönster.

Inom astrologin tror man att månen styr vårt känsloliv och intuition, och att upplevelsen av dessa förhöjs under en fullmåne. Det kan leda till viktiga insikter eller avslöjanden eftersom månens ljus tenderar att falla på saker som tidigare hamnat i det dunkla. Det farliga är att månens ljus kan blända oss lite, och i många fall leda till laddade situationer och oproportionerligt starka reaktioner. Visste du förresten att ditt måntecken inte behöver vara samma som ditt stjärntecken? Om du inte vet vilket som är ditt måntecken kan du ta reda på det här.

Text: Molly Lundgren och Cecilia Arvidsson