in

Det här betyder din ascendent (och så räknar du ut den!)

ascendent räkna ut
Bildkälla: Nicola König / Unsplash

Älskar du horoskop lika mycket som vi gör? När du läser veckans horoskop nästa gång bör du även läsa för din ascendent. Här är allt du behöver veta om det! Mer

Känner du någonsin att du identifierar dig mer med ett annat stjärntecken än ditt eget? Det kan bero på din ascendent! Beroende på när och var du är född kan du ha olika stjärntecken i solen, månen och planeterna. De tre viktigaste att hålla koll på är ditt soltecken, din ascendent och ditt måntecken. Ditt soltecken är ditt ”vanliga” stjärntecken, din ascendent är speglar ditt yttre och ditt måntecken står för ditt inre känsloliv.

Vad är en ascendent?

Jag tror vi alla fattar vad solen och månen är, men vad är ens en ascendent? Ascendenten är en punkt kan man säga, som följer jordens rotation, och går runt hela zodiaken under ett dygn. Det innebär att ascendenten befinner sig i olika stjärntecken under olika tider på dygnet.

Vill du räkna ut din ascendent?

För att du ska kunna räkna ut din ascendent behöver du veta vilken tid på dygnet du är född. Det är ganska viktigt att det är den exakta tiden, då ascendenten byter stjärntecken varannan timme. Du behöver också veta datum och födelseort. När du vet allt det här finns det många sidor på internet där du kan räkna ut din ascendent!

vad är min ascendent räkna ut betyder
Bildkälla: Natstya Dulhiier / Unsplash

Vad betyder ascendenten i ens horoskop?

Din ascendent står för ditt yttre, den du strävar efter att bli och hur du vill att din omgivning ska uppfatta dig. Ofta stämmer det också ganska bra överens med hur andra ser dig. Det sägs att ens ascendent ofta speglas i ens yttre, exempelvis vilka färger man föredrar och hur man rör sig.

När det kommer till personlighet är det ascendenten man framhäver i mötet med nya människor och bekanta som man inte känner så väl, medan ens soltecken ofta kommer fram i nära relationer. När du vet din ascendent kan du börja läsa på lite mer om just det stjärntecknet, ibland stämmer ascendenten bättre in på en själv än ens ”vanliga” tecken! Vill du veta lite kort om vad just din ascendent betyder? Fortsätt bläddra.

Ascendenten i väduren

väduren stjärntecken

Här har vi en person som vill verka upptagen! Det är inte ovanligt att du som har ascendenten i väduren vill framhäva att du är aktiv och har många bollar i luften samtidigt. Andra upplever ofta dig som modig, spontan och ständigt på jakt efter nästa utmaning. Du skulle gärna beskriva dig själv som ledartypen och det är inte ovanligt att personer med den här ascendenten rör sig snabb, ivrigt och med bestämda steg.


Ascendenten i oxen

oxen stjärntecken passar ihop med

Vid första intrycket kan en person med ascendenten i oxen verka ganska tillbakadragen och tystlåten. Andra uppfattar dig som lojal, pålitlig och tålmodig. Du skulle gärna beskriva dig själv som praktisk, ordentlig och konkret. Det är inte ovanligt att personer med ascendenten i oxen rör sig och pratar långsamt snarare än fort.


Ascendenten i tvillingarna

tvillingarna stjärntecken passar ihop med

Du som har ascendenten i tvillingarna uppfattas som en charmig, social och kommunikativ person. Andra tycker ofta att du har stor fantasi och många idéer. Men det är också vanligt att människor i din omgivning tycker att du är ytlig och svår att komma nära. Det sägs också att en person med ascendenten i tvillingarna gestikulerar mycket när hen pratar. Stämmer det?


Ascendenten i kräftan

stjarntecken kräftan passar ihop

Du som är har ascendenten i kräftan uppfattas ofta som omhändertagande. Din omgivning tycker att du är en varm, omtänksam och känslig person. Du tycker om att arrangera fester och visa uppskattning genom att överraska andra. Du kan även uppfattas som lite konflikträdd, då du gärna vill vara vän med alla. Något som kan vara lite störigt då du samtidigt gillar att styra och ställa.


Ascendenten i lejonet

lejonet stjarntecken passar ihop

Här har vi en person som snabbt tar på sig ledarrollen i sociala sammanhang! Du har absolut inga problem med att vara the center of attention (tvärtom) och hatar att bli avbruten när du pratar. Andra upplever dig som målinriktad och lite envis. Det är inte omöjligt att en person med ascendenten i lejonet lever efter livsmottot ”my way or the highway”.


Ascendenten i jungfrun

junfrun stjarntecken passar ihop

En person med ascendenten i jungfrun är en riktig kritiker. Din omgivning skulle kanske beskriva dig som ett planeringsfreak, men sanning är den att du är ganska anpassningsbar (även om du har lite svårt att hantera andras spontanitet). Du som har ascendenten i jungfrun skulle nog beskriva dig själv som en praktiskt person som får saker att hända.


Ascendenten i vågen

stjarntecken vagen

Här har vi en riktig åsiktsmaskin! Personer i din närhet upplever ofta att du har en hel del principer som du envist står fast vid, samtidigt som du kan verka lite konflikträdd (inte alltid en helt lyckad kombo!). Det är inte heller ovanligt att din omgivning bli galen på din obeslutsamhet. Men framför allt är någon med ascendenten i vågen ett socialt geni, och många upplever dig som ”spindeln i nätet”.


Ascendenten i skorpionen

skorpion stjarntecken passar ihop

Du med ascendenten i skorpionen upplevs ofta som väldigt mystisk, ibland på gränsen till oberäknelig. Det är inte ovanligt att du känner att du håller en hel del känslor inom dig, samtidigt som andra säkert skulle beskriva dig som intensiv och passionerad. Själv skulle du gärna beskriva dig själv som ambitiös och målinriktad.


Ascendenten i skytten

stjarntecken skytten

Här har vi en person som tycks prioritera frihet över allt! Din omgivning skulle nog säga att du är svår att planera med, då du vill ta varje dag som den kommer. Det är inte omöjligt att en person med ascendenten i skytten flyttar ofta för att inte känna sig fast. Du framstår som en riktig sökare, och rör dig ofta impulsivt och som att du liksom är på jakt efter något.


Ascendenten i stenbocken

stenbocken stjarntecken passar ihop

Du med ascendenten i stenbocken framstår som en riktig karriärist. Din omgivning skulle säga att du är engagerad, har många bollar i luften och verkar smart. Du skulle beskriva dig själv som en ledartyp och det är inte omöjligt att du pratar ganska högt och tydligt. Det skulle också kunna vara så att du ofta har kläder som främst är praktiska.


Ascendenten i vattumannen

vattuman stjarntecken passar ihop med

Du med ascendenten i vattumannen framstår som extremt allvarlig och fundersam. Många i din omgivning har stor respekt för dig och tycker att du verkar smart. Du har många idéer och tankar i huvudet samtidigt. Det är inte heller ovanligt att någon med den här ascendenten undviker förändringar och rör sig ganska långsamt.


Ascendenten i fiskarna

fiskarna stjarntecken passar ihop

En person med ascendenten i fiskarna framstår som öppensinnad och anpassningsbar. Du med den här ascendenten skulle säkert beskriva dig själv som lite vilsen, utan ett tydligt mål i livet. Däremot är du inte rädd för att testa olika saker även om du misslyckas lite då och då. Du framstår som spontant och impulsiv, och går ofta ganska snabbt.


Här är varför din acendent är viktig!

Du kommer förstå dig själv mycket bättre om du även vet din acendent och vilken planet som är i den. I videon nedanför förklaras det kortfattat just varför!