in

Här är de bästa serierna på Netflix genom tiderna – från 2018 till 2021

bästa serier netflix
Kalifat. Bildkälla: Johan Paulin / SVT

Utbudet på Netflix är lika stort som den djupaste djungeln! Men vilka serier har varit bäst de senaste åren och blir det en säsong 2 av serien Vad som än händer? Vi har gjort en sammanställning. Mer

De bästa serierna på Netflix år 2018

På listan över de bästa serierna på Netflix under 2018 hittar vi You, Everything sucks! och The A list. Här kan du läsa mer om dem!

You – en romantisk thriller på Netflix

You är baserad på Caroline Kepnes böcker och handlar om Joe, spelad av Gossip Girl-skådespelaren Penn Badgley. Joe är en charmig kille som inte för särskilt mycket väsen av sig. Han driver en bokhandel i New York när han blir upp över öronen förälskad i Guinevere. Serien har här banat vägen för en romantisk komedi, men ganska snabbt märker man att något inte stämmer. Det finns två säsonger av You på Netflix, och under 2021 kommer säsong tre. Nu är alltså ett perfekt tillfälle att antingen se om eller kolla på You för första gången!

y1 bookstore 12102017 bs 962 1920x1280
Foto: Netflix

Everything sucks! – en ungdomsserie i 10 delar

Everything sucks! är en dramakomedi som utspelar sig år 1996 på en highschool i staden Boring. I serien får man följa ett gäng ungdomar i deras vardag där de försöker förstå sig på livet som tonåringar.

The A list

The A list är en spännande thriller som handlar om några ungdomar som åker till en avlägsen ö på läger. Väl där uppstår det mysterier, rivalitet och romantik. Har du missat den? Här är trailern!

De bästa serierna på Netflix år 2019

Under 2019 hade serier som Störst av allt, The umbrella academy och Russian doll premiär på Netflix. Här är några av våra favoriter från året!

Dead to Me

Änkan Jen, som spelas av Christina Applegate, har förlorat sin man i en smitningsolycka och börjar därför gå till i gruppterapi. Där möter hon Judy, som spelas av Linda Cardellini, och som även hon har ett trauma att bearbeta. De två kvinnorna bli fort väldigt bra vänner, men Judy har ett och annat skelett i garderoben och ganska snart förstår man att hon inte är den hon utger sig för att vara.

Störst av allt – den första svenska originalserien på Netflix

Den första svenska originalserien på Netflix blev hyllad på Kristallen-galan 2019 och skildrar en skoltragedi i Djursholm i Stockholm. Tittaren hoppar rakt in i dådet där man ser blod och hör skrik, efter det dyker polisen upp och för bort Maja Norberg (som spelas av Hanna Ardéhn), en överklasstjej som nu står anklagad för mord. I den prisbelönta serien ser vi även Felix Sandman och William Spetz.

Sex education

Denna Netflix-serie handlar om Otis Milburn, som spelas av Asa Butterfield, och som har svar på alla intima frågor som de flesta tonåringar går runt och funderar på. Hur har han lärt sig allt? Jo, hans mamma arbetar som sexterapeut, vilket har både för- och nackdelar. Otis kunskaper inom området leder till att han öppnar en klinik på sin skola dit alla elever kan komma för att ställa frågor om sex och relationer.

Russian doll

I Russian doll ser vi Natasha Lyonne, känd från bland annat Orange is the new black, i huvudrollen. I serien får hon uppleva sin 36:e födelsedag om och om igen. Varje dag vaknar hon upp och står vid ett handfat, dagen går och senan börjar allt om igen. Serien kretsar kring vänskap, trauma och depression på ett enastående vis.

The umbrella academy

The umbrella academy är kanske inte är den bästa serien vi någonsin sett, men den är definitivt sevärd och mycket underhållande. Framför allt älskar vi Elliot Page i rollen som Vanya Hargreeves. Serien är baserad på serietidningen med samma namn, skriven av Gerard Way som är sångare i bandet My Chemical Romance, och handlar om ett gäng adopterade barn med övernaturliga krafter. I vuxen ålder tycker de inte särskilt mycket om varandra, men är alla överens om att deras adoptivfar var en idiot. Historien skildrar dysfunktionell familj som måste hjälpa varandra och samtidigt rädda världen. I The umbrella academy ser vi också sångerskan Mary J. Blige i rollen som seriemördare.

umbrella academy
Foto: Christos Kalohoridis / Netflix

De bästa serierna på Netflix år 2020

Kalifat, säsong fyra av The Crown och The Queens gambit är några serier vi tar med oss från år 2020. Här är våra favoriter!

Tiny pretty things

En tragedi inleder Netflix-serien Tiny pretty things då en av stjärneleverna på balettakademin plötsligt dör. Efter att den nya eleven Neveah (som spelas av Kylie Jefferson), börjar på skolan kommer en hel del mörka hemligheter upp till ytan. Snart sätts skolans rykte på spel och lögner och svek börjar florera bland eleverna.

Tiny pretty things
Kylie Jefferson som Neveah. Foto: Sophie Giraud/Netflix

Kalifat

Denna svenska thrillerserie i åtta delar skildrar fem unga kvinnors liv vars öden kopplas samman i en berättelse som utspelar sig både i staden al-Raqqah i Syrien och i Järva i Sverige. Fatima, som spelas av Aliette Opheim, är en Säpo-agent som får nys om ett planerat terrordåd i Sverige efter ett tips från en kvinna vid namn Pervin (som spelas av Gizem Erdogan). Detta eftersom att Pervin försöker fly från ett IS-ockuperat område med sin dotter. Samtidigt får vi följa tonårssystrarna Sulle, Lisha och Kerima när de övertalas att åka ner till al-Raqqah.

The Crown, säsong 4 – en brittisk serie om kungafamiljen

Säsong fyra av den hyllade serien The Crown släpptes i oktober 2020 och i denna säsong får vi följa Diana Spencer, som spelas av Emma Corrin, och hennes giftermål med Prins Charles. Vi får även följa en tid då Margaret Thatcher hade makten över  Storbritannien. Har du ännu inte sett serien, så är det hög tid att börja nu!

The Queens gambit

Denna succéserien fick de flesta att bli sugna på att spela schack under 2020. Den handlar om den föräldralösa, introverta flickan Bette (som spelas av Anya Taylor-Joy) som har en stor talang för schack, men handskas samtidigt med drog- och alkoholproblem.

Nya serier på Netflix 2021

Vad har hänt på Netflix hittills i år? Här är två favoritserier som redan har haft premiär i år.

Lupin

Tjugofem år efter att Assane Diops (som spelas av Omar Sy) pappa begått självmord i fängelset vill han hämnas på mannen som förstörde hans pappas liv. Detta ska ske med inspiration av Arsène Lupin, en gentlemannatjuv som är Diops största förebild. Denna serie är en fransk mysteriethriller som inte går att sluta kolla på!

Vad som än händer / Firefly lane

Tully (som spelas av Katherine Heigl) och Kate (som spelas av Sarah Chalke) blir bästisar när de bor grannar på Firefly Lane. I serien får vi följa vännerna från tonåren hela vägen in i vuxenlivet när de supportar varandra genom vått och torrt. Serien är en riktig feelgood-upplevelse trots att den behandlar ämnen som skilsmässor, barndomstrauman och identitetskriser. Helt klart sevärd!

Blir det en säsong 2 av Vad som än händer?

För närvarande har inte Netflix gått ut med en andra säsong av serien, men vi kan känna oss ganska säkra på att den kommer. Serien lämnade oss nämligen med en hel del frågetecken, och med tanke på att historien är baserad på böcker av Kristin Hannah, vet vi om att det finns en uppföljare. Tittarsiffrorna för första säsongen har även varit höga, vilket också är ett gott tecken på att vi kan vänta oss en till säsong! Vi uppdaterar er mer så fort vi vet mer.

The Serpent

Ett spännande drama om seriemördaren Charles Sobhraj (Tahar Rahim) som sägs att dödat upp till 24 personer i sydöstra Asien under 70-talet. Han jämförs ofta med Ted Bundy, och serien är baserat på verkliga händelser. I The Serpent för att följa de onda dåd och handlingar Sobhraj utför tillsammans med sin fru som kallas Monique (Jenna Coleman).