Nästan var fjärde ung kvinna har blivit slagen av en nuvarande eller före detta partner. Hur är det möjligt, vad görs för att det ska få ett stopp och vad säger de utsatta kvinnorna? Vi har försökt ta reda på det – och hoppas att du vill läsa. Mer
För några månader sedan gjorde vi en efterlysning på VeckoRevyns Instagram-konto där vi bad unga kvinnor som varit utsatta för våld av en partner eller före detta partner att höra av sig. Svaren vällde in. En av dem var 20-åriga Alice, som blev inlåst, strypt och slagen av sin pojkvän. Det gick så långt att hon till slut tänkte att hennes enda utväg för att slippa helvetet var att ta sitt eget liv. Men istället blev pojkvännen dömd för grov kvinnofridskränkning, misshandel och olaga hot och Alice kunde fly till ett skyddat boende.
Alice historia är brutal och smärtsam att ta del av, men den är knappast unik. Faktum är att nästan en av fyra (23 procent) unga kvinnor i åldern 16 till 24 år har blivit utsatta för våld i en nära relation och männen som slår är jämngamla.
En av fyra, det är så jävla mycket. Unga kvinnor är faktiskt mer utsatta för den här typen av våld än någon annan åldersgrupp. Ändå är det sällan vi ser konkreta insatser riktas mot målgruppen för att komma till rätta med och förebygga problemet. Statistiken har sett likadan ut sedan Brottsförebyggandet rådet (BRÅ) började mäta just de här siffrorna 2005.
När vi pratar med Morgan Johansson lyfter han Brottsoffermyndighetens kampanj Frivilligt sex som ett exempel på insatser riktade till unga. Han återkommer också till att samtyckeslagstiftningen nu är på plats. Men det handlar ju om sexualbrott, och det här är något helt annat. Visst är sexualbrott inom relationer där våld förekommer vanligt, men vi måste också kunna prata om och fokusera på just våldet och inte bara prata om sexualbrott när vi lyfter problem som drabbar unga kvinnor. Hela intervjun med Morgan Johansson och hur han ser på saken kan ni läsa imorgon onsdag.
Bli vår Patreon!
Hjälp oss göra fler viktiga granskningar för unga kvinnor! Läs mer här.
Vad gör det med en tjej att bli slagen av sin första kärlek?
Samtidigt som reporter Frida Olheden skriver de texter ni ska få ta del av de kommande dagarna, läser jag Kerstin Weigl och Kristina Edbloms bok ”I händelse av min död”. Jag läser om kvinnor som bränns till döds, slås sönder med hantlar och terroriseras till total isolering. Det är fruktansvärt tung läsning, och den gör mig också övertygad om att vi måste våga se och prata om att det finns pojkar, killar och män som inte ens hunnit flytta hemifrån innan de utdelar ett slag mot någon de säger sig älska.
Vad gör det med en tjej att bli slagen, kontrollerad och terroriserad av sin första stora kärlek? Vad gör det med en kille att börja slå, kontrollera och terrorisera sin första flickvän? Och hur påverkar det samhället? Vi har inte hittat svaren, men vi hoppas att den här artikelserien ska öppna för en diskussion om just det. Vi har försökt berätta om och förklara hur utbrett våldet mot unga kvinnor är och hur det ser ut, samt lyfta de uppenbara brister som finns i hantering och strategier kring problemet.
Jag hoppas att du vill läsa, även om det gör ont.