in

Snyggare med hjälp av sperma? (+ 9 andra galna skönhetstrender)


Vuxna män som dricker bröstmjölk och kvinnor som boostar sina
underliv med hjälp av örtfyllda ångor. Det är 2017 och hälsotrenderna är fler och, framför allt, märkligare än någonsin. Här är de tio mest bisarra
hälsotrenderna där ute – inget för den som är fin i kanten! Mer

 1. Sperma i ansiktet?

  Får det lov att vara lite sperma i smoothien, eller varför inte i ansiktet? Det proteinfyllda sekretet används faktiskt till väldigt mycket mer än enbart fortplantning runt om i världen. Vad sägs till exempel om hudkrämen Spermine från det norska kosmetikföretaget Bioforskning? Som namnet antyder innehåller den spermine, en antioxidant som finns i sperma. Krämen påstås göra mirakel och minska åldringsprocessen med hela 25 procent. Eller vill du kanske hellre fräscha upp håret med en proteinrik spermainpackning hos frisören (ifall du har vägarna förbi Los Angeles)?

  Sperma verkar vara en riktig guldgruva – i alla fall enligt dem som testat dess oanade användningsområden. I Sverige har vi Carolina Gynning som redan 2008 påstod att sperma gett henne babylen hy. Storbritannien har, i sin tur, småbarnsmamman Tracy Kiss som orakade debatt på internet när hon avslöjade att hon dagligen dricker spermasmoothie (något hon påstår gjort underverk för hennes hälsa). Kritiker menar att det är rent nonsens och att forskningen om spermans hälsopåverkan är otillräcklig. Detta trots den omtalade studien “Does semen have antidepressant properties?“ (2002) som visade på att kvinnor som avstår från kondom, och därmed utsätts för sperma, är mindre deprimerade än dem som använder kondom eller avstår från sex. Studien pekade även på att sperma fungerar antidepressivt, sömnförbättrande och humörhöjande. Summa summarum återstår det att se om det är en placeboeffekt, eller inte. Kanske visar det sig att pojkvännen kan vara till någon användning ändå…

 2. Ansiktsmask av fågelbajs

  Ansiktsbehandling med fågelbajs är tydligen en grej sedan länge. Geishabehandling, eller japansk ansiktsbehandling som den även kallas, har använts i hundratals år av geishor i Japan. Behandlingen går ut på att smörja in fågelavföring, utblandat med bland annat risfibrer och vatten, i ansiktet. För dyra pengar. Behandlingen påstås kunna reducera akneärr och släta ut huden. Den eftertraktade avföringen kommer från den söta näktergalen japansk cettia. Fågeln är väldigt ovanlig och endast ett fåtal salonger runtom i världen erbjuder den (inte så väldoftande) behandlingen – vilket gör den ytterst exklusiv. Goda nyheter däremot, för den som inte är rädd för lite skit i ansiktet, är att det finns billigare varianter i form av tvålar och ansiktsmasker som påstås innehålla den eftertraktade ingrediensen. Någon som är sugen?

 3. Vampyrlyft för den orädde

  Kim Kardashian satte vampyrer på kartan när hon 2013 gjorde ett vampyrlyft inför miljontals tittares ögon. I ett avsnitt av realityserien Kim and Kourtney take Miami la sig Kim under nålen och trenden blev snabbt ett faktum – för dem som har råd och vågar, vill säga. Tre besök, vilket anses vara minimum för behandlingen, kostar runt 15 000 kronor här i Sverige och ingreppet är inget för den mesige. I ett ”vampire facelift” tas nämligen blod från personens egen kropp och centrifugeras för att separera plasma från röda blodkroppar. Därefter injiceras blodet i ansiktet med hjälp av nålar i akupunkturstorlek. Detta påstås göra huden yngre inifrån plus släta ut rynkor utifrån genom den ökade kollagenproduktionen som uppstår. Ett tips är att inte kolla dig i spegeln under behandlingen, då ditt ansikte kommer att vara fyllt av ditt eget, utsmetade blod… Det heter väl inte vampyrlyft utan anledning.

 4. Bränna bort slitna toppar

  Vi är nog inte ensamma om att otaliga gånger ha försökt att spara ut till långt hår för att sedan se flertal decimeter av slitna toppar klippas bort av frisören. Men nu kan drömmen om ett långt hår, utan slitna strån som står i vägen, äntligen vara verklighet. Om du inte är rädd för eld, alltså. Supermodellen Alessandra Ambrosio fick oss att hålla andan när hon instagrammade en bild av sig själv och sin stylist, som med hjälp av ett stearinljus brände Alessandras hår. Metoden är väl etablerad i Brasilien och går ut på att bränna bort slitna toppar och frissighet utan att påverka hårets längd. Man använder vanligtvis en tändare eller ett brinnande stearinljus som dras snabbt fram och tillbaka över en tunn slinga med hår. Likt alla hälso- och skönhetstrender finns det personer som lovprisar metoden, medan andra avfärdar den som ett påhitt utan mening. Flertalet frisörer har uttalat sig om att brännandet tvärtom kan skapa slitna toppar och rubba hårets balans. Dessutom är det ju den lilla haken om att våga lita på någon som riskerar att bränna av en håret också.

 5. Äta sin moderkaka

  Kourtney Kardashian och January Jones är bara några av de Hollywoodkändisar som testat att äta sin moderkaka efter att ha fött barn. Forskare har noterat att fenomenet funnits länge: för redan 600 år sedan var det vanligt att i Kina använda sig av torkad moderkaka i medicinskt syfte. Under det senaste århundradet är det ett fåtal som avslöjat att de ätit sina moderkakor – men nu verkar det ha blivit till en trend som allt fler testar. Framför allt i USA har det under senare år blivit vanligare och vanligare att äta sin egen moderkaka (eller någon annans). Även om tanken kanske inte är den mest tilltalande, så behöver det inte alls smaka så vidrigt som det låter. Vissa steker förvisso moderkakan som en vanlig köttbit, medan andra låter göra en smoothie av den, men vanligast är att få den frystorkad och inkapslad som ett piller. Forskningen inom ämnet är begränsad, men i studien “Human maternal placentophagy: a survey of self-reported motivations and experiences associated with placenta consumption” från 2013, noterade man att 76 procent av de 189 kvinnor som var med i undersökningen påstod sig uppleva väldigt positiva effekter av att ha ätit sin moderkaka efter barnafödseln. Vilket egentligen inte är så konstigt, då moderkakan är fylld av näring och höga vitamin- och järnhalter. De som har ätit sin moderkaka nämner bland annat följande som några av de vanligaste fördelarna: motverkan av förlossningsdepression, balansering av hormonerna och ökad energi. Dessutom är vi människor de enda landlevande däggdjuren förutom kamelen som inte äter moderkakor, vilket antingen kan bero på normer eller för att det helt enkelt inte smakar gott.

 6. Leva på sol

  Märkliga dieter har kommit och gått under åren, men denna måste faktiskt slå de flesta (om man inte räknar med Madonnas luftdiet förstås, som gick ut på att tillaga mat och sedan enbart sitta och andas in ångorna av den). Som namnet lyder går soldieten ut på att leva enbart på solens energi samt av spirituella krafter. Solen påstås kunna ersätta kroppens behov av både dryck och föda, något den indiske yogin Prahlad Jani menar sig ha koll på. Han säger sig nämligen ha levt 70 år utan dryck eller föda med hjälp av dieten. (jo, tjena…) Så, hur gör man då? Jo, man står och stirrar in i solen, helt enkelt. Väldigt länge. Och vips ska behovet av föda och dryck vara borta med en förbättrad syn och sömn på köpet. Hallå – varför har vi inte testat detta än?! Nej, men allvarligt talat, ät mat. Vi behöver inte förklara varför.

 7. Ånga underlivet

  Vaginal ångning började hajpas ordentligt, likt de flesta skönhetstrender, först efter att en Hollywoodstjärna fallit för metoden. I detta fall var det Gwyneth Paltrow (drottningen av hälso- och skönhetstrender) som tipsade om metoden i ett nyhetsbrev till sina fans. Vaginal ångning finns som behandling på Tikkun Spa i Los Angeles och går ut på att man sitter på speciella, öppna stolar som släpper in örtfylld ånga i underlivet. Detta påstås kunna hjälpa mot ångest, oregelbunden mens och cystor, samt rena livmodern – något många experter avfärdar, eftersom våra vaginor är så självrenande som de någonsin kan bli. Var metoden har sitt ursprung råder det delade åsikter om. Vissa menar att behandlingen använts sedan länge i Korea, medan andra hävdar att det är ett Hollywoodpåhitt som man vill göra exklusivt genom att framställa det som en uråldrig metod. Hur som haver är det många som idag anammar metoden genom att försöka ånga sina underliv i bastun eller med hemmaspan, vilket eh… kan bli en minst sagt speciell upplevelse. Vissa menar att de upplevet en värmande känsla av något som liknar en orgasm, medan andra fått känna en brännande känsla… Ouch!

 8. Bröstmjölk för bodybuilders

  Glöm hederlig, pastöriserad mjölk – nu är det bröstmjölk som gäller! Av den mänskliga sorten alltså… Muskelknuttar runt om i världen har vänt sig till den naturliga proteinkällan som påstås vara bättre än både proteinpulver, energibars och ägg. Den råa bröstmjölken kallas för ”den nya steroiden”, då den tydligen ska öka uthållningsförmågan markant samt ge mängder av energi. Mjölken dricks inte direkt ur bröst förstås, utan säljs online av ett helt community av mammor som är sugna på att tjäna en extra slant. Perverst eller genialt? Åsikterna är minst sagt delade. Många riktar kritik mot trenden, eftersom det är råmjölken man använder sig av, även kallad kolostrum, som är den första mjölken mamman producerar, bara dagar efter förlossning. Den mjölken är livsviktig för spädbarnet som behöver all energi och alla vitaminer som den innehåller. Dessutom är det minst sagt osäkert att köpa mjölken över nätet, eftersom man inte har en aning om vad den kan innehålla.

 9. Träna i korsett

  Att försöka forma och förminska sin midja med hjälp av korsetter är inget nytt. Under 300 år, från 1500-talet ända in på 1800-talet, plågade detta djävulens påhitt kvinnor dagligen, på en mängd olika vis. Idag använder många en korsett då och då – kanske till sovrummet eller festen – vilket inte innebär några större hälsorisker. Det senaste årets uppsving kring plagget är däremot allt annat än hälsosamt. Träningskorsett är nämligen det senaste på kartan, det vill säga en korsett man har på sig när man tränar.

  Bakom hajpen ligger inga mindre än systrarna Kardashian, som flitigt marknadsfört produkten i sina sociala medie-kanaler. Den korsettliknande midjetränaren bärs när man tränar och kompletteras med en vardagskorsett som successivt skall ökas till att bäras 6–8 timmar om dygnet. Träningskorsetten gör att man svettas mer än vanligt vid träning, vilket påstås reducera fett och, mirakulöst nog, även förstärka magmusklerna. En riktig dunderprodukt helt enkelt – om dess effekter vore sanna, vill säga. Experter menar att träningskorsetten bara är ytterligare ett meningslöst påhitt, där man än en gång spelar på ett plagg som redan under hundratals år skapat lidande för kvinnor. Musklerna menas bli svagare i längden och hullet, ja, det kommer fram igen så fort man slutar använda midjetränaren (likt ett par strumpbyxor). Kan vi enas och, snälla, bara dumpa korsetten en gång för alla?

 10. Japansk muskeltränare

  Ansiktet består av många muskler, bland annat skratt- och pannmuskler. Dessa går att träna upp. Kanske har du hört talas om ansiktsmuskelträning någon gång? Om inte, så har du missat ett helt fenomen där otaliga personer gjort sig rika på folk som gapar och grimaserar – allt för att skapa sig ett tonat och ungdomligt ansikte. En av de mest bisarra produkterna på marknaden, som fått en rejäl dos av hajp på internet, är den japanska ansiktsmuskeltränaren “Facial fitness pao”. Enligt tillverkaren ska Pao hjälpa till med att stärka ansiktsmusklerna och strama åt huden inifrån för en ungdomlig look. Mojängen, som med sin design snarare för tankarna till en sexleksak än ett träningsredskap, används genom att stoppas in och hållas fast med munnen samtidigt som man nickar med huvudet. Rörelserna får de långa vingarna som sticker ut på båda sidor att gunga upp och ned i takt med farten. För att göra det hela ännu lite mer bisarrt, så är ingen mindre än fotbollsstjärnan Cristiano Ronaldo talesperson för den japanska produkten.