in

Snyggare med hjälp av sperma? (+ 11 andra galna skönhetstrender)

Galna skonhetstrender
Bild: Alexas_Fotos/Pixabay & Charles Deluvio/Unsplash

Här listar vi tolv helt galna skönhetstrender som finns runt om i världen – och varför du mår bäst av att låta bli dem! Mer

koplankar 1024x37 1

Att boosta sina underliv med hjälp av örtfyllda ångor eller injicerar Melanotan 2 för att bli solbränd. Skönhetstrenderna är fler och, framför allt, märkligare än någonsin. Här listar vi 12 helt galna trender – som kan vara både skadliga och kostsamma.

1. Sperma i ansiktet

Får det lov att vara lite sperma i smoothien, eller varför inte i ansiktet? Det proteinfyllda sekretet används faktiskt till väldigt mycket mer än enbart fortplantning runt om i världen. I Sverige har vi Carolina Gynning som redan 2008 påstod att sperma gett henne babylen hy. Storbritannien har, i sin tur, småbarnsmamman Tracy Kiss som orsakade debatt på internet när hon avslöjade att hon dagligen dricker spermasmoothie (något hon påstår gjort underverk för hennes hälsa). En omtalad studie från 2002, Does semen have antidepressant properties?, pekade på att sperma fungerar antidepressivt, sömnförbättrande och humörhöjande. Kritiker menar dock att det är rent nonsens och att forskningen om spermans hälsopåverkan är otillräcklig.

Summa summarum återstår det att se om det är en placeboeffekt, eller inte. Om en ansiktsmask av sperma är någonting som du mot förmodan vill testa så gäller det att vara försiktig och se upp för könssjukdomar. Klamydia i ögat låter inte speciellt kul. Dessutom kan man faktiskt vara allergisk mot sperma, eller snarare mot proteiner som finns i sperma. Det kan orsaka rödhet och svullnad när sperman kommer i kontakt med huden, dock är det en mycket ovanlig allergi.

Vill du ha babylen hy utan sperma? Prova någon av de här produkterna istället!

Skönhetstrend återfuktning från Indy Beauty

En ansiktsmask som verkar återfuktande och stärker fuktbarriären i huden. Kan också användas som nattkräm när huden är i behov av lite extra fukt, från Indy Beauty. Läs mer och köp här.

Galna skönhetstrender - skrubb från Clinique

En ansiktsskrubb som är anpassad för fet hud som lämnar den silkeslen, från Clinique. Läs mer och köp här.

Galna skönhetstrender ansiktsmask från Glamglow

En fuktgivande ansiktsmask som ger en vacker glöd och som gör huden mjuk från Glamglow. Läs mer och köp här.

2. Barbiedrogen

Barbiedrogen, eller Melanotan 2, är en drog som ska göra att man blir både smal och solbränd likt en Barbiedocka, och därav namnet. Det gör man genom att injicera in drogen i kroppen. Drogen är inte olaglig att bruka, men däremot är den olaglig att sälja, och då drogen säljs illegalt blir följden att varken mängden eller hur vida den är fri från bakterier går att kontrollera. Injektionen kan därför leda till blodförgiftning. Drogen kommer med några vanliga biverkningar, som kräkningar och illamående men i vissa fall kan drogen även leda till förändringar i huden och hudcancer.

Barbiedrogen - galna skönhetstrender
Bild: Alexas_Fotos/Pixabay

3. Ansiktsmask av fågelbajs

Ansiktsbehandling med fågelbajs är tydligen en grej sedan länge. Geishabehandling, eller japansk ansiktsbehandling som den även kallas, har använts i hundratals år av geishor i Japan. Behandlingen går ut på att smörja in fågelavföring, utblandat med bland annat risfibrer och vatten, i ansiktet. För dyra pengar. Behandlingen påstås kunna reducera akneärr och släta ut huden. Den eftertraktade avföringen kommer från den söta näktergalen japansk cettia. Fågeln är väldigt ovanlig och endast ett fåtal salonger runtom i världen erbjuder den (inte så väldoftande) behandlingen – vilket gör den ytterst exklusiv. Goda nyheter däremot, för den som inte är rädd för lite skit i ansiktet, är att det finns billigare varianter i form av tvålar och ansiktsmasker som påstås innehålla den eftertraktade ingrediensen. Någon som är sugen?

Såhär får du slätare hy utan fågelbajs

Galna skönhetstrender bli av med akneärr

En gel-creme som tacklar hudproblem som akneärr och ojämn hudtextur. Den innehåller lugnande ingredienser som ger en klarare och mer hälsosam hud från Paula’s Choice. Läs mer och köp här.

Galna skönhetstrender clinique

En gelé som förebygger uppkomsten av akne och gör huden smidig och mjuk från Clinique. Läs mer och köp här.

Galna skönhetstrender produkter

En leave-in exfoliering som är effektiv mot akne och pormaskar som rengör och lugnar huden från Paula’s Choice. Läs mer och köp här.

4. Vampyrlyft

Kim Kardashian satte vampyrer på kartan när hon 2013 gjorde ett vampyrlyft inför miljontals tittares ögon. I ett avsnitt av realityserien Kim and Kourtney take Miami la sig Kim under nålen. Vilket hon senare ångrade på grund av hur smärtsam behandlingen var. Då hon var gravid kunde hon inte ta de smärtstillande medicinerna som doktorn hade rekommenderat.

Tre besök, vilket anses vara minimum för behandlingen, kostar runt 15 000 kronor här i Sverige och ingreppet är inget för den mesige. I ett ”vampire facelift” tas nämligen blod från personens egen kropp och centrifugeras för att separera plasma från röda blodkroppar. Därefter injiceras blodet i ansiktet med hjälp av nålar i akupunkturstorlek. Detta påstås göra huden yngre inifrån plus släta ut rynkor utifrån genom den ökade kollagenproduktionen som uppstår. Ett tips är att inte kolla dig i spegeln under behandlingen, då ditt ansikte kommer att vara fyllt av ditt eget, utsmetade blod. Det heter väl inte vampyrlyft utan anledning.

Prova en blodmask – som inte innehåller blod!

Galna skönhetstrender - blodmask från The Ordinary

Känns vampyrlyft för obehagligt? Prova istället den här blodröda ansiktsmasken! Det är en exfolierande ansiktsbehandling som jämnar ut huden, minskar fina linjer och förbättrar strukturen vid kontinuerlig användning. Masken får max vara på ansiktet i tio minuter, två gånger i veckan. Från The Ordinary. Läs mer och köp här.

Se den här videon om hur man använder masken innan du börjar:

5. Bränna bort slitna toppar

Vi är nog inte ensamma om att otaliga gånger ha försökt att spara ut till långt hår för att sedan se flertal decimeter av slitna toppar klippas bort av frisören. Men nu kan drömmen om ett långt hår, utan slitna strån som står i vägen, äntligen vara verklighet. Om du inte är rädd för eld, alltså.

Supermodellen Alessandra Ambrosio fick oss att hålla andan när hon instagrammade en bild av sig själv och sin stylist, som med hjälp av ett stearinljus brände Alessandras hår. Metoden är väletablerad i Brasilien och går ut på att bränna bort slitna toppar och frissighet utan att påverka hårets längd. Man använder vanligtvis en tändare eller ett brinnande stearinljus som dras snabbt fram och tillbaka över en tunn slinga med hår. Likt alla hälso- och skönhetstrender finns det personer som lovprisar metoden, medan andra avfärdar den som ett påhitt utan mening. Flertalet frisörer har uttalat sig om att brännandet tvärtom kan skapa slitna toppar och rubba hårets balans. Dessutom är det ju den lilla haken att man utsätter sig för något livsfarligt som kan leda till permanenta brännskador.

Förebygg kluvna toppar (utan att använda eld!) med någon av de här produkterna

Galna skönhetstrender hårolja istället för eld

En hårolja för alla hudtyper som skyddar hårets struktur och avlägsnar frissighet från Davines. Läs mer och köp här.

Galna skönhetstrender hårinpackning istället for eld

En hårinpackning som ger näring till torrt och skadat hår och ger skydd mot framtida skador från Living proof. Läs mer och köp här.

Galna skönhetstrender hårolja från Kerastase istället for eld

En väldoftande hårolja som kontrollerar frissighet och gör att håret känns välvårdat från Kérastase. Läs mer och köp här.

6. Äta sin moderkaka

Kourtney Kardashian och January Jones är bara några av de Hollywoodkändisar som testat att äta sin moderkaka efter att ha fött barn. Forskare har noterat att fenomenet funnits länge: för redan 600 år sedan var det vanligt att i Kina använda sig av torkad moderkaka i medicinskt syfte. Under det senaste århundradet är det ett fåtal som avslöjat att de ätit sina moderkakor – men nu verkar det vara en trend. Framför allt i USA har det under senare år blivit vanligare och vanligare att äta sin egen moderkaka (eller någon annans). Även om tanken kanske inte är den mest tilltalande, så behöver det inte alls smaka så vidrigt som det låter. Vissa steker förvisso moderkakan som en vanlig köttbit, medan andra låter göra en smoothie av den, men vanligast är att få den frystorkad och inkapslad som ett piller.

Forskningen inom ämnet är begränsad, men i studien “Human maternal placentophagy: a survey of self-reported motivations and experiences associated with placenta consumption” från 2013, noterade man att 76 procent av de 189 kvinnor som var med i undersökningen påstod sig uppleva väldigt positiva effekter av att ha ätit sin moderkaka efter barnafödseln. Vilket egentligen inte är så konstigt, då moderkakan är fylld av näring och höga vitamin- och järnhalter. De som har ätit sin moderkaka nämner bland annat följande som några av de vanligaste fördelarna: motverkan av förlossningsdepression, balansering av hormonerna och ökad energi. Dessutom är vi människor de enda landlevande däggdjuren förutom kamelen som inte äter moderkakor, vilket antingen kan bero på normer eller för att det helt enkelt inte smakar gott.

7. Soldieten

Märkliga dieter har kommit och gått under åren, men denna måste faktiskt slå de flesta. Som namnet avslöjar går soldieten ut på att leva enbart på solens energi samt av spirituella krafter. Solen påstås kunna ersätta kroppens behov av både dryck och föda, något den indiske yogin Prahlad Jani menar sig ha koll på. Han säger sig nämligen ha levt 70 år utan dryck eller föda med hjälp av dieten (jo, tjena…). Så, hur gör man då? Jo, man står och stirrar in i solen, helt enkelt. Väldigt länge. Och vips ska behovet av föda och dryck vara borta med en förbättrad syn och sömn på köpet. Hallå – varför har vi inte testat detta än?! Nej, men allvarligt talat, ät mat. Vi behöver inte förklara varför. Dessutom är soldieten farlig både för ögonen och huden.

Soldieten skönhetstrender
Bild: Maggie Zhan/Pexels

8. Ånga underlivet

Vaginal ångning började hajpas ordentligt, likt de flesta skönhetstrender, först efter att en Hollywoodstjärna fallit för metoden. I detta fall var det Gwyneth Paltrow (drottningen av hälso- och skönhetstrender) som tipsade om metoden i ett nyhetsbrev till sina fans. Vaginal ångning finns som behandling på Tikkun Spa i Los Angeles och går ut på att man sitter på speciella, öppna stolar som släpper in örtfylld ånga i underlivet. Detta påstås kunna hjälpa mot ångest, oregelbunden mens och cystor, samt rena livmodern – något många experter avfärdar, eftersom våra vaginor är så självrenande som de någonsin kan bli. Var metoden har sitt ursprung råder det delade åsikter om. Vissa menar att behandlingen använts sedan länge i Korea, medan andra hävdar att det är ett Hollywoodpåhitt som man vill göra exklusivt genom att framställa det som en uråldrig metod. Hur som haver är det många som idag anammar metoden genom att försöka ånga sina underliv i bastun eller med hemmaspan, vilket eh… kan bli en minst sagt speciell upplevelse. Vissa menar att de upplevt en värmande känsla av något som liknar en orgasm, medan andra fått känna en brännande känsla… Ouch!

9. Bröstmjölk för bodybuilders

Glöm hederlig, pastöriserad mjölk – nu är det bröstmjölk som gäller! Av den mänskliga sorten alltså… Bodybuilders runt om i världen har vänt sig till den naturliga proteinkällan som påstås vara bättre än både proteinpulver, energibars och ägg. Den råa bröstmjölken kallas för ”den nya steroiden”, då den tydligen ska öka uthållningsförmågan markant samt ge mängder av energi. Mjölken dricks inte direkt ur bröst förstås, utan säljs online av ett helt community av mammor som är sugna på att tjäna en extra slant. Perverst eller genialt? Åsikterna är minst sagt delade. Många riktar kritik mot trenden eftersom det är råmjölken man använder sig av, även kallad kolostrum, som är den första mjölken mamman producerar bara dagar efter förlossning. Den mjölken kan vara bra för spädbarnet som behöver all energi och alla vitaminer som den innehåller. Dessutom är det minst sagt osäkert att köpa mjölken över nätet, eftersom man inte har en aning om vad den kan innehålla.

10. Träna i korsett

Att försöka forma och förminska sin midja med hjälp av korsetter är inget nytt. Under 300 år, från 1500-talet ända in på 1800-talet, plågade detta djävulens påhitt kvinnor dagligen, på en mängd olika vis. Idag använder många en korsett då och då – kanske till sovrummet eller festen – vilket inte innebär några större hälsorisker. Det senaste årets uppsving kring plagget är däremot allt annat än hälsosamt. Träningskorsett är nämligen det senaste på kartan, det vill säga en korsett man har på sig när man tränar.

Bakom hajpen ligger inga mindre än systrarna Kardashian, som flitigt marknadsfört produkten i sina sociala medier-kanaler. Den korsettliknande midjetränaren bärs när man tränar och kompletteras med en vardagskorsett som successivt skall ökas till att bäras 6–8 timmar om dygnet. Träningskorsetten gör att man svettas mer än vanligt vid träning, vilket påstås reducera fett och, mirakulöst nog, även förstärka magmusklerna. En riktig dunderprodukt helt enkelt – om dess effekter vore sanna, vill säga. Experter menar att träningskorsetten bara är ytterligare ett meningslöst påhitt, där man än en gång spelar på ett plagg som redan under hundratals år skapat lidande för kvinnor. Musklerna menas bli svagare i längden och hullet, ja, det kommer fram igen så fort man slutar använda midjetränaren. Kan vi enas och, snälla, bara dumpa korsetten en gång för alla?

11. Japansk muskeltränare

Ansiktet består av många muskler, bland annat skratt- och pannmuskler. Dessa går att träna upp. Kanske har du hört talas om ansiktsmuskelträning någon gång? Om inte, så har du missat ett helt fenomen där otaliga personer gjort sig rika på folk som gapar och grimaserar – allt för att skapa sig ett tonat och ungdomligt ansikte. En av de mest bisarra produkterna på marknaden, som fått en rejäl dos av hajp på internet, är den japanska ansiktsmuskeltränaren “Facial fitness pao”. Enligt tillverkaren ska Pao hjälpa till med att stärka ansiktsmusklerna och strama åt huden inifrån för en ungdomlig look. Mojängen används genom att stoppas in och hållas fast med munnen samtidigt som man nickar med huvudet. Rörelserna får de långa vingarna som sticker ut på båda sidor att gunga upp och ned i takt med farten. För att göra det hela ännu lite mer bisarrt, så var ingen mindre än fotbollsstjärnan Cristiano Ronaldo talesperson för den japanska produkten.

Använd någon av de här produkterna om du vill strama till huden utan en muskeltränare

Galna skönhetstrender - strama åt huden utan ansiktstränare

Den här lermasken med kollagen är framtagen för att ge huden ordentligt med näring och strama upp den, från Mario Badescu. Läs mer och köp här.

Galna skönhetstrender - få fastare hud utan ansiktstränare

Ett A-vitaminserum med retinol som jämnar ut hudtonen och gör huden fastare, från Medik8. Läs mer och köp här.

Galna skonhetstrender strama ansiktet

En nattbehandling med retinol som hjälper till att lyfta huden och göra den jämn från Rodial. Läs mer och köp här.

12. Analblekning

En trend som funnits länge är en så kallad analblekning. Som, precis som namnet avslöjar, går ut på att bleka huden (inte håret) runt rumpan. Men det finns risker med blekningen, om den utförs av okunnig personal eller på ett smutsigt spa kan den leda till att man får infektioner, ärrbildningar och herpes. Dessutom är behandlingen inte permanent då mörkare pigment kommer tillbaka med tiden.

Skönhetstrend analblekning
Bild: Charles Deluvio/Unsplash

Av: Marika Cederlund och Beatrice Lindfors