in

Vad gör retinol för huden egentligen? Vi guidar dig till superingrediensen!

Favoriter med retinol 1

Retinol är hudvårdsvärldens Beyoncé och kallas för en superingrediens. Vi listar allt från fördelarna till biverkningarna med retinol – och våra favoritprodukter! Mer

koplankar 1024x37 1

Tack vare sina starka effekter är retinol väldigt populärt inom hudvård. Men vad är egentligen retinol, hur ska man använda det och varför ska man vara lite försiktig? Här kommer svaren!

Vad är retinol?

Retinol är den vanligaste typen av A-vitamin och förekommer i animaliska livsmedel som mjölkprodukter, kött och ägg. Molekylerna i retinol är extremt små vilket gör den till en väldigt effektiv ingrediens inom hudvård. 

Retinoider är samlingsnamnet för alla A-vitaminer. Den starkaste formen av A-vitamin kallas för tretionoin (syra) och används i receptbelagda läkemedel för exempelvis rynkor och acne. Retinol är inte lika stark och kan därför säljas i vanlig hudvård utan recept. Den minst effektiva formen av A-vitamin kallas retinyl palmitat och är ännu mer skonsam.

Retinoilder har fantastiska åldersförebyggande egenskaper. De är de mest lovande anti aging-produkterna för behandling av åldrande, visar forskning.

Vad gör retinol för huden?

Till skillnad från många andra hudvårdsingredienser, som bara verkar på ytan av huden, jobbar retinol längre ner i huden genom att molekylerna är små nog att penetrera hudens yttre lager. Retinol tar sig igenom hudens yttre lager (epidermis) som mest består av död vävnad och når ner till hudens mellersta lager (dermis) som består av levande celler. Tack vare att retinol når de levande cellerna ger retinol bättre resultat än ingredienser som bara jobbar på hudens yta. Det är därför retinol är så himla poppis! 

vad är retinol och vad gör det för huden?
Bild: Jernej Graj / Unsplash

Hur använder jag retinol?

 • Ta din tid:  Att börja försiktigt är viktigt då retinol är väldigt starkt och din hud kan behöva vänja sig vid det. Du kan börja flagna, bli röd och torr i början. Använd inte retinol allt för ofta till en början, kanske var tredje dag.
 • Var försiktig med doseringen: Om retinol är helt nytt för dig är det en bra idé att ta en låg dos till en början, runt 0,1 till  0,2 procent. Känn efter själv. Känns det bra kan du trappa upp till 0,5 procent och sen 1 procent. 
 • Hitta rätt produkter: Det finns många typer av retinolprodukter. Så se till att välj en produkt som passar just dig. Behöver du en produkt för acne, rynkor eller torr hud? Välj en produkt som är anpassad din hy. 
 • Regelbundet är nyckeln: Retinol fungerar inte över en natt och du får inte magisk hy efter en veckas användning. För att retinol ska fungera och ge resultat måste du använda det regelbundet under en längre period. Använder du det inte regelbundet kommer du tyvärr inte att se några resultat.
 • Glöm inte solskydd: Risken för solskador kan bli större när du använder retinol så var noga med att använda solskydd. 
 • Inte för alla: Var försiktig med retinol. Även om det gör underverk för någon annan kanske det inte passar dig. Prova dig fram försiktigt och känn efter. Känns det inte bra så är det bäst att avbryta.

Hur vet jag att produkter innehåller retinol?

Läs på innehållsförteckningen på produkten och leta efter: retinol, acetat, retinyl, retinylaldehyd eller retinyl palmitat.

Vilka är fördelarna med retinol?

 • Fungerar på de allra flesta hudtyperna
 • Verkar åldersförebyggande
 • Förhindrar att gamla hudceller täpper igen porerna
 • Minskar fina linjer
 • Minimerar rynkor
 • Stärker hudens fasthet
 • Hjälper till att reglera talgproduktionen 
 • Minskar bakteriebildning i huden
 • Korrigerar ojämn hudton
 • Ökar cellförnyelsen
 • Minskar pigmenteringar som orsakats av solen
 • Stimulerar produktionen av kollagen i huden

Finns det några biverkningar?

Trots allt som är bra med retinol finns det några röda flaggor som man ska se upp för. Tack vare, eller snarare på grund av, att retinol är så effektivt kan huden även reagera negativt på ingrediensen. Det gäller att man är försiktig. Rodnad och torrhet är biverkningar som kan uppstå så se till att stötta upp med återfuktning. Ser du inga resultat efter att ha använt retinol regelbunden i månader är det nog dags att avbryta. Man kan vara överkänslig för retinol. Om du har rosacea, eksem eller väldigt torr hud kanske retinol inte är något för dig.

Kan man använda retinol när man är gravid?

Ofta avråds gravida och ammande kvinnor från att använda retinol. Dels för att finns det väldigt få studier på retinol och gravida, men också för att man inte ska få i sig för mycket A-vitamin som gravid (trots att det nästintill är omöjligt att få i sig det via huden). Vissa företag rekommenderar gravida att undvika deras produkter med retinol för att inte riskera att bli stämda om något skulle hända, trots att risken är väldig väldigt liten. 

Vid en graviditet är det mycket som händer i kroppen och hormonerna beter sig inte likadant som de annars skulle göra. Därav kan du reagera på ett annat sätt av produkten än vanligt, som att bli torr eller få pigmentförändringar. Om retinol är nytt för dig kan det vara en bra idé att vänta tills graviditeten är avslutad innan du börjar, alternativt använda svagare produkter. Har du däremot använt retinolprodukter sedan innan graviditeten och är van vid det är det inga problem att fortsätta (så vida de inte är receptbelagda, då bör du rådfråga din läkare). Ingen graviditet är den andra lik, du kanske inte märker någon skillnad alls. Det gäller helt enkelt att lyssna på kroppen.

Kan retinol motverka acne?

Ja! Retinol fungerar bra mot acne genom att A-vitamin reglerar hudens talgproduktionen och hjälper till att förhindra orenheter i huden och att gamla hudceller täpper igen porerna.

11 retinolpackade krämer och serum

Ögonkräm med retinol

Retinol ögonkräm från Pixie

En vegansk ögonkräm som skyddar området runt ögonen och ökar fastheten från Pixie. Läs mer och köp här.

Retinol ögonkräm från peter thomas roth

En ögonkräm som är och hjälper till att jämna ut svullnader under ögonen och återfukta huden från Peter Thomas Roth. Läs mer och köp här.

Retinol ögonkräm från dermalogica

En kraftfull nattkräm som minskar mörka ringar och torr hud från Dermalogica. Läs mer och köp här.

Nattkräm med retinol

Retinol nattkräm från Rodial

En nattkräm som reparerar huden medan du sover och ger den lyster från Rodial. Läs mer och köp här.

Retinol nattkräm från Lernberger Stafsing

En nattkräm som återfuktar huden på djupet och gör den len från Lernberger Stafsing. Läs mer och köp här.

Retinol nattkräm från Murad

En lyxig nattkräm som minimerar fina linjer och rynkor från Murad. Läs mer och köp här.

Serum med retionol

Retinol serum från peter thomas roth

Ett nattserum som ger huden återfuktning och reducerar fina linjer och rödhet från Peter Thomas Roth. Läs mer och köp här.

Retinoid serum från the ordinary

Ett serum som verkar mot ålderstecken utan att irritera huden från The Ordinary. Läs mer och köp här.

Retinol serum från dr brandt

Ett serum som förbättrar hudens ton och struktur och minskar rodnad från Dr. Brandt. Läs mer och köp här.

Retinol serum från medik8

Ett serum som ger lyster, motverkar akne och gör hunden fastare från Medik8. Läs mer och köp här.

Retinol kapslar från Elizabeth Arden

Ett nattserum på kapslar som förbättrar hudens textur och minskar fina linjer från Elizabeth Arden. Läs mer och köp här.Missa inte Horoskoppodden, där vi berättar för Sveriges härligaste profiler vilka de egentligen är med hjälp av astrologi! Lyssna på fler avsnitt här!