in

Så använder du retinol på rätt sätt (+ våra favoritprodukter!)

retinol
Bildkälla: wayhomestudio / Freepik

Retinol är A-vitaminet som kallas för en superingrediens. Vi listar allt från fördelarna till biverkningarna med retinol – och våra favoritprodukter! Mer

koplankar 1024x37 1

Retinol är väldigt populärt inom hudvård. Men vad är egentligen retinol, hur ska man använda det och varför ska man vara lite försiktig? Och vilka produkter är egentligen bäst? Här kommer svaren!

I vår guide går vi igenom och svarar på frågorna:

 • Vad är retinol?
 • Vilka är de bästa produkterna med retinol?
 • Vad gör retinol för huden?
 • Hur använder jag retinol?
 • Hur vet jag att produkten innehåller retinol?
 • Vilka fördelar har retinol?
 • Finns det några biverkningar med retinol?
 • Kan man använda retinol om man är gravid?
 • Kan retinol motverka acne?
 • Kan man ha retinol på sommaren?
 • Hur kombinerar man retinol?

Vad är retinol?

Retinol är den vanligaste typen av A-vitamin och förekommer i animaliska livsmedel som mjölkprodukter, kött och ägg. Molekylerna i retinol är extremt små vilket även gör den till en väldigt effektiv ingrediens inom hudvård.  Samlingsnamnet för alla A-vitaminer är Retinoider. Den starkaste formen av A-vitamin kallas för tretionoin (syra) och används i receptbelagda läkemedel för exempelvis rynkor och acne. Retinol är inte lika stark och kan därför säljas receptfritt i vanlig hudvård. Forskning visar att retinoilder har åldersförebyggande egenskaper.

Bäst i test: Produkter med retinol – från serum till ansiktsmask

Det finns otroligt många retinolprodukter på marknaden, vilket kan göra det svårt att välja rätt. Söker du ett serum, en nattkräm eller ögonserum med retinol? Eller kanske produkter som innehåller ingredienser som liknar retinol, men som verkar mer skonsamt? Vi hjälper dig! Här är redaktionens favoriter.

The Glow Serum jämnar ut hudtonen

The Glow Serum är ett olje-baserat serum från Mantle, som jämnar ut hudtonen och ger omedelbar glow. Serumet beskrivs som ett skonsamt alternativ till retinol, då ingredienserna i The Glow Serum sägs stärka huden, tar bort ojämnheter och främjar kollagenproduktionen.

Här kan du läsa mer om produkten (länk till Mantle).

retinol bäst i test

Klicka på länken för att komma direkt till The Glow Serum (länk till Mantle).

The Chill Cream stärker hudbarriären

Likt serumet från Mantle, beskrivs även The Chill Cream som ett skonsamt alternativ till retinol. Det är en lättare fuktkräm som stärker och mjukgör hudbarriären, samtidigt som den lugnar, återfuktar och balanserar. Den innehåller bland annat CBD, niacinamid och rosmarinextrakt.

Här kan du läsa mer om produkten (länk till Mantle).

retinol före och efter

Klicka på bilden för att komma direkt till The Chill Cream (länk till Mantle).

The Dream Mask med bakuchiol

Hudvårdsingrediensen bakuchiol beskrivs som ett veganskt och skonsamt alternativ till retinol, som slätar ut huden samtidigt som den bidrar till en jämnare hudton och textur. Du hittar bakuchiol i nattmasken The Dream Mask från Mantle, tillsammans med ingredienser som CBD, E-vitamin och Niacinamid.

Här kan du läsa mer om produkten (länk till Mantle).

retinol biverkningar

Klicka på bilden för att komma direkt till The Dream Mask (länk till Mantle).

Prisvärt serum från The Ordinary

Ett prisvärt budgetserum från The Ordinary som motverkar ålderstecken. För bäst effekt ska du applicera en liten mängd i ansiktet på kvällen efter du använt ett vattenbaserat serum. Avsluta med något krämigt och återfuktande, som till exempel en nattkräm.

Här kan du läsa mer om produkten (länk till Lyko).

retinol biverkningar

Klicka på bilden för att komma direkt till produkten (länk till Lyko).

Ansiktsmask med retinol från Skincity

Vad sägs om en ansiktsmask med retinol? Den här ska användas över natten, och sägs bland annat motverka akne och ge lyster. Nattmasken innehåller A-vitamin, som återfuktar huden på djupet samtidigt som den stärker hudbarriären. Dessutom förebygger den tilltäppta porer och finnar.

Här kan du läsa mer om produkten (länk till Skincity).

retinol ansiktsmask

Klicka på bilden för att komma direkt till ansiktsmasken (länk till Skincity).

Ansiktsvatten med retinol från Pixi

Kanske är du på jakt efter ett ansiktsvatten med retinol i? Då är det här från Pixi ett bra köp! Det reducerar fin linjer och slätar ut huden, samtidigt som det mjukgör och återfuktar.

Här kan du läsa mer om produkten (länk till Lyko).

retinol nattkräm

Klicka på bilden för att komma direkt till produkten (länk till Lyko).

Serum med retinol från Paula’s Choice

Ett serum från Paula’s Choice som innehåller 1 procent retinol, som motverkar rynkor, akne och förstorade porer. Det sägs vara effektivt för att förbättra hudens elasticitet över tid. Det har också lugnande ingredienser och är helt fri från parfym.

Här kan du läsa mer om produkten (länk till Skincity).

retinol före och efter

Klicka på bilden för att komma direkt till serumet (länk till Skincity).

Vad gör retinol för huden?

Till skillnad från många andra hudvårdsingredienser, som bara verkar på ytan av huden, jobbar retinol längre ner i huden genom att molekylerna är små nog att penetrera hudens yttre lager. Retinol tar sig igenom hudens yttre lager som mest består av död vävnad och når ner till hudens mellersta lager som består av levande celler. Tack vare att retinol når de levande cellerna ger retinol bättre resultat än ingredienser som bara jobbar på hudens yta. Det är därför retinol är så himla poppis! 

vad är retinol och vad gör det för huden?
Bild: Jernej Graj / Unsplash

Hur använder jag retinol?

 • Ta din tid: Att börja försiktigt är viktigt då retinol är väldigt starkt och din hud kan behöva vänja sig vid det. Du kan börja flagna, bli röd och torr i början. Använd inte retinol allt för ofta till en början, kanske en till två gånger i veckan. Det är bättre att vänja in långsamt än för snabbt.
 • Var försiktig med doseringen: Om retinol är helt nytt för dig är det en bra idé att ta en låg dos till en början, runt 0,1 till 0,2 procent. Känn efter själv. Känns det bra kan du trappa upp till 0,5 procent och sen 1 procent. 
 • Hitta rätt produkter: Det finns många typer av retinolprodukter. Så se till att välj en produkt som passar just dig och din hudtyp. Behöver du en produkt för acne, rynkor eller torr hud? Välj en produkt som är anpassad efter din hy och som funkar i din hudvårdsrutin. 
 • Regelbundenhet är nyckeln: Retinol fungerar inte över en natt och du får inte magisk hy efter en veckas användning. För att retinol ska fungera och ge resultat måste du använda det regelbundet under en längre period. Använder du det inte regelbundet kommer du tyvärr inte att se några resultat.
 • Glöm inte solskydd: Risken för solskador kan bli större när du använder retinol så var noga med att använda solskydd. 
 • Inte för alla: Var försiktig med retinol. Även om det gör underverk för någon annan kanske det inte passar dig. Prova dig fram försiktigt och känn efter. Känns det inte bra så är det bäst att avbryta.

Hur vet jag att produkter innehåller retinol?

Läs på innehållsförteckningen på produkten och leta efter: retinol, acetat, retinyl, retinylaldehyd eller retinyl palmitat.

Vilka är fördelarna med retinol?

 • Fungerar på de allra flesta hudtyperna
 • Verkar åldersförebyggande
 • Förhindrar att gamla hudceller täpper igen porerna
 • Minskar fina linjer
 • Minimerar rynkor
 • Stärker hudens fasthet
 • Hjälper till att reglera talgproduktionen 
 • Minskar bakteriebildning i huden
 • Korrigerar ojämn hudton
 • Ökar cellförnyelsen
 • Minskar pigmenteringar som orsakats av solen
 • Stimulerar produktionen av kollagen i huden

Finns det några biverkningar?

Trots allt som är bra med retinol finns det några röda flaggor som man ska se upp för. Tack vare, eller snarare på grund av, att retinol är så effektivt kan huden även reagera negativt på ingrediensen. Det gäller att man är försiktig. Rodnad och torrhet är biverkningar som kan uppstå så se till att stötta upp med återfuktning. Man kan också vara överkänslig för retinol. Om du har rosacea, eksem eller väldigt torr hud kanske retinol inte är något för dig.

Är du nybörjare? Spana in den här videon om saker du behöver veta innan du startar med retinol.

Kan man använda retinol när man är gravid?

Ofta avråds gravida och ammande kvinnor från att använda retinol. Dels för att det finns det väldigt få studier på retinol och gravida, men också för att man inte ska få i sig för mycket A-vitamin som gravid (trots att det är nästintill är omöjligt att få i sig för mycket via huden). Vissa företag rekommenderar gravida att undvika deras produkter med retinol.

Kan retinol motverka acne?

Ja! Retinol fungerar bra mot acne genom att A-vitamin reglerar hudens talgproduktionen och hjälper till att förhindra orenheter i huden och att gamla hudceller täpper igen porerna.

Kan man ha retinol på sommaren?

Det kan vara klokt att pausa med retinol-produkter under sommarn då det likt syror kan göra huden extra solkänslig. Tänk på att alltid använda solkräm, oavsett om det är mulet eller inte.

Hur ska jag kombinera retinol?

När du använder aktiva produkter ska du vara försiktig med att kombinera dem. Om du redan har aktiva produkter såsom olika syror i din rutin bör du kolla upp vilka av dessa som passar ihop och inte. Tänk också på att du under en vecka har 14 rutiner, alltså 7 morgonrutiner och 7 kvällsrutiner. Du behöver med andra ord inte använda alla produkter på samma gång. Risken finns att du skadar din hudbarriär om du använder många aktiva och exfolierande produkter tillsammans eller för ofta. Sprid ut dem istället, och glöm inte att vänja in aktiva produkter långsamt.

Vill du veta mer om olika aktiva ingredienser och hur du kombinerar dem? Kolla in den här videon!

Text av: Beatrice Lindfors och Cecilia Arvidsson