in

Allt om A-vitaminet retinol – och de bästa produkterna

retinol bäst i test serum
Bildkälla: Skincity, Nordicfeel, Lyko, Åhléns och Lookfantastic

Retinol är A-vitaminet som kallas för en superingrediens. Vi listar allt från fördelarna till biverkningarna med retinol – och våra favoritprodukter! Mer

koplankar 1024x37 1

Retinol är väldigt populärt inom hudvård. Men vad är egentligen retinol, hur ska man använda det och varför ska man vara lite försiktig? Och vilka produkter är egentligen bäst? Här kommer svaren!

Vad är retinol?

Retinol är den vanligaste typen av A-vitamin och förekommer i animaliska livsmedel som mjölkprodukter, kött och ägg. Molekylerna i retinol är extremt små vilket även gör den till en väldigt effektiv ingrediens inom hudvård.  Samlingsnamnet för alla A-vitaminer är Retinoider. Den starkaste formen av A-vitamin kallas för tretionoin (syra) och används i receptbelagda läkemedel för exempelvis rynkor och acne. Retinol är inte lika stark och kan därför säljas receptfritt i vanlig hudvård. Forskning visar att retinoilder har åldersförebyggande egenskaper.

Vad gör retinol för huden?

Till skillnad från många andra hudvårdsingredienser, som bara verkar på ytan av huden, jobbar retinol längre ner i huden genom att molekylerna är små nog att penetrera hudens yttre lager. Retinol tar sig igenom hudens yttre lager som mest består av död vävnad och når ner till hudens mellersta lager som består av levande celler. Tack vare att retinol når de levande cellerna ger retinol bättre resultat än ingredienser som bara jobbar på hudens yta. Det är därför retinol är så himla poppis! 

vad är retinol och vad gör det för huden?
Bild: Jernej Graj / Unsplash

Hur använder jag retinol?

 • Ta din tid: Att börja försiktigt är viktigt då retinol är väldigt starkt och din hud kan behöva vänja sig vid det. Du kan börja flagna, bli röd och torr i början. Använd inte retinol allt för ofta till en början, kanske en till två gånger i veckan. Det är bättre att vänja in långsamt än för snabbt.
 • Var försiktig med doseringen: Om retinol är helt nytt för dig är det en bra idé att ta en låg dos till en början, runt 0,1 till  0,2 procent. Känn efter själv. Känns det bra kan du trappa upp till 0,5 procent och sen 1 procent. 
 • Hitta rätt produkter: Det finns många typer av retinolprodukter. Så se till att välj en produkt som passar just dig och din hudtyp. Behöver du en produkt för acne, rynkor eller torr hud? Välj en produkt som är anpassad efter din hy och som funkar i din hudvårdsrutin. 
 • Regelbundenhet är nyckeln: Retinol fungerar inte över en natt och du får inte magisk hy efter en veckas användning. För att retinol ska fungera och ge resultat måste du använda det regelbundet under en längre period. Använder du det inte regelbundet kommer du tyvärr inte att se några resultat.
 • Glöm inte solskydd: Risken för solskador kan bli större när du använder retinol så var noga med att använda solskydd. 
 • Inte för alla: Var försiktig med retinol. Även om det gör underverk för någon annan kanske det inte passar dig. Prova dig fram försiktigt och känn efter. Känns det inte bra så är det bäst att avbryta.

Hur vet jag att produkter innehåller retinol?

Läs på innehållsförteckningen på produkten och leta efter: retinol, acetat, retinyl, retinylaldehyd eller retinyl palmitat.

Vilka är fördelarna med retinol?

 • Fungerar på de allra flesta hudtyperna
 • Verkar åldersförebyggande
 • Förhindrar att gamla hudceller täpper igen porerna
 • Minskar fina linjer
 • Minimerar rynkor
 • Stärker hudens fasthet
 • Hjälper till att reglera talgproduktionen 
 • Minskar bakteriebildning i huden
 • Korrigerar ojämn hudton
 • Ökar cellförnyelsen
 • Minskar pigmenteringar som orsakats av solen
 • Stimulerar produktionen av kollagen i huden

Finns det några biverkningar?

Trots allt som är bra med retinol finns det några röda flaggor som man ska se upp för. Tack vare, eller snarare på grund av, att retinol är så effektivt kan huden även reagera negativt på ingrediensen. Det gäller att man är försiktig. Rodnad och torrhet är biverkningar som kan uppstå så se till att stötta upp med återfuktning. Man kan också vara överkänslig för retinol. Om du har rosacea, eksem eller väldigt torr hud kanske retinol inte är något för dig.

Är du nybörjare? Spana in den här videon om saker du behöver veta innan du startar med retinol.

Kan man använda retinol när man är gravid?

Ofta avråds gravida och ammande kvinnor från att använda retinol. Dels för att det finns det väldigt få studier på retinol och gravida, men också för att man inte ska få i sig för mycket A-vitamin som gravid (trots att det är nästintill är omöjligt att få i sig för mycket via huden). Vissa företag rekommenderar gravida att undvika deras produkter med retinol.

Kan retinol motverka acne?

Ja! Retinol fungerar bra mot acne genom att A-vitamin reglerar hudens talgproduktionen och hjälper till att förhindra orenheter i huden och att gamla hudceller täpper igen porerna.

Kan man ha retinol på sommaren?

Det kan vara klokt att pausa med retinol-produkter under sommarn då det likt syror kan göra huden extra solkänslig. Tänk på att alltid använda solkräm , oavsett om det är mulet eller inte.

Hur ska jag kombinera retinol?

När du använder aktiva produkter ska du vara försiktig med att kombinera dem. Om du redan har aktiva produkter såsom olika syror i din rutin bör du kolla upp vilka av dessa som passar ihop och inte. Tänk också på att du under en vecka har 14 rutiner, alltså 7 morgonrutiner och 7 kvällsrutiner. Du behöver med andra ord inte använda alla produkter på samma gång. Risken finns att du skadar din hudbarriär om du använder många aktiva och exfolierande produkter tillsammans eller för ofta. Sprid ut dem istället, och glöm inte att vänja in aktiva produkter långsamt.

Vill du veta mer om olika aktiva ingredienser och hur du kombinerar dem? Kolla in den här videon!

Bäst i test: Produkter med retinol – från serum till ansiktsmask

Det finns otroligt många retinolprodukter på marknaden, vilket kan göra det svårt att välja rätt. Söker du ett serum, en nattcreme eller ögonserum med retinol? Vi hjälper dig! Här är redaktionens favoriter.

Serum från Ole Henriksen

retinolserum retin naturlig

Det här serumet innehåller ett naturligt retinol vid namn bakuchiol och minimerar rynkor och pigmentfläckar, från Ole Henriksen. Läs mer och köp här.

Ansiktsmask med retinol från Skincity

retinol creme

En ansiktsmask med retinol som ska användas över natten för att bland annat motverka acne och ge lyster, från Skincity. Läs mer och köp här.

Serum med retinol från Apotek Hjärtat

retinol serum apoteket

Det här serumet med 0,3 procent ren retinol kan jämna ut din hudton och motverka linjer, från Apotek Hjärtat. Läs mer och köp här.

Nattbehandling med retinol från Rodial

Retinol nattkräm från Rodial

En nattkräm som reparerar huden när du sover och ger den lyster, från Rodial. Läs mer och köp här.

Ansiktsvatten med retinol från Pixi

retinol glow

Ansiktsvatten med retinol som ska reducera fina linjer, ge fukt och mjukgöra, från Pixi. Läs mer och köp här.

Serum med retinol från La Roche-Posay

larocheposay retinol serum

Ett retinolserum med vitamin B3 ger en frisk lyster och minskar uppkomsten av rynkor och fina linjer, från La Roche-Posay. Läs mer och köp här.

Serum med retinol från Paula’s Choice

retinolserum

Det här serumet innehåller 1 procent retinol och arbetar på rynkor, akne och förstorade porer, från Paula’s Choice. Läs mer och köp här.

Nattcreme med retinol från Beauté Pacifique

retinol nattcreme

Den här nattkrämen med tre olika typer av A-vitamin arbetar genom att stimulera kollagen och elastin i huden, från Beauté Pacifique. Läs mer och köp här.

Retinolserum från Dermaceutic

retinol serum

Det här serumet i pumpflaska innehåller 1 procent retinol, men också ceramider samt C- och E-vitamin, från Dermaceutic. Läs mer och köp här.

Kapslar med retinol från Elizabeth Arden

Retinol kapslar från Elizabeth Arden

Ett nattserum på kapslar som förbättrar hudens textur och minskar fina linjer från Elizabeth Arden. Läs mer och köp här.

Retinolserum från The Ordinary

Retinoid serum från the ordinary

Ett budgetserum som verkar mot ålderstecken utan att irritera huden, från The Ordinary. Läs mer och köp här.

Ögonkräm med retinol från Neostrata

retinol creme ögon

En ögonkräm med retinol som arbetar på mörka ringar och fina linjer under dina ögon, från Neostrata. Läs mer och köp här.

Retinolserum från Medik8

Retinol serum test

Ett serum som ger lyster, motverkar akne och gör hunden fastare från Medik8. Läs mer och köp här.

Ögonserum med retinol från Verso

verso serum retinol

Ett ögonserum som jobbar på fina linjer, påsar och mörka ringar under ögonen, från Verso. Läs mer och köp här.

Text av: Cecilia Arvidsson och Beatrice Lindfors

Prenumerera på MysMejlet – Sveriges mysigaste månadsmejl

* Obligatoriska fält
Genom att välja ”ja” godkänner du att vi hanterar dina uppgifter enligt VeckoRevyns personuppgiftspolicy.
Genom att godkänna accepterar du att vår plattform Mailchimp behandlar din data.Du hittar mer information om Mailchimp här.