in

Barbiedrogen Melanotan 2 fortsätter spridas – trots att den är livsfarlig

vad är barbiedrogen melanotan 2?
Bildkälla: Sara Bakhshi och Sandra Gabriel / Unsplash

Användandet av Barbiedrogen Melanotan 2 ökar. Men varför är den farlig att använda? Mer

Det har nu gått flera år sedan Läkemedelsverket för första gången varnade för Barbiedrogen Melanotan 2. Trots att hormonpreparatet fortfarande inte blivit godkänt på marknaden ökar användandet och drogen fortsätter spridas oreglerat på internet.

Vad är Barbiedrogen Melanotan 2?

Melanotan 2 sägs göra användaren både smal och solbränd, därför kallas preparatet också för Barbiedrogen. Melanotan 2 stimulerar melanocyterna i kroppen som producerar melanin – vilket alltså gör huden solbränd. Barbiedrogen sägs också minska aptiten och öka sexlusten. Än vet vi inte vad Melanotan 2 gör med kroppen över tid, och biverkningarna kan vara livsfarliga.

Melanton 2 flashback

Vilka biverkningar kan man få av Melanotan 2?

Vanliga biverkningar är illamående och kräkningar. Men Barbiedrogen kan också ge hudförändringar och det finns fall där användning av preparatet lett till hudcancer. Om du upplever biverkningar ska du alltid kontakta sjukvården. Även om det är olagligt att sälja Melanotan 2 i Sverige, så är det inte olagligt att bruka. Du som köpare kan därför inte straffas. Tveka aldrig att kontakta läkare om du känner av några biverkningar i samband med användning av drogen.

Hur tar man Melanotan 2?

Melanotan 2 injiceras, vilket är en av anledningarna till att Läkemedelsverket varnar för drogen. Då preparatet enbart säjs illegalt går det inte att kontrollera att läkemedlet är fritt från bakterier. En injektion kan därför leda till blodförgiftning. Då du som användare själv blandar ihop det du sedan ska injicera i kroppen, går det inte heller att kontrollera mängden du injicerar.

melantonan baribedrogen - vilka biverkningar har den?

Varför är det farligt att köpa Melanotan 2 på internet?

Det är olagligt att sälja Barbiedrogen i Sverige då preparatet inte är godkänt på marknaden. Eftersom drogen injiceras bör man, som tidigare nämt, vara extra noga med att kontrollera att preparatet är sterilt – vilket alltså inte går då den säljs olagligt. En annan sak som är viktig att tänka på om du köper ett preparat som säljs illegalt av ett företag på nätet är att det kan vara svårt kontrollera var och hur produkten tillverkats. Då kan du inte heller vara helt säker vad det är du injicerar i din kropp.

Källor: Läkemedelsverket