in

De 6 vanligaste frågorna om blondering

blondering blekning
Bild: Ilyuza Mingazova / Unsplash

Hur undviker man utväxt på slingorna? Varför ser blonderingen orange ut? Och kan håret gå av om man bleker det för ofta? Vi ger dig svar! Mer

koplankar 1024x37 1

Ett naturligt blonderat och fräscht hår vill många ha, men det är inte helt enkelt att få till och det finns många frågetecken. För bäst resultat rekommenderas att besöka en frisörsalong, men här är några tips för dig som vill testa att blondera håret hemma och förslag på hur du bäst vårdar håret efter blonderingen.

1. Hur ofta kan jag bleka eller slinga mitt hår?

Det bör gå 5-6 veckor mellan behandlingarna och bara utväxtranden skall behandlas. Detta för att undvika att håret blir torrt och skadat, men även för att det skall bli en jämn blond hårfärg på hela hårlängden.

2. Kan håret gå av om jag bleker eller blonderar det?

Med de produkter som idag finns i butik och hos frisör är det säkert att bleka håret om bruksanvisningen följs och håret är friskt och obehandlat innan behandling. Skador på håret kan uppstå om håret blonderas upprepade gånger eller om håret är hårt permanentat. Skador kan också uppstå om du har i blekningen för länge, så håll koll på verkningstiden.

Blekning från Mood

Blondering från Mood

Blondering som ger en naturlig färg och glans från Mood. Läs mer och köp här.

Blekning för mörkt hår

Blekning

En blondering som ljusar upp håret och ger det glans från Schwarzkopf. Läs mer och köp här.

Blekning från L’oreal

Blondering från Loreal

En intensiv blondering från L’oréal. Läs mer och köp här.

3. Varför får vissa orangegult hår vid blekning?

Alla naturliga hår innehåller varma pigment (gula och röda). Ju mörkare håret är desto mer röda färgpigment innehåller det. Vid en blekningsprocess bleks de egna färgpigmenten bort gradvis, innehåller håret mycket röda pigment tar det längre tid för håret att bli blont. Därför är det viktigt att man noggrant kontrollerar färgen under verkningstiden och använder en produkt som kan ljusa upp håret tillräckligt många nyanser.

Blir slingorna gula vid blonderingen rekommenderas i första hand att man tvättar håret med produkter för blonderat hår som tonar ner gula nyanser i håret, som silverschampo.

Silverschampo från Fanola

Silverschampo fran Fanola

Ett silverschampo som tonar ner gula toner från Fanola. Läs mer och köp här.

Silverschampo och balsam från Maria Nila

Silverschampo och balsam från Maria Nila

Schampo och balsam som neutraliserar gula toner och ger håret glans från Maria Nila. Läs mer och köp här.

4. Finns det torrschampon med silverpigment?

Kom ihåg att inte tvätta ditt blonderade hår för ofta och använd ett torrschampo som är anpassat för blont hår mellan tvättarna. Dessa torrschampon är speciellt anpassade till dig som vill motverka gula toner i ditt hår.

Torrschampo från Vision Haircare

Torrschampo for ljust har fran Vision haircare 1

Ett torrschampo som innehåller silverpigment som tar bort gula toner och ger håret volym från Vision BeautyLäs mer och köp här.

Torrschampo från Nior

Torrschampo för ljust har från Nior

Ett torrschampo för blondiner som ger håret volym och textur från NiorLäs mer och köp här.

5. Vad är skillnaden mellan blekning och blondering?

Egentligen är det samma sak, alltså att man färgar sin naturliga hårgfärg ljusare. Det finns två olika tillvägagångssätt:

  • Blekning/avfärgning och slingblekning: Dessa produkter kan ljusa upp håret maximalt sju nyanser beroende på produkt. Blekningen fungerar både på naturligt och färgat hår, men det är lättare att garantera resultatet på ofärgat hår. Under behandlingen bleks pigmenten bort gradvis och inga nya pigment tillsätts. Slutresultatet beror alltid på utgångsläget, verkningstid och hårets egna pigment. Dessa produkter är de enda som kan göra håret helt blont eftersom inga nya färgpigment tillförs.
  • Blonderingscremer: Dessa produkter kan ljusa upp håret 2-4 nyanser och rekommenderas att endast användas på ofärgat hår för ett garanterat resultat. Under färgningsprocessen bleks de egna pigmenten bort gradvis, men här sker också en infärgning av nya blonda pigment. Om det naturliga håret har lätt för att bli gult rekommenderas en nyans med kalla pigment.

6. Hur vårdar jag mitt hår efter blekningen?

När du blonderar eller slingar håret ljusare kan det slita rejält på håret. Se därför till att ha vårdande inpackningar som stärker och återfuktar håret och som även hjälper till att hålla färgen fin och fri från gula toner.

Färginpackning från Revlon

Färgbomb från Revlon

En färginpackning som ger det blonderade håret nytt liv och gör det glansigt från Revlon. Läs mer och köp här.

Vårdande inpackning från Nila

Skonsam inpackning för blonderat hår

En hårinpackning som både vårdar och tar bort gula toner från Maria NilaLäs mer och köp här.

Hårinpackning från Kérastase

Inpackning for blondt har fran Kerastase

En lila hårinpackning som ger kalla toner, återfuktar och bygger upp från Kérastase. Läs mer och köp här.

Av: Linnea Isaksson och Beatrice Lindfors