in

Det finns silverschampo för brunetter – say what?

brunett dragar
Bildkälla: Mark Pan4ratte / Unsplash

Är du brunett och vill hålla röda toner borta från ditt hår? Då ska du testa blått schampo! Mer

Visste du att det finns silverschampo för brunetter? När jag var liten hade jag megaljust hår, nästan vitt. Precis som för många andra blev det dock mörkare när jag blev äldre, och nu har jag någon charmig mörkblond nyans, kalla den råttfärgad if you will, som så många andra också får som varit riktigt blonda när de var små. Jag slingar mitt hår ljusare, och använder regelbundet silverschampo för att hålla gula nyanser borta.

Silverschampo har ju liksom varit blondiners hemliga vapen för att hålla sin hårfärg fräsch länge, men motsvarande för brunetter har inte varit riktigt lika uppmärksammat på marknaden. Men! Det finns faktiskt blått schampo som gör att brunetter håller sin färg vid liv längre. På samma sätt som silverschampon (som är lila) används för att neutralisera gula nyanser, fungerar också blått som en komplementfärg för brunt hår. Det ska ta bort röda och orange toner från brunt hår, och göra att brunetter får en kallare färg med mer djup.

– På samma sätt som blonda hår kan bli gula, är bruna hår också benägna att oxidera vilket kan ta fram orange eller röda toner, säger stylisten Ken O’Rourke till Refinery29.

O’Rourke rekommenderar att brunetter använder blått schampo en gång i veckan, och alternerar det med ett vanligt schampo om det behövs.

Finns det silverschampo för orange hår?

Om du vill få bort varma, orangea och röda toner i ditt bruna hår kan du testa ett shampo och balsam med blått pigment.

Bästa silverschampo och balsam för brunt hår

Så vilket silverschampo och silverbalsam ska du välja? Vi har valt ut några som tar bort röda toner, samtidigt som de vårdar håret och återfuktar.

Fudge: blått schampo för brunt hår

silverschampo

Ett sulfatfritt schampo med blå mikropigment som tar bort orangea och röda toner i brunt hår, från Fudge. Läs mer och köp.

Blått silverschampo för brunt hår från Fanola

silverschampo brunt hår

Schampo från Fanola, som tar bort koppar- och röda toner. Passar extra bra för färgat hår. Läs mer och köp här.

Silvershampo för brunt hår från Redken

silverschampo brunetter

Blått schampo för naturligt, färgat och slingat brunt hår från Redken. Schampot tar bort orangea och mässingfärgade toner. Läs mer och köp här.

Fudge cool brunette conditioner

silverbalsam brunt hår

Balsam från Fudge, som tar bort röda toner och samtidigt vårdar håret. Läs mer och köp här.

Vårdande balsam för brunt hår

silverbalsam brunetter

Vårdande balsam från Redken, som hjälper till att framhäva kalla toner. Läs mer och köp här.

Silverschampo användning: hur gör man?

För att ditt silverschampo ska ge bäst effekt ska du låta det verka lite efter att du applicerat och masserat in det i håret. I alla fall 30 sekunder och ibland ännu längre (en del märken rekommenderar upp till fem minuter!). Oftast står det på förpackningen hur länge du ska låta schampot verka, så läs noga innan applicering.

Hur fungerar silverschampo på brunt hår med ljusa slingor?

Om du använder ett silverschampo för blont hår på brunt hår med ljusa slingor, så kan du räkna med att de ljusa slingorna kommer ljusas upp. Däremot kommer du antagligen inte se någon större effekt på de mörkare slingorna.

Färga håret hemma? Här är några tips!

Vi rekommenderar alltid att färga håret hos en frisör. De har vanan inne och resultatet blir oftast bättre. Men om du av olika anledningar inte har möjlighet att färga hos en frisör hittar du några tips i videon nedan! Tänk på att ha rätt redskap hemma innan du färgar håret, så som handskar och pensel. Tänk också på att skydda väggar och möbler, eftersom färgfläckarna kan vara svåra att få bort när de väl har satt sig.

Av: Fridah Johansson och Frida Olheden