in

Ska du slinga håret hemma? Här är steg för steg-guiden som ger dig bäst resultat

Slinga håret hemma steg för steg
Bild: Dev Asangbam/Unsplash

Behöver du liva upp håret, men inte gå till frisören? Vi hjälper dig med allt från vad du behöver veta innan du slingar det till hur du tar hand om det efteråt. Mer

koplankar 1024x37 1

Att slinga håret blir mer naturligt än att färga det och utväxten blir inte lika tydlig. Slingor gör att håret ser livligt och fräschare ut, förutsatt att man gör det på rätt sätt. Det bästa är såklart att gå till en frisör, men för dig som vill slinga dig hemma har vi samlat alla tips och trix för att du ska få ett så bra resultat som möjligt.

Så slingar du håret hemma – steg för steg

Du behöver:

 • Handduk
 • Plasthandskar
 • Hårfärg
 • Borste
 • En pinnkam
 • Pensel
 • Aluminiumfolie och en skål eller en hätta (plastmössa) med tillhörande nål

1. Var försiktig med stylingprodukter

Innan du börjar slinga håret, se till att håret är fritt från stylingprodukter och oljor. Håret behöver inte vara nytvättat, men produkterna kan orsaka att slingorna blir ojämna. Optimalt vore om du kunde tajma in att slinga håret när du inte tvättat det eller använt produkter på en dag eller två.

2. Borsta ut håret ordentligt

När du slingar håret vill du inte stöta på jobbiga tovor, så se till att håret är ordentligt borstat innan du sätter i färgen.

3. Ha på dig oömma kläder

Ha på dig en tröja som du inte är rädd om, alternativt ta på dig en påse som du klipper hål på i botten på och använder den som tröja – ingen snygg look men det är ett bra hack!

4. Undvik kontakt med huden

Toningar och färgningar är starka så försök att hålla dem borta från huden i ansiktet, runt nacken och ryggen. Se till att använda handskarna som följer med också!

5. Följ bruksanvisningen

Trots att många märken fungerar på samma sätt är det ändå en bra idé att läsa igenom bruksanvisningen noga innan du börjar. Den är ju anpassad för just den produkten du använder.

Hätta: Om du använder en hätta ska du lägga håret i mittbena, sätta på hättan tajt och använda den medföljande virknålen för att dra igenom håren som du vill slinga. Du behöver inte använda alla hålen, ta hellre för få än för många. Applicera färgen som bruksanvisningen visar. Om du bara vill färga utväxten kan du hålla dig till de översta hålen av hättan. Den här tekniken passar bättre för kort än långt hår.

Folie: Börja applicera färgen från benan (ungefär en centimeter ifrån hårbotten) och pensla slingorna över en bit folie, vik ihop folien när slingan är klar. Gör slingorna ungefär en halv centimeter breda. Använd kammen för att plocka upp en ny slinga ungefär en halv till en centimeter under den föregående och fortsätt på samma sätt.

6. Låt färgen verka

Nu ska du vänta och låta blandningen verka. Läs på bruksanvisningen hur länge färgen ska sitta i, ställ ett alarm och slå på någon bra serie medan du väntar. Har du tunt hår kommer färgen fästas snabbare än om dina strån är tjockare, så ha det i bakhuvudet.

7. Tvätta ur

Hätta: Ha på dig hättan medan du tvättar håret. Använd gärna balsam när du tvättar, då blir hättan lättare att ta av efteråt. Efter att du tagit av hättan tvättar du håret ett varv till.

Folie: Ta ut folien och tvätta ur håret ordentligt för att få bort överflödig färg.

Hur ofta kan jag slinga håret?

Det är väldigt individuellt men ofta brukar man vänta sex till åtta veckor mellan gångerna.

Vad kostar det att slinga håret?

Priset för att slinga håret hemma varierar beroende på hur långt och tjockt ditt hår är. Produkterna som finns att köpa brukar variera mellan 80-150 kronor per förpackning. Slingar man håret hos en frisör blir det betydligt dyrare (men också bättre). För många med axellångt hår räcker en förpackning, men om du har långt och tjockt hår borde du köpa två eller tre förpackningar.

Slinga håret hemma

Blondering från Schwarzkopf

En blondering från Schwarzkopf som bleker upp till sju nyanser.

Läs mer om produkten här (länk till Lyko).

slinga haret hemma blondering

Mood från Schwarzkopf. Klicka på bilden för att komma direkt till produkten (länk till Lyko).

Hårfärg från Garnier

En mörkblond hårfärg från Garnier.

Läs mer om produkten här (länk till Lyko).

Slinga haret morkblond hemma

Olia från Garnier. Klicka på bilden för att komma direkt till produkten (länk till Lyko).

Toning från L’oréal Paris

En djup askbrun intensivtoning från L’oréal Paris.

Läs mer om produkten här (länk till Lyko).

Gör mörka slingor hemma

Casting Crème Gloss från Loreal Paris. Klicka på bilden för att komma direkt till produkten (länk till Lyko).

Bra att ha när du färgar håret hemma – slingmössa och tillbehör

Det kan vara bra att använda tillbehör när man slingar håret hemma. Ofta får man med de på köpet när man köper slingfärg, men om de inte tillkommer går det att köpa separat.

Hårfärgningskit från Lyko

För mindre kladd och en lättare process är det här kittet perfekt att använda när man slingar håret hemma i badrummet.

Läs mer om produkten här (länk till Lyko).

slinga haret hemma

Hair Color Kit från Lyko. Klicka på bilden för att komma direkt till produkten (länk till Lyko).

Färgtillbehör från Bravehead

Tillbehör till hemmafärgningen och klämmor att sätta upp hår med.

Läs mer om produkten här (länk till Lyko).

slinga haret hemma

Färgtillbehör Deluxe från Bravehead. Klicka på bilden för att komma direkt till produkten (länk till Lyko).

Att tänka på när du slingar håret blont hemma

Att tänka på när man slingar håret blont hemma
Bild: Tim Mossholder/Unsplash
 • När du ska bli ljusare är ett tips att göra både ljusare och mörkare slingor, det framhäver de ljusare slingorna mer.
 • Om du redan har gjort blonda slingor tidigare måste du vara försiktig. Att blondera kan slita rejält på håret och det finns en risk att håret bryts av.
 • Kom ihåg att du inte kan gå från mörk till platinablond över en natt. Det gäller att ha tålamod och stegvis ljusa upp håret.

Skonsam behandling för färgat hår

Håret slits rejält när man blonderar det så se till att ge håret den näring som det behöver. Skonsamma produkter som är anpassade för blonderat hår är att rekommendera, som den här vårdande inpackningen från Maria Nila som både vårdar och tar bort gula toner.

Läs mer om produkten här (länk till Lyko).

Skonsam inpackning för blonderade slingor

Sheer silver masque från Maria Nila. Klicka på bilden för att komma direkt till produkten (länk till Lyko).

Hur ska jag sköta slingat hår?

Efter att du har slingat håret gäller det att ta hand om det så att slingorna ser snygga ut länge. Beroende på hur du valde att göra slingorna finns det olika sätt som du ska sköta om dem. För färgade slingor är det bra att använd produkter för färgat hår så att färgen håller sig. Till blonderade slingor är silverschampo är att rekommendera för att hålla håret fritt från gula toner.

Frågor att ställa sig innan man slingar håret

1. Ska jag slinga håret med kam, hätta eller folie?

Det finns olika sätt att applicera färgen i håret. Du kan slinga håret direkt från burken om färgen kommer i en flaska. Det är också vanligt att använda hätta, kam eller aluminiumfolie.

2. Vill jag tona, intensivtona eller färga slingorna?

Innan du slingar håret är det en bra idé att tänka igenom vilken typ av produkt du vill använda. Ska slingorna vara permanenta eller vill du bara ha dem ett tag? Om du känner dig osäker på om färgen kommer att passa dig är toning ett säkert kort. För ljusa slingor är det färg som gäller, men för mörka slingor kan du använda en toning om du är lite försiktig. Här är olika varianter:

Tona: Håller mellan 6-8 tvättar.
Intensivtona: Håller i 20-30 tvättar.
Färga: Färgen tvättas inte ur utan sitter kvar på håret permanent tills det växer och klipps bort eller färgas över. Även lekningar är permanenta.

3. Vilken färg ska jag slinga håret i?

Hur många steg man kan färga håret ljusare eller mörkare kan vara bra att tänka på. Om du vill göra slingorna tre nyanser mörkare eller ljusare borde du göra det hos en frisör så att resultatet blir naturligt och bra. Ett tips är att välja en färg som är aningen ljusare än vad du vill ha, då färgen kan bli lite mörkare än man tänkt när man färgar hemma.

Kom ihåg att alla produkter inte passar för alla hår, känner du dig osäker på vilken färg du ska välja kan du fråga om råd hos din frisör eller en skönhetskonsult.

Vad betyder siffrorna på hårfärgsförpackningen?

Hårfärgerna brukar ha olika siffror på förpackningen. Skalan på siffrorna brukar vara mellan ett till tio, ju högre siffra desto ljusare färg. Så tio betyder att det är en ljusblond färg och ett betyder att den är svart. Nyansen på färgen kan ha mellan en till tre siffror.

För färgen 7.2 står sjuan för färgdjup, medan tvåan talar om vilken färgriktning som färgen har, alltså om färgen går mot varmt eller kallt. 7.2 är alltså en mellanblond färg med matt ton. 5.0 betyder exempelvis att färgen är brun och inget annat, 5.1 betyder däremot att färgen är brun men går mot det mörkare och kallare hållet.

Färgen 412 läser man av såhär: fyran indikerar att färgen går mot lite mörkare brun, ettan är den primära tonen och står i det här fallet för aska och tvåan är den sekundära tonen och står för en matt färg. Det är alltså en djup askbrun hårfärg.

Vad betyder siffrorna när man färgar håret?

Färgdjup

 • 1 – Svart färg
 • 2 – Djup mörk kastanjfärg (svartbrun)
 • 3 – Mörka kastanjfärg (mörkbrun)
 • 4 – Kastanj (brun)
 • 5 – Lätt kastanj (ljusbrun)
 • 6 – Mörkblond
 • 7 – Mellanblond
 • 8 – Blond
 • 9 – Ljusblond
 • 10 – Extra ljusblond

Tonerna 11 och 12 kan förekomma, de visar en mycket ljus färg och platina (som nästan är vit).

Färgriktning

 • 0 – Naturlig: Färgen som visas på den första siffran gäller och inget annat.
 • 1 – Ask: En kall nyans med undertoner i blått, gröna och lila.
 • 2 – Matt ton: Pigmenten går åt det gröna hållet.
 • 3 – Guld: En kombo av pigment i gult och orange.
 • 4 – Koppar: Pigment i röd och gul.
 • 5 – Mahogny: En kall kombo av rött, brunt och lila.
 • 6 – Violett: En blåaktig nyans.
 • 7 – Modernt brun: En kombo av rött och brunt.
 • 8 – Pärlblå: En nyans i platinafärg med en bas som är kallbeige.
 • 9 – Cendré: En nyans av blå och violett.

De flesta märkena för hårprodukter följer de här skalorna, men det gör inte alla.

Vad betyder bokstäverna på förpackningen?

Vissa märken använder en bokstav på förpackningen. Här är en lista på vad de olika bokstäverna betyder:

 • A – ask
 • B – brun
 • C eller K – koppar
 • E – beige
 • F eller V – violett
 • G – guld
 • – mocha
 • – naturlig
 • PL – platina
 • R – rött
 • – varm