in

Vad är superingrediensen niacinamide? Vi tipsar om bra serum!

niacinamide serum dragarbild
Bildkälla: Aiony Haust / Unsplash, Skincity & Lyko

Niacinamide är ingrediensen du vill ha i ditt liv – åtminstone om du vill jobba på porer, ojämn hud och fina linjer. Men vad är niacinamide och kan det motverka acne och rosacea? Och vad kan det kombineras med? Vi reder ut! Mer

En av de populäraste hudvårdsingredienserna just nu är niacinamide, och du kommer snart att förstå varför. Så vad är niacinamide egentligen, och hur ska man använda det för bäst effekt? Här är allt du vill veta om ingrediensen och tips på serum med niacinamide – från budget till lyx.

Vad är niacinamide?

Precis som hyaluronsyra, retinol och C-vitamin räknas niacinamide som en superingrediens när det kommer till hudvård. Niacinamide är en aktiv form av Vitamin B3 och en ingrediens som bland annat får cellerna att kommunicera med varandra.

Vad gör niacinamide för huden?

Niacinamide har flera användningsområden och kan jobba på fler saker samtidigt. Den arbetar bland annat på hudens elasticitet, vilket gör att den är bra för att få dina porer att dra ihop sig och upplevas mindre. Niacinamide verkar också antiinflammatoriskt och kan även minska känsligheten för andra ämnen som upplevs irriterande. Här listar vi alla effekter som niacinamide kan ge!

Fördelar med niacinamide:

  • Förbättrar hudens elasticitet
  • Kan minska solskador och pigmenteringar
  • Minskar synligheten av porer
  • Verkar antiinflammatoriskt
  • Stärker hudbarriären (mindre risk för känslighet mot irriterande ämnen)
  • Fuktgivande
  • Jobbar på ojämn hudton och struktur
  • God effekt mot acne
  • Minskar talgproduktion vilket motverkar glansighet
  • Motverkar åldrande hud genom att stimulera och skydda kollagenet

Hur använder jag niacinamide?

Var i rutinen du ska använda din niacinamideprodukt beror på vad det är för typ av produkt. Är det en toner? Då ska du använda den efter tvätt och exfoliering. Är det ett niacinamideserum? Då ska du använda den efter toner och innan kräm. Använder du fler serum är tumregeln att applicera dem från lättast konsistens till tjockast. Du kan använda niacinamide både under dagtid och kvällstid.

niacinamide
Bild: Kalos Skincare / Unsplash

Motverkar niacinamide acne eller rosacea?

Rosacea är en kronisk inflammatorisk hudsjukdom som kan yttra sig i rodnad, knottror och ytliga blodkärl. Men kan du använda niacinamide om du har eller misstänker att du har rosacea? Det korta svaret är ja! Eftersom rosacea är obotligt går det inte att bota med niacinamide, men symptomen kan lindras. En av ingredienserna som kan lindra symptomen är just niacinamide, eftersom det verkar antiinflammatoriskt. Det innebär att användandet av ingrediensen kan ge goda effekter på en hud som är drabbad av sjukdomen, både genom att verka antiinflammatoriskt och genom att minska känsligheten mot andra ämnen som irriterar. Om du lider av acne kan niacinamide också vara ingrediensen för dig. Eftersom ingrediensen verkar antiinflammatoriskt har den visat sig ha goda effekter på att minska problem med acne. Niacinamide är alltså något att spana efter om du lider av acne eller rosacea!

Är det okej att kombinera niacinamide och retinol?

A-vitaminet retinol är en annan multifunktionell ingrediens som bland annat har åldershämmande egenskaper. Man ska alltid vara försiktig när man kombinerar olika aktiva ingredienser och syror och det kan vara svårt att veta vad som faktiskt gäller. Det fina med niacinamide är att det i stort sett går att kombinera med allt, även med retinol. Faktum är att de kan boosta varandras egenskaper eftersom niacinamide verkar lugnande och stärker hudbarriären, vilket kan minska eventuell irritation från retinolen.

Men kom ihåg att vara försiktig och prova dig fram! Om din hud fjällar eller blir röd och irriterad är det ett tecken på att du bör dra ner på användandet. Kom ihåg att en vecka består av 14 hudvårdsrutiner, du behöver med andra ord inte använda allt varje gång. I hudvårdsammanhang är det alltid bättre att gå försiktigt fram! Vårt tips är att använda niacinamide på dagtid och retinol på kvällstid.

Vill du veta mer om vilka syror och ingredienser som går att kombinera? Kolla in den här videon!

Kan jag använda niacinamide när det är sol?

Många lägger undan aktiva ingredienser och syror under sommaren, då de kan öka känsligheten mot solen. Niacinamid ökar inte solkänsligheten då den inte är exfolierande och kan användas året om. Men kom ihåg att alltid använda solskyddsfaktor ändå!

Kan alla använda niacinamide?

Alla hudar är såklart olika, och bara för att något funkar för dig behöver det inte funka för alla andra. I regel funkar niacinamide för alla hudtyper, men om du upplever en brännande eller svidande känsla kan det vara så att din hud inte gillar den ingrediensen – eller någon annan ingrediens som finns i produkten som orsakar problemet. Om du är osäker kan du testa på ett litet område först, framförallt om du vet att du har en reaktiv hud. Ett annat tips är att alltid vänja in produkter genom att inte använda den varje dag i början. Får du en kliande eller brännande känsla är det bara att sluta använda den.

niacinamide b3
Niacinamide passar de flesta hudtyper. Bild: Birgith Roosipuu / Unsplash

Får jag använda niacinamide när jag är gravid?

När du är gravid finns det vissa hudvårdsingredienser du bör avstå från. Det finns inga studier som visar att niacinamide bör undvikas vid en graviditet, men om du är gravid är det alltid bra att rådfråga din läkare.

Tips på 7 serum med niacinamide

Nyfiken på att testa niacinamide? Här har vi listat alla våra favoritserum som innehåller ingrediensen – från budget till lyx.

Niacinamideserum från Elixir

niacinamide serum elixir

En härlig gel med 4 procent niacinamide som motverkar fina linjer och reducerar porer, men samtidigt ger fukt, från Elixir. Läs mer och köp här.

Serum med niacinamide från Verso

niacinamide serum

Det här fuktserumet med niacinamide reducerar intrycket av porer och fina linjer samtidigt som det återfuktar, från Verso. Läs mer och köp här.

Serum med niacinamide + zink från The Ordinary

the oridnary niacinamide

Ett serum i budgetklass som kombinerar niacinamide och zink som balanserar talgproduktionen och minskar tilltäpptheter, från The Ordinary. Läs mer och köp här.

Niacinamide från Paula’s Choice

paulas choice niacinamide

Det här är en booster med 10 procent niacinamide och antioxidanter, perfekt för den fetare hudtypen med förstorade porer, från Paula’s Choice. Läs mer och köp här.

Niacinamideserum från The Inkey List

niacinamide budget

Här hittar vi ett annat serum med niacinamide i budgetklass som återfuktar och minskar talgproduktionen och blemmor, från The Inkey List. Läs mer och köp här.

Serum med 20 procent niacinamide från Paula’s Choice

paulas choice serum

Här har vi ett serum som innehåller hela 20 procent niacinamide och verkar mot ojämn hud och hudtstruktur, från Paula’s Choice. Läs mer och köp här.

Niacinamide från Emma S

serum niacinamide

Den här produkten innehåller niacinamide, hyaluronsyra och salicylsyra som stärker huden och ger en klarare hy, från Emma S. Läs mer och köp här.

Niacinamide i krämer, toners och masker

Älskar du niacinamide? Då kanske du vill fylla badrumsskåpet med fler produkter med superingrediensen. Här har vi listat några toppenprodukter som innehåller niacinamide.

Ansiktsmask från Klairs

niacinamide mask

En mask med vitamin E och niacinamide som minskar fina linjer och ger glow. Masken är multifunktionell ock kan användas även som dag- och nattkräm, från Klairs. Läs mer och köp här.

Exfoliering med BHA från COSRX

exfoliering niacinamide

Här är en exfolierande peeling med BHA-syra som även innehåller niacinamide. En riktig powercombo mot pormaskar, från den koreanska märket COSRX. Läs mer och köp här.

Ansiktskräm med niacinamide från CeraVe

niacinamide cerave

En lätt men återfuktande ansiktskräm som innehåller niacinamide, ceramider och hyaluronsyra, från CeraVe. Läs mer och köp här.

Toner med niacinamide från Lernberger Stafsing

toner niacinamide

Ett ansiktsvatten som innehåller niacinamide, tazmansk peppar och mineraler som minskar rodnad och minimerar förstorade porer, från Lernberger Stafsing. Läs mer och köp här.

Källor: Nicotinic acid/niacinamide and the skin – PubMed, Niacinamide: A B vitamin that improves aging facial skin och Hudspecialisten.