in

Våldskartan maj 2024: Ett barn ringer polisen och viskar att pappa slår mamma

dragar vald

Måndag den 13 maj ringer det på polisens larmnummer. I andra änden hörs ett barn som viskar att pappa slår mamma, trots att mamma säger ”sluta”.

Förutom det larmsamtalet har minst 55 larm inkommit till polisen i maj, där en man misstänks ha utsatt en närstående kvinna för brott. Mer

En tidig försommarmorgon i maj hittas en kropp vid ett vindskydd i ett friluftsområde i Lessebo. Kroppen, som är svårt skadad och delvis är bränd, går först inte ens att identifiera. Men den tillhör en ung kvinna, som bara fick bli 22 år. En vecka senare grips hennes släktingar, två män och en kvinna, misstänkta för mord och grovt gravfridsbrott.

Fredagen den 7 maj blir en person vittne till hur en kvinnlig granne försöker fly från en bostad i Stockholm. Samtidigt, inte långt därifrån, söker en annan kvinna hjälp hos en annan granne – eftersom hennes man kastar porslin och andra föremål mot henne. 

Två dagar senare skadar en tonårspojke sin syster så allvarligt att hon mister livet i en lägenhet i Majorna. När polisen kommer till platsen grips pojken, och senare häktas han på sannolika skäl misstänkt för mord.

Måndag den 13 maj ringer det på polisens larmnummer. I andra änden hörs ett barn som viskar att pappa slår mamma, trots att mamma säger ”sluta”. 

När maj går mot sitt slut ropar en kvinna på hjälp från en lägenhet i Vasastaden. Polis larmas till platsen och en 25-årig man grips, misstänkt för att ha misshandlat en kvinna som han har en nära relation till. Han är bara en av många män som grips under månaden, misstänkta för att ha utsatt kvinnor i deras närhet för brott.

Så har vi tagit fram siffrorna

Varje månad sammanställer VeckoRevyn de larm som inkommit till polisen, där en man utsatt en närstående kvinna för brott.

 • Sammanställningen är baserad på polisens nyhets- och händelserapporter, vilket är ett urval av larm som inkommit och det är inte säkert att alla fall nämns där.
 • Dessutom tar VeckoRevyn bara med de larm där polisen skriver att mannen och kvinnan har eller har haft en nära relation.
 • Bråk i bostäder, där man skulle kunna läsa mellan raderna, har inte räknats med. Siffrorna är därför att betrakta som en absolut minimum.
 • De fall där det gjorts en motanmälan mot kvinnan har vi inte tagit med.
 • Den här gången har vi även tagit med ett fall där en av de misstänkta är en kvinna. Det gäller fallet i Lessebo, den en ung kvinna misstänks ha mördats av tre släktingar – två män och en kvinna.

Här kan du se tidigare månaders sammanställningar:

Våldskartan januari 2024: 2 dödade kvinnor och 60 övriga brott i nära relation

Våldskartan februari 2024: 2 brott om dagen i nära relation

Våldskartan mars 2024: 5 misstänkta mord i nära relation

Våldskartan april 2024: 1 misstänkt mord och fler än 2 brott i nära relation om dagen

56 misstänkt brott i nära relation i maj:

 1. 1 maj, Kalmar: Under valborgsnatten grips en man, misstänkt för misshandel i nära relation.
 2. 1 maj, Luleå: Under natten grips och anhålls en man i 60-årsåldern, misstänkt för att ha misshandlat en kvinna som han har en relation med. Kvinnan förs till sjukvård, men skadeläget är okänt.
 3. 1 maj, Älvdalen: En man i 55-årsåldern grips efter att ha varit anhållen i sin frånvaro. Han misstänks för att ha misshandlat en kvinna han bor ihop med. 
 4. 2 maj, Filipstad: Polisen larmas till en adress i Filipstads kommun – där upprättar man en anmälan då en man misstänks ha slagit en kvinna han har en relation med. 
 5. 3 maj, Stockholm: En man grips misstänkt för att ha misshandlat en kvinna som han har en relation med. Mannen misstänks även för barnfridsbrott, eftersom parets barn finns i bostaden. Kvinnan, som var svullen i ansiktet, lyckades ta sig ut i trapphuset för att komma undan mannen. 
 6. 4 maj, Ludvika: En man i 45-årsåldern grips, misstänkt för att ha misshandlat en kvinna han har en relation med. Han misstänks även för olaga hot och barnfridsbrott.
 7. 4 maj, Östersund: En man i 25-årsåldern grips och anhålls, misstänkt för att ha misshandlat en kvinna som han har en relation med. 
 8. 4 maj, Stockholm: En man i 60-årsåldern grips, misstänkt för att ha misshandlat sin fru.
 9. 4 maj, Södertälje: En man i 30-årsåldern grips, misstänkt för att ha misshandlat en kvinna som han har en relation med. Kvinnan förs till sjukhus, men skadeläget är okänt. Mannen misstänks även för barnfridsbrott.
 10. 4 maj, Lessebo: På morgonen hittats en död kvinna i ett vindskydd i  ett friluftsområde. Kroppen, som delvis är bränd, går först inte att identifiera, men visar sig sedan vara en 22-årig kvinna. En vecka senare häktas tre av hennes egna släktingar, misstänkta för mord och grovt gravfridsbrott.
 11. 5 maj, Örnsköldsviks kommun: Under natten grips en man i 25-årsåldern, misstänkt för att ha misshandlat en kvinna som han har en relation med. Han anhålls senare.
 12. 5 maj, Stockholm: En man grips, misstänkt för att ha misshandlat sin sambo.
 13. 5 maj, Stockholm: Polisen får samtal om att det hörs dunsar och skrik från en lägenhet. På plats grips en man, misstänkt för att ha misshandlat en kvinna som han har en relation med.
 14. 6 maj, Älvsbyn: En man grips, misstänkt för att ha misshandlat en kvinna som han har en relation med. Han misstänks även för olaga hot och barnfridsbrott.
 15. 7 maj, Järfälla: Under natten ser en granne hur en kvinna försöker springa från en bostad och blir indragen igen. Samtidigt hörs det hur en man och kvinna bråkar högljutt. När polisen kommer till platsen grips en man, misstänkt för misshandel i nära relation.
 16. 7 maj, Sollentuna: En kvinna söker hjälp hos en granne, eftersom hennes man är berusad och kastar porslin och andra föremål mot henne. Polisen kommer till platsen och griper en man i 65-årsåldern, som misstänks för försök till misshandel och olaga hot. 
 17. 8 maj, Fyrbodal: En kvinna lyckas fly från en bostad och får hjälp att ringa 112. När polis kommer till platsen grips en man i 60-årsåldern, misstänkt för mordförsök, olaga hot och våld mot tjänsteman. Han ska bland annat ha misshandlat kvinnan med ett tillhygge, och hon förs till sjukhus med ambulans. 
 18. 9 maj, Luleå kommun: Under natten grips en man i 45-årsåldern, misstänkt för att ha misshandlat en kvinna han har en relation med.  
 19. 9 maj, Göteborg: En tonårspojke skadar sin syster så allvarligt att hon mister livet. Han grips i lägenheten, och senare häktas han på sannolika skäl misstänkt för mord.
 20. 10 maj, Sundsvall: Under natten grips en man, misstänkt för att ha misshandlat en kvinna han har en relation med.  
 21. 10 maj, Nordmaling: En man i 40-årsåldern grips, misstänkt för att ha misshandlat en kvinna han har en relation med. 
 22. 10 maj, Jönköpings län: På natten griper polisen en man i 30-årsåldern, som misstänks för misshandel i relation. Kvinnan, som är i 25-årsåldern, förs till sjukhuset för en kontroll. Senare anhålls mannen, på sannolika skäl misstänkt för brott.
 23. 11 maj, Ljusnarsberg: En kvinna kontaktar polisen och berättar att hon blivit misshandlad av en man hon bor tillsammans med. När polis kommer till platsen skrivs en anmälan om ringa misshandel, men mannen frihetsberövas inte. 
 24. 11 maj, Örebro: Under natten grips en man i 30-årsåldern, misstänkt för misshandel och olaga hot mot en kvinna han har en relation med. På morgonen anhålls mannen.
 25. 12 maj, Umeå: En man grips, misstänkt för att ha misshandlat en kvinna han har en relation med. Eftersom barn ska ha bevittnat händelsen misstänks han även för barnfridsbrott.
 26. 12 maj, Sundsvall: En man misstänks ha misshandlat en kvinna han har en relation med. Först anhålls han, men senare hävdes anhållandet. 
 27. 12 maj, Örebro: Flera polispatruller beordras till en adress, där en man i 30-årsåldern misstänks ha misshandlat en kvinna han har en nära relation med. När polis kommer till platsen har han hunnit avvika.
 28. 13 maj, Stockholms län: Ett barn ringer till polisen och viskar att pappa slår mamma, trots att mamma säger ”sluta”. När polisen kommer till platsen frihetsberövas mannen. Han är mycket berusad, och misstänks för misshandel och barnfridsbrott. 
 29. 14 maj, Sundsvall: En man i 45-årsåldern grips, misstänkt för att ha försökt mörda en kvinna som han har en relation med. Han misstänks även för grov misshandel av en annan man som var på platsen vid tillfället. 
 30. 16 maj, Stockholm: En man grips, bland annat misstänkt för misshandel av en kvinna. Han ska även ha hotat med att våldta henne och försökt ta kvinnans mobil när hon försökte kalla på hjälp.
 31. 16 maj, Hedemora: En man i 25-årsåldern grips, misstänkt för att ha misshandlat en kvinna han har en relation med. Han misstänks även för barnfridsbrott, och kvinnan tvingas uppsöka sjukvård. 
 32. 16 maj, Hallsberg: En man i 45-årsåldern grips, misstänkt för att ha misshandlat en kvinna han har en nära relation till. Han misstänks även för barnfridsbrott. Senare anhålls mannen. 
 33. 17 maj, Järfälla: En man grips, misstänkt för att ha försökt mörda en kvinna. Han misstänks för att ha skadat kvinnan allvarligt med den kniv.
 34. 18 maj, Umeå: Under natten grips en man i 25-årsåldern, misstänkt för att ha misshandlat en kvinna han har en relation med. Han misstänks även för barnfridsbrott. Senare anhålls mannen.
 35. 18 maj, Kristinehamn: En man i 55-årsåldern grips, misstänkt för att ha misshandlat en kvinna han har en relation med.
 36. 19 maj, Karlstad: En man i 60-årsåldern grips, misstänkt för att ha misshandlat en kvinna han har en relation med. En ordningsvakt ska ha bevittnat händelsen, och mannen anhålls senare – misstänkt för misshandel och olaga hot. 
 37. 22 maj, Skavsta: En man i 30-årsåldern grips, misstänkt för att ha misshandlat en kvinna som han har en nära relation till, på ett hotell. Senare anhålls han.
 38. 23 maj, Kumla: En man i 60-årsåldern grips, misstänks för att ha misshandlat en kvinna i nära relation. 
 39. 24 maj, Boden: En man grips, misstänkt för olaga hot mot en kvinna han tidigare haft en relation med. 
 40. 25 maj, Åre kommun: En man grips och anhålls, misstänkt för att ha misshandlat och hotat en kvinna han har en relation med.
 41. 25 maj, Haninge: En man i 60-årsåldern grips, misstänkt för att ha misshandlat sin fru och sitt barn. Barnet är under 15 år. 
 42. 25 maj, Göteborg: En man i 50-årsåldern grips, misstänkt för att misshandlat en närstående kvinna. 
 43. 26 maj, Malung-Sälen: En man i 25-årsåldern grips, misstänkt för att ha misshandlat en närstående kvinna.
 44. 26 maj, Piteå kommun: Under natten grips en man, misstänkt för att ha misshandlat en kvinna han tidigare haft en relation med. Senare anhålls mannen. 
 45. 26 maj, Stockholm: En granne larmar polisen – det pågår en misshandel i lägenheten bredvid. På plats grips en man, misstänkt för att ha misshandlat en kvinna han har en relation med. Han misstänks även för barnfridsbrott. 
 46. 26 maj, Stockholm: En kvinna skriker på hjälp, och en man grips misstänkt för grov misshandel i nära relation. Kvinnan förs till sjukhus med ambulans.
 47. 26 maj, Stockholm: På natten hörs det dunsar och skrik från en bostad. På plats kan polisen gripa en man, som nu misstänks för misshandel och olaga hot. 
 48. 27 maj, Sunne: En man i 40-årsåldern grips, misstänkt för grov kvinnofridskränkning. Detta efter att han ska ha hotat en kvinna han tidigare haft en relation med, och han ska även ha slagit sönder hennes saker. 
 49. 27 maj, Örebro: En man i 30-årsåldern grips, misstänks för att ha misshandlat en kvinna som han har en relation med. Senare anhålls han. 
 50. 27 maj, Stockholm: Polisen larmas om att en kvinna ropar på hjälp från en lägenhet i Vasastaden. På plats griper polisen en man i 25-årsåldern, misstänkt för att ha misshandlat en kvinna han har en nära relation till.
 51. 28 maj, Storgöteborg: En man grips efter att ha överträtt ett kontaktförbud han har gentemot en kvinna. Han ska ha sökt upp henne utanför hennes bostad på kvällen. Mannen anhålls senare.
 52. 29 maj, Stockholm: En man i 40-årsåldern grips, misstänkt för misshandel och olaga hot mot en kvinna han har en relation med. Eftersom barn kan ha bevittnat händelsen misstänks han även för barnfridsbrott. 
 53. 29 maj, Karlskoga: En man i 20-årsålderrn grips, misstänkt för att ha begått flera brott mot en kvinna han tidigare haft en relation med. Han misstänks för misshandel, olaga hot och egenmäktigt förfarande. 
 54. 29 maj, Hedemora: En kvinna kontaktar polisen och berättar att hon blivit misshandlad och förtryckt av en man som hon har en relation med. Polisen griper sedan mannen, som är i 25-årsåldern, misstänkt för misshandel. 
 55. 29 maj, Älvsborg: Under natten ska en man ha hotat en kvinna med kvinna. Mannen och kvinnan har en relation och flera barn ska ha befunnit sig i bostaden. Ärendet utreds som grovt olaga hot och barnfridsbrott, men mannen ska ha hunnit lämna platsen när polisen kom dit. 
 56. 31 maj, Karlstad: En man i 30-årsåldern beter sig hotfullt mot en kvinna han har en relation med. Han misstänks för olaga hot, ofredande och barnfridsbrott. Han blir omhändertagen enligt lag om omhändertagande av berusade personer.