in

Våldskartan januari 2024: 2 dödade kvinnor och 60 övriga brott i nära relation

karta

Under årets första månad har 2 kvinnor hittats döda och 60 kvinnor blivit misshandlade, ofredade och utsatta för olaga hot. Den misstänkta gärningspersonen är en man de har eller har haft en relation med. Mer

januari

Läs mer på vår Instagram.

Hur har vi fått fram siffrorna?

VeckoRevyn har gått igenom de larm som inkommit till polisen, mellan den 1 och 31 januari, där en man misstänks ha utsatt en kvinna i sin närhet för brott. Vi har enbart räknat med de fall där det framgår att de inblandade personerna har eller har haft en nära relation, och där de känner varandra mer än bekanta. Vi har inte räknat med de fall där män misstänks ha utsatt kvinnor för brott i bostäder om det inte framgår vilken relation de har till varandra, eller om de endast är bekanta. Det går därför att anta att statistiken är i underkant.

Blir du utsatt? Hit kan du vända dig för att få hjälp

  • Vid akuta situationer ring 112
  • Brottsofferjouren erbjuder stöd till dig som blir utsatt för brott.
  • Du kan ringa Kvinnofridslinjen dygnet runt på 020-50 50 50. Telefonsamtalet är gratis och syns inte på telefonräkningen.
  • Hos Roks kan du hitta kvinno- och tjejjourer nära dig.
  • Terrafem har en jourtelefon för kvinnor med utländsk härkomst, och erbjuder stödsamtal på flera olika språk. Du når dem på 020-52 10 10 och samtalet syns inte på din telefonräkning.
  • Om du är under 20 år kan du få stöd av Unga relationer. Du kan chatta anonymt varje kväll mellan klockan 20.00 och 22.00.

Läs fler artiklar om mäns våld mot kvinnor i nära relation:

Polismannen om arbetet med mäns våld mot kvinnor: ”Hur osmart får man va?”

Polisen: ”Strypsex kan vara mordförsök”

Dödligt partnervåld mot unga kvinnor minskar inte

Nästan varannan tjej har utsatts för sexuellt våld i en nära relation